Mörkret smyger sig på…

 

smyg-triton6

I helgen blev det inte mycket annat än att söka skydd för regnet, som till och med bjöd på inslag av snö. Den försvann visserligen lika fort som den kom, men gav ändå en försmak av vad som väntar.

Nog så tidigt, men det är det mesta ute i naturen i år! Inte minst lillpippis, och jag tänker då på alla talgoxar och blåmesar, som invaderat matstället och är hungrigare är jag någonsin sett dem förr.

 

blad-artemis5

En sak till, som jag tänkt på den senaste veckan, är hur mörkt det är långt in på morgonen och blir tidigt på kvällen. På slutet tycker jag knappast att det blivit riktigt ljust på hela dagarna.

Det eviga gråvädret har förstås gjort sitt till, men visst har det blivit väldigt dassigt i luften på slutet. Hoppas fler än jag har märkt av det, så att det inte bara är min gamla höstdepp som smyger sig på.

 

maten-kaja3

Hungrig är förstås också vår älskade Kaja, som numera hämtar nystekt ”pannkis” genom köksfönstret. Underhållning som slår det mesta, när matte serverar henne direkt i näbben.

En bit, två bitar och tre bitar försöker hon få med sig efter att först ha ätit sig mätt på matplatsen utanför fönstret. En balanskonstnär av den högre skolan, som vet att hålla näbben högt.

 

humle-febus2

En som lyckligtvis lämnat de höga höjderna bakom sig är däremot lillebror Febus. Han smyger numera hellre i buskarna, när han inte som här sökt regnskydd på bänken under takutskjutet.

En humlekvist med kottar har han släpat med sig av bara farten, och har inga som helst problem med den. Verkar nästan som om han stoltserar, där han sitter och visar upp sig för oss andra.

 

bleck-vinnie1

Allt medan ”Mini-Vinnie” tufflar på och försöker slippa undan regnet på på fönsterblecket utanför köket. Han vet att det är där vår Kaja hämtar ”pannkisen” och vill förstås vara med på kalaset!

Märkligt nog kommer ingen bevingad matgäst inom synhåll så länge han håller till där! Och det trots att han smyger och försöker göra sig så liten och osynlig som möjligt bakom ljungen i blomlådan.

 

duvvinge5

Men en bit bort sitter en annan fågel och beter sig ytterst märkligt på staketet. Det är en duva som ser ut att ha fått slagsida på vingen!!! Nu undrar jag om du förstår vad den pysslar med?

Tror du dig veta svaret, mejlar du det till gpia.persson@outlook.com Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare av pälssvansar, för att lysa upp höstmörkret lite extra så här i slutet av oktober.

Senast på lördag måsta jag ha era svar för att kunna presentera vinnarna i nästa blogg. Och till dess önskar vi alla här hemma er alla där ute en så trevlig vecka det går att ha i höstrusket!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

10 svar på ”Mörkret smyger sig på…”

 1. Saknade er igår nu är ordningen återställd. Här är lika grått och trist som hos er. Tur vi har vår stora takade altan så vi kan vara ute och kolla utan att bli blöta. Annars rullar det på Smulan trivs och mindre fräs från syrran försöker leka med henne ibland går det, om hon inte vill säger hon ifrån. Ha det bra trots det gråa vädret.
  Tassekramar Lisa och Smulan ? ? ? ? ? ?

 2. Godmorgon på er i Falun. ja nog är det mörkt, grått och trist ute. Nu blir det mörkare och mörkare ute och Sture och jag sover mest nu. Sture har fått fart på leklusten 8 år gammal hihi är fart på honom nu. Så fina bilder på dina bröder och pippisarna. Ni får ha en bra vecka.

  Tassekram FIA,Sture och matte Gudrun

 3. Va konstigt att inte Kaja kommer fram när Minu-Vinnie smyger i blomlådorna… Fattar inget fast matte försöker förklara… /Signe, skulle gärna leka lite också ?
  Underbara bilder och härlig läsning. Det där med Kaja och pankisarna skulle jag gärna vilja se.
  Måndagskramar till er alla! /Anna

 4. Hej Lisa och Smulan!

  Tack för att ni väntade på mig, men jag skrev faktiskt i går kväll även om det nästan blev natt innan jag blev klar! Jag var som sagt lite seg efter det eviga regnandet och somnade som en stock i mattes säng när jag var klar.
  Gott att höra att Smulan trivs och att ni två trivs bättre och bättre med varandra. Nu låter det som om det skulle bli lite bättre väder framöver i veckan och då återvänder säkert mitt goda humör med.
  Husse och matte kommer snart och hälsar på er, och tills dess ha det så gott hela familjen!

  Tassekram Triton

 5. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Tack för att ni lyser upp höstmörkret med era hälsningar. De är guld värda, då jag har problem med hösten och mörkret innan det blir vinter och vitt ute.
  Nu utlovas i alla fall bättring, och till och med lite sol längre fram i veckan. Så då får ni ha det så trevligt lekfulle Sture och du Fia! Hälsa matte så gott, och
  ta vara på solglimtarna när de väl visar sig!

  Tassekram Triton

 6. God kväll Signe och matte Anna!

  Ja, tänk det är lika med alla våra pippisar att de håller sig lite på avstånd när vi sitter gömda bakom husknuten eller ligger i buskarna. Och ”Mini-Vinnie” han tror att han inte syns, för att han inte syntes på fönsterblecket när han var liten.
  Men tiderna förändras och vi med dem. Det enda som består är min envisa höstdepp, som ger sig till känna så gott som varje år. Hoppas det lättar lite nu, då det utlovas ljusning i vädret längre fram i veckan!
  Tills vi hörs igen, ha det så bra och mys med varandra!

  Tssekram Triton

 7. Jo, nog är det mörkt ute så mörkt så matten och jag tog sovmorgon, vaknade inte förrän tjugo i tio, ja du läste rätt. Jag hade ingen som helst lust att gå ur slafen men matten reste sig upp och då kunde ju inte jag vara sämre, hihi. I nästa vecka kommer det att bli ännu mörkare, för då har vi vintertid, då blir det riktigt knas jag som är så tidsbunden på kvällarna.

  Vi får hoppas att vädergubbarna har rätt för de säger att det ska bli sol på fredag och lördag, visst det blir kallare då men jag tror att både vi fyrbenta och de tvåbenta behöver lite extra ljus.

  Ni får ha det så braigt nere i stora staden, där det alltid är ljust, inte som här uppe där det är som att titta en björn i rumpan, som matten säger.

  Russelpussar i mängd.

 8. God middag bäste sjusovare!

  Bäste Felix! Trodde väl aldrig du skulle kunna hålla dig lugn så länge hos matte i sängen. Men vi är inte så mycket bättre här hemma heller. Var ut alla fyra och kollade av gården, innan vi åt lite, och sedan har det varit go´ natt hela förmiddagen.
  Men nyvaken tycker jag mig nu, någonstans högt uppe i rymden, kunna ana en liten ljusning. Och redan i morgon ska visst solen titta fram lite försiktigt, för att gömma sig på torsdag igen.
  Men sedan hoppas jag innerligt att du har rätt när det gäller fredag lördag, som känns extra viktiga för mig. Vet att det till och med snöat ibland just de där sista dagarna i oktober, men nu hoppas vi på sol och ljus så hunöret lättar.
  Ha det så gott där uppe, och fundera noga på hur du ska klara tidsomställningen till helgen, med mörkare morgonar och ljusare eftermiddagar. Hoppas att du fixar det på bästa sätt! Vi hörs snart igen!

  Tassekram Triton

 9. Hej på dig Triton!

  Ja, nu börjar det allt bli riktigt mörkt både morgnar och kvällar. Ibland är det nästan jobbigt att stiga upp på morgonen, när det är lika mörkt som mitt i natten.

  Det verkar som om blåmesarna och talgoxarna nere i Falutrakten tycker att vintern börjar närma sig. Hos oss håller de till året runt, men svartmesar och talltitor börjar komma hit nu, och det är ett riktigt ”vintertecken” för oss. Men jag väntar fortfarande på att kajorna ska komma hit. I så fall skulle jag också börja grädda pannkakor åt dem.

  I förrgår kväll hade vi ovanligt besök ute på gården: under en buske var det nämligen en morkulla, som gick och påtade i marken med näbben och letade efter mat. Nog för att vi har sett någon sådan här förut, men inte på så pass nära håll.

  Hälsningar till dig och dina ulliga och gulliga småbröder, och förstås till matte och husse!

 10. Hej go´vänner uppe i Kalser!

  Hoppas solen skiner lika skönt på er där uppe som på oss här nere i dag. Och det är verkligen på tiden, då det varit så grått och trist på slutet att jag till och med missat min kvalitetstid ute i ottan.
  Men i morse kändes det bättre, och jag tassade ut strax före fem i närmare 10 plusgrader på termometern. Sakta men säkert ljusnade det sedan, och framåt förmiddagen sken solen från en klarblå himmel.
  Måste säga att jag litar mer på lillpippis än på väderfolket i tv. Tror säkert att även dina mesar och titor anar att vintern kan bli lång och sträng. Låter spännande med en liten morkulla ute på gården. Vad en sådan äter vet jag inte, men bland kajorna är tunna pannkisar favoriträtt!
  Alla här hemma hälsar tillbaka så gott till er alla!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *