Sommar, sol och semester…

 

Sommar, sol och stundande semestrar! Visst låter det skönt men ökar också risken för oss katter att komma på villovägar. Och det vare sig vi reser med familjen, bor på pensionat eller stannar hemma med kattvakt.

Mer än någonsin är det därför viktigt att vi alla är ID-märkta och registrerade i SVERAK:s ID-register. Där är registreringen gratis och huskatter lika välkomna som raskatter! Så är du rädd om din katt, så…

 

ID-märkning med chip är också ofta gratis, och ingår i priset när katten är till veterinären för att bli lugn och snäll och go. Jag vet förstås att det heter kastrering, men det ordet finns inte i min dagliga trivsamma vokabulär.

Hela paketet är minst lika viktigt när det gäller innekatter,  som riskerar smita ut och då är helt vilsna och inte hittar hem. Så illa kunde det gått för den lilla utsvultna kattflicka, som  jag i förra veckan slog larm om här hemma.

 

Hon hade lyckats smyga in genom ena ”kottehålet” och klarat livhanken på att äta av ”kottematen”. Så liten och tunn, men kärvänlig och i övrigt välskött, att hon måste ha ett gott hem och vi bara kunde hitta ägarna.

Matte tog över ansvaret från mig, och lade ut en Facebook-bild, som delades av flera hundra kattvänner. Det ledde till att den lilla innekatten kom hem till en underbar familj, som inte riktigt förstått det här med ID-märkning.

 

Medan vi ligger och tar igen oss, tål det att påminnas om att alla katter, som inte ska användas  avel, tas till veterinären för att bli lugna, snälla och goa. Allt för att inga oönskade kattungar ska behöva födas ofta bara för att dödas!

Värt att nämna är också, att om din katt försvinner, så är det din skyldighet  att efterlysa den hos polisen och annonsera på olika ställen. Inte sitta och vänta på att den  hittar katten ska göra jobbet åt dig!

 

Febus ligger mest i skuggan och håller koll under grinden på allmänningen och bilarna på parkeringen. Och på tal om bilar i värmen, så lämna aldrig ditt djur ensamt, då fordonet snabbt kan förvandlas till en stekhet dödsfälla!

Det gäller även om det inte alls känns speciellt varmt ute och bilen parkeras i skuggan. Temperaturen stiger med rasande fart och solen flyttar sig hela tiden. Så är du rädd om ditt djur, så…

 

Jätteviktigt i värmen är att dricka tillräckligt med vatten. Det märks inte minst på ”Kotte” som är upp både då och då och dricker både länge och väl! Och urtidsdjur som han är lär han väl veta vad som krävs för at överleva.

Så vi tar efter honom och både äter och dricker utomhus i alla väder hela sommaren.  Det rekommenderar jag varmt, och önskar er alla en fortsatt fin vecka,  när vi nu fått riktig sommar redan i maj!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

 

 

 

 

 

 

8 svar på ”Sommar, sol och semester…”

 1. Du är klok som en bok du Triton, tänk om alla kunde ta till sig dina ord, så vi andra slapp ha katter som springer kors och tvärs som ser helt ut att sakna ansvarsfulla ägare. Om vi hundar springer iväg, då letas vi upp av ägarna och ibland går det inte utan vi försvinner för långt. Då är vi enligt lag id-märkta antingen med chip eller tatuering och sist men inte minst registrerade på jordbruksverket, jag är det och fler med mig. Våra hussar och mattar är också ansvariga för vad vi ställer till med, det ansvaret verkar flertalet kattägare sakna, som inbillar sig så här till sidomestern att katten klarar sig själv. De släpper ut den vind för våg och åker själva bort, katten blir ju helt förtvivlad när han jamar vid dörren och ingen släpper in den. Matten är så arg och upprörd över såna människor att hennes ord inte lämpar sig i tryck. Så vi är så glada att din matte fixade så det söta kattfröken fick komma hem till sina ägare igen, hon borde få en stjärna på himlavalvet för alla katter hon räddat.

  Här är hett som en bastu, jag vill absolut inte vara ute längre än nödvändigt för som om inte hettan vore nog så har vi fått såna där stickisar, som biter så det gör riktigt ont. Matten säger att det är översvämningsmygg, strunt samma vad det är men jag tycker inte om dem, sticks gör de och låter som ett värsta reaplan, hihi.

  Ni får ha det så skönt nere i södern, jag antar att ni har det ännu varmare, så lyd Kottes råd och drick ordentligt, för det gör jag.

  Russelpussar i mängd.

 2. Kloka kloka Triton ❤️ Håller helt med!
  Ha det skönt nu när sommaren närmar sig. Här är det så varmt så när jag skulle sandbada i husses sällskap idag så ville jag hellre gå in…
  Puss på fina nosarna från Signe och Anna

 3. Kan tydligen aldrig påminnas för mycket, så hjälp mig gärna sprida vidare! Ha det så skönt i majsolen hela familjen! Matte och bröderna hälsar så gott!
  Tassekram Triton

 4. Tänk att det fortfarande är så stor skillnad på katter och hundar! Det är lag på att du Felix ska vara ID-märkt och registrerad, men trots åratal av påtryckningar vågar de styrande inte besluta om det för oss katter. Skamligt är vad det är, då vissa kattägare inte har ansvaret att ID-märka och registrera på eget initiativ.
  Ha det så gott där uppe i fjällvärlden, men håll dig i skuggan och unvik stickisarna. De lär vara riktigt elaka har jag hört, men vet inte riktigt, då vi är helt förskonade från dem. Tänk så olika det kan vara här i livet, men de kanske inte trivs här i vår dåliga stadsluft. Matte och bröderna hälsar så gott til er alla!
  Tassekram Triton

 5. Förstår att ni håller med både matte Anna och söta Signe. Hjälp gärna till att sprida mitt budskap! Du är förresten så fin Signe och att du säkert kan hoppa över ett och annat sandbad i värmen. Ha det så gott ni med hela familjen! Matte och bröderna hälsar till er alla!
  Tassekram Triton

 6. Kloka Triton du kan så mycket som du lär oss, tack för det

 7. Tack själv goa Beate! Hoppas du fortsätter följa mig och hjälper mig sprida mitt budskap. En fortsatt solig vecka önskar jag dig och de dina så här i månadsskiftet maj/juni! Matte och bröderna hälsar så gott!
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *