Oroväckande många sjuka katter

Trapp-Tritte11

Vintern dröjer sig kvar, och vi trivs i snön, men ett oroande vårtecken har dykt upp! Det är salmonella, som hittills i år drabbat fler katter än någonsin tidigare.

Redan i mitten av februari har 84 katter konstaterats smittade, och det fler än på hela året i fjol. Fallen är spridda över hela landet, och sju av de dem kommer från Dalarna.

SVA står för Statens Veterinärmedicinska Anstalt och det är dit prover med misstänkt salmonella skickas från främst veterinärer. Sjukdomen är anmälningspliktig och kan drabba både människor och djur.

 

Sträck-Febus4

Fåglar är den vanligaste smittkällan för oss katter, och mörkertalet tros vara stort då vi ofta klarar sjukdomen med att bara lite magont. Just därför är det oroande att så många redan nu blivit så sjuka att de tvingats uppsöka veterinär.

Det här går förstås lite över mitt förstånd, men matte har talat med veterinär Elina Lahti på SVA, som med anledning av det inträffade manar till extra renlighet runt fågelbord och andra matplatser för fåglarna.

De märkliga är dock att SVA bara fått in kattprover och inte någon ökad mängd upphittade fåglar med misstänkt salmonella. Det förbryllar samtidigt som SVA tyvärr inte får veta om drabbade katter är ute- eller innekatter.

 

Hopp-Artemis4

I vanliga fall är det först i mars-april, alltså runt påsk, som vi katter brukar drabbas av den här sjukdomen. Oftast då efter att ha ätit lättfångade svaga, eller till och med upphittade döda fåglar.

Men det oroväckade i år är att SVA redan fått in och konstaterat salmonella på 84 katter. Alltså fler än på hela året i fjol! Och frågan många oroliga nu ställer sig är om det även finns en annan smittkälla.

Viktigt är i alla fall att hålla extra rent runt fågelborden, hålla koll på svaga fåglar och alltid tvätta händerna efter att ha fyllt på fågelfrön. Men det gäller också att vara öppen för andra eventuella smittkällor, då rått kött, smittat kattfoder och gnagare också kan smitta oss katter.

 

Jakt-Vinnie8

Typiska symtom vid en kraftigare salmonellainfektion hos oss katter är feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré som kan vara blodig. Den sjuka katten blir snabbt uttorkad, och riktigt sjuka katter kan till och med dö som följd av infektionen.

Mycket av det här har jag fått hjälp av matte med att skriva, men vi tyckte båda det var så angeläget att jag bara måste göra er alla uppmärksamma på den skrämmande smittan som kan drabba både människor och djur.

Och är det något ni undrar över, som jag missat, så är det bara att ställa frågor i kommentarsfältet. Vi svarar efter bästa förmåga, och jag hoppas innerligt ingen av er eller oss behöver drabbas!
Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

10 svar på ”Oroväckande många sjuka katter”

 1. Så väldigt bra att du och matte informerar om det här. Det var ju väldigt många missar som har drabbats av eländet. Var rädda om er fina kompisar ???? Tassekram och nospuss från Signe

 2. God kväll Signe!

  Ja, den här salmonellan är inte att leka med. Det är något mystiskt i år, då vi katter aldrig brukar drabbas förrän i mars-april, och det nu dessutom varit så kallt flera veckor i sträck.
  Vi följer förstås upp allt som händer, och lova att du är rädd om dig! För jag känner på mig att det är någon annan smittväg än fåglarna den här gången. Hälsa husse och matte så gott!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 3. Matten tycker att det vore intressant att få veta vad dessa katter som blivit sjuka ätit och om de är inne- eller utekatter, för ibland är det ju dåligt foder händer även med svindyrt veterinärfoder säger matten.

  Här är det grisakallt, -24 i morse men nu när jag var ut andra gången var det bara -22 grader, hihi. Jag kan lova dig att jag var snabber båda gångerna, inget roligt alls och jag önskade att jag haft en sån där kattlåda, så hade jag sluppit gå ut. Nu ska griskylan hålla i sig även i natt, får se om de där vädergubbsen har rätt.

  Ni får ha det så skönt där nere i stora staden och så länge som den här smitthärden varar så kanske ni ska stanna på gården eller åka storbil ut i skogen och vandra där i stället.

  Russelpussar i mängd.

 4. God förmiddag Felix!

  Det är tyvärr, som veterinären på SVA säger, så att de inte ens får reda på om de smittade katterna är inne- eller utekatter. Än mindre vad de ätit och hur de eventuellt kan ha blivit smittade.
  Bör bli ändring på de om fler katter fortsätter insjukna, utan att något märks på fåglarna. Det kan ju faktiskt, som din matte skriver, vara både foder och annat som är smittkällor. Jag lovar återkomma så fort vi får veta något mer!
  Klart och kallt här i dag med, med minus 13 grader och strålande sol från en klarblå himmel. Så det ser ut att bli en bra dag, då solen börjar värma lite nu i mitten av februari. Hoppas det blir lite mer behaglig temperatur hos dig med.
  Vi ska sköta oss efter bästa förmåga, och har faktiskt inte sett en enda sjuk och svag lillpippis här fast det varit så kallt förut i flera veckor. Så det här med salmonellan är ett mysterium. Ha det i alla fall så bra, och håll dig inne i stugvärmen tills det slår sig. Hälsa matten och lillhussen så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 5. Go’förmiddag på er i Falun, låter oroväckande med salmonellasmittan, får hoppas det inte blir allvarligare.Vi är ju innekatter men vi kan nog smittas ändå tror matten kan ju fastna på skorna. Nu har vi fått vinter igen och ni kissar trivs väl nu. Ni får ha en braig vecka.
  Tassekram från Fia,Sture och matte Gudrun

 6. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ni kan säkert känna er trygga som är innekatter, då den obehagliga smittan misstänks komma från sjuka fåglar.
  Jo, vi är förstås tacksamma över den nya, rena, vita snön, och ni lär väl ha det soligt och gott på er inglasade balkong.
  Var rädda om er tills vi hör igen!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Bästa Triton!
  Min matte och jag läser dina rader om den där otäcka sjukdomen Samonella.. Det är väl bäst att låta bli pippisar som flyger omkring,de bär ju på många parasiter och bakterier,och virus med.Ta bara den mat som du serveras av matte och husse.Jag tror du klarar dej,och dina bröder oxå!
  Ha de´skoj i snön!
  Katten- Maya och Lena

 8. Hej Maya och matte Lena!

  Så glad jag blir att höra från er. Var alldeles för länge sedan vi hördes av. Tur du är innekatt, det är tryggast så! Men du vet jag som är van att vara ute skulle bryta ihop på några dagar om jag inte kom ut.
  En sak kan jag i alla fall lova dig, och det är att jag inte tar några ”pippisar”. Bara sitter och tittar på dem på avstånd, och det måste vara ganska ofarligt!
  Ha en riktigt bra dag båda två, så hörs vi snart igen!

  Tassekram triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie!

 9. Hej min älskade katt ”J”Jonnietherocker är inlagd på Anicura misstänkt salmonella, han är utekatt.har även två katter till vilka inte visat några symptom.
  J har väldigt hög feber och får dropp.Han saknas verkligen här hemma.Hoppas att han blir feberfri och får komma hem snart.

  hälsningar Anne-Li katten Jammie(thecat)ochSwea(thesweetcat)

 10. Hej matte Anne-Li med katterna Jammie och Swea!

  Så tråkigt att höra att er älskade ”J” blivit sjuk och misstänks ha salmonella. Hoppas det blir bra, när han nu kommit under vård och får dropp.
  Vi här hemma håller alla tassar och tummar för att ”J” snart är hemma igen. Hör gärna av dig så vi får höra var som händer!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *