Nära hamna i uvens klor!

 

Hopp-Febus7

Häromkvällen höll det på att hända, det som inte får hända! Jag vet inte riktigt vad det var men kände efteråt att det kunde gått på tok för Febus!

Nu gick det bra, och han flyger fram igen, efter att matte hittat honom i det allra mörkaste hörnet av trädgården. Där låg han vettskrämd och tryckte utan att förmå röra sig ur fläcken.

 

Bus-Vinnie24

 

Klockan var runt nio på kvällen, och vi hade precis busat klart och tassat in Artemis, ”Mini-Vinnie” och jag. Febus ville inte följa med, så efter en stund gick matte ut och lockade på honom.

Med ficklampan, som vi fått av bloggkompisen Felix, lyste hon upp gården och såg direkt att något hänt. Mystiskt fastkilad under klätterträdet låg lövkorgen, och Febus var spårlöst försvunnen.

 Vägg-Febus4

Men ljusstrålen skymtade något vitt i mörkret längst bort i hörnet, och där låg han oskadd men näst intill okontaktbar. Matte bar in honom i famnen, och han flydde direkt in bakom soffan.

Därifrån ålade han sig i smyg vidare in bakom det närliggande hörnskåpet. Där kunde ingen av oss nå honom, och han låg kvar fast ”Mini-Vinnie” gång på gång försökte locka fram honom.

 

Blom-Vinnie5

Först flera timmar senare lyckades matte få fram honom med hjälp av ett fat spraygrädde. Och så småningom följde han med upp och sov i mattes säng hela natten.

Morgonen därpå väckte jag matte halv sju och ville ut. Som vanligt tassade Artemis, Febus och jag före henne till dörren Men när den öppnades tvärstannade Febus och tittade ut upp mot himlen.

 

Räcke-Febus6 

Sedan vände han och smög tillbaka in och lade sig med tassarna i husses skor. Först långt senare vågade han sig ut med ”Mini-Vinnie” men höll sig mest på farstukvisten och satt på räcket där.

Hans sätt att titta skrämt upp mot himlen talade sitt tydliga språk. Faran hade kommit uppifrån och säkert var det en berguv från Falu gruva, som i mörkret seglat ljudlöst över Febus i jakt på mat.

 

Tvätt-Febus2

Så nu är det slut på utelivet om kvällarna, då gruvan bara ligger några hundra meter ovanför oss och uvarna har sin boning där. Underbart vackra att beskåda men inte att leka med vet Febus i dag!

Därför vill jag vädja till andra smådjursägare i området att se upp i mörkret. Husse och matte känner igen Febus rädsla, då de var ytterst nära att förlora en röd, älskad Oskar till uven innan vi kom.

Honom och alla andra älskade vänner, som tassat före över Regnbågsbron, har vi i tänkt på och tänt ljus för i helgen! Och nu väntar snart en lugn och skön familjekväll i soffan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

22 svar på ”Nära hamna i uvens klor!”

 1. Hej på dig Triton matte har letat och letat på bloggen var hon skulle skriva nu tror hon att hon hittat rätt. Stackars Febus va rädd han måste varit ja dom fåglarna är inte att leka med hoppas att han inte blir för rädd att vara ute.Jag heter Missan och har bott här ett bra tag nu jag vandrar runt runt så nu skall matte ta mig till doktorn på onsdag och se om det är något i kroppen som är fel hon har något i kontakten som skall lukta så jag skall va lugn men hon säger jag är så snäll så är allt bra när jag varit dit så är jag väl som en vandrande pinne.Ha det bra fån MIssan

 2. Men vilken förfärlig upplevelse för finaste Febus, det var allt en herrans tur att det gick bra! Nu får ni allt hålla er inne hos husse och matte om kvällarna, alla ni finaste bröder ???? Nospuss från Signe och matte. En extra liten puss till Febus efter hans äventyr ?

 3. Hej Missan!

  Så jätteglad jag blir att höra från dig, och visst har matte Gudrun och du hittat rätt. Det är flera av mina blogg-vänner som haft huvudbry med det, och därför skrivit på Facebook i stället. Det är så synd, för det som skrivs hör ju ihop med det jag skrivit i bloggen.
  Lillebror Febus, som är världens snällaste, har börjat vara ute igen och även busa med ”Mini-Vinnie”. Men han var helt förstörd när matte hittade och tog in honom.
  Hoppas det går bra för dig hos doktorn på onsdag. De brukar hitta och ordna det mesta med medicin. Vi här hemma lovar hålla tummarna för dig och din matte, och det där i väggen lär ska vara jättebra för att du ska känna dig lugn!
  Det kanske är så att du börjat få vårkänslor, när det är så fint väder, fast vi skriver första november i dag. Hoppas innerligt allt går bra, när du nu fått en så underbar matte! Hälsa henne så gott från alla oss!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 4. God kväll Signe och matte Anna!

  Ja, den här gången var det verkligen synd om lillebror Febus. Han är visserligen stora pojken nu men ingen tuffing! Tack och lov slapp han i alla fall undan kroppsligt oskadd, medan husses och mattes röda Oskar var tydligt märkt av uven klor som hållit honom.
  Fast nu har det varit lugnt så länge, och det uvpar som bor i gruvan nu verkat ha jagat uppåt skogen, att husse och matte kopplat av lite och låtit oss vara ute fast det börjat bli mörkt. Vi är tyvärr inte lätta att stänga in, då kvällarna varit vår mest spännande högtidsstund på gården.
  Så nu förstår ni hur vi har det och hur det ser ut med dörren stängd. Men den här gången är husse och matte obevekliga!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 5. Hej Ulf!

  Tack och lov har Febus börjat repa sig, så det är fullt fart här ute i solen i dag igen! En riktigt fin höstvecka önskar vid alla här hemma dig!

  Tassekram Triton

 6. Hej på er gullisar!
  Stackars lilla goa Febus! Tur att han kunde gömma sej för ”storpippin”. Bra att matte är bestämd om att ni måste vara inne på kvällarna. Ni kan skoja och busa med matte och husse inomhus i stället.
  Här har vi också främmande på nätterna, troligen en grävling. Det är i alla fall någon som gräver hål i marken. Men det är tur att det inte är vildsvin.

  Nu måste ni vara rädda om er och lyda matte!

  Kramar till er alla!

 7. Hej på er allihop vilken tur att det gick bra för Febus och hoppas att han blir sig själv snart. Här har vi gosat på balkongen hela Oktober i solen och idag den 2:a November var det riktigt kanonväder. Ja matten åker på lördag och blir borta i 14 dagar så vi kan varken läsa eller skriva i din blogg. Ha det skönt i trädgården och se upp för uven.
  Tassekram Fia. Sture och matte Gudrun

 8. Hej Gudrun!

  Du som gosat med Febus vet ju hur mjuk och go han är både i pälsen och sinnelaget. Så det var förstås grymt att han skulle bli så här skrämd ensam ute i mörkret. Men han börjar lyckligtvis tuffa till sig igen, även om han tassar in så fort han hör att det är någonting som rör sig på farstukvisttaket. Nu ligger vi inne som ”soffpotatisar” om kvällarna, och det går rätt bara det med!
  Du lyckas då få det ena spännande djuret efter det andra till din gård Nallar, älgar, rådjur och nu en grävling. Undrar så hur en sådan ser ut. Det enda jag vet om den är att den är en av igelkottens värsta fiender. Men bortsett från det är den nog trevlig den med.
  Tack för att du bryr dig om oss, och hoppas vi får ses igen! Matte hälsar så gott!

  Tassekrm Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”
  Men

 9. Hej,
  Oj, vilken tur att det gick bra och att du varnar för faran från ovan. Jag bor i närheten av er och brukar gå ut på altanen på kvällarna (i sele)för att spana lite. Nu blir nog matte orolig och håller mig inne, tråkigt men jag vill ju inte fastna i pippins klor.
  Tass från Tjalle och matte Eva

 10. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Visst har det väl varit en härlig oktober, och november ser ut att börja lika bra. Så jag förstår att den inglasade balkongen varit mysig att ligga och gosa på i solen.
  Hoppas finvädret håller i sig när matte är borta så veckorna går fort. Tur att ni har varandra, och jag är säker på att matte också ordnat en jättesnäll kattvakt så rädd som hon är om er.
  Låter som om hon ska ut på en lång och spännande resa. Hälsa henne lycka till från oss alla här hemma! Vi hörs igen och får höra mer när hon kommer hem.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 11. Hej Tjalle och matte Eva!

  Så roligt att höra från er som bor i grannskapet. Ja, Febus hade verkligen tur och som storebror känner jag att en varning är befogad för området här.
  Känns tryggt att höra att du har selen på när du när du är ute på altanen och spanar om kvällarna. Vi brukar få vara ute lösa, då gården är inhägnad, men nu är det slut med det i mörkret.
  Husses och mattes älskade röda katt Oskar, som bodde här före oss, fastnade en gång i uvens klor! Men som tur var tappade jättepippisen koncentrationen för ett ögonblick, när grannen öppnade sin dörr, och Oskar kom loss och kunde fly åt ena hållet medan uven lyfte och försvann åt andra.
  Så var rädd om dig och hälsa matte så gott. Hoppas få höra från er igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 12. Men fy vilken hemsk upplevelse för stackars Febus 🙁 Tack och lov att det gick bra och att han mår bättre nu! Ska varna min dotter som också bor på Elsborg och har katt som går ut själv ibland. Tur han har er bröder som tar hand om honom iaf 🙂 Många tassekramar till er bröder och även till resten av familjen från Lovis och Carina <3

 13. God kväll Lovis och matte Carina!

  Ja, det var grymt för vår bäste lille Febus, att behöva bli så gruvligt skrämd. Tack och lov ändå att det gick bra, men varna din dotter med katt som väl bor ännu närmare gruvan!
  Vi bröder tar hand om Febus och ligger inne hos honom när han inte vill gå ut. En fortsatt fin vecka önskas ni och alla era nära och kära! Matte hälsar så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 14. Usch, så hemskt kanske dags att sätta upp ett tak över gården på vissa ställen, man behöver inte lägga över hela gården men öppningar i nätet så småfåglarna tar sig ned men den stora går bom så att säga. Kanske något att tänka på, räcker med hönsnät för att hålla den stora inkräktaren borta. För det är allt en riktig otäcking, här har vi en örn och den är läskig när den kommer seglandes.

  Den här helgen har inte varit någon annan lik, som du kanske vet så har min husse gått över regnbågsbron, så nu har jag ingen husse längre. Fast nu i helgen har jag haft flera stycken, för mattens alla söner har varit hemma och då har jag verkligen mått bra för det finns alltid ett ledigt knä om du förstår hur jag menar. Det där med att jag inte har någon husse stämmer heller inte för mattens yngste son bor ju här i en stuga på gården, så jag har ju en Lillhusse som blivit min heltidshusse. Sen matten gjorde en volta och bröt revben så ser han till att gå ut med mig från morgon till kväller, så jag ska inte klaga. Sen var mellanhussen och jag på promenix och han är snäller för jag får gå prexis dit jag vill, han har två katter hemma hos sig, så det kan vara det som det beror på. Tyvärr så kunde inte han och hans sambo stanna för de hade ingen kattvakt. Storhussen och hans gulliga tjej, har vi hyrt in hos grannen så de är kvar än, skönt då man vi mysa ett tag till, de har tre katter hemma men nu får de slåss med kattvakten.

  Nu är det så att jag ska åka och hälsa på hos alla de där katterna så jag behöver lite goda råd hur jag ska bete mig första gången som vi träffas? Jag tar tacksamt emot alla råd, för det var rätt så länge sen jag träffade någon katt, där jag föddes fanns det gott om katter men det är ju rätt så länge sen. Så nu är jag rena rama novisen, hihi.

  Ni får ha det så musigt nere i stora staden, hoppas att det inte regnar allt för mycket, här vräker det ned och jag föredrar nog att stanna inne idag, har inga planer på att ge mig ut på några längre rundor, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 15. Men oj vilken tur du hade Febus . Kanske det där med nät inte är
  så dumt .Jag/vi är så glad att allt gått väl. Vi har i alla fall nät till tak i våran gård .Mamma Destiny och alla släktingar hälsar till dig Febus och till bröderna Triton, Artemis och Mini -Vinn.
  Triton och Artemis , eran pappa Kingen har också fått en rundmage, hi
  många pussar på er alla
  Gammelmatte och alla gamla kompisar

 16. Bäste Felix!

  Jodå vännen, vi alla här hemma vet att din älskade husse gått över Regnbågsbron och att det är därför det varit så tyst från dig och matten. Känns bra att du själv väljer att berätta, då vi här hemma tänkt på och talat om er ända sedan mattes aningar besannades att din husse tvingats lämna er.
  Förstår att saknaden är stor, men du kan vara tacksam åt att ha en lillhusse på gården, som nu lovat att fortsätta som din heltidshusse. Gott också att du haft många knän att ligga i den här helgen, när ni tagit farväl av din gamla husse.
  Om jag känner dig rätt förstår jag att du behöver många tips och goda råd om du ska åka och hälsa på mellanhussen och hans katter. Det viktigaste, som du säkert vet, att du inte är så ”het på gröten”! Fast det är förstås inte lätt för en russelhund som du, men jag lovar hålla alla tassar och höra av mig om jag kommer på något mer som du och matten bör tänka på. Tills dess allt gott till er!
  Regnet har varit jobbigt här med och nu ligger dimman som ett sjok över vår lilla stad. Han det så gott det går och trösta matten med en puss när hon som bäst behöver det!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 17. Hej Triton!
  Vilken tur lillebro Febus hade. Jag förstår att han var väldigt rädd när matte hämtade in honom. Jag hoppas den här veckan varit bättre för er allihop.
  Tassekramar Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 18. Hej ”gammatte” Marianne!

  Ja, minsann lillebror Febus hade tur, men han var så rädd att jag aldrig sett honom så förut. Inte ens ”Mini-Vinnie” som är hans allra mesta bästebror kunde locka fram honom.
  Det där med nät är nog en god tanke, men inte så lätt när vi vant oss att ha hela trädgården att röra oss på. Ingen av oss skulle gå med på att vara innätade på en del av gården, och Febus skulle garanterat klättra upp och ner på nättaket tills det rasade.
  Nej, vi får väl försöka acceptera att komma in och mysa i soffan när mörkret faller på. Tyvärr synd för rundmagarna, men härligt att höra att pappa är i samma båt. Ha det så bra alla goa rara vänner där nere i Brandalsund!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 19. Hej goa vänner i Fiskarbo!

  Lillebror Febus hade en sagolik tur och vi är så tacksamma alla här hemma att det slutade lyckligt. Rädslan har släppt även om han fortfarande är väldigt försiktig ute jämfört med förut.
  Veckan har varit lugn, och vi har hållit oss inne och lekt ”soffpotatisar” om kvällarna! Hoppas allt varit lugnt och bra hos er i Fiskarbo också!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 20. God förmiddag Gunbritt med flock!

  Så glad jag blir att du har hittat hit. Det är så trevligt att ha kommentarerna här i bloggen! Jodå, det går framåt med Febus, men han är fortfarande väldigt försiktig ute på gården och vill helst att vi alla ska vara med honom! Ha det gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *