Tandlöst – som vanligt

 

Det är lyckligtvis inte mitt garnityr det handlar om, för jag har fortfarande några riktigt vassa gaddar kvar! Men några sådana sticker definitivt inte ut i det just nu aktuella förslaget till ny moderniserad djurskyddslag.

Så illa ställt är det med modet hos våra politiker! Att det dessutom tagit både sittande och tidigare regering, närmare sju år att krysta fram ett förslag, är ännu värre. Inte minst som mycket av det som föreslås i praktiken redan gäller.

 

Vart tog exempelvis kravet, på att utekatter skulle till veterinären för att bli lugna, snälla och goa, vägen i förslaget till modernisering. Och varför måste obligatorisk ID-märkning och registrering utredas vidare!

Det har matte och jag undrat över i flera dagar och är så grymma på politiker att vi nästan reser ragg. En tandlös skrivbordsprodukt kallar matte det aktuella förslaget till ny moderniserad djurskyddslag.

 

 

Tråkigt att börja året så här, men vi kan inte tiga! Redan för 10 år sedan samlade Djurskyddet in 100 000 namnunderskrifter för obligatorisk id-märkning och registrering av katt.

Därefter har namninsamlingar, för att stärka lagarna för katter, gjorts både 2014 och 2016. Och det samtidigt som nästan alla remissinstanser ställde sig positiva i den stora djurskyddsutredningen 2011.

 

Sedan dess har det gått snart sju år utan att något hänt! Ändå törs inte politikerna fatta det så viktiga beslutet, men framhåller att samhället ska ta ansvar för herrelösa katter. 

De tror problemet ska kunna stävjas genom att göra det straffbart att överge djur. Men hur många av landets 150 000 hemlösa katter är det någon som vet vem som har ägt från början.

 

 Och hur ska polis och länsstyrelse, som är samhället, klara av att omhänderta alla herrelösa katter, som behöver inkvarteras, och få veterinärvård innan de seriöst placeras ut dem i nya trygga hem.

Det låter bra men är i verkligheten en skrivbordsprodukt som saknar verklighetsförankring. Och att fortsätta utreda på minkarna, i stället för att, som många andra länder, förbjuda pälsfarmning, är en skam.

 

 

Samma sak med förbudet mot elefanter och sjölejon på cirkus. Visst är det bra men borde ha kommit för länge sedan! Det är dags för våra politiker att vakna och sluta slå sig för bröstet med att vi har världens bästa djurskydd. I verkligheten är vi förbisprungna av flera andra länder för länge sedan!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

4 svar på ”Tandlöst – som vanligt”

 1. Tyvärr blir man inte förvånad… Men däremot både ledsen och arg. Mycket väl skrivet Triton (med viss assistens kanske…).
  Skickar både pussar och kramar till er alla vackra gossar inför veckan som kommer! Signe och Anna

 2. Ja dom borde ut i verkligheten och se hur det är kanske praktisera på ett katthem så dom får upp sina sömniga blå ögon. Ha en fortsatt skön vecka här har vi städat ut julen så nu sover vi skönt när dammsugaren tystnat. Nospussar Smulan och Isa med matte ♥️?♥️?♥️

 3. Hej Signe och matte Anna!

  De styrande tycks ha glömt att det redan sitter massor med katter och kattungar på ideella katthem och att vi har mer än 150 000 hemlösa i vårt land. Hemlösa utan identitet, som inte varit till veterinären och blivit lugna, snälla och goa. De gör att det bara föds fler och fler stackars kattungar, som svälter och far illa ute i kylan, och som ingen vill ha. Det måste få ett slut! Ha det så gott! Matte och bröderna hälsar!

  Tassekram Triton

 4. Hej sötnosar i Österå!

  Det är ju ”kattastrof” och idel skåpmat, plockad ur den snart sju år gamla djurskyddsutredningen, som politikerna nu presenterar i sitt förslag. Enda skillnaden är att förslaget är betydligt fegare än rekommendationerna i utredningen. Vi får kämpa vidare, och en skön vecka önskar vi tillbaka till er, även om det varslas om snöstorm! Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *