Vi väntar med spänning…

Äntligen börjar grejerna komma fram ur uthuset och trädgårdspysslet sätta fart. Visserligen är det fortfarande kallt om nätterna, men solen värmer så skönt att vi bröder redan börjat vänta på vår alldeles egen ”Kotte”!

Han kom smygande till påsk på långfredagens kväll i fjol, och det är bara två och en halv vecka dit. Dessutom har våren kommit mycket tidigare i år! Så i helgen har vi städat undan det mesta och plockat fram halmen.

 

Blir så spännande att se hur lille Vinnie beter sig när han möter sitt livs första”Kotte”. Faktum är  att han kom i höstas som en liten ”bästis” till Febus, som saknade sina ”kotte-vänner” så grymt när de tassade till vintervila.

Väldigt spännande tyckte han i alla fall att det var att busa i halmsäcken, innan matte hann fylla på under farstukvisten. Där har våra ”kottar” ett av sina viloställen, och ren, mjuk och luftig halm älskar de att mysa i på dagarna.

 

 I dag har husse också burit ut ”kottehuset”, lagt på mjuk matta och fyllt på med halm även där. Vi har förstås varit med och inspekterat, så allt gått rätt till,  och nu känns det mycket bättre när det är bäddat och klart.

För vi vet att ”Kotte” kan luras upp ur vintervilan i tidigaste laget, när solen värmer så gudomligt skönt som den gör nu. Och det har hänt mer än en gång att årets första ”kotte” dykt upp utanför köksfönstret i värsta snögloppet!

 

Så det gäller att vi är på vår vakt och håller utkik runt staketet och koll på de fiffiga ”kotte-ingångarna” husse byggt in mot allmänningen. Vi vet att väntan kan bli lång, och att man aldrig kan vara säker på att ”Kotte” kommer varje år!

Men hittills har vi aldrig behövt vänta förgäves, sedan jag kom för fem år sedan, även om det dröjt olika länge innan vårens första ”kotte” dykt upp. Så vi lever på hoppet och har mat och vatten i beredskap.

 

Än så länge sussar de flesta av våra ”kotte-vänner” sött, och blir det bakslag på våren kan de sova till Valborg. Därför vädjar vi här hemma till alla er som är i städartagen och på väg att bränna kvistar och annat skräp i trädgården.

Flytta litet på rishögen, och rör om lite försiktigt i den, innan ni tuttar på! Lova oss det, och lägg det på minnet, så ingen liten vårtrött ”kotte” tvingas bli levande stekt i er trädgård!

 

Den hänsynen är vi alla skyldiga igelkotten, som funnits här i miljoner år och numera är fridlyst. Den har minskat kraftigt, bland annat på grund av trädgårdsgifter och trafik, men är faktiskt på väg att återhämta sig.

Allting tyder också på att igelkotten börjat trivas allt bättre i våra små stadsträdgårdar och känner sig tryggare här än på landet och i skogsbrynet. Till glädje för alla som får uppleva lyckan att ha en alldeles egen ”Kotte” i trädgården!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och lille Vinnie

 

 

10 svar på ”Vi väntar med spänning…”

 1. Åh vad ni är söta.Så kul för er att ha en alldeles egen kotte.Här finns det inga kottar vad jag vet men däremot kom det en stor ödla förbi där jag satt idag men dom är inte farliga.Men du Triton skulle nog inte gilla dom. Idag har vi haft delfiner som har visat upp sig utanför där vi bor. Har även sett en del men jättefarliga djur: alligatorer.Tur att dom inte finns i ån i Falun.Hoppas att ni njuter i vårsolen och har det skönt.Har en liten hälsning från en kattfröken .Många kramar från Miami,amerikatt

 2. Godmorgon på er alla fyr och tvåbeningar, visst har det varit en härlig vecka med sol och värme. Sture sover på balkongen hela dagarna men jag håller mig till mates säng. Spännande väntan på Kotte när han kommer. Önskar er en skön vecka.
  Nosbuff från Fia, Sture och kram från matte Gudrun

 3. God morgon Vivianne!

  Fast du kanske just gått och lagt dig där på andra sidan Atlanten. Matte säger att det stora havet, som du flyger över på väg till ”Amerikatt”, heter så.
  Som du ser så väntar vi med spänning, och matte har precis läst om att en första vaken ”kotte” setts på Sollerön. Så då blev det ännu mer spännande här hemma!
  ”Kotte” är det största djur vi släpper in här på gården, och de där bjässarna, som du berättar om, finns tack och lov inte här. Men det skulle vara spännande att kolla på dem på avstånd.
  Ha nu en riktigt fin vecka i sommarvärmen, så fortsätter vi njuta av vårsolen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

 4. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ja, visst är det en härlig tid nu när solen värmer och det börjar röra på sig ute i naturen. Pippisarna kvittrar så där öronbedövande skönt, och i natt var jag ute och smög på en pytteliten mus.
  Matte kom med min lilla blå ficklampa och tyckte att den var så bedårande söt, att hon tog in mig och serverade en näve ”knaprisar” som kompensation.
  Lika bra var väl det, för nu finns den ju kvar någonstans häri dag! Tror förresten bara att jag fortsatt beundra det lilla livet även om inte matte kommit.
  Ha en bra vecka hela familjen, så kommer snart en ny rapport från oss, som längtar och väntar!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

 5. Tjenixen! Nu skulle du se hur matten smilar när hon läser för mig om kotten, hon säger att hon minns barndomens kottar väldigt väl och hur de bodde under de stora vinbärsbuskarna i trädgården. Lite lagomt risigt ska det vara, påstår i alla fall hon. Jag har aldrig sett en kotte annat än på de bilder som ni haft och har i bloggen, fast jag måste erkänna att den ser väldans taggig ut. Ser med spänning fram mot att ni åter få träffa eran myskotte, hihi.

  Här har våren kommit av sig, fast det är varmare idag än igår, -5 grader visade vermometern på i morse mot -14 igår och i förrgår. Fast idag lyser solen med sin frånvaro dock ser vi att det skymtar där bakom alla moln. Pippisarna har i alla fall bråda dagar det är ett evinnerligt kvittrande och i morse när matten och jag var ute på morgonsvängen, då var det en talgoxe som fattade tycke för mig. Den sjöng så fint och tittade på mig där den satt i björken, jag kände mig nästan lite utvald.

  Hoppas att ni får en fin dag och att Kotte bestämmer sig för att komma upp ur sin dvala och svassa in hos er.

  Russelpussar i mängd.

 6. Hej Felix!

  Tänk ändå att igelkotten, som är så taggig utanpå, väcker så fina minnen och varma känslor hos nästan alla människor. Fast när den känner sig trygg, och taggarna ligger, är den riktigt skön att smeka försiktigt över ryggen säger matte.
  Du var säkert utvald av den lilla talgoxen som sjöng så vackert för dig i morse. Det är nästan så jag tror att den kom med en vårlig hälsning till dig från mig!
  Vi har haft några kalla nätter här med, men nu är det ljumma vindar på väg. Så håll ut, våren kommer nog för att stanna även hos dig! Tills vi hörs igen ha det jättebra!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

 7. Hej Gunbritt, Alyza, Giah och Dahro!

  Så roligt att höra från er, och så rara ni är som hjälper oss hoppas att ”Kotte” kommer tillbaka hit även i år. Vi väntar och längtar och lovar att ta hand om honom och hans vänner på bästa sätt! Matte hälsar er alla så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och lille Vinnie

 8. Hej Triton!
  Det är inte bara du som väntar på kottarna, jag gör det också. Men än har ingen av de tre dykt upp. Men jag har bunkrat upp med mat i fall att. Har husse och matte fått någon klarhet än med ringklockan, det lät spännande. Hoppas din mattes musarm blivit bättre så hon klarar av att berätta om alla spännande saker ni gör. Tassekramar och vanliga kramar till er alla!

 9. Hej Laila!

  Roligt att höra att det är fler än vi som väntar på de första och mest efterlängtade sommargästerna. Och visst är det något alldeles speciellt, när det första ”kotten” kommer ljudlöst smygande i mörkret en kväll om våren.
  Mattes ”musarm” är bättre men inte bra. Hon har så svart att slita sig från arbetsmaskinen och bildapparaten, så det tar mycket längre tid.
  Men det är ju spännande saker vi har att förtälja, så det är bara att låta henne hållas. Ha det så bra tills vi hörs igen på söndag!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och lille Vinnie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *