Pulver värt sin vikt i guld

Vintern har återtagit befälet, och det är rent och skönt ute i snövädret. Tur är väl det då det ändå inte blir någon riktig vår än utan bara blött och smutsigt ute på gården.

Det är ingen höjdare för lilla magen, att tassa omkring i lervälling och sedan slicka tassarna rena. Matte brukar försöka duscha av det värsta, men det är inte alltid hon hinner med.

Sådana gånger är det bra att ha några små påsar snälla bakterier hemma i skåpet. De hjälper till att hålla magen i form trots otrevliga överraskningar utifrån.

 

Bäst av allt är att pulvret i de pyttesmå påsarna smakar godare än godaste gott. Här hemma fuskar matte och pudrar lite nyttigt ”gopulver” över ”knaprisarna” för att ”Mini-Vinnie” ska äta mer av dem.

Då blir jag så ”avis” att hon måste strö lite över vår mat med, fast vi andra definitivt inte behöver äta mer. För jag fick smak på det här förunderliga pulvret när jag var unge och hade problem med lilla magen!

Vill tipsa om det nu eftersom det är många faror som lurar  utomhus i dagsmejan fram på vårkanten. Inte minst vid ”pippis” matställen, där det gäller att hålla ordentligt rent och koll på svaga och sjuka fåglar.

Framför allt för att katter runt om i landet så gott som varje vår smittas och drabbas av salmonella. En smitta vi som oftast klarar bra, men kan sprida vidare till våra hussar och mattar.

När vi nu tassar vi ute i den rena nyfallna snön känns problemen fjärran. Men jag har varit med förr och vet hur dumt det är att få tips på något bra i efterhand. Därför fortsätter jag på den inslagna vägen.

För som ni säkert redan sett är min vackra krage snart ett minne blott. Lillebror Febus är på väg åt samma håll med sin, och en rejäl genomkardning varje dag är guld värd.

 

Det är en så otrolig massa päls som ska bort att vi behöver hjälp att bli av med den. Och för att slippa otrevliga hårbollar vill jag än en gång tipsa alla hussar och mattar om att var och varannan dag bjuda på lite katt-malt.

Den tillsammans med kattgräs, eller en ampellilja, hjälper till att klara magen på innekatter, och även utekatter den här tiden på året. För som det ser ut i dag är det inte lätt  att hitta färskt grönt gräs utomhus.

Känner att det blir allt viktigare att påminna om det här, då långhårskatterna blir allt fler även bland huskatterna. Märkligt kan det tyckas, då de som springer fritt ute ofta blir så toviga att de måste sövas och rakas av veterinär.

 

Forti Flora heter pulvret med levande mjölksyrebakterier, som jag berättade om i början. Det verkar vara värt sin vikt i guld, men kan lyckligtvis kan köpas styckevis i pyttesmå påsar om ett gram att ha i beredskap.

Bra och snabbverkande vid orolig mage är också tabletten Attapectin, som även den smakar bra och finns i både djuraffärer och hos veterinärer. Med dem och ”gopulvret”  kommer du och din husse och matte långt om magen tillfälligt börjar krångla lite.

Tillsammans med katt-malt, karda, kam och borste, och förstås lite tassalva, står vi här hemma beredda att möta våren och klara ”vårfloden” galant. Det gäller även de bröder som i dag fegat ur och valt att kolla på snövädret från fönstret.

Tassekram Triton med småbröderna Artemis, Febus och lille Vinnie

5 svar på ”Pulver värt sin vikt i guld”

 1. Gokväll i stugan!
  Det var många bra tips som din matte gav oss!
  För hårbollar är verkligen otrevliga att kräkas upp så vi brukar få ”Royal Canins” hairball av vår matte så att vi slipper det! Sedan gäller det att borsta oss också förståss!! 🙂
  Ja nu har vintern även kommit till oss! Har snöat i flera dagar nu men det mesta i form av slask och plask när det kommit ned!! Förstår att dina bröder ”fegat ur” och håller sig inomhus istället!
  Ha en fin vecka!
  Tassekramar från Felix & Felicia

 2. Hej Felix och Felicia!

  Förlåt att det hunnit bli sena timmen innan jag kunnat svara. Det hände lite mycket här i kväll, då en liten duva trillat ner genom grannens skorsten och fastnat i upptill i husets braskamin.
  Där satt den och kom varken upp eller ner, förrän matte lyckades få loss den. Men då den hörts i skorstenen ett par dygn kunde matte inte bara skicka iväg den i mörkret och snövädret, utan nu övernattar den i uthuset efter att ha fått näringslösning och små frön.
  Vi här hemma håller tummar och tassar för att den mår bra och kan släppas ut till sina kompisar när det ljusnat i morgon. Här är det nämligen rena busvädret nu i natt, och det hade varit grymt att bara lämna fågeln åt sitt öde.
  Hoppas ni kan ha nytta av mina tips, som är väl beprövade här hemma med gott resultat. Fodret ni äter lär också ska vara väldigt bra mot just hårbollar.
  Sov nu så gott och en bra start på veckan önskar vi alla här hemma er!

  Tassekram Triton & Co

 3. Tur att det finns medikaniner för kattmagar så ni slipper bli krassliga, vi hundar har något som heter Zoo-Lac, fast först kör matten med kokt fisk och ris, är det riktigt illa blir det A-fil. Själv har jag aldrig fått det där Zoo-Lac men en av taxarna fick visst det när han var riktigt krasslig och inget annat hjälpte men kokt fisk och ris har jag fått några gånger när jag var valping förstås.

  Här har vi haft celebert besök men det vet redan din matte, i alla fall så var det en slaguggla här, den satt i en tall bara tre meter från altanräcket. En dag satt ugglan ännu närmare när matten var ut, bara en meter ifrån men nu när vi har sånt blåsväder så sitter den inte här. Vi får se om den kommer tillbaka, lite läskigt var det tycker jag för den var jättestor, hihi.

  Ser att du fått snö du med, här har hussen kört snömafinen i flera dagar, fast då får inte jag vara ute, för vare sig hussen eller matten. Fisigt om du frågar mig, fast det kanske är säkrast, i alla fall så har snön kommit horisontellt eller runt hörnet som matten säger. Det blir så kallt när det blåser fast vermometern bara står på -8 grader, hihi.

  Ni får ha det så braigt och hoppas att ni får mer snö, så magarna håller sig i schack utan medikaniner, hihi.

  Russelpussar.

 4. God middag Felix!

  Så du har haft finfrämmande av en slaguggla. Förstår att den är respektingivande, då den måste vara släkt med berguvarna vi har i gruvan.
  De har inte hälsat på tack och lov, så den största fågel vi haft inom räckhåll är den lila duvan matte räddade ur en braskamin i grannskapet i går kväll.
  Den fick näringslösning, mat och vatten, och fick bo i en trygg kattbur i uthuset i natt. Det gjorde susen, och i morse tackade den för sig och flög i väg upp till sina kompisar på taket.
  Här fortsätter snön att vräka ner, och jag mår bättre än jag gjort på hela vintern. Älskar att vara ute när det snöar, och det gör mig inget om det är riktigt oväder.
  Ha det så bra där uppe, och se till att hålla dig inne i kväll, då det lär ska bli riktigt kallt i natt. Hälsar alla omkring dig så gott från oss i staden!

  Tassekram Triton & Co

 5. Hej!

  Vilka fantastiskt vackra katter du har! Jag ska kolla runt i bloggen mer senare efter jobb när jag är hemma hos mina tre fluffiga 🙂
  Vill du kolla runt i min blogg och kanske ge mig något tips på hur jag kan förbättra den?:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *