Lilla julafton på katthemmet

Lilla julafton blev det i helgen på Bergslagskatten i Smedjebacken, där de boende överraskades med 24 kilo prima foder från Royal Canin. Fodret var Mini-Vinnies segerpremie i företagets årliga fototävling, som han, tack vare er go´vänner, vann överlägset med 8 645 röster.

 

Väntan, vädret och väglaget har satt käppar i hjulet, men i går kunde husse och matte äntligen leverera vinsten Mini-Vinnie lovat skänka till katthemmet. Och så här glad var föreståndaren Carina Berg, som på bilden ses med två av hemmets minstingar just nu.

 

 

Här på katthemmet finns en katt för alla, och inte bara en utan även flera mysiga syskonpar som vill flytta tillsammans. En del är små och nätta medan andra är stora och robusta. Långhåriga, korthåriga, i alla färger och väldigt sociala tack vare att de lever som i ett riktigt hem.

 

Här finns inte en bur så långt ögat kan nå. Hemmet är inrett med öppna avdelningar i trivsamma rum! Alla med tillgång till en stor nätad uteplats med högt belägna sittplatser. Men i dag är det kallt och trivsammast av vara inne och gosa med dagens besökare.

 

 

Inger Brate är en av det 10-tal ideella kattvänner, som hjälper Carina sköta katterna och hålla rent och snyggt. Det är ett smått otroligt arbete de lägger ner, med som oftast ett 50-tal katter på plats i väntan på att bli redo för att flytta till nya egna hem.

 

Ledsamt nog upplever Carina att katter i behov av hjälp snarare blir fler än färre. Förra året hjälpte hon och hennes medarbetare 122 tidigare hemlösa katter till ett nya liv i trygga kärleksfulla hem! Och som det tycks, lär det knappast bli färre i år.

 

Katthemmet Bergslagskatten drivs ideellt av föreningen Bergslagskatten men kallas i folkmun på orten mest för Carinas katthem. Och undra på det, då hon med brinnande intresse ägnat sin fritid åt att hjälpa hemlösa katter sedan hon var 15 år.

 

 

De senaste 15 åren har föreningen haft ett officiellt katthem, och sedan 10 år tillbaka huserar man i bottenvåningen på gamla Munkbo skola! Hit är intresserade välkomna efter överenskommelse, och det syns att katterna uppskattar när det kommer besökare och gosar med dem.

 

Nu har Carina fyllt 50 och firades med den här tavlan av veterinär Torkel Östman, som hon arbetat hos i många år. Han är fortfarande katthemmets veterinär och den som besiktigar, vaccinerar, kastrerar och ID-märker katterna innan de tassar ut i vida världen till nya trygga hem!

 

 

Matte har berättat och hjälpt mig skriva i dag! Det skäms jag inte för att erkänna då vi bröder fick vara hemma när husse och matte åkte till Smedjebacken i går. Och ni må tro att vi alla här hemma är jättemalliga över vår minstebror Mini-Vinnie!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

7 svar på ”Lilla julafton på katthemmet”

 1. Godkväll på er i Falun. Så glada dom måste ha blivit för kattmaten. Matte säger att det är jättefint där på katthemmet. Torkel Östman har varit mattes veterinär när hon bodde i Säter.Annars har det mest varit elände här hemma mattes magkatarr gjort sig påmind. Nu är hon bra igen efter annan medicin.
  Ni får ha en fin snöig och lite kall vecka.

  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 2. Hej Triton! Det var inget dåligt pris katthemmet fick. Det kommer verkligen till nytta för kattmat är ju dyrt. Jag är jättestolt över Mini-Vinnie och att han fixade att vinna. Carina och hennes medhjälpare gör ett jättejobb. Om jag bodde närmare skulle jag också ställa upp som volontär. Och att Torkel Östman fortfarande är veterinär där är jätteroligt. Han är världens finaste och snällaste. Det var jättefina bilder matte hade tagit på kissarna. Jag hoppas verkligen att alla får ett hem 2017.
  Tassekramar till dig och dina småbröder
  från Tusse, (Bergslagskattens) Leo och matte Lotta

 3. Sååå fantastiskt, vilket arbete! Där kom Mini-Vinnies vinst mycket väl till pass. ❤❤❤❤❤

 4. God förmiddag i Borlänge!

  Ja, visst blev de jätteglada på katthemmet, och de var så innerligt värda lite extra uppskattning för det otroliga arbete de utför. Så trevligt att höra att Torkel Östman varit även matte Gudruns veterinär! Ledsamt dock att höra att hennes mage varit besvärlig igen. Hoppas den håller sig snäll nu efter nya medicinen. En fin veckan önskar vi er alla tillbaka från ett Falun i strålande sol!

  Tassekram Triton

 5. Hej Tusse, Leo och matte Lotta!

  Ja, vi känner oss så glada hela familjen efter att äntligen ha överlämnat den försenade julklappen. Säkert lika välkommen nu, och någon vecka lär den nyttiga ”knaprisarna” i alla fall räcka på katthemmet. Husse och matte var helt imponerade av hur jättemånga helt underbara katter det bor där, i väntan på att få flytta till nya trygga egna hem.
  Veterinär Torkel Östman verkar vara allas favorit, och matte är den första att hålla med på det! Så alla som väljer en katt från Bergslagskatten, kan känna sig säkra på att det är ett friskt och välmående djur de får med sig hem som ny familjemedlem.
  Håller med om att det var fina bilder från katthemmet, och en härlig blandning av katter, där det säkert finns en katt för alla. Hoppas vi kan sprida lite info, och locka fler intresserade att hälsa på alla sötnosar på det härliga hemmet!

  Tassekram Triton

 6. Hej Signe och matte Anna!

  Visst är det härligt att se att det finns så underbara eldsjälar, som lägger ner så mycket kärleksfullt arbete på att hjälp ensamma katter till ett nytt liv i nya trygga hem. Och att de dessutom har det så bra, och lever som i familjer på de olika avdelningarna, låter ju helt underbart! Så maten kommer säkert att försvinna med blixtens hastighet, då det var det dessutom var just det märket som katthemmet använder!

  Tassekram Triton

 7. Jag förstår inte hur man kan kasta ut en katt, för de där katterna har väl haft ett hem innan de kom till katthemmet, tyvärr så kan vi inte ha katt för matten är allergisk men lika fullt oroar hon sig för alla som inte har något hem. Du skulle bara höra vad hon säger när hon ser bilderna, hon blir i mina öron lite smålarvig, hihi. Fast jag håller med henne, de är allt bra söta.

  Vilken tur att Mini-Vinnie vann, så de kunde få lite gott käk där på katthemmet, visst de fick säkert fin mat ändå, så vackra som de katterna är men vem tackar inte för lite gratis käk. En sån ideell föreningar har nog inte så lätt att ta hand om så mycket katter, jag och matten ska fortsätta att rekommendera hemmet, när det är någon som tänker köpa katt. För katterna ser så välmående ut, så där kan alla köpa katt, matten säger att om hon inte var allergisk så skulle hon hellre köpa en vuxen katt från ett katthem, än en kattunge, för kattungar har lättare för att få ett hem än en vuxen.

  Här har vi tagit bort buren då katten inte synts till sen veckan före jul, då när vi ställde ut buren, vi trodde att den hade strukit med då det var så kallt men nu verkar det som den synts till uppe på höjden på ett ställe som heter Moberget. Så kan hända att den kommer till rätta, den var väl klok nog att gå upp dit när det var så kallt, det är ju bara 1,5 km gent över skogen och minst 10 grader varmare. Så vi får se hur det går, för säkra var de inte de som såg katten, att det var just den.

  Ni får har det så mysigt nere i stora staden, antar att ni har mildväder men här uppe var det rysligt kallt i morse, -17,9 grader igen matten var inte glad i vädergubbarna som sagt att det bara skulle vara runt -5 grader. Hon säger att även en blind höna hittar ett och annat korn men det verkar dåligt på det där smhi, hihi.

  Russelpussar i mängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *