En halv tablett gjorde susen!

Här ser ni en pigg och glad liten ”kotte” titta fram mellan prästkragarna! Det är årsungen ”Lilla Gubben” som fått medicin och på ett dygn blivit av med sin elaka ”hackhosta”!

Allt sedan matte vid kontakt med Kottecentralen rekommenderats att ge honom kattungemedel mot mask. För just mask, och då bland annat lungmask, är oftast orsak till den envisa hosta som tyvärr är både vanligt förekommande och farlig för igelkottar.

Det är nu lättare sagt än gjort att medicinera en liten ”kotte” som lever vilt och bestämmer över sig själv. Men matte har förmågan att lura i oss bröder tabletter, så vi hoppades förstås hon skulle lyckas övertyga ”Lilla Gubben” också.

För även om han sett frisk och kry ut så måste det ha varit jobbigt för honom att titt som tätt låta som om han hade kikhosta. Dessutom fick matte veta att han kunde dö av masken, och hon hade därför liksom inget val.

 

Först måste han dock ”id-märkas” med lite lila nagellack och vägas för att få exakt rätt mängd medicin. När han väl klivit upp på vågen, och den visat på drygt 700 gram, var det bara för matte att invänta rätt tillfälle och försöka skrida till verket.

Hon hade då handmatat honom med uppblötta knaprisar i flera dagar och han verkat uppskatta det och att bli kliad under hakan! Så en tidig morgon, när Febus från ”kottehusets” tak signalerade att ”Lilla Gubben” var hemma, gick hon till beslut.

 

En halv tablett skulle han ha, och det gällde att han fick i sig den. Matte gömde tabletten mellan två uppblötta knaprisar och det såg ut att gå bra. Men hon fick tillbaka den i handen en gång innan den vid nästa försök försvann ner i magen på ”Lilla Gubben”.

Han fortsatte sedan att äta sig mätt ur hennes hand, och drack slutligen ordentligt med vatten, innan han som vanligt kröp till kojs inne i  sitt lilla hus. Där sov han sedan lugnt i två timmar medan vi bröder hjälpte matte att på håll vaka över ingångshålet.

 

Efter två timmar vaknade ”Lilla Gubben” och hostade och flyttade därefter ut till sitt favoritställe i under buskarna rabatten. Den eftermiddagen hostade han sedan mer än förut, och matte blev förstås jätteorolig.

Hon var också rädd att han skulle känna sig sviken och dra iväg i mörkret utan att komma tillbaka. Men när hon tidigt nästa morgon smög bort till ”kottehuset”, så tittade snart en glad liten gubbe ut för att få godis och bli kliad under hakan.

 

Sedan dess har vi bröder lyssnat men inte hört ”Lilla Gubben” hosta en enda gång. Så den lilla halva tabletten gjorde helt klart avsedd nytta! Och det verkar nästan som han förstått att det var matte som befriade honom från plågan.

Nu vet vi också att ”Lilla Gubben” med sina drygt 700 gram, nått minimivikten för att ha möjlighet att klara vintervilan. Och något hekto till lär han väl också hinna lägga på sig, som han äter och så varmt och skönt som det fortfarande är i mitten av september!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

 

 

 

 

 

 

20 svar på ”En halv tablett gjorde susen!”

 1. Hej Triton! Vad skönt att lilla gubben blev frisk. Eran matte hon kan hon. Bara det att få upp honom på vågen var bra. Det visar att han litar på henne. Nu får vi hoppas att han äter lite mer så han klarar sin vintervila med bravur.
  Tassekramar från Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 2. Hej Triton, bröder matte och Lilla Gubben! Vilket gäng ni är! Så måna om di små. Vilket samarbete. Det gäller att kunna vara påhittig när det ska medicineras. Hörde om en taxmatte som fått tabletter att ge sin tax. Den blev inte bättre, veterinären undrade om den verkligen tog tabletterna. Jodå, det gick ju så bra. Så hittade matta en liten hög under sin säng. Minsann! Så kan det också gå till. Själv har jag ibland fått lirka och kämpa med mina katter gm åren. Lite si och så. Inte har det hjälpt med någon leverpastej inte. Nänä, sånt går man inte på. Det har mera varit tvång, fast man vill det bästa.
  Vilken underbar dag det har varit! Några sådana dagar till kunde vi få ha. Så små kottar kottar och katter får förbereda sig för det som väntar. Åh vad spänd jag är på den senaste sötnosen!

  Ha det nu så bra till nästa söndag. Alla fyr- och tvåbeningar och ”pippisar” förstås!

  Nospuss och tassekram, från Emma och V

 3. Hej Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Jag vågar lova att matte såg ut som om hon vunnit högsta vinsten, när hon kom in efter att ha träffat ”Lilla Gubben” på morgonen, ett dygn efter att han fått sin medicin och han mådde bra och ville bli handmatad av henne precis som förut!!!
  Men hon vill inte nämna något om vilken medicin det handlar om utan rekommenderar bestämt alla som eventuellt har en hostande ”kotte” i närheten att rådgöra med Kottecentralen. Det är absolut förbjudet att bara blanda maskmedel i maten och ställa ut den utan att först ha märkt och vägt den drabbade ”kotten” och hålla sedan den under uppsikt efter medicineringen.
  Det fungerade bra här hemma, då ”Lilla Gubben” som oftast kommer hem och sover i sitt lilla hus tills det blir mörkt och han ger sig ut på spännande födosök igen! Och matte som är pensionär och har tid att ägna en hel dag åt att på håll hålla koll på en älskad ”kotte” som fått medicin.
  Må nu så gott i Fiskarbo och hoppas att det passar för matte Lotta att hälsa på oss en annan helg framöver! Vi ser fram emot det och väntar på henne!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 4. Hej Emma och V!

  Tack för era rara ord! Visst är vi ett härligt gäng, som i dessa valtider värnar om de små och svaga i samhället. För det här att medicinera ett vilt djur på frivillig väg är inget som görs i en handvändning.
  Hela veckan har vi bröder sedan haft fullt upp med att i smyg hålla ”Lilla Gubben” under kontroll, när han varit hemma och sussat sött efter sina nattliga utflykter. Nu kan vi äntligen koppla av och glädjas åt att vi lyckats och han är av med sin elaka ”kikhosta”.
  En fin vecka i höstsolen önskar vi er tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Hej Triton är det någon som ska lyckas med något så är det eran matte. Skönt att Lilla Gubben blev av med hostan och kan sova gott över vintern, Ni får ha en bra vecka och hoppas fortsätter att lysa på oss.
  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 6. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Sådana här gånger är det tur att matte är så envis som hon är och tar reda på det hon inte vet. Det var därför först efter att ha rådgjort med Kottecentralen, som hon vågade ingripa och försöka hjälpa ”Lilla Gubben”.
  Tur förresten för honom och alla andra små ”kottar” att det är en så varm och solig höst att de hinner äta upp sig bra inför vintern. Och det är den här tiden på året de mer än någonsin de behöver tillskott med lite riktigt näringsrik kattmat och friskt vatten.
  Allt för att hinna lägga på sig tillräckligt med fett för att klara den långa vintervilan. Tänk på det alla ni som har små ”kottar” i närheten av där ni bor.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 7. Åh, vad bra att kotten fick hjälp! Vår lilla kotte försvann för en vecka sedan, då har han troget varit här varje dag och ätit sedan han blev stor nog att äta kattmat. Hoppas den kommer tillbaka ett tag igen innan det blir vinter!
  Själv så går jag nu med strut på huvudet och dränage vid svansen! Det var en stor svart katt som hälsade på förra veckan och vi bråkade lite, men han gav mig ett rejält bett i baken som sen blev en böld. Nu har jag utegångsförbud och ska på återbesök till doktorn imorgon.
  Kram från Linus och Eva

 8. Hej Linus och matte Eva!

  Ja, ”Lilla Gubben” hostade nästan så att han kiknade, och behövde verkligen få hjälp. Såg nyss att han verkligen ätit upp sig och börjar bli stor och rund och go!
  Hoppas er lilla ”kotte” kommer tillbaka och äter upp sig lite mer inför vintern. Men det är nog så att de börjar röra på sig nu, och sent en kväll förra helgen var det flera kottar i mörkret här.
  Stackars dig Linus, som råkat ut för den stora svarta katten. Misstänker nästan att det är samma en som brukar vara här ute på allmänningen och slåss med andra katter så det låter för vedervärdigt och tussarna ryker.
  Tur att matte Eva tog dig till doktorn för att få hjälp. Se nu till att vara rädd om dig och hålla dig hemma tills du blir riktigt bra. Kattbett är inte att leka med, och inte slagskämpar heller! Hälsa alla i familjen så gott från alla oss, och lycka till hos doktorn i morgon!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 9. Änteligen fick jag också läsa vad ni pysslat med eller kanske jag borde skriva om, hihi. Matten det fistrollet var visst ute här och läste igår kväll men då hade jag sussat in för länge sen. Det är slitit att vara vakthund ska jag be att få tala om, inte en lugn stund jag fick igår, för hussen kom hem med en jättestor röd plastlåda full med älgkött. Så matten och hussen med för den delen tog reda på det och stoppade i påsar som sen åkte ned i frysen. Det gick ju bara inte att gå och sova middag med så mycket mat på bänken, jag var bara tvungen att hålla mig alert, dels så blev det väl en och annan smakbit och så måste ju så mycket kött vaktas, hihi.

  Nu när jag läser om vad ni pysslat med så blir mitt rätt litet, för nog är det bättre att rädda en liten söt igelkott mot att vara så egotrippad som jag var igår. Tur att eran matte är bland de snällaste som finns och att hon har ett så stort hjärta för djuren, annars kanske inte Lilla Gubben fått hjälp. Matten har också hört talas om att de små kottarna kan dö av sin hosta men hon hade inte hört om lungmasken men det kanske de inte visste var det var när hon var barn.

  Vi myser i alla fall när vi tittar på Kottebilderna för enligt matten finns det inget så gulligt djur som just igelkottar, fast hon tycker ju alla djur är gulliga även musarna som hon fångar med hjälp av Japp i köksbänken. Vi skulle klart behöva en katt men jag gör mitt bästa för att leva upp till det yrket som vi russlar avlades fram för en gång i tiden, hihi.

  Ni får ha det så braigt nere i värmen för här är det minusar nästan varje natt så nu har massor av björkar fått gula blad. Förexten kände ni av jordskalvet igår, matte märkte naturligtvis inte så mycket mer än lite ruskningar medan hussen och Lillhussen såg skakningarna av både hus och lampor. Fast matten är förlåten för hon hade fullt upp med köttet medan hussen just då tog igen sig en stund, hihi.

  Russelpussisar i mängd till alla fyr- och tvåbenta!

 10. Hej Felix!

  Ledsen, men det har visst varit något vajsing med bloggarna på slutet. Så jag förstår att du fick problem att hålla dig vaken tills ditt snälla ”fistroll” till matte lyckades knappa in sig och läsa.
  Förstår också att du var fullt upptagen med ditt hela dagen, med så mycket godsaker framför ögonen att vaka över. Precis som vi vakade över ingångshålet till ”kottehuset”, när ”Lilla Gubben” fått sin maskmedicin.
  Visst är vår matte snäll mot alla djur, men mot oss bröder kan hon vara riktigt sträng fast ingen tror det. Då är husse mycket vekare och mer lättlurad när det gäller för oss att få som vi vill.
  Och vet du Felix vännen min! Jag tycker inte det är något fel at vara lite egotrippad ibland. Det är vi alla till och från, och även våra hussar och mattar!
  Både husse och matte här hemma tycker också att ”kottar är de gulligaste djur som finns. Hur tror ni det känns!!! Fast sedan brukar matte lägga till att hon menar det gulligaste vilda djur som finns, och att vi naturligtvis kommer på första plats i alla väder.
  Det där om de söta småmössen, som vi också älskar, och dina russeltakter förstår jag inte riktigt. Menar du verkligen att du kan jaga möss fast du är en hund. Det får du i så fall berätta mer om när du vaktat klart i köket.
  Tills dess må så gott och hälsa alla de dina där uppe i norr. Här är det fortfarande sommarväder på dagarna och sju-åtta grader om nätterna. Till lycka för ”Lilla Gubben” och ”Mini”, som också äter här, så de hunner lägga på hullet med ett ordentligt lager fett att hålla värmen med och ta av i vinter.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 11. Nu har matten frusat in allt köttet, så nu har lite tid över, hihi. Måste bara berätta att det var en munk som avlade fram rasen Jack Russel, då bara för att jaga just möss. Idag är nog de flesta såna där agilitars, fast det finns de som används för grytjakt också, vi är något av en allround hundras. I alla fall så har jag fångat en mus och jag bet ihjäl den också, hussen hittade musen på köksgolvet med två bithål i. Sen var det liksom lite kört, för varje mus som matten tagit i fällan så har jag markerat att nu finns det en mus genom att stå utanför skåpdörren och fnurrfa, hih. Så nu vet du att jag kan fånga möss jag med.

  Matten har ju haft strävhåriga taxar förut, en av dessa var också duktig på att fånga möss, trots att hon var nästan lika stor som en drever så var hon snabb som bara den, säger matten.

  Lite om att vi hundar kan vi med, matten säger att det kanske är för att hundarna i det här huset alltid varit tokiga i fisk, hihi

  Russelpussisar!

 12. Hej Triton! Nu är det Sirre och Mysan ifrån Värmlandsskogarna igen. Vi läste att ni är så duktiga att ta er medicin och vi är inte lika duktiga, fast det är nog vår Matte som inte är så bra på att ge oss vår medicin. Har du något bra tips på hur hon ska göra? Hon försökte lura oss att ha det i maten men se… det förstod vi så det gick vi inte på så lätt. Hoppas att du har nå´t bättre tips. Matte har läst att det finns medicin som man kan droppa på huden men då måste hon ha recept, tror du att det räcker med att ringa till Djursjukhuset eller måste vi åka dit för att få ett recept. Många kramar från oss Sirre och Mysan.

 13. Vilken tur att lilla kotten valt att bo ho er så han blev frisk.Själv har jag inte sett en kotte på 15 år.Måste säga att det är dagens höjdpunkten när jag läser din blogg.Är så härligt att få se så många fina bilder på er alla.Kram på er!

 14. Hej igen Felix!

  Så ni ”russlar” har ert ursprung i hos munkarna i klostret. Det var förstås inte det ställe jag trodde, när det gäller ett busfrö som dig, men det var ju det där med att jaga möss förstås.
  Själva har vi våra rötter i svinkalla Sibirien, och det är därför vi ser ut som vi gör. Men du ska veta att den tjocka pälsen faktiskt är väldigt finurlig och skyddar både mot värme och kyla.
  Åter till mössen och jakten, för visst har jag tyckt mig känna igen vissa kattdrag hos dig. Nu har jag fått förklaringen på det, och faktiskt lärt mig en hel del om er ”russlar”!
  Tänk om du och jag skulle slå till, och mötas på hava vägen, och ge oss ut och jaga småmöss. Det du skulle bli något att skriva om i bloggen. Annat än det som väntar nu inför utställningen i Borlänge som närmar sig med stormsteg.
  Det gör matte också, så nu är det bäst att smita ut en stund, så hon inte får för sig att börja med den evinnerliga badningen redan i dag! Snälla Felix – håll tassarna för att jag hinner slinka undan!

  Tassekram Triton

 15. Hej Sirre och Mysan!

  Nu var det förstås ”Lilla Gubben” som var duktig att ta medicin den här gången. Men vi fixar det utan problem vi bröder med.
  Matte undrar vad det är ni behöver medicin för! Är det mask i magen eller fästingar och sådant där annat som kliar. Tala om det först, så kommer matte och jag med tips och råd.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 16. Hej Vivianne!

  Tänk ändå, hur underliga är inte ”kottarnas” vägar. ”Lilla Gubben” och ”Mini” som bor hos oss nu är nummer fyra och fem som vi har och har haft här i vår lilla trädgård i sommar.
  Blir så glad att jag nästan blir lite mallig, när du skriver att det är dagens höjdpunkt att läsa min blogg och kolla på alla bilderna.
  Hoppas du fortsätter hänga men oss tills vi förhoppningsvis får ses någon gång framöver. Matte hälsar så gott!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus,

 17. Hej Triton! Oj, var vi så slarviga så vi inte talade om vad det var för medicin vi behövde. Jo du förstår det är för att vi ska bli av med maskarna i magen. Vi är ju utekatter på sommaren och inne på vintern, och då behöver vi nog medicin mot mask, Matte är så dålig på att ge tabletter, har du och din Matte nå´t bra tips? Sirre och Mysan i Värmland.

 18. Hej Sirre och Mysan!

  Det där med mask i magen är säkrast att göra sig av med efter en sommar med småviltsjakt i Värmlandsskogarna. Tyvärr smakar maskmedlen inte så där väldigt gott, men matte rekommenderar er matte att testa en tablett som heter Milbemax vet för vuxna katter.
  Det smakar kött av tabletterna och de är små! Så det är inga problem att ta dem, även om ni enligt mattes utsago brukar vara väldigt besvärliga. Lycka till och tala gärna om hur det går!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 19. Hej igen! Tack för tipset vi fick. Nu ska det säkert gå mycket bättre. Små tabletter går säkert bra, och smakar de kött så är det ännu bättre. Matte har en grej som heter Kamin som hon lägger träbitar i och sen lyser de så fint och det blir varmt. Hon har lagt en fuskfäll framför och där älskar Jag, Mysan, att ligga och gosa. Sirre han ska vara så macho så han ligger i Mattes stickfåtölj i stället. Ha en skön höst. Sirre och Mysan

 20. Hej Sirre och Mysan!

  Det ska säkert gå bra, så jag önskar er lycka till och hoppas få höra resultatet. Jag är lite pirrig i dag, då jag ska på utställning i morgon. Lova att ni håller tummarna för mig och småbröderna i helgen!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *