När natt blev dag och huset klart

Krans-Tri-Art7

Det kallas sommarsolståndet och betyder att årets ljusaste natt just passerat. Nu vänder det så sakteliga fast det egentligen känns som det var först i går sommaren kom.

För om midsommarhelgen började med regn och kyla så vände det som i ett slag och blev riktig sommar direkt. Så länge den nu varar…

 

Midsom-Vinnie3 

Midsommar är blomsterkransar och sena nätter för oss bröder här hemma. Det var första gången för ”Mini-Vinni”, men har klarade det galant och trivdes som fisken i vattnet!

Och den blöta kalla starten på helgen gjorde att kransarna höll sig fräscha och fina i dagarna tre. Så inget ont som inte har något gott med sig.

 

Björn13

De ljusa nätterna har vi den här midsommaren verkligen fått uppleva fullt ut. För husse och matte har varit på björnsafari varje kväll till framåt midnatt.

Då har vi snällt varit inne och vilat tills de kommit hem. Sedan har de belönat oss med ett par sagolika alldeles egna timmar ute på gården.

 

Krans-Triton1 

För både husse och matte har varit på stålande humör och väldigt uppspelta när de kommit hem. De har skogsluffat så länge och först nu fått se björnar på nära håll.

Alldeles ensamma ute i skogen stötte de en kväll på två vuxna björnar som snabbt försvann. Strax efter kom en flyfotad fjolårsunge och sedan en till som var mindre blyg!

 

Krans-Artemis2 

Fram till två och halv tre har vi varit ute och firat med våra ”kottar” och annat småvilt både högt och lågt. Till och med ”Måsen” har varit med och ”skrikit” så högt att husmössen dansat!

Och ”kottarna” som egentligen är lite enstöringar börjar bli riktigt sociala och smått förtjusta i oss bröder. Tror bestämt de vet att vi skyddar dem från faror utifrån.

 

Krans-FebVin6 

Men ansvarsfull som jag är har vi förstås inte bara roat oss hela midsommarhelgen. Vi har jobbat i trädgården också, och precis målat klart det nya större ”kottehuset” och fått det på plats.

Inbäddat i grönskan stod det på midsommarafton fyllt med den mjukaste halm och inbjöd till inflyttning. Vi väntade förstås med spänning på att få se hur det skulle tas emot av ”kottarna”!

 

Krans-Febus4 

Hela midsommardagen höll vi koll för att försöka se om det möjligtvis skulle röra sig lite i halmstråna vid ingången. Men det var alldeles lugnt och stilla hela dagen.

Fast det syntes att någon varit inne i huset under natten och dragit med sig lite halm ut på trappstenen. Och i går förmidag när solen nådde huset upptäckte vi en liten ”kottenos” i halmen.

 

Nya kottehuset5

En stund senare tassade ”Kotte” ut och försvann bakom huset för att uträtta sina behov. Efter ett besök vid vattenskålen, tittade han sig sedan omkring, innan han ljudlöst försvann in i huset igen.

Där sov han resten av dagen tills det var dags för mat, och plötsligt var det tre hungriga ”kottar” runt matskålarna. De åt och drack och njöt, och med det var lyckan var fullständig för oss husbyggare!

 

Nya kottehuset4

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

PS Sist men inte minst!!! Vinnarna i veckans pälssvanstävling drar matte och jag och presenterar namnen på här i bloggen i morgon! DS

 

8 svar på ”När natt blev dag och huset klart”

 1. Hej på er allihop. Tänk att matte och husse har fått se björn på nära håll. Det skull våran matte också vilja se hon har bara sett ett lodjur i frihet. Fint hus kottarna har fått och nu är dom tre. Livat på eran gård. Här har vi katter bara slöat som vanligt är åldern säger matte, vi har ju blivit 8 och 7 år nu tänk vad tiden går.
  Ni får ha en bra vecka.
  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 2. Vilken närhet till naturen ni har, och både ni och husse och matte verkar till fullo ta tillvara möjligheterna och värna om allt runtomkring er. Ljuvliga bilder på både katter, kottar och lille Nalle… Tassekram /Signe och matte

 3. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ja, du må tro att det pratats björn här hemma på slutet. Nu blir det väl ett evigt rännande i skogen om nätterna, men så länge vi får vara ute så mycket mer, när det är som mest spännande på gården, är det inte oss emot.
  Fast nog tycker matte att det skulle smälla ännu högre att få se ett lodjur alldeles på riktigt ute i skogen. Den drömmen har hon kvar, då lodjuret ör det vackraste vilda djur matte vet.
  Annars har väl vädret för det mesta inbjudit till att slöa för de flesta. Fast för oss finns inget dåligt väder, så länge matte har handdukar att torka oss torra med. Hur som helst en riktigt bra vecka önskar vi er tillbaka!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie1

 4. Vad spännande utflykter dina tvåbeningar varit ute på men de ska akta sig hälsar matten, för det är inte nådigt att komma mellan björnmamman och ungarna, sen finns det nog någon sur äldre nalle med, så det gäller att vara vaksam.

  Jaså, ni har fått sommar, ja det kan jag inte påstå att det är men visst det var lite varmare igår, hela 14 grader hett, hihi. Fast nu är det som vanligt, grått och mulet, solen lyser med sin frånvaro och ingen högre vermatur idag heller.

  Vilket vackert hus kottarna fått, ni måste ha jobbat på som bara den, helt underbart och jag skulle faktiskt inte ha något emot en sån stuga, matten tycker samma sak, fast för henne modell större, hihi.

  Ni får ha en härlig vecka och jag hoppas att solen tittar fram hos er och värmer både er bröder, tvåbeningarna och inte minst kottarna även om de är nattvandrare.

  Russelpussar i mängd.

 5. Hej Signe och matte Anna!

  Vi är verkligen ett med naturen hela familjen. Här hemma på gården är alla vänner, det har husse och matte lärt oss sedan vi var små! Men vi är ju katter, så visst kliar det i skinnet på oss ibland då kvittrar både högt och lågt.
  Men en sak är säker, vi behöver aldrig ha långtråkigt! Tvärtom kan det ibland bli för mycket av det goda, då alla pockar på mattes uppmärksamhet. Men vi vet ju att innerst inne är det vi som betyder mest och som styr hela huset.
  Ha det nu så bra båda två, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis Febus och ”Mini-Vinnie!

 6. Hej Felix!

  Du kan vara helt lugn. Husse har tack och lov vett nog att se till att matte inte smyger ut ur bilen för att krama lill-nallen! Hon är en sådan där som vill gulla med alla, och får absolut inte dra ut i skogen själv.
  Nya ”kottehuset” skulle säkert passa alldeles utmärkt som koja åt dig. Bara med lite större öppning i dörren förstås. Och hur vi ska få in mattarna i kojorna, får vi nog ta mellan fyra ögon!
  Sommaren kom och mer eller mindre försvann. Lite varmare är det med inte en dag utan regn. Nu har morgonens väderfarbror i tv-apparaten lovat mer sol och värme i slutet av helgen. Så vi får försöka att hålla ut och fortsätta hoppas på att det ändå blir sommar på riktigt och inte bara enstaka sommardagar.
  Ha det gott och hälsa alla de dina från oss i stora staden.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Hej Triton!
  Vilka tjusiga ”sommarpojkar”! Som du vet vid det här laget, så är jag avundsjuk på er för att ni har igelkottar.Men nu ska jag göra er matte avundsjuk. Jag kan skryta med att jag har stått i köksfönstret och sett både björnar och lodjur. Men att gå ut och krama dom kände jag inte för. Men er matte hon vill nog vara ”mamma” åt alla fyrfotingar.
  Det är bäst att ni håller ögonen på matte så att hon inte smiter iväg till skogs och kommer hem med en liten nalle i famnen.
  Kram till er alla från Gudrun.

 8. Hej Gudrun!

  Oj,oj,oj nu vill jag lova att både husse och matte blev lite så där som man inte får bli. Tänk att kunna stå hemma i köksfönstret och se skogens stora vilda djur! Du är allt en riktig lyckost, som bor där uppe, även om snön nästan aldrig vill ta slut hos dig.
  Jodå, jag lovar att hålla koll på matte och se till att hon inte smiter iväg ut skogen ensam. Husse och hon vill säkert höra dig berätta mer om dina möten med björn och lo! Vi får ta det framöver och till dess må så gott hälsar alla här hemma!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *