Tänk att det hände igen!!!

Det är få förunnat, och vi har tillhört de lyckligt utvalda i flera år. Mot alla odds, då vi bor mitt i stan, om än i ett gammalt kulturkvarter. Och visst har vi redan kikat under staketet i vår och undrat hur det ska bli i år.

Då plötsligt i mörkret, sent på långfredagskvällen, får vi det finaste svar vi någonsin kunnat få. Mjukt tultande över gräsmattan kommer en ensam liten varelse, som får oss alla på tassar och allas våra hjärtan att slå hårt med rasande fart!

 

Matte brukar säga att ingen kan vara olycklig, som har en sådan här liten sommargäst i sin trädgård. Och vi bröder är de första att instämma och göra allt för att gästen ska trivas och känna sig trygg.

Strax före midnatt samma kväll har matte hälsat den utsvultna varelsen välkommen med mat och vatten, och sedan lämnat honom att utforska gården i sin egen takt. Vi bröder sitter länge och väl i sovrumsfönstret och ser hur han tultar runt för att förvissa sig om att läget är under kontroll.

 

Tack och lov har matte i veckan inrett en sovkupé med mjukaste halm i en av våra transportboxar. En annan box har hon förvandlat till restaurangvagn, och där sätter hon nu in lite extra förplägnad den här första natten.

Dessutom har hon som alltid stoppat in fullt med väldoftande halm från Kottbo under farstukvisten, och husse snickrat snickrat två nya ingångar i staketet. Ingångar i lagom storlek för vår gäst, men för små för lillebror Febus att smita ut genom.

 

Allt i fall att det skulle hända, det vi alla här hemma i smyg drömt om och hoppats på. Och nu har det alltså hänt! Vår alldeles egen ”Kotte” har redan till påsk har återvänt till sitt sommarviste för tredje året i rad.

Så liten och tunn att vi knappast kan tro att det är han. Men de pigga ögonen och det gamla ärret ovanför höger öga talar sitt tydliga språk. Precis som valet av favoritmat, då det bara är Mjau kattmat, som verkligen uppskattas av den här nådige herren.

 

Och Mjau får han så mycket han vill, då det är en gudagåva att bli utvald av och lycka att få ge en taggig glädjespridare sommarviste så länge det varar. För det är bara så länge han själv vill! Ingen får hindra en igelkott från att vandra vidare när den väl bestämmer sig för att göra det.

Från nu är i alla fall varje dag en lyckodag här hemma, även om vi alltid är lika oroliga när ”Kotte” är ute på sina nattliga vandringar. Men sådana hör ”kottelivet” till, och vi blir lika glada varje gång han kommer hem från sina spännande utflykter!

 

 Visste du förresten att igelkotten är ett urdjur som funnits i 65 miljoner år, och att en vuxen ”Kotte” har runt 6 000 taggar. Matte har också berättat, att ”kottarna” sorgligt nog minskat så mycket i antal, att de sedan 1968 är fridlysta och vi alla måste göra vårt bästa för att hjälpa dem.

Det gör vi bäst genom att sluta spruta giftiga ogräsmedel i våra trädgårdar, inte ha det alltför städat och gärna ge dem lite mat och vatten. Kattmat, tunnpankaka och rå strömming brukar uppskattas! Men ge aldrig ”kotten” mjölk, som den inte tål och riskerar att bli riktigt dålig av i lilla magen!

Tassekram Triton, Artemis och Febus

22 svar på ”Tänk att det hände igen!!!”

 1. Men vad kul! Jag blir allt lite avundsjuk på er som har en sån söt gäst hos er!Kram på er alla.

 2. Oj vilket paradis lilla kotte har kommit till! Egen ”kuppe” och gourmemat varje dag det dröjer nog inte länge förrän han har ätit upp sig efter vinterns vila och är rund och go igen! 🙂
  Undra på att lilla kotte återkommer till er bakgård varje vår det är väl hans paradis på jorden!
  Ha det så jätte bra i solen!
  Tassekramar fr Felix & Felicia

 3. Oh, vilka lyckostar ni är som har fått tillbaka kotten! Nu blir jag så där igen som man inte får vara, du förstår väl vad jag menar, avundsjuk förståss. Tur att matte gör så fina bilder som vi får titta på, både på er lurvisar och taggkotte.
  Jag brukar ta fram bloggen ibland för att titta på er, ni är ju för ljuvliga.
  Jag tycker att matte skulle göra böcker av din fina blogg. Tänk vilka roliga gonattsagor det skulle bli. Och ännu roligare för det är ju verklighet och inte påhittade sagor.
  Ha nu så trevligt med kotten, och påminn Febus att han inte ska vara för närgången så att han sticker sej på kotten.

  Kram till er alla!

 4. God kväll Vivianne!

  Spännande att höra från dig igen! Hoppas resan gått bra och du hunnit landa lyckligt hemma i Dalarna?
  Så lyckliga som vi blev när ”Kotte” kom tillbaka, har jag förståelse för att du blir lite avundsjuk på oss. Men håll ögonen uppe.så kanske det kommer en liten kotte smygande till dig med.
  Hoppas nu allt går bra för den lille vännen vi har här, och att vi får ha honom kvar länge. Har vi den turen kanske du får träffa honom framöver!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 5. God kväller Felix och Felicia!

  Så roligt att ni gläds med oss över att vår rara ”Kotte” kommit tillbaka. Han betyder jättemycket för oss alla här hemma, och visst är det smått otroligt att han återvänder år efter år.
  Självklart måste vi då försöka göra det så mysigt för honom som möjligt. Inte minst som lillebror Febús inte försökte rymma en enda gång i fjol somras så länge ”Kotte” var kvar och han hade något spännande att vänta på om morgonarna.
  Det här var bara början, och jag lovar berätta mer. Tills dess må så gott, och hälsa er rara matte!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 6. God kväll Gudrun!

  Visst var det sant som jag skrev i går att jag hade något väldigt spännande att berätta. Så spännande att jag förstår om du blir så där, som jag brukar säga att man inte får bli!
  Men ibland går det bara inte att låta bli, och jag önskar verkligen att det skulle komma en lite ”kotte” till dig med. Jag vet ju hur väl du tar hand om alla djuren omkring dig, så den skulle säkerligen få det jättebra på din gård.
  Ge inte upp hoppet, för när du minst anar det sitter det kanske en liten tagig vän nedanför trappan din och ber om mat. Var så säker på att jag håller tassarna för det!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Men va härligt att höra ja bättre hotell med hur många sovplatser som helst och god mat. Jag förstår ni blev väldigt glad när han kom traskande in på er gård och att han hittar dit vid staketet otroligt. Och vilka vackra bilder du tagit pliriga ögon och söta fötter.
  Underbart

 8. God midnatt Gudrun!

  Tack för dina rara ord. Pliriga ögon och söta fötter är precis vad vår rara ”Kotte” har! Men du må tro att han behöver äta upp sig, då han är bara hälften så stor som när han gav sig iväg förra året.
  Hoppas nu det går bra för honom, och jag utlovar fler rapporter vad tiden lider. I skrivande stund är han ute på nattligt äventyr, då han alltid har mycket att bestyra så här på vårkanten.
  Tills vi hörs igen, må så gott och njut av den ljuvliga aprilsolen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 9. God morgon från Majsan i Falköping
  Så roligt för er. Min kotte har jag inte sett till än. Jag hoppas att han överlevt vintern. Men det kanske är någon annan som har godare mat än min matte.
  Ha det bra alla tre. Jag har det bra.
  Maju från Majsan

 10. Nej, men vad skådar mitt norra öga, Kotte är tillbaka, va gla jag blir. För då får jag i alla fall se bilder på hur Kotte har det, för som du vet så finns det inga igelkottar här uppe. Matten pratade med sin kusin om det och enligt henne har det funnits på en bondgård ute på Lötenskogen men det är då minst 50 år sen, sa kusinen. Så här uppe lär vi inte få se några kottar, sorgligt nog för matten är väldans förtjust i kottar, för när hon var barn bodde det en kotte under de stora vinbärsbuskarna som de hade i trädgården. Varje kväll så matade matten kotten med sånt som hunden åt, igelkotten kom fram varje kväll för att få sig ett skrovmål och matten satt tyst en bit ifrån och tittade på.

  Så hon blev så glad när vi nu fick se att eran kära Kotte är tillbaka, ha nu en riktigt bra Kottesommar, så kanske jag dyker upp bara matten inte är så snuvig. För här nys det så det står härliga till, alla tvåbeningarna nyser och käkar några små piller som visst ska hjälpa, fast jag tycker det är både si och så med den saken, hihi.

  Russelpussisar i mängd skickar en stor till Kotte med!

 11. God förmiddag Majsan!

  Ta det bara lugnt Majsan, så ska du sett att din ”kotte” återvänder den med. De har som sagt mycket att bestyra nu på vårkanten så det kan dra ut lite på tiden ibland. ”Kotte” här hemma kom flera veckor senare i fjol än i år!
  Ha det nu så bra i Falköping, och njut av solen, som jag hoppas skiner på er också! Här ska vi vara ute i trädgården hela dagen! Hälsa husse och matte så gott!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 12. Hej Felix!

  Jo du, nu har det hänt! Så jag lovar att ditt norra öga ska få skåda fler bilder på ”Kotte” framöver. Då får du ju bekanta dig med den lilla taggiga raringen, så du vet hur de ser ut, och kan hålla utkik om det kommer några uppöver till dig framöver.
  Det är inte alls omöjligt, då det blir varmare och varmare för varje år som går. Matte är från Malung, och där fanns det ”kottar” när hon var liten. Och därifrån är det är ju inte så många mil upp till dig!
  Du vet att du och de dina är välkomna när ni kommer! Förstår av din beskrivning att de är så där vårsnuviga som en del blir när alla knoppar slår ut. Och så varmt som det plötsligt blev kommer förstås väldigt mycket samtidigt.
  Hoppas snuvan snart är över, så att ni alla kan njuta av solen som redan värmer skönt för att vara april! I dag ska vi plantera rosor och vara ute i trädgården hela dagen.
  En promenad står förstås också på programmet, precis som för dig kan jag tänka mig! Och även om vi går på var sitt håll, så kan vi ju ha varandra i tankarna!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 13. Vad roligt att kotte är tillbaka i år igen, ja bättre hotell kan han inte ha. Det har varit underbart väder i Påsk och det verkar fortsätta. Kissarna här hemma är inte så mycket på balkongen i år är nog för varmt. Ha en fortsatt fin vecka med bröderna, kotte och husse och matte.
  Kram Gudun.

 14. Hej Gudrun!

  Tack för dina rara ord! Visst har det varit en otroligt fin påsk, och att ”Kotte” kom tillbaka var förstås det största med helgen hos oss.
  Solen lär ska fortsätta skina hela veckan, men temperaturen sjunka något med början i morgon. Så då kanske det blir mer trivsamt åt Fialotta och Stensture på balkongen.
  En fortsatt fin vecka på alla sätt och vis önskar vi er!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 15. När jag (matte Anna) var yngre hade vi en ”kotte” på tomten och Hampus (en tax som vi i familjen hade då) var mycket förtjust i den. När mamma sa åt Hampus att vara snäll mot ”kotten” så gick han fram och la nosen rakt på ”kotten” när ”hen” var ihop rullad. =) Men nu har vi inte sett någon ”kotte” på tomten. Få hoppas att det kommer någon liten ”kotte” till mina föräldrar =)

  MVH vi i Hofors =)

 16. Vilka underbara bilder din matte tagit på kottisen. det är faktiskt första gången jag ser in i en kotts ögon. Hälsa din husse och matte att det värmer när jag läser om allt de gör för den fina ”Kotten”. Säkert enda ”kotten” med egen ingång och
  egen sovkupé.
  Kramar och tassekramar till er alla!

 17. Vilken mysig blogg. Halkade in här från fb-gruppen och ska kika runt lite härinne. Fin liten kompis ni har i trädgården! Ta väl hand om kotte!

  //Bellan

 18. Hej Anna!

  Tänk vilka kompisar både hundar och vi katter kan bli med en igelkott. Här är det som att vår ”Kotte” tillhör familjen, och vi hjälps åt att ta hand om honom. Hoppas det kommer en liten ”kotte” till dina föräldrar i Hofors med!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 19. Hej Laila!

  Tack för dina rara ord! Visst är ”Kotte” härlig att titta på, och jag måste hålla med på att matte tagit jättefina bilder på honom! Hoppas han stannar kvar hela sommaren! Ha det nu så bra i vårsolen, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 20. Hej Bellan!

  Tack för det och trevligt med en ny läsare som hittar in till oss! Visst har vi en mysig kompis, och jag lovar berätta mer om honom!! Kika gärna runt lite och jag kan berätta att jag skriver varje söndag. Matte hälsar så gott och önskar dig en fin fortsättning på våren!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 21. Oh vad mysigt med ”Kotte” han verkar veta precis var all go mat finns sover han i sitt boxviste sen ? Vi väntar nu på om vi skall få besök i år igen av vår ”kotte” skall sätta ut lite Mjau så får jag se ( om inte grannens Nisse slukar upp det förståss)kanske en lite kartong med en liten öppning kan var nåt.
  ha det så gott med ”kott”
  Kingen ,Coelus Destiny Zibel m.fl. och Gammatte förståss

 22. Hej bästa ”gammatte” Marianne!

  Visst har vi det mysigt här hemma med ”Kotte”, som tultar runt, äter och sover i sin halmbox. Fast just nu, efter att ha gjort sig hemtam några dagar, är han på rymmen väldigt mycket.
  Så har det varit varje år under några veckor på våren, när han är ute och letar efter en liten fästmö. Sedan brukar han lugna ner sig och vila här hemma på dagarna. Lovar att berätta mer framöver.
  Roligt att få hälsningar från pappa Kingen och mamma Zibel, Coelus och lillebrors mamma Destiny. Hälsa så jättemycket tillbaka till dem och alla andra där nere i Brandasund!
  Du får nog sätta ut lite Mjau och prova om inte er ”kotte” kommer tillbaka! Ha det bra allesammans! Jag jobbar på, så ni lär snart få höra från mig igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *