Slaget om talgbollarna

Strålande sol, och 30 grader plus i skuggan, dag efter dag efter dag…  Det har nästan fått arbetsmaskinen att koka och mig att tvingas ta värmepaus i skrivandet!

Men i dag är det aningen svalare, och vi har äntligen fått lite regn! Så nu riktigt kliar det i tårna, att tassa till tangenterna, och höra av mig med lite smått och gott till er alla igen.

 

Min medicin heter Seraquin, och det är den som gjort mig ung och mjuk i lederna på nytt. Är förresten ingen medicin, utan bara ett kosttillskott, med det verksamma ämnet glukosamin.

Jag har ätit Seraquin varje dag sedan jag i höstas drabbades av ”vattensvans”, som gjorde grymt ont och fick den att hänga. Nu är jag mjukare och  spänstigare i lederna än på många år!

 

Annars är det  slaget om talgbollarna under vildvinet, som satt sin prägel på livet här hemma den senaste veckan. Det började med en skrikande kajunge som mamma kaja skulle lära äta själv.

Sent utvecklad tog det sin runda tid, och än värre blev det när ”Lill-Kaj” och han lite större bror sedan skulle äta tillsammans. En högljudd strid, på liv och död, fast det fanns mat åt båda.

 

Febus är som vanligt den som engagerat sig mest och haft koll på de utsvultna skrikhalsarna från farstukvisttaket. Där har han hållit till kvällarna i ända och fått härlig vind i seglen.

Det har sannerligen inte varit lätt att vara kajföräldrar i den här torkan. Inte en insekt, så långt ögat kan nå, och dåligt med annat ätbart ute i naturen. Så alla ”pippisar” har behövt hjälp med sin ungar!

 

Lill-Kotte och hans vänner har också haft det jättejobbigt i torkan. Och har det fortfarande fast det kom lite regn i går och mer utlovas i dag. Det finns inte en daggmask att uppbringa och inga goda skalbaggar heller.

Alla ”kottar” behöver hjälp med mat och vatten tills det blir en förändring i vädret! Det regn vi fått här hemma är bara en droppe i havet och vi väntar varje stund på att himlen ska öppna sig.

 

Kloke broder Artemis har upptäckt att det faktiskt är svalare i de nätförsedda trnsporboxarna på farstukvisten än ute i värmen på dagarna. Där myser han för att vara fit for fight framåt natten.

Hans specialitet är att ligga och vinka, åt alla som passerar. Han sätter då klorna i nätet och  får på samma gång lite skön tassträckning! Alldeles lagom motion i 30-plus-värmen.

 

Sist men inte minst lika kloka Mini-Vinnie, som lämnat takvärmen i ”utahuset”  och flyttat ett par våningar ner. Här har han hittat sin plats på en hopfälld målarpall strax ovanför det kalla stengolvet.

Hoppas ni också hittat lagom svalkande favoritplatser att njuta på i den snustorra sommarvärmen. För som det låter kommer värmen att fortsätta med bara ett lite svalka för mitt skrivande i dag! Ha det så bra…

Tassekram Triton med bröderna Artemis,Febus,och Mini-Vinnie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 svar på ”Slaget om talgbollarna”

 1. Hej Triton!
  Ser att ni också har det varmt – här har vi också många pippisar som vi matar med solrosfrön, fågelnötter, havregryn och naturligtvis talgbollar, matte köpte en hink med talgbollar 50 st för några veckor sen och dom tog slut i torsdags. Så igår då matte var till affären så köpte hon 3 kg nötter och 18 talgbollar men det räcker väl inte så länge. Sen har vi ett fågelbad ute men det är sällan man ser att någon badar, däremot så blöter dom maten där, matte satte ut ett litet blomfat med stenar i + vatten så att insekterna också skulle få vätska i sig. Varje morgon fattas det stenar i fatet men vi har sett vem som tar stenarna och det är den busiga skatan, hon blev avslöjad av matte då vi fick ett kort på skatan med en sten i munnen. Tyvärr så har vi inga igelkottar, men hörde att det fanns på andra sidan av älven, hoppas bara att dom klarar sig för vägen går där. Matte har köpt en kyldyna till mej som jag ligger på varje natt så det är skönt. Ni får ha det så bra i värmen men nu vill vi ha regn, vi fick lite igår.
  Kramizar från Sotis
  matte hälsar!

 2. Så härligt ni har det i erat Paradis trots värmen.
  Molly smög in med 2 snokar medans jag låg med migrän.
  Lyckades rädda dom från henne.
  Efter lite svalkande bad så återfördes dom till stenparti vid ån.

 3. Visst är det ganska skrämmande med det rådande vädret. Varken matte eller jag gillar när det är för varmt men nu är det ju så förfärligt med bränder och torka. Jag ligger mest på tröskeln till sovrummet för där fläktar det ganska skönt om det blåser. Ta vara på er fina pojkar och puss på alla nosar från Signe och Anna

 4. Finaste fyrklövern ????
  Kul att se er på bild igen, vi har lika varmt här nu!!!
  Så tillbringar mycket tid inomhus vid ACn den svalkar skönt, matte har kyldukar åt oss alla tre med, mest Nilla som använder sin att ligga på.
  Matte torkar med dom över huvudet tassar och i jumskarna då och då på oss Dahro och Alyza. Jätteskönt!
  Idag har det blåst lite! Sååå skönt ❤️
  Ha en fortsatt fin sommar ?

 5. Låter som vi har det rätt lika hemma på våra gårdar. Stora och små pippisar överallt, som behöver mat och vatten! Nu måste det bara komma regn snart, så naturen återhämtar sig och alla bränder tar slut. Måste vara grymt för både människor och djur där det brinner, då till och med vi känt av röklukten ända här nere.
  Låter skönt med en kyldyna, här har vi stengolvet i uthuset, och det lär väl ska bli lite svalare snart. Ha det så gott söta Sotis tills vi hörs igen och hälsa din rara matte från oss alla här hemma!
  Tassekram Triton

 6. Men lilla Molly då. Hon som är så försiktig av sig. Har blivit rena storviltsamlaren! Ville säkert ge dig matte Anja de snälla ormarna i present. Fast de trivs säkert bättre i stenpartiet nere vid ån.
  Vi har det bra, och ha det så gott i värmen ni med! Nu hoppas vi på regn i massor så det blir slut på alla bränder för gott! Vi ses och hörs. Matte och bröderna hälsar!
  Tassekram Triton

 7. Det är alldeles fruktansvärt, det som värmen och torkan ställer till med för både människor och djur. Tänker på allt vilt som blir kvar och inte tar sig undan elden.
  Söta Signe gott att höra att du hittat din plats att svalka dig på. Vi har några specialställen här hemma med. Dessutom lägger matte kylklabbar under dynorna där vi ligger. Det fungerar alldeles ypperligt!
  Ha det nu så skönt både du och matte Anna! Alla här hemma hälsar så gott till er!

  Tassekram Triton

 8. Gott att höra att ni mår bra och har era speciella knep att få välbehövlig svalka. För nu är det varmt så det förslår och måste bara komma regn snart. Vi tar det lugnt på dagarna och lever om bland fjärilarna på nätterna.
  Matte springer med sina blöta handdukar här med, och husse har förgäves försökt få tar i en AC, men det är slut överallt. Så vi får nöja oss med öppen taklucka och fläkt som snurrar i taket. Och så har vi förstås alla fönster och dörrar på vid gavel in mot gården.
  Ha det fortsatt bra och alla här hemma hälsar så gott!
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *