Håll koll på tassarna i kylan!

 

Minus 26, minus 12, minus 16 och massor med snö. Inte som i Sibirien, men äntligen lite riktig vinter! Och faktiskt rätt spännande att vakna till och smyga ut för en stunds kvalitetstid i ottan.

Så värst många minuter handlar det nu inte om när det är som kallast. Men jag hinner i alla fall kolla av gården och göra från mig. För det där med kattlådor är definitivt ingenting för mig!

 

 

Matte står förstås och kollar på mig i fönstret när det är så här kallt och mörkt. Väl inne igen har vi en liten specialare på bordet där jag gör konster, sitter fint och får lite godis som belöning.

Sedan kryper vi till kojs igen, och sover tills småbröderna börjar väsnas och vill ut. Husse brukar ta hand om dem, så de får springa ut och in, som de vill, och busa av sig en stund på morgonen.

 

 

Fast mest handlar det, även för dem, att hålla koll så att ingen objuden gäst tagit sig in på gården efter att jag varit ut i svinottan. Sedan börjar det ljusna och bli dags att fylla på mat åt fåglarna!

Det märks klart att det börjar bli ljusare och dagarna längre redan nu. Så vi börjar så smått vänta på att solen ska stiga en liten bit till, så vi kan ligga ute och sola mellan pulset i snön!

 

Det är bara skönt och hälsosamt att vara ute korta stunder även när det är kallt. Men variationen mellan kallt och varmt, tillsammans med vasst grus och vägsalt, går hårt åt tassarna.

Så det gäller för att hålla dem rena och mjuka och gärna smörja in trampdynorna för att slippa sår och sprickor. Det finns speciella tassalvor på apoteket, men försvarets gamla hudsalva duger bra!

 

Lite extra fiskolja till maten är också jättebra för att stärka trampdynorna. Både nu i vinter, och inför det som komma skall, med snösmältning, is och smuts och vatten frampå vårkanten.

Men än är det förhoppningsvis ett tag dit och vi njuter nu av den vinter vi äntligen fått. En vinter som gör att vi trivs och Artemis nästan känner sig lite insnöad i lillstugan!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

10 svar på ”Håll koll på tassarna i kylan!”

 1. Så underbart vintrigt och fint ni har det på er gård nu. Här har det varit några kalla dagar med rimfrost och fint men veckan som kommer har SMHI utlovat mildgrader igen, suck. Absolut enda fördelen med det säger matte, är att hon slipper broddarna på spring- och promenadskorna. Annars önskar vi oss vinter när nu årstiden heter så. Helst med sol och ca 5 minus förstås ??
  Tassekram och nospuss på var och en av er från Signe och Anna

 2. Hej Triton! Ja visst är det härligt att vintern äntligen har kommit.. Har Mini-Vinnie fått sin vinst ännu? Så som han väntade. Här hemma vill i alla fall inte våra missar gå ut när det är kallt. Dom ligger hellre inne och kurar och Leo tycker livet är jättetråkigt. Fast ibland jagar han runt i snön så det blir långa gångar över det som brukar vara gräsmatta.
  Ni får ha en fortsatt fin januari du och dina bröder
  Tassekramar Tusse, Leo och matte Lotta

 3. God kväll Signe och matte Anna!

  Ja, nu har vi verkligen fått lapa i oss lite vinter och känna att vi är de sibirier vi är! Vill helst blunda för det mildväder som utlovats till tisdag. Hoppas väderfolket har fel, som det så ofta har annars.
  Fast slippa broddarna uppskattar nog husse på sina motionsrundor mwd. Men får det vara riktig vinter, så slår det allt annat! Sol och fem minus låter perfekt!!!
  Ha det så gott det nu går, så får veckan utvisa vad det blir!

  Tassekram Triton

 4. Hej Tusse, Leo och matte Lotta!

  Visst är det jättehärligt med vinter, så länge den nu varar. För redan i dag på morgonen utlovade vädertanten mildväder med plusgrader följt av regn! Synd när det är så vitt och fint ute nu.
  Jodå, vinsten har kommit och husse och matte ska åka ut till katthemmet nu i veckan med alltsammans! Så det blir en lite försenad julklapp, men säkert lika välkommen ändå.
  Lovar återkomma med bild från Bergslagskatten och Carina Berg, och till dess ha det så bra i Fiskarbo! Matte och bröderna hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 5. Jag har tur som slipper vägsalt, för här uppe saltas det inte, men annars kan man faktiskt förfrysa tassarna och allt annat som sticker ut från kroppen. Så det gäller att vara snabb när kvicksilvret kryper ner mot -30 det var även strax över de trettio, den 5 januari. Då må ni tro att jag var snabb, ut och göra en snabb etta och sen in, ändå tappade jag ena baktassen, attans va kallt det var och tur så varade det bara ett dygn. Sen blev det drägligare med strax -21 och jag lovar att det kändes som mildväder i jämförelse, hihi.

  Ni ser ut att väldans mysigt på er härliga gård, nästan mer snö än vad vi har här uppe, den där lillstugan skulle jag inte ha något emot att snoka runt i och jag förstår att det är mysigt att känna sig lite insnöad, hihi.
  Har vi tur kommer vi att få mer snö denna vecka, tvåbeningarna och jag går liksom och hoppas på att det blir så, innan nästa köldknäpp kommer hit,

  Nu ska du Triton hälsa till dina bröder och till tvåbeningarna med att de och du också naturligtvis, får ha det så musigt så här i vintertiden, när allt fortfarande är vitt i alla fall på er gård.

  Russelpussar i mängd.

 6. God eftermiddag Felix!

  Förstår att det kändes grymt kallt när ni hade ner mot minus 30 grader och du måste ut. Här vände jag på trappan, när jag vaknade till minus 26, och väntade på att solen skulle gå upp och värma lite Sedan måste jag bara ut och uträtta mina toalettbestyr.
  För på det sättet är vi lika du och jag. Vi måste ut och göra både det ena och det andra, medan småbröderna hellre går på låda inomhus i kylan. Det är ingenting för mig, som har min favoritplats bakom huset!
  Hoppas verkligen att du har rätt när det gäller mer snö nu i veckan. Såg dystert ut på tv i förmiddags, då det talades om regn. Men vi får hålla tassarna för att vi får mer av den vita varan! Ha det så mysigt själv där uppe och hälsa alla omkring dig!

  Tassekram Triton

 7. Hej på dig Triton!

  Så roligt ni verkar ha i snön allihop! Matte har verkligen tagit fina bilder av er. Bilden av Artemis i den översnöade lillstugan är ett riktigt julkortsmotiv.

  Här i Kalser hade vi omkring -27 när det var som kallast förra veckan, och då ”bäddade” jag med tygstycken under altanen åt småfåglarna, så att de skulle slippa frysa på cementgolvet. De brukar nämligen hålla till där när det är kallt.

  Hur har ni det förresten med storpippin i gruvan? Håller han fortfarande till där i kvarteret om kvällarna? Hoppas att ni är vaksamma om ni är ute på kvällarna.

  God fortsättning från oss i Kalser!

 8. Hej Triton med bröder!
  Kul att se att Mini-Vinnies fina vinst i tävlingen nu blivit levererad till katthemmet.
  Förstår att alla katter där blir glada nu.
  Och jättekul att just Mini-Vinnie vann!!!

  Sissi och Sotis med matte

 9. God förmiddag i Kalser!

  Jo, nu har vi haft riktigt roligt i snön ett tag! Det är faktiskt så att till och med jag, med min årligt återkommande vinterdepp, börjar trivas med livet igen! Ni skulle förstås vara en grad värre en vi som hade 26 grader som lägst temperatur en morgon.
  Så gulligt av dig att ”bädda” med tygstycken åt lillpippis under altanen då. Det måste ha varit jättemysigt för de små liven.
  Storpippin med fru är kvar i gruvan, men det har varit rätt lugnt här nere på slutet. Inga direkt oroväckande rapporter om uvbesök på Elsborg de senaste veckorna.
  Tror de håller på att förbereda sig för häckning och sitter och hoar uppe vid gruvan! Men matte är så rädd att hon är med oss ute om kvällarna! Ha det gott tills vi hörs igen, och var rädda om er där uppe i Älvdalen!

  Tassekram Triton

 10. Hej Sissi, Sotis och matte Inga.Britt!

  Härligt att höra från er, då jag vet att ni tillhörde de flitiga röstarna i tävlingen. Vi är så malliga över att Mini-Vinnie vann, och så glada över att kunna överraska katthemmet och berätta lite om det arbete som sanna kattvänner lägger ner där.
  Ha det så gott tills vi hörs igen, önskar alla här hemma från ett soligt Falun!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *