Hela härligheten flög i luften

Kolla vilken blåsning vi åkte på efter att ha hjälpt matte fastlagspynta förra helgen. Mitt i veckan drog nämligen en virvelvind in över trädgården och lyfte hela fjäderskruden ur krukan.

Den färgglada kvasten for till väders i ett huj och landade utspridd på gräsmattan. Till glädje för oss som fick ha fastlagsrisplundring innan någon hunnit njuta av härligheten.

 Till och med jag blev på riktigt bushumör och gick en omgång med fjädrarna, som vippade lockande i snålblåsten. De såg nästan ut som färgstarka lillpippis och var helt omöjliga att stå emot.

Matte tog lyckligtvis spektaklet med ro och lät oss hållas! För det var ju på sitt sätt ett naturens under att virvelvinden spelat oss ett spratt och fått fjädrarna att flyga all världens väg.

 

Broder Artemis har bett mig berätta att vi då och då råkar ut för sådana här grymt snabbsnurrande virvelvindar. Det lär bero på att trädgården ligger i änden på en radhuslänga och är omgärdad av ett tätt staket eller faluplank som det av gammalt kallas på Elsborg.

En gång kunde det gått riktigt illa! Då lyfte hela trädgårdsmöblemanget, flög över lilla trädgårdshäcken, vände i luften och landade upp och ner. Vi bröder var lyckligtvis inne då, men matte var farligt ute för att rädda en ros undan ovädret.

 

Det är historia nu. Men att ett tungt bord och fyra karmstolar kunde flyga i luften berodde på att möblemanget var klätt i regnställ, som hakats ihop med krokar under stolarna. Där under snurrade sig virvelvinden in precis som den nu tog tag i fastlagsriset.

I stället för att sätta tillbaka alla fjädrarna i krukan prydde matte klätterträdet till lillebror Febus stora förtjusning. Där uppe har han sedan dess suttit långa stunder och roat sig med att försöka tassa loss dem.

 

Och som sagt, så roligt som vi haft med fastlagsriset i år har vi aldrig tidigare haft. Kan faktiskt vara bra att lägga på minnet, att ibland blir det bara bättre när det ser ut att gå alldeles på tok.

Så gör som vi! Förena nytta med nöje och njut av vårsolen i sällskap av färggranna fastlagsfjädrar. De lyser upp trädgården lika mycket i buskarna, på gräsmattan och i klätterträdet som traditionellt hopsatta i en lerkruka.

 

Fråga lillebror Febus om ni inte tror mig. I skrivande stund sitter han uppflugen i klätterträdet omgiven av  fjädrar och kollar på lillpippis. Kanske hoppas han på att det ska tro att han är en snäll storpippis och komma och sätta sig på kvistarna bredvid honom.

Eller så sitter han där bara och fiffulerar. I full färd med att planera nästa busstreck! För påhittig är han är han så det förslår och ligger alltid steget före alla oss andra här hemma.

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

 

 

 

 

 

20 svar på ”Hela härligheten flög i luften”

 1. Hej på er.
  Matte läste högt för mig, vad ni haft för er. Tänk om ni också blåst iväg !!!
  Själv jagar jag ingenting, varken pippisar eller fjädrar. Jag tittar bara på fåglarna när de dricker vatten ute på gräsmattan. Husse har satt ut en stort fat med vatten. Jag dricker där jag också.
  Här skiner solen idag, och vi har suttit ute i solen och haft det skönt. Ha det bra, och lek inte för våldsamt med fjädrarna tycker Majsan i Falköping.

 2. Det där ser riktigt skojsigt ut, matten har inte satt upp några fjädrar för hon har glömt att köpa och de hon köpte extra i fjol har hon gömt på något bra ställe, hihihi. Får se om matten kommer ihåg var hon lagt dem så jag också kan få lattja runt med fjädrarna.

  Virvelvindar kan ställa till en hel del, på Näset lyfte den en stor del av en hässja fast det är många år sen säger matten. Så hon förstår hur virvelvindar kan ställa till med både det ena och andra. Tur att det ställde till det för er så ni fick leka för om inte vinden lekt med ert ris så hade det nog inte blivit så kuligt, hihi.

  Ni får ha det så braigt där nere i södern, hoppas att solen har lyst ordentligt på er, här har det varit lite mindre av den varan än vad det var igår, för då må ni tro att det var varmt ute. Hela 18 plussisar på altanen och med alla fåglar som kvittrar har jag nog fått vårkänslor jag med.

  Russelpussar.

 3. Hej Majsan!

  Vad snäll din matte är som läser högt för dig, så du får veta hur vi har det här uppe i Dalarna. Fast jag misstänker att ni också haft rejält blåsigt den senaste veckan.
  Ser att du också tycker om att dricka vatten på samma fat som fåglarna. Det gör vi med, och framför allt när husse tar fram fågelbadet, så dricker vi där hela sommaren.
  Passa nu på och må så gott ute i vårsolen, så länge finvädret varar. En av väderfarbröderna i tv-apparaten varnade i eftermiddag för snöblandat regn.
  Men den tiden – den sorgen, för än så länge är det i alla fall fin-fint ute!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 4. Hej Felix!

  Vi har skojsigt vill jag lova, för det är inte alla dagar det flyger kvastar och landar fjädrar i trädgården. Så vi får hoppas att din matte kommer på var hon lagt fjolårsfjädrarna, så du kan få lattja runt lite du med.
  Tur att din matte upplevt det här med virvelvindar och vad de kan ställa till med. För det låter ju som en saga, fast det är alldeles sant! Lyfta en hässja, är inte dåligt minsann.
  Hälsa nu alla de dina och fortsätt njuta av finvädret så länge det varar. För det lär vara snö i luften och frost att vänta! Men det får vi ta, för det är vår och går åt rätt håll i alla fall.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Hej på er alla! Ni ser verkligen ut att kul,tur att inte ni flög iväg ! Som jag skrivit förut: Det här är veckans höjdpunkt att få läsa om dej och dina bröder. Kram på er alla från Miami

 6. Hej Vivianne!

  Vet inte om det är morgon eller kväll hos dig, men här är det snart midnatt! Det har varit så fint väder att vi fått vara ute lite extra länge ikväll och jaga vilsna fjädrar.
  Blev så glada alla tre när vi kom in och såg att vi fått en hälsning från dig där långt borta i Miami! Du ska veta att det är lite av helgens höjdpunkt för oss.
  Ha det nu så bra där du är, så hörs vi förhoppningsvis snart igen! Matte hälsar dig så gott!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 7. Hejsan! Vi är 6 timmar efter er så när det är midnatt hos er är kl 6 på kvällen här.Har inte sett några skojiga djur eller fåglar på ett tag nu. Men hoppas få se några delfiner någon dag. Gonatt på er:)

 8. God morgon Vivianne!

  När vi skriver det här sussar du fortfarande sött, men när du läser det vill vi passa på att önska dig en bra början på veckan.
  Här skiner solen, klockan är nio och vi har redan gjort morgonkollen på gården. Det ser lugnt ut än så länge, inga objudna gäster tycks ha tagit sig in i natt.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Hejsan Triton!
  Det var ett tag sedan vi tittade in här men det beror på att vi har flyttat och matte hittade inte alla kablarna till ”arbetsmaskinen” bland alla 101 (nästan) flyttkartonger! Men nu är vi på G igen och kan läsa alla underbara berättelser du skriver! 🙂
  Hoppas ni inte blåser bort bara . . . . . när vindarna viner över er!!
  Tassekramar fr Felix o Felicia

 10. Hej Felix och Felicia!

  Ni må tro att jag saknat er och undrat så vart ni tagit vägen. Ett tag var jag nästan orolig att jag skrivit något som inte passat sig. Men jag kunde då rakt inte förstå vad det skulle vara!
  Nu förstår jag bättre. För med över hundra flyttkartonger, är det inte lätt att hitta alla kablar, som måste till för att få liv i arbetsmaskinen. Hoppas ni börjar göra er hemmastadda nu och trivs på det nya stället.
  Här leker livet som ni ser, och jag hoppas det gör lika där ni är. Må nu så gott och hälsa matte att jag är så glad att höra att ni mår bra och bara haft lite mycket flyttbestyr.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 11. Hej Triton
  Tack för alla härliga fjäderbilder i bloggen. Skönt att se att Artemis mår bra och är på gång ute igen efter veckorna med de skrämmande människorna på taket mitt emot. En fortsatt lugn och skön sommar önskar jag er alla.
  Elsborgaren

 12. Hej Elsborgaren!

  Jo då, lugnet har återvänt och Artemis lämnat skyddsrummet under pläden i soffan. Nu är vi, som du ser, ute tillsammans igen alla tre.
  Tack för att du bryr dig om oss och en skön sommar önskar vi dig tillbaka!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 13. Hej sötnosar!
  Det där med virvelvindarna lät farligt, tänk om ni hade varit ute och virvlat med, hu så hemskt. Här säjer vi ” rigåv eller rigavu ” om sådana vindar. Apropå dialekter så undrade du vad vi kallade det ombytliga vårvädret, jag har bara hört ” aprilväder ”. Min son som jobbar med älvdalskan har letat i dalmålsordboken, men han hittade inget om det från Älvdalen. Det kan ju ha funnits, men inte blivit nedtecknat, men som sagt vi vet inte.
  Du får gärna komma hit och hälsa på för här finns det snöhögar kvar, men nu är det ingen mjuk snö, men istället så kan man gå på den för nu är det ” skårå ”.

  Sätt er nu i solstolarna och njut av våren!

  Hälsa så gott till alla som bor hos dej!

 14. God morgon Gudrun!

  Ja, tänk om vi varit ute när virvelvinden kom. Då hade jag fått skriva från rymden! Hur nu det skulle ha gått till utan arbetsmaskinen, som nästan är min bästa vän.
  Så ni kallar den här snabbsnurrande virvelvinden för ”rigåv eller rigavu”. Här vet jag inte riktigt vad de kallas, men det kanske någon annan vet. Dalmålet är ju så fantastiskt!
  Tack snälla Gudrun för inbjudan. Fast när snön nu blivit hård väntar jag nog lite med resan och hoppas inbjudan sår kvar till sommaren. Här lyser solen i dag fortfarande med sin frånvaro, men klockan är ju egentligen bara åtta fast den visar på nio.
  Så det blir nog en solig dag i dag med, och en sådan önskar vi dig tillbaka!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 15. Hej Triton+ din familj! Nu kommer sista Ameri”katt” brevet för den här gången för nu bär det iväg hem till Dalarna.Tänkte bara berätta att jag har sett en stor fisk,ni gillar säkert fisk.Men den här var ingen trevlig fisk utan en haj!. Så något mera bad i havet blev det inte . Kram från Miami

 16. Hej Vivianne!

  Vilken nyhet så här på lördag förmiddag, och ett stort tack för alla inspirerande brev från ”over there”. Kommer förstås att sakna ”Ameri”katt”nytt, men vill samtidigt hälsa dig välkommen hem till Dalarna.
  Hoppas du fortsätter följa oss när du väl landat efter långresan. Nu kanske du till och med kan komma och hälsa på, så vi få hälsa på dig på riktigt! Det ser vi alla fem här hemma fram emot.
  Fisk gillar vi alla tre, men matte säger att hajen är så stor att den inte är någonting för oss. Tur att du inte råkade illa ut och slutade bada i havet. Ha det nu så bra, och var rädd om dig! Husse och matte hälsar så gott!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 17. Hejsan på er igen!! Jag hoppas att jag kan komma och hälsa på er, skulle så gärna träffa er alla!!

 18. Hej Vivianne!

  Låter jättebra! Det ser vi fram emot en dag när solen skiner så vi kan fika ute.

  Tassekram Triton

 19. Hej på er Snyggingar! Vi bad Matte att skriva och berätta att nu har vi flyttat till sommarhuset i Värmländska skogarna igen. Det är lite skrämmande första dagarna men nu är det toppen att få gå och smyga runt i alla uthusen, känna alla dofter. Vi har ju kallare här än i lägenheten så jag känner att jag kommer att få min fina tjocka päls ett tag nu och sedan tappar jag den igen när det blir sommar och sol. Jag tycker även om att vara ute på natten men det vill inte min kompis Mysan, hon vill bara ligga inne i värmen hos Matte på täcket. Det kan ju bero på att hon är äldre än mej, jag är ju bara snart två och hon är åtta och ett halvt. Jag har redan lyckats fånga två råttor men dom smakar äckligt så jag vill inte ha dom, jag ger dom till Matte i stället. Tänk vad vi har det bra. Hälsa till din Matte och önska en härlig sommar. Tusen kramar Sirre och Mysan.

 20. Hej Sirre och Mysan!

  Så härligt det låter att läsa att ni flyttat ut till sommarhuset i värmländska skogen igen. Förstår att det kan vara lite ruskigt så här de första dagarna, men av jaktlyckan att döma kommer ni att ha fullt upp hela sommaren.
  Så du Sirre är så tuff att du törs vara ute på nätterna fast du är bara två år. Lova mig att du är rädd om dig, då det lurar faror i mörkret när matte sover.
  Hälsa matte så gott och önska henne en fin sommar tillbaka från oss alla här hemma. Vi hoppas förstås få fortsatta rapporter om hur ni har det där ute på sommarnöjet!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *