Fågelnötter på rymmen…

Misstankarna har funnits en längre tid, men det har saknats bevis! Nu har husse och matte fått svart på vitt vad det är som gör att vi bröder stortrivs i vårt älskade uthus.

Det handlar om underhållning på hög nivå, som får oss att klättra ända upp i taket och ligga på helspänn i timmar. Men ingen av oss bröder vill göra våra små kompisar illa!

 

Husse och matte ruskar på huvudet, men innest inne tror jag de är glada. För matte skulle säkert bryta ihop om vi kom tassande med en söt liten mus i munnen.

Beviset på att vi har små kompisar i uthuset kom när matte skulle sätta om sina pelargoner. Hon är så himla rädd om dem, för den äldsta har Mini-Vinnie fått från husfolket hemma i Älvnäs.

 

Vi har egentligen inga utrymmen att övervintra pelargoner på,  men när matte riktigt gärna vill så klarar hon det mesta! Så det har i alla år, till allas förvåning, gått alldeles utmärkt.

Tidigare i vintras upptäckte dock husse och matte ett litet naggat hål i vår stora säck med fågeljordnötter. Fast det låtsades de aldrig om utan lät det bara vara.

 

 

Visst har de sett hur vi sitter på span i  uthuset.  Men det var först när pelargonerna skulle sättas om som sanningen uppdagades! Blomjorden i påsen var nämligen blandad med fågelnötter.

Hur de nu kommit dit!!!  Om det tvistar de lärde, och ni ska tro att matte fick samvetskval, när hon förstod att hon förstört vinterns matförråd för våra små kompisar i uthuset.

 

Så hon sköljde av nötterna, och satte tillbaka en del av dem, på ett rent fat, längst under en av trädgårdsstolarna i uthuset. Och så klart var de borta morgonen därpå!

Så har hon fortsatt i kylan för säkerhets skull, fast vi vet att våra små kompisar har fler nötlager i uthuset. Men förklara det för matte är inte så lätt! Så det är bara att låta henne hållas.

 

 

 

Medan matte fortsätter med pelargonerna tar jag över för en aktuell rapport om salmonellaläget.. Över 1000 katter har hittills konstaterats smittade, och det är fler än någonsin tidigare.

Men det tycks i alla fall som om kulmen är nådd och allt färre prover från smittade katter kommer in till SVA. Så det är bara att hoppas smittan klingar av, och en solig vårvinter-vecka önskar vi er alla tills vi hörs igen!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

16 svar på ”Fågelnötter på rymmen…”

 1. Alltså er matte ❤️ Så underbar läsning, vi blir varma ända in i hjärteroten här ❤️ Ha en bra vecka med fortsatt spaning vackraste vännerna ❤️
  Puss på alla söta nosar från Signe och Anna

 2. Håller med! Jättetrevlig läsning och hoppas problemet med fågelnötterna löser sig på bästa sätt! ???

 3. Hej Signe och matte Anna!

  Gott att höra att ni blir varma ända in i hjärteroten. Det behövs i det här ovädret, och kanske kan bidra, om än aldrig så lite, till att smälta snön.
  En bra vecka önskar vi tillbaka till er! Pussar på lilla nosen från alla oss till dig söta Signe, och pussar till matte med!

  Tassekram Triton

 4. Hej Alyza och hela flocken!

  Tack hela goa familjen, och hoppas det lugnat ner sig hos er från förra veckan! Här vräker snön ner, men är på väg att övergå i regn. Så vi tassar nog in i uthuset!

  Ha det så gott allesammans!

  Tassekram Triton

 5. Hej Karin!

  Tack goa Karin! Det blir säkert bra med nötterna! Har hört att husse och matte ska handla fler i morgon. Så det räcker nog till både pippisar och våra minikompisar i uthuset! Ha det så gott tills vi hörs igen, och hälsa våra söta spanska kusiner!

  Tassekram Triton

 6. Triton, som vanligt roligt att läsa men jag har en liten fråga-hur har matte lärt är att inte röra pippisar och småfolket?kramar från tre Bohuskatter med matte

 7. Din matte matar mössen och min matte fångar dem i musfällor, det är väl en sak säger matten om de håller till ute men inne i huset vill jag absolut inte ha dem. Nu har det inte varit så många som kommit in, för vi har en grej som sitter i vägguttaget och den verkar fungera bra. Det är någon enstaka som hamnat i fällorna denna vinter, men inte så många som det var innan Lillhussen kom hem med den däringa prylen.

  Jag är som du. längtar efter våren men här uppe lär den dröja, igår natt fick vi påfyllning på snötäcket med 2 dm, som om vi inte hade nog av det vita förut. Snödrivorna är så höga men det är lajbans att klättra upp på dem och springa på den hårda ytan som blir efter att snöslungan packat snön. Fånig som jag är så tror jag att allt är snödrivor, har hänt att Lillhussen fått gått och hämtat mig när jag sjunkit för djupt, då får han pulsa upp en gång åt mig så jag tar mig loss och ibland har han fått lyft mig till fastare mark. Tänk dig att hoppa upp och helt försvinna under snötäcket, sen försöka allt man orkar att hoppa vidare men det inte går, för det verkar som snön håller fast en, hihi.

  Ni får ha det så musigt med era småa kompisar, fast jag förstår ju inte hur de kan få vara ifred för er, ni är ju katter och de katter jag känner, fångar möss och äter upp dem till viss del, inte för att jag fattar hur någon vill äta de krypen men så är det ju i vissa katters värld, hihi.

  Russelpussar till hela högen både fyr- och tvåbenta.

 8. Hej Beate!

  Tack rara vän. Så glad jag blir att du tittar in och skriver till mig här! Det där med pippisarna är lite speciellt, för de är liksom en del av familjen. Matte matar dem och precis som med ”kottarna” har hon lärt oss att här ute på gården är vi alla vänner.
  Våra små kompisar i uthuset är så pyttesmå och söta, och klättrar så högt, att vi aldrig kommer åt dem. Och varför skulle vi ta dem, då det är mycket mer spännande att ligga på hyllorna där inne och kolla på dem! En fin vårvintervecka önskar vi dig, så ha det så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 9. Hej Felix!

  Matte är som hon är, och våra små möss i uthuset gör inte en fluga förnär. De stjäl lite fågelnötter, och det kan de väl få som ersättning för underhållningen de bjuder på. Säkert är det lite annorlunda här i staden jämfört med hos er där uppe i fjällvärlden.
  Tänk vi fick också nästan ett par decimeter snö måndags, och nu skiner solen så vi kan ligga ute och njuta. Hård är snön också här, så den bär till och med mig som säkert väger med än du gör lilla russelhund.
  Men det är, som du säger, bara drivorna som är hårda. Fast vi katter är försiktigare av oss och kollar innan vi trampar ner och försvinner alldeles. Ha det nu så gott själv, och njut av solen, som jag skulle tro att skiner hos er med. Minus 12 grader här i natt, men nu nollgradigt och strålande so! Hälsa alla de dina så gott!

  Tassekram Triton

 10. Hej på dig Triton!

  Din matte tar minsann priset när det gäller att vara snäll mot djuren, oavsett om det handlar om möss, ormar eller getingar.?
  Tänk att matte har kunnat lära er att samsas med mössen! Det trodde jag inte var möjligt att lära en katt.

  Här i Kalser har vi flera gånger sett hur möss har varit intill huset och samlat fågelfrön på marken, och det är dem väl unt, för det är nog svårt för dem att hitta mat annars.

  Härom dagen satt det en sparvhök i fågeltallens topp, och på en gren några decimeter längre ner satt det en tofsmes blick stilla och verkade helst vilja vara osynlig. Lyckligtvis flög höken iväg efter en liten stund, så mesen klarade sig.

  Hälsningar och kramar till er allihop från oss i Kalser!

 11. Hej hela familjen i Kalser!

  Matte ä r som hon är, och jag måste hålla med. Alla behöver hjälp med mat när det är vinter och kallt! Och mössen är så underhållande att ha i uthuset. De håller sig inne där hela dagarna, och visar sig inte på fåglarnas matställe så länge det är ljust. Vad de gör i mörkret är en hemlighet mellan dem och mig.
  Tur att tofsmesen klarade sig undan sparvhöken, även om den förstås behöver mat den med, men det är bäst om man slipper se. I går och i dag har vi fikat ute i solen, även om det varit minut 18 grader i ottan. Nu blir det bara bättre och bättre! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 12. Bara älskar bilderna och bloggen!!! Har nyligen hittat hit då vi blev kära i sibir/neva och åkte 100 mil för att hämta hem vår egen <3
  Ni har inte bara en matte som är kreativ utan hon har även ett stort hjärta för alla de små liven hon rår om och utfodrar. Men måste fråga vad ni får för foder och gott som gör er och pälsen så fantastisk?!! Kattkram med nospuss / Marie & Lucy

 13. Hej Lucy och matte Marie!
  Så skoj att ni hittat hit till oss på vår nya adress. Hoppas ni fortsätter titta in, och det där med maten får förstås matte hjälpa mig att redogöra för!
  Vi älskar knaprisar (torrfoder) alla fyra, fast lillebror Mini-Vinnie vill ha mycket mer mjukmat än vi andra. Han är väldigt bestämd, och just nu är det Sheba original som gäller, och matte ska helst handmata honom fast han blir fyra år i sommar.
  När det gäller torroder äter Mini-Vinnie bara Orijen, medan vi andra varierar mellan det och Royal Canins Gastro Intestinal. Det sistnämnda är väldigt snällt mot känsliga magar och det Febus och jag mår allra bäst av.
  Så är vi ute väldigt mycket i friska luften, och det gör säkert sitt till när det gäller pälsen. Fast just nu fäller vi och ser inget vidare ut någon av oss.
  Så spännande att höra att familjen rest så långt för att hämta dig lilla Lucy! Önskar dig allt gott och hoppas få följa dig framöver! Bröderna hälsar med nospussar och pussar kommer från matte med! Ha det så gott tills vi hörs igen!
  Tassekram Triton

 14. TACK Triton för långt, utförligt och trevligt svar 🙂 Är ju en liten bortskämd kattfröken och kom på att matte gör vad som helst för mig. (dom åkte ju ändå 100 mil) Kom snart på att om jag spelar kräsen så köper hon alla matsorter som djuraffären har (och det stämde) Vi bor i villa i stan så det där med att springa fritt ute som ser så härligt ut kan jag nog glömma. Däremot har jag redan övertalat matte att övertala husse om en liten egen uteplats. Ska bara fundera ut hur många klätterträd och kojor som jag vill ha där… Hälsa Grabbarna /Lucy

 15. TACK själv bästa Lucy-vännen! Så glad att ha dig som kompis här, då jag tjuvkikat på mattes sida och sett vilken mysig skönhet du är! Bortskämd ska du så klart vara, och det där med maten är ju ett kapitel för sig.
  Jättebra att du inte får springa fritt, då det lurar faror överallt. Men självklart ska du ha en egen liten uteplats, det ska jag hjälpa dig att fortsätta övertala din husse och matte om! Vi har en liten trädgård mitt i stan, så hela gården är inhägnad och kattsäkrad. Bara här får vi springa fritt, annars är det sele och kopppel som gäller! Det gillar vi skarpt och står i kö för dagens promenad och kvalitetstid med matte.
  Bröderna hälsar så jättegott till, dig, men jag håller nospussen från mig hemlig än så länge! Hade det så gott tills vi hörs igen!
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *