Därför är vi som vi är…

Jag brukar säga att jag är från Brandalsund, och det är väl så sant då jag är född där. Men mina rötter och förfäder har jag som rasen antyder i Sibirien. Där sträcker sig vår historia runt 300 år tillbaka i tiden.

Till Sibirien kom tamkatten då med inflyttade ryssar, som drog omkring och försörjde sig på jakt och fiske. De medföljande tamkatterna korsade sig med lokala vildkatter, och avkommorna utvecklade med tiden en lång, tjock, vattenavstötande päls för att klara det bistra klimatet.

 

Isolerade från omvärlden i mer än 100 år  blev med tiden de här korsningarna en frisk och härdig ras. En ras där endast de starkaste överlevde, och det hårda livet formade dem till utmärkta jägare.

Allt det här enligt den gamla sägnen, som är allt vi nutida varelser har att förlita oss på. Må vara hur det vill med sanningshalten, men intressant är det då det mesta som skrivs om ursprungsdjuren i alla fall stämmer in på mig.

 

Stor och stark, robust och tålig, klok och snäll och dessutom trogen som husse och matte som en hund! Sele och koppel bär jag bara som trygghet om något hemskt skulle hända. Men för att följa de mina skulle jag lika gärna kunna vara utan.

Där har småbröderna Artemis och Febus fortfarande kvar att lära, då de är aningen virrigare än jag är. Men en sak har vi gemensamt, och det är att vi trivs väldigt bra ute och gärna i vildmarken. Jag har sagt det förr, och säger det igen. Skogen är mitt liv!

 

 Jag vill berätta det är för att ni som följer oss i bloggen ska förstå varför vi är som vi är. Gillar snö och kyla, vida vidder och höga höjder, gärna plaskar i vatten och åker storbil till skogen för att bli ett med naturen.

Ränderna går aldrig ur, och precis som den ryska hästen basjkir är vi sibirier också så vänliga mot allergiker att många  av dem tål oss. Det lär bero på att vi saknar något i huden, som alla andra katter har, och som gör att de framkallar allergi.

 

Lättare att kolla än historiska fakta är det faktum att den sibiriska katten med tiden kom tillbaka över Uralbergen till Moskva och St. Petersburg. Rasen väckte stor nu stor uppmärksamhet, och när Berlinmuren föll började sibirierna spridas i Västeuropa. 

Hit till Sverige kom den sibiriska katten först efter millenniumskiftet år 2000, då 10 sibirier importerades. Åtta flickor och två pojkar, som lade grunden till rasen och de tusentals av oss som finns här i landet i dag.

 

Med tiden upptäcktes att vissa sibiriska katter någon enstaka gång kunde få en speciellt tecknad unge med blå ögon livet ut. Den sågs först som en ”bortbyting” men fick snart rasnamnet neva masquerade och är idag en godkänd syskonras till oss sibirier.  

En sådan är lillebror Febus, och som kuriosa kan jag avsluta med att berätta att både sibirier och nevor använts och fortfarande används som cirkuskatter i Ryssland. Varför förstår alla som träffat lillebror, och sett honom uppträda här hemma som aktrobat!

 Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

14 svar på ”Därför är vi som vi är…”

 1. Tack för din berättelse Triton nu har jag fått lärt mig lite mer om eran ras.
  Matte Gudrun Fialotta och Stensture tackar också. Ha en bra vecka allihopa.

 2. God morgon matte Gudrun!

  Tack för att du tog dig tid att läsa. Många frågar och undrar, och jag hoppas att jag med mattes hjälp lyckats räta ut en del frågetecken. Du må tro att jag stortrivdes där ute bland stenblocken på udden, där husse, matte och jag tillbringade hela soliga fredagseftermiddagen.
  Nu är solskenet ett minne blott, och här regnar det för fullt i dag. Så bröderna sover och bara jag är vaken och uppe vid arbetsmaskinen. Hälsa Fialotta och Stensture så gott från oss alla.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 3. Jag blir alldeles fnurrig i huvudet av att ni är riktiga skogsbusar, ni är ju nästan värre än mig, hihi. Smyger runt bland stora stenblock, såna finns nästan inte här för det är mestadels mossa, lingonris och jättetallar.

  Vi russlar är också akrobatiska i alla fuller fall så är jag det matten får nästan snörp när jag är i gasen, hoppar högt gärna över huvudet på dem som sitter i soffan. Gör gärna kullerbyttor och volter, till mattens förskräckelse för de sker ofta i soffan och ner mot golvet, matten säger att om jag inte lugnar ner mig så kommer jag att bryta ben och nacke, äsch en världslig sak, hihi.

  Idag är jag låg, jo det ösregnar ute och då är jag som en katt, kurar ihop mig och låtsas sova, fast bara med ett öga i taget ifall nu matten skulle komma på att öppna kylskåpsdörren. Varför jag är intresserad av den, jo den finns kycklingrester där sen igår och det är dösmarrigt, håller man sig framme så kanske man kan få en smakbit, hihi.

  Matten blir mer och mer övertygad varje dag att det måste vara katt i mig, jag trängs jämt mellan någon tvåbent och ex stolsben, jag gnuggar gärna huvudet på besökare, jag bara älskar fisk, jag gillar att tränga mig mellan benen på tvåbeningarna, jag går runt mattens fötter när jag är hungrig så hon snavar på mig, vill jag inte bli klappad så går jag och lägger mig under någon möbel, stör de mig när jag sover blir jag sur, regnar det stannar jag helst inne, jag har ett kattnamn, osv. Ja listan kan nog göras längre men det är i stora drag, så då kanske ni förstår att jag är rätt lik en katt, hihi.

  Ni får ha det så bra nere i blötan, just nu är det uppehåll men så grått som det är så dröjer det väl inte innan himlens portar har öppnat sig, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 4. Hej Triton!
  Det är jättefina bilder på dig ute i naturen och du ser ut som ”skogens konung” – du är majestätiskt lugn och stolt på bilderna, inte ett dugg rädd, för du har öronen rakt upp. Då kan du ju också lyssna bra och det är till stor nytta när man är katt.

  Det var verkligen intressant att höra om din bakgrund, fakta och sägner.
  Kramar Lakrits (som är 50% norsk skogskatt)

 5. God middag Felix!

  Nu har jag kommit på varför vi kommer så bra överens! Du är lite katt och jag är lite hund, så vi blir liksom ett med mycket vidare vyer än de som är bara det ena eller det andra.
  Men då du är mer hund måste du vara försiktig så att du inte akrobatar nacken av dig. Jag som är mer katt kommer nästan alltid ner på tassarna och lever därför mindre farligt.
  Visst är det en härligt enslig udde husse och matte hittat åt mig i skogen utanför stan. Dit vill jag jättegärna åka med storbilen snart igen, fast inte den dag som i dag är.
  Här är det nämligen lika grått och blött som hos dig, och det lär ska fortsätta så här flera dagar framöver. Så vi får trösta oss med att vi i alla fall har varandra och kan umgås via rymdposten.
  Ha det nu så bra tills vi hörs igen, och hälsa de dina så gott från oss!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 6. Hej Lakrits!

  Så glad jag blir att höra att du tycker veckans bilder blev bra! Jag känner mig faktiskt som ”skogens konung” när jag är ute i markerna och inbillar mig att jag är störst och starkast av alla.
  Jag vet att du är betydligt äldre än jag och kanske vill ta det lite lugnare på hemmaplan. Men med skogkatt i ådrorna har du säkert också tyckt om att leva lite vilt förut.
  Njut nu med ålderns rätt av livet och hälsa de dina som älskar dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Hej Triton i lingonskogen. . . . .då vet vi var du kommer ifrån för 300 år sedan! Jätte fina bilder du bjuder på det ser verkligen ut som om du trivs bland stock o sten!
  Vi har ingen skog att traska i som du. . . . .men snart får vi ligga och mysa på den inglasade terrassen istället! Då kan vi spana på både fåglar och flygfän! 🙂
  Ha en jätte fin vecka o hoppas det inte regnar på er!
  Tassekramar fr Felix & Felicia

 8. Hej Felix och Felicia!

  Tack för de rara orden! Är så sant att jag trivs bland stock och sten. Det lär ha med mina rötter att göra, som ni säkert förstår efter det jag berättat.
  Ligga och mysa på en inglasad terrass är inte så tokigt det heller. Speciellt som nu när det är alldagsregn, och blötvädret lär ska fortsätta nästan hela veckan.
  Här regnar det in även på farstukvisten. Så i dag har matte haft ett evigt torkande, då vi inte kan hålla oss inne i alla fall.
  Må nu så gott och hälsa matte Mikaela från oss alla!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 9. Det har varit ett stort nöje att bläddra igenom denna fina blogg med vackra bra fotograferade bilder och trevlig text.
  Själv sibbe älskare och amatörfotograf
  Hälsningar Ingrid och isrosen´s katterna.

 10. God morgon Ingrid och Isrosen´s katter!

  Tack rara du för dina vänliga ord. Jag blir alltid så glad när nya läsare hittar in till mig och uppskattar det jag skriver!
  Som den kloka katt jag är försöker jag både lära ut lite ”kattvett” och sprida glädje ute i stugorna. För fortfarande far alldeles för många katter illa runt om i vårt avlånga land.
  Matte hälsar så gott till dig och dina ”Isrosor” och hoppas att du tittar in till oss igen. Jag skriver varje söndag och brukar vara klar att lägga ut veckans inlägg framåt eftermiddagen.
  Må så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 11. Hej Triton
  Vilka fina bilder på dig bland storstenarna. Du passar allt bäst ute i skogen du Förstår att du trivs och tror nästan jag listat ut var du varit. Vi kanske möts där djupt inne vid strandkanten.
  Elsborgaren

 12. Hej Elsborgaren!

  Tänk att det syns så väl var jag trivs allra bäst. Stenudden har blivit en av mina favoritplatser, och det vore spännande att träffas där. Då måste du heja på mig, så jag vet att det är du!

  Tassekram Triton

 13. Hej Triton och bröder.
  Jag kan inte se mej mätt på dej och dina bröder. Ni är vackrare än människo-
  mannekänger! Där du sitter på stenarna vid vattnet ser du ut som en prins åtminstone. Vacker hållning, rak i ryggen. Jag är kär som en klockarkatt kan jag säga. Fast jag har en egen katt och du en matte. Men kärleken kan ju vara platonisk, heter det visst. Vi har ju aldrig träffats. Men jag älskar att se på dej och dina bröder som din matte är så bra på att fotografera.

  Många många nospussar och tassekramar till dej och brorsorna.

  från Veronika och Emma

 14. Hej matte Veronika och katten Emma!

  Så glad jag blir att läsa din dina rara rader om din kärlek till mig. Jag känner att jag tycker om dig, som kan skriva så fint, och hoppas verkligen att vi får träffas någon gång framöver. Bara inte Emma misstycker förstås! Men jag vet ju att hon är världens finaste i dina ögon, och det vet hon säkert själv också!
  Så en liten stund lånar Emma säkert ut dig till oss om du skulle känna för att komma hit och hälsa på oss i Falun. Du ska veta att vi uppskattar att vara rymdpostvän med dig och Emma och hoppas vi kan fortsätta hålla kontakt tills vi ses på riktigt! Lovar hälsa matte om fotograferingen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *