Återblick på ögonblick

Nytt år med nya önskningar, föresatser, överraskningar och löften. De sistnämnda svåra att hålla men hör ändå liksom firandet till! Och visst behöver vi en återblick för att se framåt.

 

Därför bjuder jag i dag på en liten årskrönika, med några minnesvärda ”klick”,  och börjar med Mini-Vinnie som tog skydd i Bamses trygga famn när plogbilen dundrade fram som värst i januari.

 

Full fart var det däremot på broder Atemis, som i februari roade sig med att rusa omkring i nysnön. Och inte nog med det! Han blev så uppspelt att han i bästa sibbestil råmade som en riktig ko!

 

Husses och mattes mest minnesvärda ögonblick var mötet med den vackre lodjurshanen i mitten på mars. Vi fick bara se den stora katten på bild men blev ständigt jämförda med den i flera veckor framöver.

 

Strax innan hade den stackars ”Trashanken” dykt upp, så vi hade fullt upp med att hjälpa och skydda det lilla livet från skatorna. Det lyckades mot alla odds, trots att han skadade höger öga och var enögd i flera veckor.

 

 

I mitten på april slog vår högsta önskan in, då vår första ”Kotte” återvände efter vintervilan och flyttade in i sin gröna stuga! Då kände vi att sommaren var räddad och var lika lyckliga allesammans här hemma.

 

Maj månad kom med bråda tider för talgoxen, och alla andra pippis”, som plockade i sig allt pälshår vi hade fällt under vinter och vår. Här är det Artemis gyllene strån som är på väg att bli mysigt i bomaterial.

 

Midsommarfirande med kransar är en tradition vi alla ser fram emot. Vädrets makter var med oss, då solen sken och vi hann ha det jättemysigt på gården, innan regnet stod som spön i backen och allt blev sjöblött.

 

Självklart fick ”Kotte” också sin krans, men den fick pryda stugan i stället. För han är ett vilt djur, och ska respekteras som ett sådant, hur mycket kompis han är med oss och matte.

 

Inte att förglömma är heller ”Måsen” och hans fru, som underhöll oss hela sommaren med sina högljudda skrikanden så fort de fick matte inom synhåll.  Ledsamt nog försvann ”Måsen” alldeles för tidigt…

 

Sommaren blev kort, om den över huvudtaget kom, och hösten tog snabbt över allt mer. Men vi hade lyckan att få ha flera stora och små ”kottar” boende hos oss ända till långt in i september.

 

Vid den tiden stod paradisträden i sin fulla prakt och var så jätteskojiga att palla mini-äpplen från. De är inget vidare goda att äta, men efter första frostknäppen uppskattas de av vissa ”pippisar”!

 

I månadsskiftet september/oktober var det så dags för Dalälvskattens årliga utställning, som numera bara lockar Mini-Vinnie och matte. Minstingen fick sin rosett och kom hem stolt som en tupp.

 

Den stora lyckan frampå höstkanten var att ”Trashanken” blev finare och finare och till sist kunde  visa upp sig i helt ny ”kostym”. Borta var de gamla oljiga sotiga fjädrarna och i våra ögon var han finaste kajan i hela vår stad!

 

Hösten kom och det blev bara mörkare och mörkare. I slutet på oktober fyllde jag åtta år och matte glömde som vanligt mig födelsedag! Men jag fick rosor av goda vänner, och blev firad av alla här hemma hela veckan efteråt.

 

Mörkare och mörkare fortsatte det att bli, även om snön lyste upp lite. Men så kom äntligen det efterlängtade vintersolståndet, som gav hopp och gjorde Mini-Vinnie så glad att han lyste upp hela allmänningen.

 

Sist men inte minst kom så julen och det efterlängtade nyåret, som vi firade lugnt och stilla hemmavid, utan allt för mycket smällande utanför! Nu har tiden hunnit ikapp mig, och jag slutar jag min återblick, med att säga god fortfortsättning på er allesammans!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

 

 

 

 

 

 

14 svar på ”Återblick på ögonblick”

 1. Vilka vackra bilder på din tillbakablick, själv har jag fina minnen av förra året, med två besök nere i vackra Mälardalen, den första när min stora tvåbensbror gifte sig med sin fru, henne som jag bara älskar att gosa med. Sen när mattens barnbarn döptes, båda dessa gånger bodde jag på bondvischan, där två katter var husets härskare, de blev instängda på dagarna och jag på nätterna, för matten sa att jag inte skulle få skrämma livet ur de söta missarna. Undrar just om det inte var för att jag inte skulle bli rädder, hihi.

  Helgen som gick var en tvåbensbror och hans sambo samt mattens barnbarn här, livat värre med en liten tjej på 10 månader, som inte alls var van vid en sån buse som mig, naturligtvis var jag bara tvungen att nosa överallt på tjejen till hennes stora förtret. Så nog var det livat allt, sen när hon äntligen somnade så började grannen skjuta raketer, det gillade inte jag utan körde igång att skälla, rysansvärt med dessa fyrsprakerier, jag var rent av alldeles knasig, sprang runt och visste inte vart jag skulle ta vägen, naturligtvis väckte jag lilltjejen, det var ju inte meningen men jag försökte ju bara försvara alla mot det hemska som lyste upp hela himlen och small så det dundrade. Ja, ni vet själva hur det låter, hoppas att sånt blir förbjudet, för det vill jag inte vara med om någon mer gång.

  Ni får ha det så bra nere i stora staden och en god fortsättning på 2018 både två- och fyrbenta.

  Russelpussar i mängd.

 2. Vilken fantastisk tillbakablick med vackra bilder! God fortsättning på det nya året till er allesammans i Falun önskar
  Signe och Anna

 3. Hej på er allihop!
  Vilka fina bilder i återblicken! Fast fina bilder är det ju i och för sig i varje blogginlägg.
  Håller det till många småfåglar i trädgården hos er nu när det är vinter? Här i Kalser är mesar och nötväckor ständiga matgäster, och i torsdags var det en flock sidensvansar i en buske ute på gården. Sådana har det aldrig varit här förut.
  I skymningen samma dag fick Bosse se en stor uggla komma seglande över gårdsplanen. Han menar att det nog var en slaguggla, av storleken att döma. Hoppas att den lämnar våra sju ekorrar i fred.

  I natt har det snöat någon decimeter till, så nu är det närmare sju decimeter djup snö här. Ni får gärna hämta så många kubikkilometer ni vill, alldeles gratis.

  God fortsättning önskas er alla av oss här i Kalser!

  PS: Hälsa matte att hon har fått sms.

 4. Hej Triton!
  God fortsättning till dig, dina bröder och matte och husse. Ni hade verkligen ett händelserikt år. Tänk så mycket som hände. Det jag minns särskilt var lille Trashanken som var så eländig men som matte tog så väl hand om. Er matte har verkligen magiska händer och ett varmt hjärta för djuren. Det är därför dom kan lita på henne för dom märker det. Och tänk alla fina foton som matte tagit på er. Ni är så bedårande alla fyra. Jag lovar på heder och samvete att jag ska komma och hälsa på er snart nu när jag blivit ”friherrinna”. Ha det så fint tills dess.
  Tassekramar till dig och dina småbröder
  Tusse, Leo och matte Lotta

 5. Triton, du kan verkligen konsten att fånga guldkornen i tillvaron! Hoppas att det blir många, både stora och små guldkorn detta nya år.
  Jag sammanfattar ditt 2017 så här: Lycka är, en alldeles egen kotte (eller flera!).
  Kramar till er alla från oss i Gävle.

 6. Hej Felix!

  Låter som om du varit ute på större äventyr än vi här hemma förra året. Men vi är så nöjda med alla upplevelser på hemmaplan, då det är här vi trivs bäst! En tur till skogen då och då räcker så bra, för att få andas frisk luft och få nödvändig motion.
  Förstår att det var livat om du skulle gosa med en liten flicka, så het på gröten som du verklar vara. Du får träna den mjukare sidan, och lägga all energi på att skälla ut alla som skjuter raketer. Ett otyg som skrämmer så många stackars vilda och tama djur från vettet.
  Hoppas som du på ett förbud,och i väntan på det hoppas vi du fortsätter skälla. Ha det så gott uppe i fjällvärlden och hälsa alla de dina och önska god fortsättning på det nya året! Matte och bröderna hälsar!

  Tassekram Triton

 7. Hej Signe och matte Anna!

  Så glada vi blir att ni uppakattade min lilla tillbakablick! Känns som om den behövs för minnas och kunna se framåt. Ha det så gott och tack för alla uppmuntrande ord under året som gått. Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 8. Hej go´vänner i Kalser!

  Så trevligt att ni uppskattade minn lilla återblick. Hoppas på ett lika trivsamt år i år med många små sommarkompisar! Och vinterkompisar har vi gott om, både stora och små. Talgoxar och blåmesar tidigt på morgonen och långt in på eftermiddagen, och våra älskade små grå sparvilar hela dagen. Matte räknade för en liten stund sedan till ett 50-tal som satt här och gottade sig.
  Någon slaguggla har vi inte sett här hema, men däremot så hittade grannen mitt emot en uvfjäder på sin gård för ett tag sedan. Så gruvuvarna fortsätter allt göra sina små utflykter neråt staden till.
  Ni har så mycket snö, så jag skulle med glimten i ögat kunna kalla er för insnöade. Men ni vet att jag med glädje tar emot några kubikkilometer här nere i plasket. Vitt är det i alla fall fortfarande här nere så länge det nu varar.
  God fortsättning och ha det så gott. Matte och bröderna hälsar!

  Tassekram Triton

 9. Hej Tusse, Leo och matte Lotta!

  Grattis till att äntligen kunna kalla dig ”friherrinna” efter alla arbetsår. Du är så himla välkommen, när du nu har tid och får bestämma över den själv. Hoppas det känns jättebra, husse och matte njuter av sitt fria liv varje dag!
  Det hände verkligen jättemycket på vår lilla gård i fjol, och vi hoppas förstås på lika spännande vår och sommar i år. Njut av friheten och ha det så gott tills vi ses!

  Tassekram Triton

 10. Hej Britt-Inger!

  Hoppas allt är bra med er och att det inte dröjer alltför länge innan vi ses igen! Och på tal om guldkorn, så räddade du och Hans min födelsedag med de sötaste rosor, när matte glömt bort den. Men jag kan lova att jag blev firad av dem här hemma hela veckan efteråt.
  Matte har lärt mig och bröderna att fånga de små guldkornen i tillvaron, och du har så rätt i att största lyckan 2017 var en alldeles egen ”Kotte”, och ibland fler, i trädgården.
  God fortsättning på er allesammans i Gävle och ha det så gott på det nya året! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 11. Måste vara svårt för matte och dig att välja ut vilka bilder av alla dom fina bilderna på er under året som skulle vara med i detta inlägg ?
  Tack för att vi får följa er i din blogg Triton!
  Vi ser fram emot den varje vecka, och vi gillar även dom bilder som syns på fb.

  Det är så kul att få följa er alla fyra och alla vilda djur ikring er som ni tar till era varma hjärtan ❤️

  Ser fram emot det nya året med er, nu har vi ju även en liten kisse i familjen, hon stal våra hjärtan så fort hon kom och lindar oss runt tassarna, vårt envisa,nyfikna, goa, busiga, gulliga, yrväder. Som satt fart på oss gamlingar.
  Hon är påhittig när hon är vaken så vi får hålla ögonen på henne allihop, jag busar och leker med henne sen sover vi en stund, hon sover ofta hos mig men hon har många favvoplatser i huset. En är bakom och sen under ett tungt skåp i köket, blir spännande den dag matte och husse drar fram den ? undrar hur mycket ”skatter” hon gömt där ?

  Ha ett riktigt gott 2018 allihop ???????☀️
  ,

 12. Hej Alyza och hela familjen!

  Tack goa rara för att ni vill fortsätta följa oss på det nya året. Är så härligt med både hund- och kattkompisar, och så otroligt gulligt ni avslutat dagens hälsning. Vi fyra bröder, husse och matte, ”Kotte”, blomman och solen!!! Det är ju vi här hemma på Elsborg i ett nötskal.
  Så uderbart att ni ”gamlingar” blivit så härliga kompisar, med lilla nytillskottet som tycks växa så det knakar. Matte och vi bröder följer alla era och Nillas små tassar överallt på facebook. Så spännande att få se henne växa upp i den bästa av familjer!
  Förstår att hon är påhittig så det förslår, och jag kan nästan lova att hon har en hel skattkammare där bakom och under skåpet. Vänta bara så får ni se!!!
  Ett riktigt gott år 2018 önskar vi alla tillbaka till er alla därhemma!

  Tassekram Triton

 13. Tack för den underbara återblicken, Triton!
  Din matte kan verkligen återge allt som hänt med målande text och underbara bilder som får mig mållös av beundran.
  Önskar alla i ert hus – utanför – ett riktigt gott nytt år ! Jag ser fram emot det här årets härliga bilder och berättelser!
  Kram till er alla från Missen och matte Siv!

 14. Hej Siv!

  Tack för dina rara ord! Vi kände att vi behövde blicka tillbaka för att kunna se framåt. Och se framåt i bloggen börjar vi med till helgen! Matte och bröderna hälsar!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *