”Lådisilar” och en ny liten vän

Snön vräker ner mellan solglimtarna, men Artemis råmar glatt vidare på sin vårsång! Det är bara ”lådisilar” hälsar han och skuttar vidare mot takdroppet på solsidan.

”Lådisilar” är sådan där blåst och snö, som smälter ner och hjälper till att ta bort den gamla. Fast vi fått mer den senaste veckan, än på hela vintern, håller Artemis fast vid att det är vår.

 

 

Själv har jag mest varit ute och hjälpt husse med snöskottningen på allmänningen. Det behövs att någon är med och håller koll på allt och alla som rör sig där ute.

Vill också passa på att tacka alla er som hälsade i bloggen förra helgen! Vilken uppmuntran för mig som skriver, och nu har jag fixat med mittmedia så att era kommentarer går ut direkt.

 

 

Febus har lekt isbjörn hela veckan, och plöjt fram genom nysnön så den yrt omkring honom. Han går som alltid till ytterlighet med det som roar honom, men tack och lov flyger han fortfarande lågt.

Mini-Vinnie hänger förstås hack i här på busbröderna och skuttar lätt som en hare genom nysnön. Tänk ändå han som var så liten och tufflig att han nästan drunknade i snön för ett par år sedan!

 

 

Två år har också gått sedan matte, en ruggig februarikväll, räddade en sotsvart liten utsvulten duvfröken ur röret till en braskamin i en grannfastighet. Där hade den då suttit fast i två dygn.

Det har fågeln aldrig glömt, och hälsar fortfarande på här hemma hos oss så gott som varje dag. Hon lystrar till namnet Kamina och följer ofta matte och mig på promenad tillsammans med sin fästman.

 

 

Då vätskade matte upp fågeln, gav den mat, och satte den i bur en bur tills dagen därpå. När den kryat på sig, och magen börjat fungera, kunde den så släppas ut till de andra duvorna i närheten.

Nu har en stackars fågel råkat illa ut igen. Den här gången är det en liten kaja, som också måste ha varit instängd någonstans! Helt slut, nersmutsad och utsvulten, dök den upp här i torsdags kväll.

 

 

Fågeln bad tydligt matte om hjälp, men lät henne inte fånga in och tvätta den. Mat och vatten gjorde i alla fall underverk och den tog sig upp på farstukvisttaket efter att ha vilat på maten en stund.

Nästa morgon satt den utanför köksfönstret, och kommer nu morgon, middag, kväll, och  tittar in till matte för att bli matad av henne. Tyvärr ser bröstfjädrarna väldigt sotiga och oljiga ut.

Men den låter sig inte fångas, fast den nästan äter ur hennes hand. Så det är bara att hålla tassar och tummar, och fortsätta hjälpa den med mat. Och vad den lilla vännen varit med om är en fortfarande en gåta!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

25 svar på ””Lådisilar” och en ny liten vän”

 1. Underbara bilder och underbart att läsa om hur ni bryr er om alla djur i vår herres hage. Hoppas nu att kajan klarar sig, då blir hen nog lika trogen som duvan.
  Tassekramar och nospussar till er alla på söndagskvällen!
  Anna och Signe

 2. Tack för veckorapport. Katterna ser ut att gilla snön, även om det är vår enligt någon.?

 3. Vilken underbar tid med nysnö att busa runt i, här skottar husse och Smulan snö matar fåglar och rådjuren vi har 8 st som kommer och äter. Så vi liksom ni och matte ser efter våra vilda djur. I veckan tänker matte svika oss och åka hälsa på sin bror i 4 dagar kommer sakna henne för det är matte som går upp tidigast och fixar vår mat och låter oss gå ut kolla reviret. Hoppas på en fortsatt fin vecka. Nospussar Smulan och Lisa ????????????

 4. God kväll Anna och Signe!

  Här är vi alla vänner, säger matte och det har vi lärt oss från första stund. Kamina är för lustig, då hon vet att det är henne matte kallar på när hon ropar hennes namn.
  Nu är det den lilla rara kajan, som vållar mest huvudbry! För det syns att hon vill vara ensam med matte, möjligtvis tillsammans med Kaj-Kaj, för fåglar vill inte visa för sina artfränder att det är fel på dem.
  Men matte tror sig känna igen den här lilla kajan från i somras, och annars skulle den knappast lita så mycket på matte. Det var precis som om den visste vart den skulle ta vägen, när den mådde som sämst. Hit med fyra sibirier som gårdvarar!

  Tassekram Triton

 5. God kväll Carina!

  Så glad jag blir att du hittat hit in till oss! Jodå, både jag och bröderna gillar snön, men Artemis har bestämt sig och fortsätter råma in våren med humöret på topp!!!
  Och visst är det väl lite vår när det droppar ur stuprännan. Ha det så gott och hälsa söta Selma!

  Tassekram Triton

 6. God kväll Smulan och Lisa!

  Låter som ni har det jättehärligt i nysnön där ute i Österå! Skulle inte ha någonting emot att ha åtta rådjur om matgäster här, fast jag är nöjd med att jag vet att de har det bra hos er. Även vilda djur behöver hjälp ibland, och då är det klart att vi ställer upp!
  Blir det för jobbigt när matte är borta, så får ni väl skriva till mig för att få tröst. Men ni har ju husse hemma, och ni kanske blir ännu mer bortskämda av honom. Ha en jättefin vecka tills vi hörs igen, och som sagt ni vet var jag finns!

  Tassekram Triton

 7. Fortsätt skutta Artemis vi vill ha vår nu, även om vår uppgift varit mer som din Triton ?
  Hålla ögonen öppna medan snöskottning pågår, tur vi hjälper till!
  Hoppas lilla fågeln klarar sig, tur er matte är så snäll och bryr sig om alla behövande oavsett sort ?

 8. Så underbart att er matte hjälper djur i nöd <3 Det värmer mitt hjärta.Håller tummarna att kajan klarar sig!
  Bilderna är som alltid så vackra!
  Hälsa matte att det gick bra för mina två barn som åkte Vasaloppets "öppet spår" idag. De kom i mål på 7 h 22 min båda två.

  Ha en finfin vecka!
  Barbro

 9. Ja, de där lådisilar har vare sig jag eller matten hört talas om, matten antar att det är något från Malungstrakten, hihi. I alla fall så har det allt ramlat ned snö här med men här fick vi sån där fjällsnö, riktig runthörnetsnö mer ska vi få i morgon, det lär nog bli av samma slag.

  Jag har varit på resa till Mälardalen, för att matten skulle kika på sitt första barnbarn, ja jag nosade jag med men det var förskräckligt så liten den var, som en liten docka, mina mjukisar är ju större. Katterna i huset var mycket intressantare, en av dem åt till och med mitt godis, den gillade det bättre än kattgodis. Fast jag har ju världens smarrigaste med hela 95 % kött, änteligen har matten hittat ett godis som jag inte får prickar av, kliar inte alls fast jag får flera bitar om dagen, ja bara på lördagen annars är det max 2 bitar om dagen, hihi.

  Matten har ordet: Den där fågeln måste nog din matte försöka fånga, för jag är rätt säker på att den har olja i fjäderdräkten och problemet blir när den försöker putsa sig, så om det finns någon som har en håv för fjärilar så skulle det kunna gå. Visst är det bra att mata den stackar’n men den måste göras ren, undrar om inte ornitologerna i Dalarna skulle kunna vara behjälpliga med infångandet. I Falun är det visst Falu Fågelklubb men det vet säkert din matte redan. Hoppas att det löser sig för den stackars fågeln.

  Nu är jag tillbaka igen, ska matten skriva får hon skriva själver nånannanstans för här har jag verkligen chansen, hihi. Jag har varit ute och skuttat runt i snön lite jag med men mest efter haren som varit här och snurrat runt, fast det luktar inte lika gott som de andra spåren och nu får jag mer spår som doftar gott. Blekingetjejens husse kom upp i kväll och jag antar att hon dansk-svenska gårdshunden är med, jag fick inget besök i helgen för de hade annat att göra, så siberian och jag får träffas någon annan gång, hihi.

  Ha det nu så härligt i snön och har ni tur får ni mer i morgon.

  Russelpussar i mängd.

 10. Godkväll på er i Falun. Här är det balkonghäng för hela slanten i solen, men det har kommit lite snö också. Vilka fina bilder på kissar och pippisar. Vi får hoppas att kajan snart blir så tam att matte kan hjälpa den kanske med lite tvätt.
  Här var vi barnvakt ett dygn så Sture blir som en unge igen. Jag kan leka också med den lilla tvåbeningen.
  Ni får ha en bra vecka.

  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 11. God kväll Alyza!

  Jo, du och hela flocken kan vara helt lugna! Artemis har bestämt sig för att råma bort Kung Bore och avsätta honom. Då blir det äntligen slut på det eviga skottandet också. Fast för vår del har det förstås bara varit roligt att hjälpa till. Vi får hjälps åt att hålla tassar och tummar för vår lilla kaja, som numera kallas Lill-Kaj! Ha det så jättebra tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 12. God kväll Barbro!

  Grattis säger vi i kväll till dina barn, som klarade dagens Öppet Spår på fin tid! Vi lovade hålla tassar och tummar och det har vi gjort! Nu gäller det att vi får lilla kajan, som vi kallar Lill-Kaj, på friska fötter igen! Hjälp oss hålla tassar och tummar! En fin vecka önskar vi er alla!

  Tassekram Triton

 13. God kväll Felix!

  ”Lådisilar” säger alla uppe i Malung om sådan där snö och blåst som brukar komma på vårkanten ända fram i april. Däremot vet vi inte riktigt vad runt-hörnet-snö, som du fått, är för någonting.
  Att det är något sotigt eller oljigt den lilla kajan fått på undersidan är vi ganska säkra på. Men att fånga den är nog lättare sagt än gjort. Vi har flera håvar här hemma, då matte brukar fånga duvor, som trassat in fötterna, och vet hur det ska gå till.
  Hon brukar till och med greppa duvorna med bara händerna, men kajor är inte lika lättlurade! Och nu är den så mycket bättre att ingen människa kan fånga den. Det gick inte ens första kvällen, men självklart har matte det i bakhuvudet hela tiden. Fast tyvärr är det nog bara att hoppas väder och vind gör sitt till, och den ser faktiskt bättre och bättre ut på bröstet för vardag som går.
  Så du har varit med matte ända nere i Mälardalen och hälsat på första barnbarnet. Vilken lycka även om du nästen blev blyg och tyckte att det var som en liten docka. Härligt att höra att du i alla fall kom överens med katterna, och till och med bjöd på ditt godis. Det trodde jag inte riktigt om dig!!!
  Så du har en riktig livs levande hare skuttandes där. Då förstår jag att du har roligt i snön! Här skuttar både Artemis och Mini-Vinnie som harpaltar i nysnön. Men haren som var här i somras, är inte kvar längre utan har sannolikt dragit upp i skogen.
  Fast du verkar gilla hundspår ännu bättre, hur det nu kan komma sig. Synd att du inte fick träffa huskyn i helgen. Ni kan ju bli ett stiligt par framöver. Ha det nu så gott och försök får den dansk-svenska gårdshunden på lekhumör.

  Tassekram Triton

 14. Vilken underba matte ni har!! Hennes hjärta är så stort för alla djur!?
  Hoppas matte lyckas fånga den så hon kan tvätta den om den har olja eller annan smuts på fjädrarna.
  Bilderna är som vanligt helt fantastiskan!! Ni är riktiga fotomodeller alla fyra.
  Som vanligt en njutning att läsa bloggen. Tack för denna vecka!

 15. Det där runthörnetsnö myntade min husse en gång i tiden, det är när det blåser från ett håll bakom husknutet, så snön kommer på tvären runt hörnet på huset. Vanligaste snöfallet här uppe är det i alla fall, hihi.

 16. Hej Ritva!

  Tack rara Ritva! Härligt att se att det fungerar att kommentera här inne nu! Jag blir lika uppåt varje gång jag får hälsningar i min alldeles egen blogg!
  Kajor är väldigt kloka, och den vill inte bli infångad. Så det känns omöjligt i dagens läge, när den både lyfter snabbt och flyger bra! Nu är det dessutom plusgrader och regn, så kanske det kan bli till lite nytta för den.
  Inte heller är matte längre säker på att det är olja utan misstänker snarare att den lilla vännen blivit svedd. Hur som helst verkar den må bättre och bättre, men matte har naturligtvis i bakhuvudet att försöka fånga den! Ha det så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 17. Hej igen Felix!

  Ja, då förstår vi precis hur du menar. Det kanske är så mer ofta uppe hos er än nere här. En fortsatt fin början på veckan hälsar vi dig och önskar lycka till med gårdshunden!

  Tassekram Triton

 18. Hej på dig Triton!

  Artemis är allt en riktig optimist som håller fast vid att det är vår, fast snön faller. Han måste nog råma ännu högre för att få bort all snö som kommit nu på sistone. Vi här i Kalser hoppas att hans råmande gör verkan här uppe också.

  Stackars lilla kaja! Hoppas att matte kan få tag i den och se vad den har råkat ut för, så hon förhoppningsvis kan ge den bättre hjälp. Jag tror att alla utsatta djur i Falutrakten vet var hjälp finns om det skulle behövas. För som jag har sagt förut så har matte något alldeles extra, som djuren känner.

  Jag vill också passa på att berätta en rolig sak som jag nyss hörde av en bekant. En katt hos en familj i en by nere i Mora ville alltid gå ut klockan sex varje kväll. Familjen undrade vart katten gick, och en kväll följde de efter den och fick då se att den gick in i ett skogsparti och träffade en rävunge som den lekte tillsammans med. Det var precis som om de hade stämt träff.

  Hälsningar till er allihop, både fyr- och tvåbeningar, från oss i Kalser!

 19. Hej go´vänner i Kalser!

  Vilken härlig historia om katten och rävungen! Ja, tänk hur det är hos djuren. Alla kan bli vänner med varandra! Där har ni människor mycket att lära. De stämde säkert träff, och katten var noga med att hålla tiden.
  Artemis fortsätter råma, så våren är nog på väg, och i dag har det börjar regna så smått här nere hos oss. Lär ska komma mer regn i morgon, så då är det nog snart tack och adjö med den vita varan!
  Den lilla kajan blir bättre och bättre. Matte börjar misstänka att det inte är olja den fått på sig utan att den blivit svedd! på Den får så mycket hjälp vi kan ge den, och är alldeles för snabb för att kunna fångas in. Vi får hjälpas åt att hålla alla tassar och tummar för ett lyckligt slut!
  Tills vi hörs igen, ha det så jättebra, och Artemis hälsar att våren är på väg!

  Tassekram Triton

 20. Å va mysigt det är att läsa din blogg Triton!
  Jag läser din blogg varje vecka och blir alltid på gott humör. Nu har jag lärt mig att kommentera din blogg också så du kan få lite respons. Vilken underbar familj du har. Underbara bilder på dig och bröderna, fina blommor och småpippisarna. Tummen upp för din matte som hjälper Kamina och lilla Kaja. Jag har tidigare skrivit på bloggen att jag tycker att matte ska göra en bok av dina blogginslag och fina bilder!
  Ha en bra vecka!❤❤❤???

 21. Hej Anne Marie!

  Så härligt att du fortsätter uppskatta min blogg, och så glada vi blir att du också hittat kommentarsfunktionen! Vi älskar att sprida glädje, och smyga in lite tips och goda råd för att alla katter ska ha det bra.
  Matte hälsar så gott tillbaka, och vi är jätteglada att vår lilla Kaja mår bättre för var dag. Den har redan varit hit och fått mat av matte på morgonen, och nu börjar den våga sitta tillsammans med de andra kajorna! Ett tecken gott som något i fågelvärlden!!!
  Vad den lilla vännen varit med om är fortfarande en gåta, men matte börjar mer och med tro att den blivit svedd på något vis. Du som också är djurvän måste hjälpa oss hålla tummarna för vår lilla vän! Vi har nu gott hopp om att det ska gå bra, och plusgrader och regn är förhoppningsvis skönt.
  Matte och jag har boktankarna med oss, och vi får väl se hur det går. Vi tackar för all uppmuntran och bröderna hälsar!

  Tassekram Triton

 22. Hej på er!! Vad härligt med snö för er! Ni ser ut att ha härligt i snön.Har varit mycket jobb ett tag.Men nu kommer det lite rapporter från Amerikatt.Har inte sett nån kaja men delfiner,tvättbjörnar och en sjöko.Som ni njuter av snön njuter jag av värmen.Jag hoppas ni kan fånga kajan och få den ren igen.Ha en underbar helg och hoppas ni får ha snön kvar.Många kramar

 23. Hej Vivianne!

  Så trevligt för oss här hemma att få en färsk rapport från Amerikatt! Tycks som om ni har mer imponerande djur utanför fönstret än vi har här hemma!
  Men vi har haft det härligt i snön. Fast men då och då regnar det och är plusgrader! Då tror vi det är vår, och så kommer bakslaget.
  Ledsamt nog är vår Lill-Kaj alldeles för pigg för att fånga in. Så det är bara att hoppas att det ordnar sig med fjäderdräkten med tiden.
  Ha det så gott själva däri Amerikatt, så hoppas jag vi hörs snart igen!

  Tassekram Triton

 24. Hej Anna!

  Så klart vi gör! Det är det första vi fått lära oss av matte!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *