En tass betyder så mycket

Tasse-Vinnie5

Tass på er govänner, hälsar ”Mini-Vinnie” från utkiksposten på farstukvisten. Solen skiner men det blåser snålt och frosten har satt tänderna i grässtråna ute på gården.

Vi väntar fortfarande på den första snön som ger ett mjukt täcke att tassa på. Men den lyser med sin frånvaro fast det är minusgrader och underlaget blir allt vassare att tassa runt på utomhus.

 

Tass-Febus3

Vi katter har heller inga skyddande vinterskor att dra på utan bara samma gamla tassar att nöta på året om. Därför är det hög tid att se över dem inför vintern.

Snö, is, kyla och salt är påfrestningar som heter duga. Så det gäller att våra trampdynor är mjuka, hela och rena inför vintern! Och det gäller förstås också alla hundar.

 

Vatten-Artemis3

Det behöver nu inte innebära några större procedurer att få trampdynorna i form. Tvätta bara tassarna mjuka och smörj sedan in alla trampdynorna med Tass-salva från apotek eller djurbutik.

Försvarets Hudsalva, som husse och matte kanske redan har hemma, fungerar också alldeles utmärkt som skydd åt små katt-tassar. Den är samtidigt garanterat ofarlig att slicka i sig, då den kan användas som nödproviant.

 

Tass-Febus5

Viktigt är också att se över klorna, som kan behöva ansas lite med klosaxen. Här hemma är det sexton tassar med sammanlagt 72 klor som ska gås igenom.

För ni vet väl att vi katter alltid ska ha fem tår med klor på varje framtass och fyra på baktassarna. Det finns inga raser med fler tår fast det ofta heter så i kattannonserna.

 

Höst-Triton11

Så låt er inte luras av oseriösa uppfödare, som för dyra pengar säljer så kallade skeppskatter och skogskatter med extra tår! Tänk i stället på att om tårna blir för många kan katten få svårt att gå.

Nog om det och åter till att ta hand om tassarna inför vintern. För det allra flesta räcker det med att hålla dem rena och fortsätta smörja in trampdynorna med jämna mellanrum.

Räcker inte det rekommenderas fiskolja, som finns speciell för hund och katt. Den tas med maten och hjälper till att stärka huden inifrån medan salvan jobbar på utsidan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

 

10 svar på ”En tass betyder så mycket”

 1. Godmorgon på er allihop nu har våran matte äntligen kommit hem till oss. Så glada vi blev när hon kom med väska som doftade spännande men tyvärr så försvann hennes resväska med alla saker hon köpt. Igår ringde de från Arlanda väskan var hittad och ska bli levererad till hemdörren ikväll och matte är glad att slipa bära på 18 kilo väska.Nu har matte läst eran blogg från förra veckan också för mig så trist att inte få gå ut på kvällen.Ni får ha en bra vecka allihop.
  Tassekram från Fia,Sture och matte Gudrun

 2. God förmiddag Fia, Sture och matte Gudrun!

  Så härligt att höra att er matte kommit hem efter sin långa resa till andra sidan jordklotet. Förstår att det luktade spännande av hennes väska efter allt den varit med om.
  Värre med resväskan, men tur att den är på hemväg nu. Då har ni något spännande att se fram emot där hemma i kväll! Hoppas er matte haft det bra på sin långa resa, och hälsa henne så gott från oss.
  Ha det nu riktigt bra tillsammans inne i värmen och njut av att ha matte hemma hos er igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 3. Det finns mer man måste tänka på i griskylans tidevarv, att inte vara ute för länge när kvicksilvret kryper ned runt -20 och därunder, då det är risk för förfrysningar på både tassar och öron, detta gäller både katter och hundar. För trots mjuka tassar kan de mycket väl bli förfrusna, öronen är ofta pälsförsedda men de klarar inte långa tider i kylan ändå, så korta snabba promenixer är bäst för oss, under den mycket kalla årstiden. Detta hälsar matten då hon ofta sett både katter och hundar sitta ute och vänta på att någon ska släppa in dem eller ännu värre fått sitta utanför någon butik där hussen och/eller matten varit inne och shoppat, det sistnämnda gäller förstås hundar, för någon katt i den situationen har hon aldrig sett.

  Ni får må så gott där nere i södern och hoppas att ni slipper griskylan som hållit oss i ett stadigt grepp här uppe, i förrgår minus 21 och igår -20, idag hade kylan bedarrat och vermometern var på -8 grader. Fast matten oroar sig för vad som komma skall denna natt när nu solen varit uppe och visat sig, då brukar det bli kalligt igen.

  Så var nu rädda om öron och tassar tills vi hörs igen!

  Russelpussar i mängd.

 4. Hej Felix!

  Så sant som det är sagt, fast så där griskallt som ni har vi inte haft det här. Minus 10 som lägst och nu närmar det sig fem, med regn och blötsnö att vänta i morgon.
  Självklart kan vi förfrysa båda tassar och öron, och flera hemlösa katter matte hjälpt till nya familjer har förfrusit just öronen. På dem har tippen vikt sig när de blivit varma och sedan fallit av efter ett tag.
  Det är bra att matten din säger till, för det kan tydligen inte påminnas om nog många gånger. Hälsa henne så gott, och hoppas natten inte blir fullt så kall som nätterna varit på slutet uppe hos er.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 5. Så många fina råd inför vintern, tack så mycket! Nospussar från Signe till er alla ?

 6. Hej på er ! Vad bra att ni påminner om att se över tassarna.Ungefär som jag gjorde innan jag for till ”Amerikatt” för nu är jag i värmen.Har fått en kattkompis här som gärna skulle vilja komma in men det går ju inte.Vet inte om den har nått eget hem men den var väldigt kelsjuk och gosig.Nu får ni ha en bra vecka och hoppas det kommer snö.En solig kram till er alla.

 7. Hej Signe!

  Små tips i all välmening från mig som varit med några år. Tänkte nog speciellt på dig och dina små ömtåliga frökentassar när jag skrev!
  Vet att din matte läser min blogg och är rädd om dig. Hälsa henne förresten så gott och tacka för att hon hjälpte en annan av mina vänner att hitta till kommentarerna här!

  Tassekram Triton

 8. Hej Vivianne!

  Så härligt att höra att resan gått bra och att du är lyckligt framme i ”Amerikatt” igen! Är så spännande när du är där och berättar om alla stora och små djur som du träffar på.
  Trevligt att du redan fått en kattkompis, som gillar dig och vill flytta in. Du får väl kolla så att den har ett hem och annars försöka få någon att ta hand om den. Fast är den så gosig har den säkert en familj i närheten, och så är det ju varmt där du är!
  Ha en riktigt bra vecka tills vi hörs igen. Vi väntar med spänning!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 9. Hej Gunnel!

  Så glad jag blir att du hittat hit, då alla bloggvänner här kan se vad som skrivs i anslutning till det jag skrivit.
  Ha en bra vecka tills vi hörs igen, och hälsa Moa och Lisa så gott. Vi får göra det bästa av tillvaron fast det regnar i stället för snöar!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *