En föraning om vår…

Har ni liksom vi, mellan köldknäpparna på slutet, faktiskt känt att våren är på väg! En liten stund mitt på dagen når solen äntligen över takåsarna och sänder värmande strålar ner till oss i vår stad.

 

De här allra första solstrålarna väcker känslor till liv som vi bröder nästan glömt att finns. Plötsligt får vi massor av energi, som lockar till lek och bus fast vi börjar bli till åren hela bunten.

 

Mini-Vinnie är förstås först ut att rulla runt och busa med sig själv i snön. Så fort det blir en plusgrad stiger härliga dofter upp ur marken och gör plötsligt livet spännande och värt att leva igen.

 

Artemis är inte sen att hänga på, rulla runt i tunnlarna och dra med sig snö, som han pulsat sig genom i jakt på jag vet inte vad. Han är sju år men blir som kattunge på nytt så fort det börjar våras.

 

Mitt i leken vill matte också vara med och rapportera från SVA.  Där meddelar veterinär Elina Lahti, att allt fler katter insjuknar i salmonella, och att antalet konstaterade fall nu är uppe i hela 513.

 

Det är redan nu fler än under rekordåret 2016. SVA har också fått in döda småfåglar, som konstaterats smittade, men vågar bara säga att de är en tänkbar smittväg. Det kan finnas fler!!!

 

Inte minst som även SVA:s kontroll, av rått köttfoder till katt, visat på bakterier och ska utredas visare. Klart står dock att SVA redan nu avråder från foder typ BARF på grund av smittrisken.

Kanske dags att kolla upp varifrån uppmuntran till att ge råfoder till katt kommer! Samma sak gäller råa kycklingvingar, som är populära trots att rå kyckling ofta innehåller salmonellabakterier.

Ha det så gott, och njut av minste lilla solstråle, tills vi hörs igen! Vi är redan i mitten av februari och Vasaloppet, första söndagen närmar sig med stormsteg! Och då är det vår!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

 

10 svar på ”En föraning om vår…”

 1. Hej Triton! Visst är det härligt när solen kommer fram mellan varven. Här hemma är vi så glada att vår granne tog ner ett antal stora granar och tallar i skogen för några år sedan. På det viset kan solen titta in i huset till och med. Innan dess fick vi vänta till slutet på mars innan det hände. Det är roligt att se hur du och dina bröder har så roligt i snön. Här hemma håller dom sig mest inne och sover.
  Det är tråkigt att salmonellan har tagit ett hårt grepp i Sverige i år. Hoppas det tar slut snart för alla kissars skull.
  Tassekramar från Tusse, Leo och matte Lotta

 2. Tråkigt med salmonella ökat så markant. Matte oroar sig lite, för Nillas favoritmat är VOM kyckling för katt och Much i gula påsen också kyckling.
  Hon har äntligen börjat äta igen. Var lite dålig på det ett tag,
  Hon har ju alltid torrkost tillgänglig (samma som uppfödaren hade för kattungar och växande katter)
  Men kinkar och tom gick ner lite i vikt ? men nu med VOM bollarna är hon tillbaks igen och äter bra ?
  Jag ock Dahro får maten som hon inte ätit upp under dagen i vår kvällsmat ? mycket godare än våran egen faktiskt!!
  Hon är bortskämd? fast det är vi med säger matte ?

  Håller med om att det spritter i kroppen när våren kommer och solen värmer, så många dofter ute nu!
  Så kul att ni allihop blir pigga ock glada, det verkar ni ju alltid vara men lite extra dofthöga får man bli denna årstid när allt kommer till liv igen efter vintervilan ☀️??☀️

 3. Här har det snöat på tvären idag igen men det är bara ett par minusar, fast jag var inte så förfärligt förtjust i att vara ute, regn och snö gör mig inte så mycket men blåsväder, då vill jag in med detsamma, hihi. Sen är det väldans roligt att gå på de snöhögar som är uppösta men som vanligt så är jag övermodig och tror att det bär överallt, så rätt som det är så har jag bara nosen ovanför snön, man får vara glad för det lilla, hihi.

  Fåglarna har minimerats kraftigt här uppe men matten har inte sett vare sig sjuka eller döda fåglar, det är nog av andra orsaker som de försvunnit. Samma med ekorrarna som jag tyckte var så skoj att titta på, de har också försvunnit är bara en kvar av fem st som vi hade runt nyår, tre var de i förra veckan när de kutade runt i stortallen som i en serpentin men nu är det bara en kvar. Den är inte rädd för vare sig tvåbeningar eller mig men den är oerhört vaksam och håller koll när den sitter och mumsar mat.

  Hoppas att ni får ha den härliga snön kvar ännu och slipper plasket, men våren som ni pratar om efter Vasan lär vi nog få vänta på i dessa trakter, för det brukar vara kallt just den helgen. Så någon vår förväntar vi oss inte förrän någon gång i maj, har vi tur så kan det bli i slutet av april, hihi. Ni får må så gott och ta hand om varandra och tvåbeningarna.

  Russelpussar i mängd.

 4. Underbara sol! Signe blir också ivrig att gå komma ut när den skiner så grant och takdroppet börjar! Och vem blir inte det?
  Ha en fin vecks och så aktar vi oss för den otäcka salmonellan.
  Puss på Elsborgsnosarna från Signe och Anna

 5. Härligt med vårkänslorna men tråkigt med salmonellan. På bara en dryg vecka har antalet konstaterat smittade katter ökat från 268 till 513, och då är det bara de katter som blir så sjuka, att ägarna söker veterinär, som får prov insända. Mörkertalet är därför stort, då friska katter ofta klarar smittan med bara lättare magproblem.

  Förstår att din matte är orolig, då SVA faktiskt avråder från att ge katter råfoder! Men Nilla måste ju äta, så er matte gör säkert det som är bäst för henne och er alla. Sedan finns det ju faktiskt massor av smaklig mat som är tillagad och trygg på det sättet.

  Nilla är säkert bortskämd, och det är nog ni med, och det är precis så det ska vara! Ha det nu så gott, och var rädda om er, Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 6. Hej Felix!

  Vi har den härliga snön kvar och det kommer mer nästan varje natt. Samtidigt smälter lite på dagen och sedan fryser det på mellan varven. Härligt när solen visar sig en liten stund och det blir ljusare för varje dag! Gott att höra att ni inte sett några sjuka fåglar. De brukar bli sittande där de får mat om de blir dåliga.
  Vi har heller inte sett annat är pigga kvittrande ”lillpippis”, som sprider glädje med sin vårsång över hela allmänningen.
  Hoppas era ekorrar bara är ute på lite äventyr, när det nu blivit mildare väder. De börjar säkert få vårkänslor de med, precis som vi här hemma. Ha det så gott, och njut av varje liten solstråle! Matte och bröderna hälsar så gott.

  Tassekram Triton

 7. Hej Signe och matte Anna!

  Visst är det vår bästa tid som kommer nu! Sol och takdropp är en lycka för oss alla, som vi får mer av för var dag som går! Så en riktigt fin vårvintervecka önskar vi alla er från alla oss!

  Tassekram Triton

 8. Hej Tusse, Leo och matte Lotta!

  Så skoj att höra från er där ute i Fiskarbo. Förstår att ni blir lika lyckliga över solens ljuvliga strålar som vi. Ha det så gott, och dags att stiga upp och vakna ur vinterslummern nu.
  Tråkigt med salmonellan, men håll bara rent runt fågelborden, så är det ingen fara. Njut av solen allesammans och hoppas vi ses snart igen! Matte och bröderna hälsar så gott!
  Tassekram Triton

 9. Hej på dig Triton!

  Så härligt ni ser ut att ha det när ni leker i snön! Nog verkar solstrålarna påverka er, alltid, nu när de når ner på er gård.

  Otrevligt att salmonellan verkar sprida sig. Här i Kalser har vi då tursamt nog inte sett några döda småpippisar. Dessutom håller rådjuren rent på fågelmatstället, för de kommer dit på nätterna och äter upp de frön som finns kvar på marken.
  Vi har fem rådjur här som vi matar två gånger om dagen, och de kommer nog allihop upp på gården och äter frön om nätterna, för det finns aldrig något kvar på morgnarna.

  Har ni förresten några tofsmesar där nere hos er? Här har vi sett tre stycken på samma gång. Vi brukar inte se dem intill huset så ofta, men på sistone har de varit här nästan dagligen.

  Ha det så gott i den tidiga vårsolens första strålar! Hälsningar och kramar till er allihop från oss i Kalser!

 10. Hej go´vänner i Kalser!

  Nu lever vi livet när det är som bäst, och snart kan husse sätta ut bänken med yllepläd att ligga och sola på. Till och med jag har drabbats av vårbuset, och Febus och jag är ute i ottan och håller koll på utomjordingarna.
  Lyckligtvis har inte heller vi sett några sjuka ”lillpippis”, men de små liven äter som hästar och håller sig säkert i form! Vi har förstås inga rådjur, men är så tacksamma att så många av våra vänner ställer upp för dem. De har det inte lätt i skogen med all snön nu!!!
  Inga tofsmesar här, bara sparvilar, oxar och mesar, men vi gör allt för att hjälpa den och alla stadens duvor och kajor! Alla har det svårt när det är vitt överallt.
  Våren närmar sig med stormsteg, och snart ses vi igen hoppas jag och alla här hemma! Tills dess ha det så gott!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *