Läs på så vi slipper överges och förgiftas

Jag sitter i fönstret och kollar på en matte med två hundar ute på trottoaren.  De tre får mig att fundera över varför det fortfarande är så märkvärdigt att skaffa hund och så lättvindigt att skaffa katt.

Det borde inte vara någon skillnad, då det krävs samma ansvar och lika mycket kunskap av ägaren. Men efter att matte och jag i veckan tittat på husdjurssidor i arbetsmaskinen, går det inte att blunda för hur dåligt pålästa många kattägare är!

 

 Kanske är det därför som det i dag finns över 100 000 hemlösa katter här i landet. Kull på kull med kattungar föds och visas upp på söta bilder för att hitta nya hem. Kattungar helt utan identitet, som skyddsnät i framtiden.

Ett som är säkert är att det är de här kattungarna riskerar att bli övergivna när de inte är lika små och söta längre. För som alla levande varelser växer de upp, blir vidlyftigare och mer påfrestande, samtidigt som de ställer allt större krav på sina ägare.

 

Det är både simpelt och ansvarslöst att ”dribbla” med katter och kattungar på det här sättet. Ska katten inte användas i avel ska den till veterinären för att bli lugn och snäll och go.  Föds det kattungar ska de id-märkas med chip, vaccineras, avmaskas och veterinärbesiktas innan de lämnar mamma katt.

De ska också vara minst 12 veckor innan de flyttar! Låt dig aldrig luras att ta en yngre unge från sin mamma, då det inte bara är grymt utan också ett brott mot djurskyddslagen. Anmäl upprepade förseelser till länsstyrelsen, så det slipper bli fler kattungar där!

 

Jag har skrivit om det förut. Men det tål att upprepas så många kattkullar utan identitet som just nu visas upp på husdjurssidor i arbetsmaskinen. Och inte bara det! Många kattägare verkar inte heller veta ett dugg hur farliga vissa saker ni människor stoppar i er är för oss katter.

Bara den senaste veckan har kattägare skrivit om hur deras katter älskar avakado, lök, russin, vindruvor och choklad. Godsaker för människan men ytterst olämpliga, för att inte säga farliga, för både katter och hundar. Så farliga att vi kan bli väldigt sjuka och till och med dö av dem!

 

Framför allt är det inre organ som lever och njurar som tar stryk. För vi är inga människor och kommer aldrig att bli det! Vi är husdjurmed speciella behov och behöver mat och godsaker som är avsedda för oss.

Samma sak med mediciner för människor. Ge aldrig sådana till ditt djur, annat än i speciella fall, och då på inrådan av veterinär. En så oskyldig tablett som Alvedon, som kan köpas i vanliga affärer, kan räcka för att ta kål på en katt.

 

Det blev mycket på en gång, men det kan inte sägas nog många gånger. Så hjälp matte och mig att sprida vidare och bana väg för att vi katter med tiden ska bli lika mycket värda som hundarna jag fortfarande ser ute på trottoaren.

Hoppas att jag inte blev för allvarlig nu. Men det känns angeläget med tanke på alla små rara kattungar som den närmaste tiden ska ut i vida världen. Och med det tackar jag för i dag och önskar alla en solig sommarvecka tills vi hörs igen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

14 svar på ”Läs på så vi slipper överges och förgiftas”

 1. Tack för ditt inlägg idag Triton det kan aldrig skrivas för mycket om dessa saker! Det är bra att upprepas inför sommaren för vissa ”tvåbeningar”som inte har lärt sig det du vet!!
  Vi har varit till dr både syrran o jag (för länge sedan)o blivit snällare och lugnare samt fått något grönt i örat. . . . . . så vi tycker det är självklart att göra så!
  Ha en fin och solig vecka! 🙂
  Tassekramar fr Felix & Felicia

 2. Hej Felix och Felicia!

  Tack för ert stärkande svar på dagens blogginlägg! Jag var som alltid lite orolig när jag skrev men kände samtidigt att jag måste ta till vara mina möjligheter att sprida lite ”kattvett”.
  Önskar er en riktigt fin sommarvecka, och de som tycker att jag var för allvarlig i dag kan ju blunda för texten och bara titta på bilderna! Men jag hoppas förstås att alla läser och delar med sig för alla katters bästa!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Mycket bra skrivet! Jag är både öronmärkt och kastrerad, och för två veckor sedan så fick jag en liten sändare på mitt halsband så matte och husse kan ha koll på vart jag är när jag är ute! Gissa om jag blev förvånad när dom letade reda på mig på en gård några hundra meter hemifrån!
  Nu känner dom sig mycket lugnare när jag är ute på äventyr.
  Kramar från Linus och matte Eva

 4. Jaaa, jag kan bara hålla med dem som skrivit före mig! Och hur kan någon tycka att inte vuxna katter är minst lika rara och gulliga som ungarna? När man har köpt dem låtit vaccinera och märka dem. Lärt känna varann, lekt ihop sej med bus, vanor och ovanor. När man varit ute och kommer hem och får pussar och kel, och frågor: har du köpt någott? Eller har du en papperskasse kanske?
  Åh, jag älskar min Emma så jätte, jättemycket.
  Henne vill jag ha lääänge till!

  Tack för alla kloka ord Triton och matte!
  Vi syns och hörs nästa vecka! Och tack som vanligt,för de fina bilderna!

 5. Hej Linus!

  Så glad jag blir att höra från dig och att vi är överens om att alltför många katter tvingas leva ett alltför hårt liv. Och det är ingenting de väljer själva, utan beror helt och hållet på att ägarna struntar i dem.
  Du är lycklig som har en husse och matte som verkligen bryr sig, och nu till och med skaffat dig en liten sändare så att de kan hålla dig under kontroll. Det låter faktiskt både jättegulligt och jättespännande, och du får gärna berätta mer om det lilla tekniska underverket.
  Tills dess önskar jag dig och de dina en fin sommarvecka och hoppas att vi hörs snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 6. Mycket kloka ord Triton här är vi kastrerade, märkta och vaccinerade båda två. Klart att alla katter och djur är lika värda. Våran matte är noga med allting som rör oss två. Ha en bra vecka allihop.
  Nosbuff från Fialotta, Stensture och klapp från matte Gudrun

 7. Hej Emma och matte Veronika!

  Visst låter det otroligt att människor tar hand om en kattunge och sedan överger den. Men det händer alltför ofta, när ungen börjar växa upp och skulle kosta pengar att ta till veterinären för att bli lugn och snäll och go.
  Det är därför jätteviktigt att det blir lag på att alla kattungar ska id-märkas innan de får lämna sin mamma. Den dag våra fega politiker vågar besluta om det, kommer mycket av problemen med hemlösa katter att försvinna.
  För tyvärr går det tydligen inte att få alla simpla så kallade uppfödare att id-märka på frivillig väg. Och tyvärr är det sorgligt nog deras kattungar som ofta går till mindre nogräknade nya ägare.
  Så det finns att kämpa för, och vi får hjälpas åt på bästa sätt. Du Emma har det bra, som har en klok matte, och vi här hemma hoppas ni får en fin sommarvecka i solen.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 8. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Ja, visst är alla djur lika mycket värda, men det fungerar inte så i verkligheten. Katten är det djur i det moderna samhället som fortfarande delas ut gratis, överges, förvildas och tvingas leva ett grymt strykarliv.
  Det händer så ofta att människor reagerar mer om en kanin kastas ut och överges än om en katt råkar lika illa ut. Det är skrämmande men sant, och vi måste alla hjälpas åt att förbättra kattens status.
  Vad jag förstår har både du Fialotta och du Stensture levt ett hårt liv innan ni fann paradiset hos er matte Gudrun. Må nu så gott där och njut av livet tills vi hör igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Ja, nog är det viktigt, matten läser dagligen om katter som farit illa, nu sist hade polisen i Västerås plockat in en katt som någon knutit en tvättlina runt halsen, så matten frågar sig om folk inte är riktigt riktiga. Jag håller med förstås, här i helgen då var matten och hussen borta men jag hade finemangs sällskap av Lillhussen, så musigt vi hade. Så mina tvåbeningar förstår inte hur man kan vara elak mot djuren på det viset som matten läser om, vi propsar för att katten ska ha samma värdighet som en hund har. Det är inte meningen att man ska slänga bort katten som den vore en begagnad disktrasa, du skulle höra va många häftiga ord min matte kan när hon hör talas om och läser om alla som varit elaka åt katter, ja åt hundar med för den delen.

  Så vi blir väldans glada av att läsa här, för hos era tvåbeningar har katter det braigt, det är då ett som är säkert. Säkert är också att det inte kan påtalas nog många gånger hur farligt vissa saker är som tvåbeningar kan äta men som vi fyrbenta kan bli jättesjuka av. Matten höll ju på att ställa till det av ren snällhet, för taxarna åt ju vindruvor men jag höll minsann på att stryka med, tur som sjutton så ringde matten veterinären som sa att rikligt med vatten så mycket som jag kunde dricka och sen bara hoppas. För han sa att jag kan inte heller göra mera, så matten tryckte bokstavligen i mig, massor med vatten och det nästan hela natten. Jag klarade mig som tur var men det finns andra som stryker med.

  Sen kan vi nog aldrig få nog av de vackra bilderna som ni har här i bloggen, ni är sjusärdeles vackra katter och matten är nog lite småkär i er har jag en stark känsla av. Nästan så jag blir lite svartis, men bara nästan för jag gillar ju er jag med, hihi. Ni får ha det så braigt nere i stora stan, här blir det altanen i morgon med, så jätteskönt väder och då leker jag med vatten, hihi.

  Russelpussar i mäng till er fyrbenta och även till tvåbeningarna!

 10. Hej Felix!

  Det är för hemskt vad många katter tvingas utstå under sina ensamma tassanden genom livet. Samma sak med igelkottar, som dränks i bensin, som sprejas med färg och används som fotboll.
  Därför känner matte och jag att vi måsta återkomma till det här då och då, för att få vänner som du och de dina att hålla ögonen öppna och inte acceptera sådana här grymheter. Vi måste alla våga säga ifrån, och inte blunda, när ett försvarslöst djur far illa!
  Nu snabbt över till något mycket roligare. Förstår att du haft en toppenhelg med lillhussen, som förstås skämmer bort dig hur mycket som helst.
  Vi har det också jättebra nu när det är ljust länge och vi får vara ute med ”Kotte” halva nätterna! När han sedan drar ut på äventyr är det lika bra att gå in och krypa till kojs.
  Husse och matte har insett att de inte längre kan fånga in oss på gården, så de får snällt sitta upp och vänta in oss. Nästan så jag tycker att de börjar se lite slitna ut, när jag sedan jagar upp dem i ottan då jag vill ut.
  I dag ska vi åka och hälsa på lammen vid naturskolan och sedan bara ha det bra ute i trädgården. ”Kotte” sover sött i halmen under farstukvisten, så det känns lugnt och tryggt. Han var både trött och hungrig, när han i morse kom hem efter en lång spännande natt!
  Hoppas ni alla där uppe får en fin veckan ni med! Och förstås att du lyckas ställa till med lite bus för att hålla husse och matte i trim!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 11. Hej Triton! Du har så rätt i det du skriver. Alldeles för många kattägare tar alldeles för lätt på det här att ha katt. Det i sin tur gör att många människor retar sig på katterna, och helt förståeligt ser dem som problem.
  Titta bara ut på Gruvgatan. Tror du någon hundägare skulle släppa lös in hund där? Men varje natt korsar flera katter den fyrfiliga gatan, med uppenbar risk för sina liv och tydligen med ägarnas goda minne!
  Undra på att katten då fortsätter ha lägre status än hunden!
  Hälsa Artemis och Febus från Elsborgaren

 12. Hej Elsborgaren!

  Visst är det både sant och sorgligt att många katter lever farligt och ställer till problem för människor som valt att inte ha katt. Och Gruvgatan, som jag ser från mitt fönster, är ju livsfarlig att korsa ensam på fyra små tassar.
  Så länge ägarna låter sina katter springa vind för våg dygnet runt kommer de aldrig att få samma värde som hunden. För jag tror inte någon hundägare skulle släppa sin hund och låta den springa kors och tvärs över en fyrfilig gata!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 13. Vilket toppenbra inlägg! Känner till en del människor som verkligen inte förstår vilket ansvar man har för en katt. Inte heller kan dem förstå när jag försöker förklara felet när någon säljer sin bondkattunge för 5 kr, medan en Main Coon går på flera tusen. Oavsett kattras skall ägaren lägga ner pengar, omsorg, tid och massor av kärlek till sin/sina katter.

  Min katt är min ”bebis”. Han betyder allt för mig och jag vet att jag betyder allt för honom, i hans ögon är jag inte bara matte, jag är hans ”mamma” ^^. Är det dina katter på bilderna? (har inte läst hela bloggen) De är otroligt vackra och ser välmående ut 🙂

 14. Hej ”FullaAnkan”!

  Tack för dina rara ord och för att du förstår allvaret! Det är jag Triton, som skriver bloggen med hjälp av matte och mina två bröder Artemis och Febus.
  Vår matte har i många år varit engagerad i Djurskyddet Dalarna. Här har nästan allt arbete handlat om att ta hand om och försöka hjälpa övergivna katter, kattmammor och kattungar till nya trygga hem.
  Vi katter på bilderna i bloggen är jag och mina bröder, som har det bra och vill att alla katter ska ha det lika bra. Kika gärna runt lite i bloggen, så lär du känna oss lite närmare.
  Kan berätta att jag skriver varje söndag, och du är så välkommen att följa oss bröder i bloggen! Matte hälsar så gott till dig och din älskade fyrfoting!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *