”Vinterdepp” och berguvhysteri

Snöfling-Triton4

Nu ser jag ljuset igen, men i mitten av veckan var jag grymt nära att klappa igenom! ”Vinterdeppen” hade satt klorna i mig, och jag var så illa däran att matte funderade på att ta mig till veterinären.

Snudd på apatisk, men laddad som ett krutpaket med överskottsenergi, klarade jag inte av att sova bort de svinkalla dagarna längre.

 

Trädkram-Triton4 

Jag brukar inte bry mig om att det blir tillfälligt svinkallt. Men när jag inte såg något slut på eländet, fast goa snön låg utanför fönstret och väntade på mig, gav jag upp och bröt ihop.

Småbröderna har inte riktigt samma behov av att vara ute varje dag. De kan busa som dårar här inne, medan jag bara suckar och drar mig undan till favoritplatsen på övervåningen!

 

Snö-Triton35

 

Jag har nämligen ett grymt behov av att få rusta av mig och bli så där busig så det riktigt spritter i kroppen. Men jag är för stor och klumpig, och det är för trångt och tråkigt inomhus.

Jag måste ut i det fria och köra mitt race för att inte exploderna! Och det funkar inte i 25-gradig kyla, hur mycket härdigt sibirblod jag än har i ådrorna.

 

Snöjakt Artemis2

 

Men så kom då den där förlösande fredagskvällen och räddade mig!!! Även Artemis blev överlycklig då kvicksilverpelaren klättrade uppåt och närmade sig behaglig utetemperatur.

Medicinen var levererad och det vara bara att tassa ut och njuta både länge och väl i friska luften. I elfte timmen vill jag lova, då jag allvarligt börjat fastna i ”vinterdeppens” klor.

 

Snö-Febus15 

Men säg den lycka som varar…  Efter att ha varit lugnt ett tag, har nu rena uvhysterin brutit ut här i stan. Två nya berguvar har siktats vid Falu gruva och verkar vara på väg att bosätta sig där.

Varje kväll den här veckan har den ene av dem suttit på guldkorset överst på tornet i Kristine kyrka och hoat flera timmar i sträck. Och förstås lockat storpublik på torget nedanför.

 

Lykt-Vinnie13 

Och visst är de stora fåglarna, med sin krokiga näbb sina vassa klor, mäktiga så det förslår. Det ruggiga är bara att vi bor, och har vår gård, mitt emellan kyrkan och gruvan.

Så knappt har jag tagit mig ur ”vinterdeppens” klor, förrän faran blivit stor att fastna i berguvens klor. Hu då vilken rysare!!! Just nu är verkligheten vassare än den tuffaste film!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

16 svar på ””Vinterdepp” och berguvhysteri”

 1. Men älskade vännen, så jobbigt det låter ? Måste ju vara helt deprimerande att kylan ”ersätts” av berguvarna. Era stackare… Jag har aldrig sett så stora pippisar men det låter läskigt. Matte har bara sett dom i djurparker men hon säger att dom är farliga för er. Hoppas på att det finns nån lösning på problemet så att ni alla fyra kan rasa av er utomhus som ni är vana vid. Tassekram o nospuss från Signe och Anna

 2. Stackars er vilka problem ni har, här på landet har vi det lugnt. Kylan har släppt så nu får matte springa som en toka och öppna dörren så vi kommer ut och in. Hoppas det löser sig till det bästa för dig och bröderna.
  Tassekramar från Moa o Lisa ? ?

 3. Ja det är stora pippis! Höll på att ”krocka” med en när jag var ute o gick en vintermorron i Ryggen för några år sen…Fattade noll när nått STORT lyfte från slänten bredvid vägen jag gick o liksom använde vägen som startbana! Den kom så nära att jag duckade när den flög över mej! Stirrade den rakt i ögonen! Det var dubbelläskigt, för hunden var lös o gick på slänten! Kallade in henne o kopplade, innan jag gick o kollade där den lyft från. Hade slagit en hare. Här är full rulle…Det välts köksstolar o flyttas stora tunga fåtöljer när de små fröknarna far fram! Just nu är favoritsysselsättningen välta vasen med tulipaner, mycket vatten när det hamnar på mattor! En granne tyckte jag hade så fint i fönstret..?… Jo, jag hade haft två katter i fönstret när hon gick förbi! Ha fortsatt kul i snön ni kattbröder!

 4. God kväll Signe och matte Anna!

  Ja, vad ska man säga! Berguvarna är ju faktiskt vår landskapsfågel, så den har egentligen större rätt att vara här än vi sibirer. Men håller vi oss bara inne på kvällarna ett tag till, så ska vi nog kunna samsas här både uvar och sibirer.
  Det är väldigt mäktiga fåglar, och husse och matte har i kväll varit ner till torget och lyssnat på gruvhanen på nära håll. Själv har jag har suttit ute på farstukvistenen stund men nöjt mig med det när jag hört hans ho-ande ända hit.
  Hoppas kunna Berätta mer om hur det går nästa söndag! Tills dess ha det så gott sötnosar!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 5. God kväll Moa och Lisa och matte Gunnel!

  Visst är det väl guld värt att kylan släppt och vi kan börja vara ute på riktigt igen! I morse väckte jag matte och bad att får gå ut halv fem för jag var kissnödig. Fast när det väl var avklarat smet jag in i minsta lillstugan och lade mig där, medan matte fick sitta en halvtimme i köksfönstret och vänta på mig!!!
  Det var förstås lagom populärt, men hon var så glad att jag var glad igen, att hon bara kramade mig hårt när jag kom in! Så vi fortsätter på den vägen och hoppas lenvädret håller i sig.

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 6. God kväll Kerstin!

  Har du varit så nära en berguv, vet du vad det handlar om! Det vet matte med, för hon har varit med och släppt både en uppfödd ungfågel och en gammal rehabiliterad hona. Den sistnämnda mottogs, trots långvarig rehabilitering, kärleksfullt av sin väntande make på samma plats där hon förgiftad togs omhand! Det säger mycket om kärleken och familjebanden hos de här mäktiga fåglarna. Bara döden kan skilja dem åt!
  Du vet väl att omkullvräkta blomkrukor hör till och att den vackraste prydnaden i ett fönster är en eller flera katter! Så hälsa dina prydnader så gott!

  Taaekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Ja, du må tro att även jag varit lite deppig, men när kvicksilvret kröp uppåt ja då blev det fart även på mig, ut och leka lite i snön var det första jag gjorde, sen har jag blivit mera busig inne också, hihi.

  Den där uven får ni allt akta er för, den är kolofruktansvärt stor, våran slaguggla är en fjutt i jämförelse, jo då den har nog varit här för matten tyckte fåglarna ätit för lite mot vad de brukar. Dock har vi inte lyckats få syn på ugglisen men vi är säkra ändå på att den varit här, för när småpippisarna och kurrisarna håller sig undan, då kan man vara rätt säker.

  Ni får be er kluriga matte att hitta på något galler som man kan göra tak av, så småpippisarna tar sig in i eran trädgård men uvskruttarna inte kan ta er, måste ju gå att fixa något. Matten föreslår armereringsgaller, för det har stora rutor och då kan småpippisarna ta sig ned igenom men den stora uven kommer inte åt er. Annars kanske matten kan sätta på er en sån där viltväst som hundarna har för att skydda sig mot varg eller att ni sitter fast i koppel, ja inte veter jag men ni måste lova att vara rädda om er, nu när uvarna ännu en gång kommit åter.
  Nu får ni ha det så braigt ni kan där nere i uvlandet, hihi.

  Russelpussar i mängd till både fyr- och tvåbenta.

 8. Men det låter inte bra att du varit deppig, tur att det blivit lite varmare ute. Sture har sovit på balkongen när solen var framme. Får hoppas att uven håller sig till gruvan och kyrkan. Idag njuter både Sture och jag på balkongen. Ni får ha en bra vecka killar och matte och husse också.
  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 9. Hej Felix!

  Tänk att vi är så lika du och jag, fast du är hund och jag är katt! Nu leker livet igen, fast i dag har den mjuka goa snön börjat sjunka ihop som när luften går ur och det bara blir en blöt fläck kvar.
  Så illa är det inte riktigt än, men på god väg då solen skiner och det är fem grader varmt. Riktigt så attt jag börjar få vårkänslor, när jag känner doften av gräs och jord.
  Berguven är ett kapitel för sig, och efter att ha hört den hoa, från kyrkkorset ända hem till farstukvisten, har jag vett att vara försiktig. Matte var med oss ute i går kväll, och vi ville mest sitta i småstugorna eller på farstukvisten med tak över huvudet.
  Känns tryggast så, och sedan följde vi villigt med henne in hela gänget. Börjar nästan tycka det är lite spännande att sitta i fönstet och hålla utkik efter uven.
  Tack för alla gulliga förslag, men vår lilla stadsträdgård är inte lätt att göra trygg uppifrån. Så vi får vara ute med husse eller matte om kvällarna tills vidare, och på dagarna är det ju lugnt.
  Ha det nu så gott och njut i värmen så länge den varar! Hälsa matten och Lillhussen så gott!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 10. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Det har varit riktigt illa med mig, men tack och lov har vinden vänt och det blivit härligt att vara ute igen. Jag tror solen är bästa medicinen för alla levande varelser!
  Förstår att ni har det skönt på balkongen idag. Jag har legat i lillstugan hela förmiddagen och solat mig i öppningen! Så härligt att det inte går att beskriva i ord utan måste upplevas.
  Ha en bra vecka ni med tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 11. Hej Triton! Så skönt att det blev lite varmare så din deppighet försvann och du kunde gå ut göra av med lite energi. Jag förstår om husse och matte blev oroliga för dig. Det lovar jag dig att jag också skulle blivit. Här hemma är det nog bara Leo som gått ut några minuter åt gången.Han har så mycket kvicksilver i kroppen som bara måste ut. Att berguven kommit tillbaka måste vara både spännande och skrämmande. Tänk vad en plastsäck över en berguvsstaty kan göra skillnad.
  Ha en fin vecka till dig och dina bröder.
  Tassekram från Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 12. Lillbusen. Tur att det blivit mildare. Findus blev också lite deppad. Men lillfian Molly höll koll och såg till att det inte blev så kännbart. Nu får vi hoppas att vi inte får tillbaka den där kylan nå mer den här vintern. Låter både spännande och otäckt med så stora rovfåglar så nära er. Nosspussar och tassekramar från Prinsen, Findus och Molly

 13. Akta er för stora farliga fåglarna allihop!!!!!!!
  Snart får matte och husse fixa nättak åt er i trädgården ?
  Skönt att det blivit varmare så du inte deppar mer ❤️
  Här har det helt plötsligt blivit 7 grader varmt och all snö är borta??? Fort gick det!!!
  Här var jag orolig att Dahro skulle få problem med kisseriet eftersom han ville sitta och spana ute i trädgården, LÄNGE i närmare -18 grader ibland ?
  Nu är det lera och grus i massor som är jobbigt ? Många skitiga handdukar blir det ? Och mörkt tidigt nu när snön försvann!
  Kramar och pussar från oss ?

 14. Hej Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Både spännande och skrämmande är det uv-liv vi lever just nu. Jag har själv hört den hoa på farstukvisten, så vi vet att vi ska akta oss! Därför ligger vinumera antingen i småstugorna eller på farstukvisten när det är mörkt ute. Ingen av oss är ute och tassar på gården längre.
  Tack och lov att kylan äntligen släppte för den här gången, för svinkallt flera veckor i sträck är mer än jag klarar av. Det är som med Leo, att jag måste ut och göra mig av med min överskottsenergi. Så nu känns det bra, även om det är lite väl plaskigt ute!
  Kan för mitt liv inte förstå varför de som bestämmer skulle flytta bronsuven upp till gruvan, och ställa den där uppe bredvid de levande uvarna. Innan dess var det aldrig några problem, och statyn stod jättefint nere på gågatan i centrum. Nu får vi hoppas att den flyttas tillbaka! Ha det så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 15. Hej Prinsen, Findus och Molly!

  Så glad jag blir att höra från er och få veta att ni mår bra efter den långvariga vargavintern. Hoppas verkligen att du är glad igen Findus, och att du inte sjönk lika djupt som jag!
  Tänk att det bara är en vecka sedan det var 25 grader kallt, och i natt störtregnade det i flera timmar och var fem greder varmt. Sol och takdropp i dag ger en föraning om vår!
  Det blir mer och mer spänande med uven. då vi nu vet hur han låter och kan intyga att hoandet inger respekt. Lovar berätta mer hur det går till helgen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 16. God kväll Alyza, Dahro cóch matte Gunbritt!

  Vart är det på väg med vädret egentligen! Sol, takdropp och jättelite snö kvar på bara några dagar! Plötsligt 30 grader varmare ute än förra veckan!
  Skönt i alla fall att svinkylan är väck, även om jag förstår att det går åt handdukar i parti och minut hemma hos er. Här är det fortfarande hyggligt på gården än med en tunn vit matta. Men rabatterna med härlig jord att gräva i börjar synas!
  Mer snö kommer nog och det blir ljusare för varje dag. Vi håller på att lära oss hantera uven och hålla oss undan när denär på gång!
  Ha en fortsatt fin vecka tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *