Första advent är Kattens dag

Stjärn-Triton7

Önskar er alla en trevlig första advent, som numera också är Kattens dag! Känns fint att just den här dagen förenar av katter och kattvänner över hela landet och har så gjort i över 30 år.

Själva myser vi nu om kvällarna under adventsstjärnan och vid ljusstakarna i fönstren. På det sättet blir vi en del av det trygga pyntet utan levande ljus!

 

Ljus-Artemis9

Just de levande ljusen är den stora faran i adventstid i hem med djur. Redan nu börjar många också pynta med blommor och blader, som inte heller är oskyldiga som de ser ut.

Här hemma är det inga problem. För ingen av oss har någonsin smakat på något annat än ampelliljan på köksbordet inomhus! Och den står ju där att tugga på just för oss.

 

Ljus-Febus2 

Men för andra med djur, som gärna smakar på krukväxter, är det bäst att vara försiktig med julblommor. De allra flesta är nämligen giftiga och passar väldigt illa i en liten kattmage.

Ändå behöver ingen avstå från sin älsklingsblomma! Julros, julstjärna och hyacint och amaryllis går alldeles utmärkt att sätta i lyktor med glas, som gör dem oåtkomliga för nyfikna små kattnosar.

 

Ljus-Vinnie17

Än är det bara första advent och jag hinner återkomma till alla faror som lurar inför den annars så trivsamma julen. Men just nu njuter vi bara och myser i skenet från de första ljusen.

Det syns lyckligtvis inte i vintermörkret! Men ute är gräsmattan grönare än den var i somras, och det blåser ljumma vindar mellan regnstänken. Så det är inte utan att jag i dag, på första advent, tvingas konstatera att ur led är tiden!

Tassekram sibirien Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

18 svar på ”Första advent är Kattens dag”

 1. Söndag! Bästa dagen för då läser matte för mig om dig och bröderna ? Ha nu en fortsatt fin och säker adventstid! Tassekramar och nospussar från Signe

 2. God kväll Signe!

  Så härligt att höra att du ser fram emot att din matte läser om oss. Vi ser fram emot när matte visar oss bilder på söta dig på Facebook!
  Den här helgen tar vi det bara lugnt, då de inte blev något officiellt Kattens Dag firande i Falun i år. Vi brukar vara med där, men Arken Zoo, som numera är enda djuraffären i vår stad, ville inte ställa upp på något ”kattjippo” i år. Och det fast Kattens dag firas för att sprida information, bidra till att höja kattens status i samhället och firas över hela landet.
  I stället blev det bara i Borlänge i år, där vår klubb Dalälvskatten deltagit. Men vi tyckte det blev onödigt långt att åka och vara borta en hela dag. Så vi får försöka sprida lite ”kattvett” här i stället.
  Om din matte inte hittat hit förra året, så kan hon gå in på december 2014, så får du se hur det såg ut när småbröderna deltog då. ”Mini-Vinnie” var så liten att alla ville stoppa ner honom i sina fickor och ta honom med sig hem.
  Ha nu en fortsatt fin helg och vecka tills vi hörs igen! Hälsa matte så gott!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 3. Hej Triton! Det var länge sedan jag kommenterade din blogg så jag får försöka göra en sammanfattning. Först och främst tycker jag det är skönt att husse och matte vill ha er inne dom mörka höstkvällarna. Man vet ju inte om ”faran från ovan” kommer tillbaka. Det var ju inte roligt att läsa om stackars Febus ”äventyr”. Jag förstår att tassvård är jätteviktig nu på vintern. Jag får se hur det går med den vården på mina kissar. Det finns nämligen inget värre än när matte tar på tassarna.
  Första advent är en fin dag. Man har tänt ljusstakar och stjärnor i fönstren och plockat fram dom batteridrivna ljusen. Här hemma har vi jättefina konstgjorda julstjärnor. Dom ser precis ut som äkta. Vi brukar inte pynta jättemycket, bara lite lagom sådär.
  Nu får du, dina småbröder och husse och matte ha en fortsatt fin 1:a advent
  Tassekramar Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 4. Vilka underbara bilder ?här har matte inga farliga blommor, julstjärnorna är av tyg så dom kan man busa med. Ha en forsar skön advent. Tassekramar från Moa och för tillfället en halt Lisa efter slagsmål med grannkatten.???

 5. Hej Triton och ni andra och trevlig 1:advent på er.Nu har vi haft matte hemma i en vecka och det känns skönt. Vi hade en jättebra kattvakt i våran granne.Matte är superförkyld tålde inte kylan när hon kom hem. Jättefina bilder på er kissar. Ni får ha en bra vecka.
  Tassekram från Fia.Sture och matte Gudrun

 6. Hej Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Så trevligt att ha dig Lotta tillbaka i spalterna här. Du har säkert rätt med det där om ”faran från ovan”, och just nu är det mer spöklikt än någonsin. För berguvarna har lämnat gruvan, där de hållit till i många år, och sågs där senast strax innan Febus blev vettskrämd ute på gården här.
  Det där med tassarna är jätteviktigt och matte brukar smygsmörja oss när vi sover. Testa det får du se om det kanske lyckas hos dig med!
  Visst är det speciellt med första advent och tiden fram till jul! Vi pyntar också bara så där lagom och sätter sedan oss själva i fönstret som prydnader.
  Tack för hälsningen och ha det så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Hej Moa, Lisa och matte Gunnel!

  Tack goa rara matte Gunnel för att du hittat hit! Skönt att höra att ni firar tryggt där hemma hos er med, och har ofarliga julstjärnor som ni kan leka och busa med.
  Men lilla Lisa då, vad har du varit ute och ställt till med? Hoppas innerligt du blir bra i tassen och slipper åka till veterinären.
  Ett fint slut på första advent och en trivsam vecka önskar vi er tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 8. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ett fint slut på första advent och en ny härlig vecka med matte hemma önskar vi er! Synd bara att er matte skulle bli så dunderförkyld när hon äntligen kom hem.
  Ni får göra ert bästa för att hålla henne sällskap och trösta henne, så ska ni se att hon snart blir bra igen. Vi här hemma håller tassar och tummar för det tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 9. Trevlig advent på er! Vilka fina bilder på er,ni tycks mysa i vinter mörkret.bra att ni påminner om faror både med ljus och blommor.Här i Amerikatt har jag också pyntat lite med en stor adventsstjärna som lyser röd i fönstret.Fast det känns inte som advent när det är 30+ ute.Ha en fortsatt mysig vecka.Kram på er alla

 10. Hello Vivianne!

  Visst är det mysigt med stjärnor och ljus i vintermörkret. Så spännande att höra att du pyntat med julstjärna även där borta i sommaren.
  Firar ni som vi här hemma eller är det annorlunda med advent, jul och nyår i ”Amerikatt”? Berätta gärna och ha det så mysigt i värmen! Jag vet åtminstone en här hemma som avundas dig.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 11. Hej ! Ska berätta lite för er om jul och advent här borta.Advent är det nog bara vi svenskar som firar,men dom börjar julpynta på husen och i trädgårdarna.Och det är inte en vanlig adventsgran.Nej här är det uppblåsbara tomtar,snögubbar,renar,isbjörnar,ljusslingor i träd och på hus.Vi har en speciell gata som dom julpyntar jättefint.Och där får man ge pengar om man vill som dom senare ger till nån hjälporganisation.Julafton är inte som i Sverige utan en vanlig arbetsdag,en del slutar jobba lite tidigare.Juldagen är den dagen som dom firar med julklappsutdelning. Så nu får ni ha en riktig bra och härlig vecka sen hoppas vi att det kommer snö!!! kram

 12. Tack för den intressanta informationen om advent- och julfirande där du befinner dig på andra sidan stora havet Atlanten. Efter vad du berättar börjar jag misstänka att det är från ”Amerikatt” vi fått alla storslagna ljusslingor som snart pryder de flesta hus och trädgårdar här.
  Mycket verkar vara ganska lika och största skillnaden mellan här och där är nog att vi väntar på snön medan du njuter av värmen!

  Tassekram Triton

 13. Hej på er där nere i stan!
  Jag sitter här och njuter av dom fina bilderna som matte har tagit på er. Så tänker jag på hur mjuka och kramgoa ni var när vi var ner och hälsade på.
  Nu har snön försvunnit här också, inte mej emot, som du vet. Men istället har det blivit halt, så nu är det sandning som gäller. Tur att Ulf var hemma i helgen och fixade sand åt oss.
  Sköt nu om er, inte bara tassarna utan hela er!
  Kramar från oss i Kalser.

 14. Hej på er uppe i Kalser!

  Så härligt att höra vi kan bidra till en mysig stund för dig! Jag vågar lova att vi är ännu mjukare nu när vinterpälsen börjar sätta sig och kragarna växa ut! Ni får väl ta en ny tur neröver framöver Ulf och du!
  Skönt för dig att snön försvunnit, men se upp i halkan. Matte flög ner från en hög trapp, och landade på magen, när husse och hon var ute på stan. Det gick bra men är ett ögonblicksverk! Så var rädd om dig.
  Tur att ni fått sandat och ha en riktigt fin vecka tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 15. Hej Triton

  Vilka fina bilder på dig och dina bröder, jag får lite hemlängtan till Sverige för här i Halifax, Kanada så firar man inte advent så som vi gör i Sverige.
  Här firar man Jul precis som Vivianne beskriver i ett tidigare inlägg.
  Jag läser din blogg varje vecka, dels för att få se alla vackra bilder på er kattbröder men det blir också ett sätt att ha lite kontakt med Sverige.

  Nospussar till er alla

 16. Hej Maria!

  Så roligt att vi bröder här hemma kan sprida lite strålglans och ge dig adventskänsla fast du är ända borta i Canada. Lovar göra vårt bästa för att sprida lite svensk julkänsla också framöver om du är kvar där då!
  Och vilken känsla för en liten sibirisk bloggkatt i Falun att få hälsningar både från ”Amerikatt” och Canada. Måste vara spännande där du är, för husse och jag tittar ofta tittar på naturprogram just därifrån.
  Hoppas du fortsätter titta in till oss i bloggen och berätta lite mer vad du gör så långt borta. En fortsatt fin dag och vecka önskar vi alla här hemma dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 17. Hej!
  Har en fråga angående uppfödning av katter.. Har du några tips vilka man kan höra av sig till?
  Eftersom jag är lite allergisk mot ”vanliga” katter, dvs mest bondkatt så är jag och min pojkvän ute efter en birma eller norsk skogkatt, perser funkar också!
  Jag har nämligen haft en helig birma tidigare när jag bodde med mamma och det var inga problem med allergin alls! Är supersugna på att skaffa en fin liten pälsboll!

 18. Hej Jennifer!

  Då jag inte alls vet var du bor är det svårt att tipsa om uppfödare. Mitt råd är därför att ta kontakt med närmaste sverak-anslutna kattklubb och få tips på uppfödare där.
  Däremot kan jag tipsa dig om att sibiriska katter av många anses vara mer allergivänliga än andra. Det är förstås väldigt individuellt, men kanske värt att ha med när du ska välja kattunge!
  Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *