Nu börjar det bli dags…

Slänt-Triton7

Tänker du mata ”lillpippis” i vinter? I så fall är det dags att börja sätta ut lite smått och gott på matplatsen. Om du inte redan gjort det förstås!

Vi har visserligen hjälpt ”sparvilarna” här hemma med talgbollar hela sommaren. Men i veckan återvände både talgoxar och blåmesar för att kolla läget och tala om att det är höst.

 

Lillpippis8 

Det är alltid lika spännande att vara med och hjälpa till när husse och matte rustar för ”pippis”. Men så livar småttingarna också upp trädgården och är det trevligaste sällskap man kan önska sig i vintermörkret.

Kan tyckas lite tidigt att börja mata nu, men när de kommer in från skogen och säger till är det bara att sätta igång. Då känner de små liven sig trygga och vet att de har matfrågan löst inför vintern

 

Höst-Artemis3 

Fågelnötter, solroskärnor och talgbollar är ”lillpippis” favoriter här. Och det är nästan lika viktigt att börja i tid, som att hålla ut hela vintern ända till långt fram i vår.

Känner du inte för det är det bättre att låta bli än att lura ”pippis” att stanna och sedan svika mitt i vintern! Det är nu igen risk här, där matandet snarare går till överdrift åt andra hållet.

 

Lillpippis9 

Inte så att jag blir ”avis” men jag ska ju hålla igen med mat och det är inte det roligaste. Fast det är klart att det här extrakilot jag lagt på mig är både onödigt och dumt.

För visst ser det härligt ut när akbobaten Febus leker apa och kastar sig mellan grenarna i äppelträdet. Bara för att i nästa stund slappa i en klyka med framtassarna hängande i luften.

 

Träd-Febus19 

För att klara det behövs säkert att jag gör mig av med mer än bara mitt senaste kilo! Men motionerandet är i alla fall välgörande och dagens höjdpunkt för både ”Mini-Vinnie” och mig.

Jag går för att bli kvitt ett och annat kilo fett, medan ”Mini-Vinnie” går för att lägga på sig ett och annat hekto muskler. Blir roligt att se vilken av oss som lyckats bäst framåt jul och nyår!

 

Sten-Vinnie3

Så mycket mer har jag inte att förtälja i dag, annat än att dagarna blir kortare och kortare, och det blir mörkare och mörkare, för var dag som går. Och att nätternas minusgrader sätter sina spår

Jag känner nästan inte igen mig ute på gården, så tomt som det blir när blommorna försvinner en efter en. Längtar redan efter att få hjälpa husse ta fram krukorna och plantera nya igen!

Med det tackar jag för mig  och önskar alla en fin vecka tills vi ses och hörs igen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

8 svar på ”Nu börjar det bli dags…”

 1. Här har matte också tagit fram fågelmaten och redan är det flera pippisar som hittat hit! Jättespännande tycker jag som aldrig har sett så många fåglar på en gång. Själv har jag börjat träna på att klättra i äppelträdet och det är jättekul! Jag är en riktig akrobat säjer matte! Kram från lilla Måns

 2. Go kväll!
  Nu har vi fått njuta av veckans höjdpunkt, att läsa din blogg och titta på fina bilder. Alltid lika trevligt.
  Du frågar om vi har börjat mata småpippisarna; här har vi mat framme hela året. Det är också med tanke på ekorrarna, men i år är det inte så många sådana här som det brukar vara.
  I tisdags var jag till Malung och hälsade på Måns. Jag tog med mej spraygrädde, det gillade han. Han har en kompis som heter Romeo, och han tyckte också att det var smaskens.
  Du kan hälsa till din matte och tala om att Måns’ matte vet var hon har bott.

  Kramar till er alla!

 3. Vi bor i hyreshus så vi får inte mata pippisarna så nära men en granne matar i en björk en bit bort så pippisarna får mat här också, det är bra tycker jag. Och så är det ju så roligt att titta på dom och ”gnägga” lite som matte påstår att jag gör. Snick snack, det är ju mitt ”locka-pippis-ljud” ju. Tassekram o nospuss till dig, Triton och alla bröderna från Signe. Matte pussar förstås på nosarna också.

 4. Hej Triton! Idag kom småpippis hit också. Dom satt utanför på gården och gjorde mig uppmärksam på att dom ville ha mat. Gissa om jag fick bråttom att fixa det. Jag hade bara skalade solrosfrön hemma men jag tror nog det duger tills jag får köpa talgbollar och nötter. Jag skulle ju komma och hälsa på er men har varit sjuk ett par veckor men hoppas jag snart ska ha piggat på mig.
  Tassekramar till dig och dina småbröder
  Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 5. Hej lille Måns!

  Så härligt att höra från dig igen! Låter som om du funnit dig väl tillrätta och blivit hemmastadd hos husse och matte på Elsborg. Med så många fåglar omkring dig vågar jag lova att du inte får en tråkig stund.
  De blir bara fler och fler när de upptäcker maten din husse och matte satt ut åt dem. Låter också som om du är en riktig ”Mini-Febus”, då du redan börjat träna i äppelträdet. Lycka till, men klättra inte för högt bara, så husse och matte måste upp och hämta ner dig.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 6. God kväll Gudrun!

  Tack för dina rara ord, och så gott att höra att ”lillpippis” är i goda händer hos dig där uppe i norr. Ekorrar har vi inga, men jag skulle gärna ha ett par som pinnande upp och ner i äppelträden.
  Så roligt att höra att både Måns och hans kompis Romeo uppskattade spraygrädden lika mycket som vi här hemma! Vi får en liten ”snurresnutt” varje kväll när vi sköter oss och kommer in frivilligt.
  Spännande också att höra att Måns matte visste var vår matte är uppväxt och har bott någonstans. Hälsa henne så gott från oss när du talar med henne nästa gång! Och en fin vecka önskar vi alla här hemma dig!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. God förmiddag Signe!

  Vilken tur att du bor så att du kan njuta av grannens fåglar i björken bredvid! För visst är det en härlig känsla när jaktlusten väcks och vi börjar ”gnägga” som matte din så passande kallar det. Fast vi är ju inga hästar förstås, utan ”locka-pippis-ljud” är kanske bättre! Det är i alla fall ett darr-hack-läte som bara vi katter kan frambringa!
  En riktigt fin höstvecka, då det utlovats sol, önskar vi alla här hemma dig och din matte med sötnos!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 8. Hej hela familjen i Fiskarbo!

  Visst är ”pippis” för märkvärdiga! Återvänder samtidigt till oss, som brukar hjälpa dem med mat på vintern. Förstår att du fick lika bråttom som husse och matte här hemma! Skalade solrosfrön, eller kärnor som vi kallar, dem älskas av alla och var säkert bästa tänkbara början.
  Matte vill tipsa dig om att det är en farbror som åker runt och säljer potatis, morötter och sådant där, som också säljer hela solroskärnor mycket billigare än i affärerna. Han annonserar i tidningen och nästa gång han kommer hit är tidigt på morgonen onsdagen den 21 oktober.
  Han åker runt, så han stannar säkert till närmare dig också!
  Hoppas du börjar må bättre nu, så vi snart kan ses! Och en fin och solig höstvecka önskar vi alla här hemma er alla i Fiskarbo!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *