Hugaligen – vilken ”huggis”

Hoppsan!!! Sätt inte fikat i vrångstrupen nu, för så farligt är det inte. Men gott om orm tycks det vara ute i markerna! Så se upp och håll koll på var vi katter sätter ner tassarna.

 

Matte räddade häromdagen den här ”huggisen” från att bli överkörd! Den låg och sov mitt på skogsbilvägen, ungefär som Artemis här nedanför, och blev bara sur över att bli väckt.

 

Huggormens gift är farligt för oss katter och kräver veterinärvård! Dropp, smärtlindring och övervakning ges på djursjukhus, då lever, njurar och även hjärtat kan påverkas av giftet.

 

 

Fästingen är annars den stora sommarplågan, då den finns nästan överallt. Vi har klarat oss tack vare husses korta gräs, men vår söte nye stuggäst ”Lill-Kotte” kom förstås med en ”fuling” i mungipan.

 

 

Han har bara bott här en vecka och är blygare än ”Kotte”. Men matte lyckades ändå prata lugnt, och klia honom under hakan med vänster hand, medan hon fångade fästingen i plockaren med höger!

 

Mini-Vinnie och Febus låg som tända ljus i solen under lilla trädet tills befriandet var över. Och matte blev jätteglad när hon såg att den stora feta fästingen levde när hon petade loss den ur plockaren.

 

De surrande humlorna är snälla trivsamma gäster att ligga och kolla på. Elakare är getingarna, som sticker till, om vi inte håller tassarna borta! Det svullnar och gör ont, men blir sällan värre än så!

 

Måste också visa orsaken till skatornas högljudda leverne utanför grinden i går morse. Där i gräset satt då den här lilla präktiga ungen, som just fallit ur boet! Just då rätt hjälplös, men i dag flyger den till sin och föräldrarnas lycka! 

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie  

16 svar på ”Hugaligen – vilken ”huggis””

 1. Hej på er myskissarna så härligt det ser ut i er trädgård med alla extra inneboende, skönt att matte kunde hjälpa kotte inte kul med fästingar Smulan kommer också hem med sådant otyg och så kliar hon sönder huden när man tagit bort den trots rengöring efteråt, skönt ni slipper sånt, annars rullar allt på som vanligt här . Nospussar Smulan och Isa ????❤❤❤

 2. Usch, vilken läskig typ du har på bild, matten är inte alls förtjust i ormar och rädd att jag ska bli biten, som inte tycks ha förstånd för något som vare sig kryper eller flyger som matten säger. Tur att din matte inte blev biten om de nu blev suring också, så otack är nog världens lön, hihi.

  Fästingar de äcklen känner jag till, sist vi var på resa söderut så fick jag en på ögonbrynet, matten plockade bort den och tvättade såret med sprit. De är riktigt läskiga men som tur hade jag bara en och ändå svansade jag runt i rena djungeln, nere vid Mälaren. Något fästingmedel hade jag förstås inte, för där jag brukar vara vid min ena tvåbensbror är det väldigt lite fästingar, så därför tycker matten det är onödigt och här uppe hos oss finns det inga, i alla fall så har aldrig mattens hundar fått några. Skönt att Lill-Kotte blev av med den uslingen, jag är säker på att han är väldigt tacksam mot din matte, som hjälpte honom att bli av med fästinguslingen.

  Hoppas att ni har bättre väder än vad vi begåvats med, här har regnet vräkt ned hela helgen och Åskar har levt rövare han också. Idag har det varit ett regnande av och till mest hela dagen, gråmurrigt är det också nu i skrivandes stund, jag har faktiskt funderat på att gå i ide, för när det regnar vill jag inte vara ute och när det slutat är det så mycket knott som bits så det svider i skinnet, så det går inte att vara ute, hihi.

  Ni får ha det så braigt nere i stora staden och akta er nu för slingrisar, för de är mycket farligare än getingarna.

  Russelpussar i mängd.

 3. Min matte hade inte vågat flytta på huggormen, din är så modig!!!
  Skönt för kotte att bli av med otäckingen och skönt att Pippi lärde sig flyga så han inte kom till skada ?
  Ni är som vanligt riktiga sötnosar Ärla fyra ????
  Här är det semester nu så husse är hemma, så mysigt att ha hela flocken samlad!!!
  Ha en skön vecka ??☀️?☀️??

 4. Vilken matte ni har ?? hon plockar både huggormar och fästingar. Vi blir helt imponerade här! Skönt att lilla skatungen klarade sig och kom igång med flygandet och ni kan fortsätta mysa i er härliga trädgård.
  Nospussar till er alla från Signe och Anna

 5. Usch….Huggisar gillas inte! Inte fästingar heller! Flisan har haft två så här långt (Som matte hittat o plockat bort! Här bränner vi dem! Vill inte ha fler!) En tidig morron när matten stod o målade före jobbet lät det väldigt i skogen, värre än en brunstig råbock. En jägare trodde att antingen tog nått rovdjur ett rådjur eller dess kid! Dan efter lät det som världens kattslagsmål o det blev fart på mattes ben ut mot vägen…Men i ögonvrån såg hon hur Flisan kom i hundranitti på andra sidan uthuset, med en av vildkatterna efter…Nej, det var det inte! Det var en RÄV! Hjärtat flög upp i halsgropen på matte som tvärvände o vrålade för full hals när hon rusade mot dem! Räven stoppade upp o vände då som tur var! Flisan klättrar inte! Tänk vad som hänt om räven följt efter in under huset eller in i huset!!! Matte var så chockad att bena darrade! Tassekram! Flamman o Flisan med matte.

 6. Hej Felix!

  Huggormar är inte att leka med, men matte kan ju inte låta någon ligga och bli överkörd i sömnen! Det märkliga var att hon räddade en precis likadan svart huggorm på samma skogsbilväg vara några kilometer bort förra sommaren. Fast den var på bättre humör och verkade tacksam!
  Så du hade oturen att råka ut för en fästing när du var på resande fot härom sistens. Må säga att du nog hade tur ändå, så grymt många fästingar som det lär finnas där nere i Mälardalen.
  Här har vi haft härligt sommarväder ett par dagar, men nu mulnar det på och mullrar långt bort ifrån! Ha det så gott, hälsa matten och var rädd om dig tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 7. Hej sötnosar i Österå!

  Nu är det härligt minsann, men sommarväder och allting. I dag ska vi leva loppan ute hela dagen, och till sent i natt, så vi är lite trötta i morgon! Har hört glunkas att husse och matte tänker smita till skogarna, i Yttermalung och Malung, där de kommer från.
  Få se vad de har med sig hem, man vet aldrig så säkert. Men Dde får gärna komma tomhänta bara de kommer. För problemet är att vi måste vara instängda hela dagen. Fast det kan var skönt med en vilodag utan krav ibland.
  Tur att matte plockar bort dina fästingar så fort hon ser dem Smulan. För det är inga trevliga ”matgäster” att ha på kroppen. Må nu så gott och hälsa matten att hon är välkommen att titta på ”Kotte” och ”Lill-Kotte”, och mig med förstås, som oftast sover här på dagarna! Vi har också sett på bild att du verkligen kommit till paradiset Isa!

  Tassekram Triton

 8. Hej Alyza och hela flocken!

  Så härligt det låter att ni har semester och får vara tillsammans hela dagarna! Det är så det ska vara på semestern! Var man är spelar ingen roll, bara man får vara tillsammans och komma ut i naturen.
  Matte är ganska hemma på det där med ormar och vet att vara försiktig. Tror minsann hon är lite nyfiken på dem också, för hon lyckas alltid hitta någon i behov av en hjälpande hand.
  En riktigt fin vecka önskar vi er alla tillbaka tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 9. Hej söta Signe och matte Anna!

  Matte har rykte om sig att var envis som en röd gris. Så hon ger inte upp i första taget när ett litet djur behöver hjälp. En riktigt fin sommarvecka önskar vi er alla därhemma, tills vi hörs igen! Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 10. Hej Flamman, Flisan och matte Kerstin!

  Låter som det går vilt till i sommarskogarna vid Ryggen! Låter grymt med lätena, men har ni så tuffa rävar där ute. Här brukar de katter vi känner sätta rävarna på plats.
  Tur i alla fall att allt gick bra! Det kanske var en rävmamma, som var rädd om sina ungar. Flisan du får hålla dig hemma, då du inte klättrar i träd.
  Ha det nu så gott och försök att inte skrämma livet ur stackars matte hela tiden! Hon måste ju också få lite semester, och slippa darra sig igenom sommaren!

  Tassekram Triton

 11. Hej på er storstadsbor!

  Hugaligen säger jag också! Att matte tordes flytta ormen; det hade jag aldrig vågat mig på. Men Pia är Pia, som jag brukar tänka när du berättar någonting sådant här. Här finns det just inga ormar, som tur är.
  Och inte verkar det finnas just några fästingar här heller. Åtminstone har vi inte sett några. Vilken tur Lill-Kotte hade att matte tog bort fästingen som satt vid hans mun!

  Här hos oss i Kalser håller det i stället till pippisar av diverse sorter, både stora och små.
  När jag sitter ute på förstubron får jag sällskap av talgoxar, som jag matar med ostbitar. En av talgoxarna är så morsk att den satte sig i mitt knä härom dagen.
  Någon dag senare fick vi se att det stod två tranor ute på gården. De gick uppför vår infartsväg, över landsvägen och upp i skogen. Det är som jag sagt förut: här vet man aldrig vad man kan få se när man tittar ut genom fönstret!

  Hälsningar och kramar till er allihop där nere i Elsborg!

 12. Matte har också sett andra katter hålla räven på avstånd. Men här var det inget avstånd…Räven var i svansen på Flisan! Annars finns det ju både varg o björn i krokarna här! De lufsar runt i skogarna runt oss. Så det kan varit någon sådan som gav sej på rådjuren på morronkvisten. Lite läskigt om de är så nära inpå gårdarna! De får gärna lufsa i skogen, men den är ju så stor så de kan hålla ett visst avstånd tycker matte! Matte har haft en liten diskussion med Flisan men hon blänger bara surt…. 🙂

 13. Hej go´vänner i Kalser!

  En liten talgoxe i ditt knä, det hade varit något för matte det! Då hade hon blivit sittande hela dagen och gullat med den. Tack och lov har vi inga ”huggisar” här hemma heller, utan den här hittade matte uppe i Västerdalarna.
  Var glada att ni slipper fästingar där upp, gör det nästan lockande att flytta till Älvdalen. Vi är rätt förskonade här med, men vem vet var ”Lill-Kotte” hållit hus. Han blev i alla fall bästis med matte efter att hon tagit bort fästingen. Så nu sitter de på gräsmattan och gullar med varandra!
  I dag skiner solen från en klarblå himmel, och det är gudomligt skönt ute efter en sval natt! Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 14. Hej igen i Ryggen!

  Låter lite skrämmande det där ljudet er matte berättade om, som hon hörde på morgonkvisten. Tror nog det är säkrast att ni håller er hemma på gården med henne inom räckhåll! Var rädda om er med så stora djur inpå knutarna. Trevlig helg, alla här hemma hälar så gott!

  Tassekram Triton

 15. Hej Triton!

  Jag förstår mycket väl att matte vill vara ute och gosa med Lill-Kotte. Vem skulle inte vilja göra det? Men du får hålla koll så att matte inte får för sig att hon ska gosa med den krälande elakingen också.

  Skulle det vara lockande att flytta till Älvdalen så vore ni välkomna. Då skulle jag inte ha så långt att åka för att hälsa på.

  Nu ska jag ut och gosa med mina småpippisar.
  Hälsningar till er allihop från oss i Kalser!

 16. Hej i Kalser!

  Lite sen att svara, men jag är så väldigt dagvill så här på sommaren. Känns bra att vi är välkmna till Älvdalen! Skulle säkert passa oss sibirier alldeles utmärkt, att bo där, med all snö och alla vilda djur!
  Och så finns ju ni där för oss! Hoppas ni snart ska neröver, och kan komma och hälsa på, så vi får rå om varandra en stund! Vi hörs och ses!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *