Smittsam sjukdom sprider sig

 

Blött och plaskigt på marken, plusgrader och takdropp i luften, och strålande sol från en klarblå himmel! Rena vårvädret, fast vi är i januari och fortfarande ligger inbäddade i snö.

Ett tidigt vårtecken, av det mer otrevliga slaget, har under årets första veckor uppmärksammats av SVA. Det gäller katter som konstaterats smittade av salmonella och hittills i januari uppgår till hela 136 stycken.

 

Det är väldigt många, då mörkertalet är stort, och det är så tidigt på året. Först i mars brukar smittan dyka upp på allvar, och den misstänkts då ofta höra samman med att katterna äter sjuka och döda småfåglar.

Men så här många konstaterat smittade katter, redan i januari, gör att SVA nu misstänker att det även finns andra smittkällor. Rått kött, smittat kattfoder och gnagare nämns som tänkbara orsaker till utbrottet.

 Inte minst som SVA inte kan bekräfta salmonella hos småfåglar på de få exemplar de fått inskickade hittills i år. Förra året var det totalt 129 bekräftade fall av salmonella på katt, och av dessa bara fem under januari.

2016 var ett rekordår med 489 bekräftade fall på katt, men även då de allra flesta under våren. Därför är så många som 136 redan nu i år är väldigt märkligt! Vi här hemma har då inte heller sett en enda sjuk eller död ”lillpippis” på hela vintern.

 SVA står för Statens Veterinärmedicinska Anstalt, och oavsett orsak till utbrottet hos katt vill veterinär Elina Lathi där uppmana till renlighet vid fågelbord och andra matställen. Salmonella är nämligen smittsam och drabbar både människor och djur.

Friska katter klarar i allmänhet smittan bra med bara svaga symtom. Andra klarar det sämre! Upplever du att din katt har besvärande diarré och är hängig kan den ha salmonella. Kontakta då veterinär för att få orsaken utredd.

Oroväckande i sammanhanget är att europeiska forskare i en ny studie varnar för att mata hund och katt med rått kött. Den nya trenden kan innebära stora risker för både djur och ägare, och forskarna vill att veterinärer framdeles informerar mer om det.

Den nya studien har nämligen visat att 23 procent av köttet i den råa djurmaten innehöll e-colibakterier, salmonella hittades i 20 procent av köttet och olika typer av listeria-bakterier i mer än hälften av köttsorterna. 

Ingen rolig läsning, men så mycket viktigare att känna till. Vi mår bra, och trivs med livet, medan vi gläds åt snön på gården som blev kvar. Fast den här veckan var jag bara tvungen att låta matte styra och ställa i bloggen.

Och ni kan ju i alla fall njuta av bilderna på oss och några av alla våra pippikompisar. Gamla trogna Kaja-Maja, unga söta Snövit och alla hundratals små sparvilar som ni här ser en rar representant för. En riktig liten sötnäbb!!! 

En fin vintervecka önskar vi er, den här sista i januari. Vi fortsätter njuta av solen och mer snö lär redan vara på väg! Ha det så gott go´vänner och fortsätt mata ”lillpippis” för vintern är säkert inte över än!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

10 svar på ”Smittsam sjukdom sprider sig”

 1. Så viktigt att hålla rent vid fågelbordet. Här lägger vi granris på marken under fågelautomaterna som naturlugtvis byts ut med jämna mellanrum.
  Vi har inte heller sett någon sjuk fågel.
  Ja ännu är det alldeles för tidigt att sluta mata fåglarna även om det ligger på plusgrader dagtid.
  Vi får hoppas att snön vi har får ligga kvar hela mars ut i alla fall.
  ❤❤❤❤❤❤

 2. Oh det lät ju riktigt illa ? Men härliga bilder på er och era fina vänner därhemma ❤️
  Puss på söta nosarna från Signe och Anna

 3. Hej go´vänner i Ulvshyttan!

  Det där med granris, som byts ut då och då, under fågelautomaterna är jättebra, och gott att höra att inte ni heller sett någon död ”lillpippi”. Väldigt märkligt att så många katter smittats redan i januari, och blivit så sjuka att de behövt åka till veterinären och fått prov insända till SVA.
  Vi fortsätter mata våra små vänner och hoppas som ni att snön får ligga kvar! Ser lovande ut, då det kom mer i natt och ännu mer utlovas i rapporterna! Ha det gott!

  Tassekram Triton

 4. Hej söta Signe och matte Anna!

  Ja, det lät så oroväckande att jag var tvingen låta matte husera lite i bloggen den här gången. Ha det så gott, och pussar på söta nosen tillbaka till dig Signe!

  Tassekram Triton

 5. Hej Alyza och hela flocken!

  Visst har vi fina ”pippi-vänner”! Det är så härligt med lite liv på gården så här i vintertid när det annars bara är snöplogen som dundrar på alla tider på dygnet. Gott att höra att ni mår bra, och vi önskar er en fin vintervecka när det nu utlovas mer snö!

  Tassekram Triton

 6. Hej på dig Triton!

  Det låter verkligen otrevligt att det har blivit så många salmonellafall så tidigt på året. Undrar just vad det beror på. Hur som helst hoppas jag att ni får fortsätta att vara friska och att matte håller ett öga på er hälsa.

  Vilka fina foton, både av er och pippiarna! Har den där snövita duvan kommit dit nyligen? Jag minns inte att jag har sett några foton av den på bloggen tidigare.

  Här i Kalser har vi upptäckt att mesarna tycker om pannkakor. Jag lade ut en pannkaka till nötskrikorna häromveckan, men mesarna kom dit först och började äta. Efter det brukar jag skära sönder pannkakor i små bitar och lägga ut till mesarna, och pannkaksbitarna försvinner nästan direkt. Det är en välkommen omväxling till frön och talgbollsmulor.

  God fortsättning på er allihop från oss i Kalser!

 7. Hej go´vänner i Kalser!

  Visst är det otrevligt med alla mystiskt salmonellasmittade katter mitt i vintern. Vi här hemma tvivlar starkt på att det är sjuka ”lillpippis” som är bovarna i dramat. Och som matte skrev, så har vi inte sett en enda sjuk eller död pippis i närheten på hela vintern.
  Den alldeles snövita duvan, är en ungfågel, som plötsligt satt här en morgon. Misstänker nästan att den är resultatet en förrymd tamduva, då det dykt upp flera nästan vita det senaste året. Och de verkar vara mer i behov av hjälp med maten, än de andra duvorna, även om alla förstås är hungriga nu.
  Så trevligt att höra även dina ”pippisar” uppskattar pannkaka. Alla gråsparvar, talgoxar och blåmesar hos oss älskar pannkaka, för att inte tala om kajor och kråkor! Så här går stekpannan varm kan jag lova!
  Har tänkt så mycket på er när det snöat och snöat hela tiden. Hoppas att ni inte blivit alldeles insnöade. En fortsatt fin vintervecka önskar vi er!

  Tassekram Triton

 8. Min ständige sekreterare har varit så upptagen så det var lögn att få henne att plita ner några rader men här kommer det ett par i alla fall.

  Vi har heller inte sett några döda eller sjuka fåglar, det är full fart på dem vid tallen som blivit fåglarnas matplats, även Kurrarna är där. Ni skulle se när Kurre med dödsförakt kastar sig från tallen mot det hängande fågelstugan, han lyckas ofta vicka den så det hamnar frön på backen som han sen skyndar sig att äta upp. Kurrarna ser inte det minsta sjuka ut de heller fast de äter frön från backen.

  Det blev kort detta men bättre lite än inget alls, må så gott ni härliga missar.

  Russelpussar i mängd.

 9. Hej Felix!

  Bättre sent än aldrig, och jag vet ju hur det kan vara med de här ständiga sekreterarna. Gott i alla fall att höra att alla dina små vilda kompisar ser ut att vara friska och må bra. Vore skojigt att sitta och titta på ”kurrarnas” svindlande uppvisningar i tallen. Det kallar jag underhållning som heter duga!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *