Vilken härlig morgon…

 

Go-Kotte25

”God morgon sjusovare, här har ni mig”, hälsade ”Kotte” hungrigt när husse och matte äntligen kom ut i åttasnåret i morse! Då hade han och jag sovit tillsammans i lillstugan ett par timmar.

Jag uppmärksammade när han kom släntrande genom ingångshålet i ottan och spelade mig omgående ut för att hålla honom sällskap! Men han var trött, så vi kröp ner i halmen tillsammans.

 

Go-Kotte18

 Spelar gör jag med tassarna mot fönstret eller elementet så envist att ingen orkar lyssna på mig. Det är det absolut säkraste sättet att komma ut få min kvalitetstid på morgonen.

I morse alltså i sällskap med ”Kotte”, som vi väntat på i flera veckor! Och efter att ha ätit sig mätt och druckit vatten med ”Mini-Vinnie” knatade han tillbaka in i lillstugan och somnade om.

 

Go-Kotte20

Hela dagen med ”Mini-Vinnie” som troget vakande beskyddare från taket på nya ”kottehuset”. Då och då har han tittat in i lillstugan och konstaterat att ”Kotte” sover och inte får störas!

Där uppe inbäddad i grönskan har ”Mini-Vinnie” hittat sin trygga plats på gården där ingen kan nå honom från ovan. Och det kan behövas då två hungriga uvar flyger över gården om kvällarna!

 

Tak-Vinnie4

På en av klipphyllorna i dagbrottet Stora Stöten i Falu gruva sitter nämligen tre små ”troll” och väntar på mat. Det är det nya berguvparets ungar, av vilka den först kläckta fyller en månad i dag!

Det är stort då berguven, som är Dalarnas landskapsfågel, är en hotad art. Och stort är också att vi alla, tack vara gruvuvarnas beskyddare Kalle Bergström, kan följa familjen på film dygnet runt.

 

Go-Kotte22

Det har gjort den rara familjen jättepopulär både inom och utanför landets gränser! Och vill du följa ungarnas fortsatta utveckling till flygfärdiga fåglar gå då med i gruppen Berguvskameran i Falu Gruva.

Vi här hemma följer dem varje dag! Men då det tycks vara ett dåligt sorkår, och ungarna måste ha mat, vill Kalle Bergtröm varna och råda kattägare i området att hålla sina katter inne om kvällarna!

 

Uvungarna6Även ”Kotte” måste se upp, men han smyger lyckligtvis oftast i buskage med ”tak” över huvudet. Och vi här hemma har lärt oss att respektera alla djur och försöka leva i harmoni med dem. För de här tre  små ”trollen” behövs minst lika mycket som vi här på jorden. Och vill ni uppleva något helt unikt, gå då med i gruppen på adressen ovan och följ familjen berguv  i gruvan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

12 svar på ”Vilken härlig morgon…”

 1. Oj, det där spelandet borde jag nog lära mig. Låter som en toppengrej, ju ?? Men ni måste verkligen vara försiktiga och akta er för uvarna, det är lite småläskigt mitt i allt det fantastiska med att dom finns där i gruvan. Så roligt att se bilder och filmer, det är verkligen fascinerande! Och deras orange ögon slutar vi aldrig att förundras över här hemma. Nospussar och hopp om en härlig försommarvecka! /Signe och matte Anna

 2. Va glada vi blir att läsa din rara Blogg Triton! Matte läser för mej,och jag lyssnar och förstår att du och dina bröder har det gott på Elfsborg.Hälsa Kotte. Va fin han är!Tänk att ni är vänner, sååå underbart.

 3. God kväll min söta vän!

  Det kan jag lova dig att spela fönster eller element är säkraste sättet att få husse och matte precis dit du vill. Speciellt när de ligger och försöker sova medan du är piggelin!
  Ras dig bara på bakbenen och spela i full fart med framtassarna på fönsterrutan eller elementet. Börja mjukt och ta seden en klo eller två till hjälp för att få det att låta riktigt illa!
  Visst är det spännande både med ”kottarna” och de små ”trollen” i gruvan! Vi får alla försöka hålla sams, och nu börjar det bli så lummigt här på gården att jag tror uvarna får svårt att landa! Och så får vi förstås hålla oss inne i mörkret! Ha det så bra och hälsa matte så gott!

  Tassekram Triton

 4. Oj vad ni har det fint och så skoj att Kotte är där.Ja berguvarna har det jobbigt men visst är trollen söta och oj vad dom växer. Matte har fullt upp och titta på en massa fåglar berguvar havsörnar och talgoxar kan inte förstå att det skall va så spännande. Ni får va försiktiga nu.Kram från Missan

 5. Godkväll eller godnatt på er. Så Kotte är tillbaka det var skojsigt, så nu har ni fullt upp på gården då. Matte såg uvungarna på tv ikväll men dom var fyra och inte tre stycken. Ja tänk om alla kissar fick sova inne på nätterna i trygghet. Här har det inte varit så mycket balkonghäng vi trivs bäst i mattes säng. Ha nu en braig vecka på er allihop.

  Tassekram Fis, Sture och matte Gudrun

 6. God kväll Lena och Maya!

  Så glad om jag kan sprida lite glädje, och visst är det för härligt att ha en ”kottekompis”! Hoppas du matte Lena kommer och hälsar på snart, och tills dess pussa söta Maya från oss alla!

  Tassekram Triton

 7. Hej söta Misssan!

  Så trevligt att höra från dig! Förstår att din matte har fullt upp med alla spännande fågelprojekt. Rart av henne i alla fall att överlåta skrivandet åt dig.
  Ja, visst är de små ”trollen” där uppe i gruvan spännande att följa. Vi bröder hänger med matte och kollar på dem varje dag, för vi minns fortfarande pappa berguvs härliga rop från tornet på Kristine kyrka i vintras!
  Matte är en riktig hönsmamma, så du kan vara lugn! Vi ska vara försiktiga!

  Tassekram Triton

 8. God morgon go´vänner i Borlänge!

  Måste erkänna att jag var så trött efte skrivandet i går kväll att jag slocknade tidigt och därför svarar först i dag! Jo nu är både ”Kotte” och ”Lill-Kotte” tillbaka, och ”Kotte” som kom i helgen var så tunn att han behöver då verkligen äta upp sig.
  Äta behöver också de små ”trollen” uppe i gruvan. De är numera bara tre, sedan den minsta yngsta blivit ihjälklämd! Jättesorgligt och matte grät när hon fick veta så jag fick trösta henne!
  Ha det så gott i mattes säng, och hälsa henne så gott, tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 9. Här var det allt annat än en härlig morgon, matten for runt som ett skållat troll, satte på sig klockan, den som alltid ligger kvar inne när vi är hemma, då visste jag att det var något på gång. Sen fyllde hon upp en stor flaska vatten åt mig och tog fram ett par skor åt sig som jag inte sett sen förra sommaren, då var jag säker på att vi skulle ut och åka. Mycket riktigt Lillhussen var ute med mig och sen fick jag snällt kliva in i buren, bara en stund senare bar det iväg. Matten och Lillhussen skulle på möte, så dit bar det av och jag fick träffa de där snälla människorna som jag inte ser så ofta numer. En promenix hann jag också med där nere där häggen blommade och det luktade nästan sommar, fast det regnade hela dagen, så tyckte jag ändå att det var härligt.

  Idag sprutregnar det här och har gjort så hela natten, jag blev så störd av regnet att jag inte hade lust med någon tvåa på morgonrundan, den kan gott vänta, för vem vill sitta där ute i hällande ösregn, hihi.

  Hoppas att ni inte regnar bort där nere i södern och se nu till att ha tak över huvudet när ni är ute på kvällarna, för den där flygaren är en riktig luring.

  Russelpussar i mängd.

 10. Hej Felix!

  Så du har varit ute på långresa. Låter som om det var ganska trevligt, fast det blev lite bråttom innan ni kom iväg. Och eftersom häggen blommade, undrar jag förstås om du var neråt våra trakter.
  I dag har solen skinit mest hela dagen, även om den avbrutits av ett rejält åskväder och ett antal störtskurar. Hoppas det slutat regna där uppe hos er, för jag hörde att väderfarbröderna talade om risk för översvämning i era trakter.
  Ha det nu så bra, hälsa matte så gott och var rädd om dig tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 11. Nej, då där har jag inte varit, för då hade vi tittat in, nej jag var nere i Vansbro, alltid så trevligt att träffa det gänget. Här har varit isbjörnsvindar och är lite av det idag med men just nu skiner solen, ni får ha en härlig helg nere i länsstaden.

  Russelpussar till både fyr- och tvåbenta.

 12. Hej igen vännen!

  Tack för det, alltså att du bara var så långt ner som till Vansbro! Annars hade jag blivit grymt besviken om ni inte ens tita in och sagt hej!
  Det litar vi alla på att ni gör, och att ni slår en signal i förväg så vi är hemma och kan fika i trädgården! Det måsta bara få ske någon solig dag i sommar.
  Trevlig helg till er alla från ett fortsatt grått och blött Falun. Tur solen skiner hos dig, för vi har varit lit oroliga för att ni skulle drabbas av översvämning!
  De har varnat så mycket för det på tv, och vi har tänkt på er varje gång! I dag lär kulmen vara nådd, så nu kan det bara bli bättre!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *