Faror lurar både här och där!

 

Pall-Triton7

Målarlärling har jag varit den här veckan och hjälpt husse måla om utvändigt mellan regnskurarna! Artemis har mestadels hållit till i ”skyddsrummet” på dagarna, medan småbröderna har förgäves väntat på ”Kotte”!

Han har förstås gjort oss alla jätteoroliga, då han efter att ha ätit upp sig bara förvunnit och nu varit borta i flera dygn! Vi bröder vet att det hör till, då han har mycket att stå i på våren, men blir ändå alltid lika förtvivlade.

 Skydds-Artemis6

 

Det lurar faror lite varstans, inte minst för en liten ”Kotte”. Våren kommer med stormsteg och hela veckan har den mullrande sopbilen kört omkring här och borstat bort vintergruset från gator och trottoarer.

Den är också en av broder Artemis värsta fiender, och så fort dånet närmar sig smyger han in och kryper ner i sitt alldeles eget ”skyddsrum”! Där under mjuka pläden i soffan ligger han sedan tills faran är över!

 

Fiskmåsen4 

I väntan på ”Kotte” har småbröderna och vi andra med skräckblandad förtjusning välkomnat vår andra behändiga sommarkompis. Storpippin ”Måsen” som tror matte är hans mamma och i mitten av veckan återvände för femtonde året i rad!

Han kommer med sin rara fru och morsar så det hörs över hela kvarteret. Och jag vill lova att de älskar mattes ”pannkisar” de med! Matte hjälpte honom som liten unge, och det glömmer han tydligen aldrig.

 

 Fönster-Bröder13

Även småbröderna ”Mini-Vinnie” och Febus har förstås varit engagerade i husses målning. De har tyckt att det varit jättespännande att sitta i öppna fönstren och hålla koll på allting spännande på marken nedanför och utanför staketet.

Och när jag ändå är inne på faror vill jag berätta en glädjande nyhet. Den misstänkt fågelburna salmonellan, som i år smittat fler katter än någonsin tidigare, verkar äntligen ha nått sin kulmen och börjar klinga av.

 

Huggorm4 

Men det först efter att hela 451 katter konstaterats smittade under årets första månader, jämfört med 274 vid det förra stora utbrottet 2007. Fortfarande gäller dock att vara observant och hålla extra rent på fåglarnas matställen.

För alla oss katter, som älskar att vara ute i markerna, vill jag också påminna om att huggormen har vaknat och gärna ligger på en varm sten och solar sig! Den är fredlig om den får vara i fred men hugger blixtsnabbt om den blir störd.

 

Fönster-Bröder14

Värt att nämna är i sammanhanget att veterinär alltid bör kontaktas om katt eller hund fått ett huggormsbett. Viktigt är också att djuret hålls i stillhet efter bettet, så att giftet hindras från att sprida sig i kroppen.

Hos veterinären ges numera oftast smärtlindring och dropp med en speciell vätska. Det brukar räcka, men numera finns också motgift att ta till i väldigt allvarliga fall. Så se upp ute i naturen, och glöm inte att även fästingarna har vaknat!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”  

 

14 svar på ”Faror lurar både här och där!”

 1. Visst är det härligt med våren trots diverse mer eller mindre önskade kryp. Undrar Triton om din matte kan rekommendera något snällt medel som kan mota fästingar?

 2. Så bra för husse med så fina målarlärlingar ? Gulligt med storpippin, fast jag skulle nog mest vara rädd ? Ormar och fästingar är läskiga saker men fästingarna brukar inte vara så många på mig. Matte och husse tror det beror på min tjocka päls. Och så är jag ju sällan ute några längre stunder eftersom det är läskigt när det kommer såna som jag inte känner på gården… Hoppas Kotte snart kommer tillbaka till er!
  Tassekram och puss på alla nosarna från Signe ???? PS. Matte visar alltid bilderna på er för husse och så suckar dom hänfört ?

 3. Hej Mari!

  Jo minsann, det här är den härligaste tiden på hela året. Det händer någonting ute varje dag, och allt blir bara bättre och bättre!
  Matte säger att det finns giftfria alternativ, som bärnstenshalsband och brickor att sätta på halsbandet. Hur väl de fungerar vågar hon inte säga bestämt, men flera hundägare i vår närhet har prövat och rekommenderar både halsbandet och brickorna. Kolla i djuraffärer eller på nätet. Hoppas att du hittar något som passar utan att behöva förgifta dina djur!

  Tassekram Triton

 4. Hej Signe!

  Visst är det gulligt med storpippin, fast han är ju så högljudd att matte önskar att vi bodde på landet och inte i ett gammaldags kvarter en bit nedanför gruvan nästan mitt i vår stad. Men det var ju för att han och hans syster föddes här på en parkering, och räddades av matte efter att ha tultat ut i trafiken, som det blev så här.
  Ingen annan vågade ingripa, utan de ringde efter matte, som förstås fortsatte hjälpa dem sedan tills de kunde börja lära sig flyga! Och då en morgon tog de sig över den fyrfiliga Gruvgatan och kom knatande på trottoaren hit hem till oss!
  Ormar finns det gott om i skogarna här runt omkring, men vi brukar också klara oss bra från fästingar. Tack för att du hjälper oss hoppas att ”Kotte” snart kommer tillbaka, för han är mjukare och goare till sättet än ”Måsen”, fast vi älskar honom med! Ha det nu så gott tills vi hörs igen och hälsa husse och matte!

  Tassekram Triton

 5. Hej! Såg frågan om fästingsmedel….Har sett något på skogsapoteket.se som heter Försvinn, det ska verka mot både öronskabb och fästingar! Tänkte testa i sommar, även om det inte brukar vara så många på katterna! Tror vi hade 6-8 st i somras på tre stycken. Hunden jag hade samlade på fästingar o bara det mest giftiga bet! Men detta ska vara giftfritt och det är ju tacksamt! Hoppas Kotten kommer tillbaka när han fixat sina våråttaganden! 🙂 Kram till er alla

 6. Hej matte och missarna!

  Så bra! Det låter som något nytt, och är det giftfritt är det ju toppen. För apoteket har då mest kört med rena giftpreparaten förut.
  Vi brukar också klara oss bra utan fästingmedel, men på en del ställen här omkring tycks det vara mycket värre. Och hundar verkar alltid vara mer utsatta än vi katter.
  Tack för att du hjälper oss hoppas på att ”Kotte” snart kommer hem till oss igen! Ha det så gott hela familjen!

  Tassekram Triton

 7. Tack för dina rara rader i bloggen Triton.
  Vi önskar dej och bröderna en skön vår och sommar som kommer tätt bakefter..
  Kramiz och Tassekram/
  Maya & Lena

 8. ser att din klocka går två timmar före..? Katttid?
  ska bli intressant och veta vad du har för klocka på din rara dator..hehe.

 9. EFTER ska det ju vara…förlåt Triton.
  Nu är grusbilen hos oss på Hyttgatan..låter gräsligt!!! Gömmer oss båda Maya och jag.Kram

 10. Hej Maya och matte Lena!

  Tack för er rara ord och detsamma önskar vi alla här hemma er. Vi hoppas förstås att matte Lena kommer förbi och hälsar på oss snart! Ser fram emot en fika tillsammans i trädgården, när solen börjar värma och blommorna knoppas i krukorna!

  Tassekram Triton

 11. Bästa Lena!

  Klockan på arbetsmaskinen går rätt, och det är bara den här i bloggen som går fel! Vet inte varför men lovar försöka rätta till den! Har i alla fall inte beställt någon speciell katt-tid!

  Tassekram Triton

 12. Bästa Maya!

  Ur led är tiden, och nu får du ta hand om matte så hon inte blir alldeles förvirrad av min tokiga klocka här i bloggen! Hälsa matte krya-på-dig från oss och ha det så mysigt med varandra väl undangömda för grusbilen!

  Tassekram Triton

 13. Min ständige sekreterare har ont i ryggen igen, så det blir inte så mycket skriva för min del men nu är vi i alla fall här.

  Usch tvi vale för ormar säger matten, men än så länge håller de sig undan här uppe för det är alldeles för kallt. Sen har vi såna där rödmyror matten säger ettermyror men det är visst samma sak och ormar brukar hålla sig undan för de trivs inte på samma ställe, hihi.

  I morse snöade det men det hamnade i alla fall inte på backen men på andra sidan fjället och uppe på fjället snöade det desto mer, hade visst kommit fem centimeter uppe på fjället. Tur att det var för varmt på backen här för i luften var det bara 2 plusgrader, jag antar att ni har varmare.

  Russelpussar i mängd.

 14. Hej Felix vännen!

  Gott som alltid att höra från er, men mindre gott att din ständige sekreterare har ont i ryggen igen! Hälsa henne att hon måste vara rädd om sig, och inte vara ute i kylan eller sitta för länge vid arbetsmaskinen.
  Ormar och ettermyror ska vi alla se upp med, men ettermyrorna är i alla fall mindre farliga även om det gör rejält ont där de biter till.
  Men snälla rara har ni fortfarande snö på gång i närheten. Här har det i alla varit en sju-åtta grader varmt i dag, även om det inte är mycket att skryta om i regnet.
  En fin vecka önskar vi dig och sänder en krya-på-dig hälsning till din ständige sekreterare!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *