”Coolingar” med rötter i Sibirien

Fönster-Trio6

Vad är vi bröder egentligen för ”coolingar”? Ja, det kan man förstås undra, och det har intresserade kattvänner runt om i landet gjort på nätet de senaste veckorna! Jätteroligt förstås, då det är lätt att bli hemmablind och tro att alla vet.

Mest är det vår kärlek till vinter och snö, som fått många att höja på ögonbrynen och undra var vi kommer från. Och jag förstår dem! Så därför vill jag i dag berätta lite mer om vilka ”coolingar” vi är och var vi har våra rötter.

 Räv-Triton3

Känner att det ligger rätt i tiden! Inte minst som kattförbundet SVERAK häromdagen konstaterade att sibirisk katt, med sina blott 15 år i Sverige, tagit sig upp på tredje plats i popularitet efter raserna ragdoll och maine coon.

Dessutom har det varit så vintrigt på slutet att köldgränsen passerats och vi mest legat inne och hela veckan. Det ger tid att filosofera, med en räv bakom örat, men är absolut inte bra för vare sig humöret eller vikten!

 

Kudd-Artemis5 

”Sibbestyle” kallas det när Artemis myser skönt tillbakalutad i soffan och kollar på helgens skidtävlingar och alla hästar i V75 på tv.  Just konsten att koppla av med magen i vädret och bakbenen löst hängande är typiskt för oss sibiriska katter.

Annars går vi faktiskt under smeknamnet ”tundrans skönhet” med vår tjocka vattenavstötande päls, yviga krage och svans, tillsammans med våra hårtofsar mellan tårna och kring öronen. Och så förstås är vi väldans trogna mot våra hussar och mattar.

 

Mys-Bröder18 

Namnet sibirisk katt talar sitt tydliga språk om var vi har våra ryska rötter. Där har våra förfäder kunnat spåras hela 300 år tillbaka i tiden! Och fram i den bistra kylan växte med tiden en frisk och härdig ras där bara de starkaste överlevde.

Först för drygt 30 år sedan började de här intelligenta lättlärda katterna uppmärksammas igen och har efter det uppträtt som bland annat cirkuskatter i Ryssland. Men till vårt avlånga land kom de vår sibiriska ras först kring millenniumskiftet.

 

Mys-Febus2 

Och tur var väl det för annars hade vi bröder inte funnits här idag! Fast helt problemfritt har det inte varit, då det med tiden började födas en och annan unge med annorlunda teckning och ständigt blå ögon.

De här ungarna underkändes och tvingades bli en syskonras till sibirisk katt med namnet neva masquerade. Akrobaten Febus med sin typiska ”sibbestyle” är en sådan, fast han har samma pappa som ”Mini-Vinnie” som är sibirisk katt.

Människan styr och ställer så att man som katt blir nästan mörkrädd! För visst är det märkligt, att om två tvättäkta sibiriska katter får en för evigt blåögd kattunge, så blir den en neva masquerade bara för att människan bestämt att det ska vara så!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

14 svar på ””Coolingar” med rötter i Sibirien”

 1. Hallo saknade er blogg igår men nu är ordningen återställd. Vilka mysiga platser ni har att mysa på, behövs när det varit så kallt. Vi har haft -29,5 som mest, så då stoppade man inte ut nosen nån längre stund utan det blev att mysa inne framför kaminen och Moa i sängen under mattes sköna täcke. Ha en fortsatt skön vecka. Tassekramar Moa o Lisa och matte.♥♥♥

 2. Så himla roligt att få läsa mer om er ras ?? Men det där med ärftlighet och andra namn tyckte jag allt var lite konstigt. Bilden på Artemis fnissade vi förtjust åt här hemma, så härligt avslappad! Tassekram, nospuss och önskan om en fin vecka till er alla från Signe och matte Anna ??

 3. Hej på er coolingar och på första plats är ni, men jag är en god två Maine Coon. Är alltid spinnande att läsa er blogg och man lär sig jättemycket. Jättefina bilder som alltid på er. Ha en bra vecka.
  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 4. Bästa Moa, Lisa och matte Gunnel!

  Förlåt att jag dröjde utan ett ord som förklaring varför. Så får det inte gå till!!! Men det var så fruktansvärt kallt ute att husse och matte hade fullt upp med att hjälpa frusna ”pippisar” hela dagen i går.
  Därför kom jag i kläm, då vi inte hann göra färdig mina bilder i tid i går kväll. Ska inte upprepas i första taget, och nu är ordningen återställd. Tur att ni hållit er inne, för det är grymt vad kallt det varit. Liten bättre i dag, så ha en fortsatt skönare vecka ni med!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 5. Bästa Signe och matte Anna!

  Förlåt att jag är lite försenad, men husse och matte hade fullt upp med att hjälpa frusna ”pippisar” hela dagen i går. Och det behövdes minsann, så svinkallt som det varit här tre dygn i sträck.
  Jo, visst är vi ”ryssar” lite speciella, och Artemis ”sibbestyle” tycker jag nog att tar priset. Så där sitter han och husse i var sin fåtölj så gott som varje kväll framför tv-apparaten.
  Nu har vi i alla fall hittat varandra igen, och en fin vecka önskar vi, tre ”sibbar” och en neva masquerade, er båda!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 6. Bästa Fia, Sture och matte Gudrun!

  Förlåt att jag är en dag för sen, men husse och matte var borta och hjälpte frusna fåglar i svinkylan hela dagen igår. Och utan bilder ingen blogg!
  Nej, minsann vi är på tredje plats, efter dig maine coon Fia på andra och ragdoll i topp på raslistan. Men sibirisk katt är så ny här i landet, så det är därför lite överraskande att vi klättrat så fort.
  Ha det nu så gott och var rädda om er i vinterkylan. Snart värmer solen på er inglasade balkong så ni kan flytta dit och mysa igen!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Vilka härlig bilder på er!! Roligt att få reda på varifrån ni härstammar.Men jag antar att även för er har det varit kallt att vara ute.Fast ni klarar säkert kylan bättre än mej.Hoppas ni njuter av solen och det fina vädret som varit.Kram

 8. Ni är så söta när ni visar magen ❤️
  Fina kuddar med ?
  Kul att ni gillar snön, det gör vi med men det behöver inte vara så kallt då får inte vi vara ute så länge, matte tror att det kan bli fel på kisseriet om jag leker Ferdinand och sitter och spanar för länge hälsar Dahro
  Ha en bra vecka ?

 9. Matten har läst för mig om den kallaste platsen i Sibirien idag, med en medeltemperatur på minus 51 grader, då kan man förstå att ni inte fryser i första taget. Idag var det så där griskallt igen med -27 grader när matten och jag kom upp, fast nu är det bara -21 grad, hoppas att du såg ordet bara, hihi.

  Både matten och jag är avundsjuka på Göteborgarna för de har minsann fått massor med snö i natt, tänk om vi hade kunnat få den sokan som de fick, hade varit väldans bra. För snön vi har här är bara fluffsnö, ja du vet sån där luftig som blåser bort om det blir väldans blåsigt.

  Här har vi haft det lugnt om man bortser från Lillhussen spring med mig för när det är så så däringa griskallt, så gäller det att vara snabber så jag inte fryser tassarna av mig. Som tur är eldas det i vedspisen, så när jag kommer in är det väldans mysigt.

  Ni får ha det så musigt nere i stora staden, hoppas att ni kan vara ute och gotta er i snön framöver och slipper ligga inne och lata er, hihi.

  Russelpussar i mängd!

 10. Hej Triton! Vilken kyla vi fått. Jag blev tokförkyld förra veckan. Det måste varit det kalla vädret som slog till. När man går ut nu så gäller termobyxor och mössa. Ni med era mysiga pälsar behöver ju inte det när ni går ut. Jag förstår att ni helst håller er inne när det är svinkallt ute för man måste ju vara rädd om sina tassar och öron. Men passa på och njut nu när det är sibbeväder ute.
  Nospussar till dig och dina bröder
  Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 11. Bästa Vivianne!

  Förlåt att både blogg och svar kommit på efterkälken. Kylan ställde till det och det var massor av ”pippisar” som behövde hjälp av husse och matte den gångna helgen!
  På slutet har det varit nog så kallt även för oss, fast vi blir odrägliga av att inte kunna vara ute. Nu hoppas vi solen återvänder, och kylan ger med sig, så vi kan busa i snön igen.
  Må så gott och var rätt om dig, du som är van betydligt varmare vinterväder i ”Amerikatt”!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 12. Bästa Gunbritt, Dahro och Alyza!

  Vi älskar att sitta med magen i vädret och liksom koppla loss bakbenen. Även när vi sover, gör vi det gärna på rygg. Men nu börjar vi tröttna på att sova och vill ute i snön och busa bara kylan ger med sig.
  Det var kylan som ställde till det så jag blev för sen med bloggen i helgen. Ber om förlåtelse för det, men det var många ”pippisar” som for illa och behövde hjälp. Var rädda om er, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 13. Bäste Felix!

  Tack för den kyliga informationen från matten din. Även här har det varit neråt minus 27 som lägst, och det klarar inte ens vi av så bortskämda som vi blivit med golvvärme och allt här hemma.
  Håller fullständigt med dig om att vi gärna tagit emot snön, som ställde till så stora problem i Göteborg. Den hade vi bara mått gott av både du och jag! Ändå fick vi hyggligt med snö häromveckan, men lite mer skulle sitta fint.
  Lugnt har det också varit här, bortsett från alla frusna hungriga ”pippisar” som behövt husse och matte i helgen. Jag tror mig veta att du förlåter mig att bloggen blev försenad, då det var för att de behövde hjälp och jag inte fick fram några bilder.
  Ha det nu så gott det går i kylan och njut framför vedspisen. Hälsa matten och Lillhussen så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 14. Bästa Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Hu då, så kallt det fortsatt att vara, fast det utlovats mildare väder varenda dag hela veckan! Hoppas i alla fall att du matte Lotta repat dig från din förkylning och är på benen igen!
  Nu lär det också vara lenväder på gång till och med plusgrader lär vara att vänta. Det är då ingen hejd på svängningarna Bara inte snön försvinner, för då blir jag jätteledsen.
  Må nu så gott, och jag vet att ni förlåter min sena blogg den här veckan, då det var för att husse och matte måste hjälpa jättemånga frusna ”pippis”!

  Tassekram Triton, Artemis Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *