Nu kommer de från alla håll!

 

Nu är det slut på friden. Nu kommer de från alla håll! I går kväll var det en som försökte gräva sig in genom ”kottehålet” och nära nog ställa till med katastrof.

För det tilltaget räckte för att lillebror Febus skulle återfalla i gamla synder, tränga sig ut i mörkret och sätta fart efter utomjordingen. Platt som en pannkaka gled han iväg under staketet där den objudne gästen krafsat bort jorden.

Jag störtade förstås in till husse och matte och slog larm, och snart var sökandet i full gång. Jag patrullerade med husse runt kvarteret, medan matte kollade av allmänningen och granngårdarna med ficklampan i högsta hugg.

 

En liten behändig minilampa, som vi fått från en trogen bloggvän, och som är guld värd. Den lyser likt en stor strålkastare, och efter en lång stunds letande mötte den äntligen lillebror Febus blick.

Då satt han vid staketet på en gräsmatta bortanför allmänningen, utan att kunna ta sig över till matte på en annan granngård. Så det var bara för henne att lugna honom, springa runt och hoppas att han skulle sitta kvar!

Det gjorde han förstås! Nöjd med att ha jagat iväg inkräktaren, men osäker på hur han skulle ta sig hem! Och jag vågar lova att matte i dag innehar hastighetsrekordet runt kvarteret på nedre Elsborg för att hämta honom.

 

Omväxling förnöjer! Eller vad sägs om vårvärme i strålande sol varvad med minusgrader och ymnigt snöfall. Grönt gräs och blommor ena dagen, alltsammans täckt av ett vitt täcke nästa.

Ett täcke som knappt hinner lägga sig förrän det smälter bort. Riktigt spännande faktiskt, då det kan se ut hur som helst ute på gården när vi bröder vaknar på morgonen.

Nu har vi kommit så långt att Kung Bore och snön gärna får tacka för sig för i år. Men fler överraskningar kan komma, då vi än så länge bara hunnit till fastan och det är tre veckor kvar till påsk.

 

I går bäddade vi med picknickfilten i favoriturnan för att ha det litet mysigt i förmiddagssolen. Men knappt hade Artemis och Febus hunnit ta urnan i besittning, förrän världens hagelskur kom smattrande och skrämde in dem.

”Lådisilar” kallar husse och matte de där tvära väderomkasten som hör våren till. Det heter så i Malung, där de kommer ifrån. Kanske heter det något annat där du bor! Hör gärna av dig och berätta i så fall, då Dalmålet har så många roliga ord.

När solen sedan visade sig igen ägnade vi det mesta av eftermiddagen åt hjälpa matte med det traditionella fastlagsriset. Det är alltid lika roligt att leka med och i smyg försöka sno fjädrarna från ute på gården.

 

Mer om fastlagsriset, utomjordingarnas framfart och mycket annat vårligt kommer förstås nästa helg. Och efter lillebror Febus vilda framfart i går kväll, förstår ni säkert varför bloggen kommer först nu på måndag morgon.

En ljus och solig början på en härlig vårdag som lovar gott och mycken utevistelse. Allt gott önskar jag också alla er, som läser mina egenhändigt hopknåpade rader och på det sättet följer mig och mina bröder genom livet!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

 

 

 

 

 

 

14 svar på ”Nu kommer de från alla håll!”

 1. Hej på dej Triton! En sån tur att att ni hittade rymlingen Febus i mörkret, katastrof hade det varit annars. Ni ser så mysiga ut på alla fina bilder i solen bland fjädrar eller nästan insnöade. Åtminstone vi tvåbeningar har fått nog av snön för säsongen men ni sibirer gillar ju att plöja runt i det vita. Ha en skön vecka och passa på Febus så han varken ålar under eller flyger över planket!
  Kramar från Sputnik och Inger

 2. God förmiddag Inger och Sputnik!

  Ja, visst var det en himla tur att matte hade den där suveräna lilla ficklampan, som vi fick i höstas ifall att Febus skulle komma på tanken att rymma igen. Sedan dess har han dock varit helt lugn hela vintern och inte haft en tanke på att ställa till med något sådant bus.
  Men så har det också varit fritt från utomjordingar här under vintern. Fast nu börjar de alltså dyka upp, så nu får vi få börja hålla koll på vår bästa lillebror igen.
  Tack för alla rara ord från er, och en riktigt fin vecka önskas ni av oss alla här hemma.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 3. Det var en händelserik vecka som ni bröder varit med om, för att inte tala om det som hände igår kväll med rymmaren Febus. Fast han skulle nog inte rymma om det inte vore för att den där inkräktaren försökte ta sig in, ni skulle behöva en sån som jag, då skulle nog inkräktaren fly all världens väg om han/hon möttes av ett morr och skall, hihi. Inte för att ni inte kan försvara er själva, det tror jag inte för ni är ju nästan lika stora som jag tror jag i alla fall, jag är en basse på 8 kg, inte tjock bara muksler, hihi.

  Matten är förvånad över att andra katter springer runt så mycket, om man har katt som ska vara ute, då är det väl inte mer begärt än att de kastrerar katten, så det slipper komma en massa oönskade kattungar. Fast det är väl som vanligt i det här landet, att de som inte fattar är ofta de som tycker att katter klara sig själva, tvi vale.

  Det där med växlande väder har vi här med men matten vet inte något speciellt ord, själv kallar hon det för aprilväder men hon säger att hon ska höra sig för med de från Lima om det finns något ord. I så fall återkommer jag med det, hihi. Ni får ha det så braigt med ömsom snö, regn, hagel för så har det varit här med.

  Russelpussar.

 4. Hej Felix!

  Jo, minsann händer det ett och annat här, men det ruggigaste var förstås när lillebror Febus försvann i går kväll. Tur att vi hade den otroliga lilla blå ficklampan, som kom från dig och de dina i höstas när lillbror Febus rymde som värst.
  I dag verkar det som om våren kommit och jag har sett de första knopparna av små blå blommor framför muren ute på allmänningen. Så du ska se att den är på väg ända upp till dig.
  Önskar förresten att vi hade en sådan som dig, som hjälpte oss att hålla koll på gården. Det vore grejer det, och det kanske hjälper om du kommer och hälsar på några gånger.
  Ha det nu så bra och hälsa alla de dina!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 5. Hej på er gullungar!
  Jasså ni har det så jobbigt med utomjordingarna. Vet du vad jag tror, dom har nog läst bloggen, och blivit avundsjuka när dom har sett hur bra ni har det med matte och husse. Dom kanske inte har varken matte eller husse, eller också bor dom hos någon som inte bryr sej om dom. Dom ville nog bo hos er och ha det lika gott som ni har det. Ni har ju de bästa matte och husse som finns.
  Kram på er!

 6. Hej Gudrun!

  Så roligt att höra från dig, trots att lillebror Febus rörde till det i går så jag blev försenad med bloggen. Tack och lov är de här utomjordingarna inga hemlösa katter, utan sådana som har hussar och mattar som inte tycker att deras djur ska till veterinären för att bli lugna, snälla och goa.
  Matte håller koll på det, och kommer det någon övergiven katt, som den rara flickan förra våren, tar hon tag i det direkt. Den rara flickan bor numera i Grycksbo och har det så bra man bara kan han det.
  Så vi får nog leva med att det dyker upp ”utomjordingar” frampå vårkanten. Huvudsaken att de inte drar iväg lillebror Febus, som inte vill ha dem inpå knuten utan bara måste jaga iväg dem.
  Nu ska matte förstärka ”kottehålet”, som utomjordingen grävde upp i går kväll, så det inte går att göra större. För hålet måste ju bara vara kvar, så ”Kotte” kommer in om han letar sig tillbaka till oss.
  Det hoppas vi förstås att han gör och börjar redan vänta och kolla vid grinden. Ha det nu så bra i vårsolen tills vi hör igen. För nu har väl snön smält även uppe hos dig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 7. Lika roligt varje gång att läsa bloggen om era ( eller dina bröders äventyr) . Här i Miami kom det en pippi som jag vet inte finns i Falun.En stor grön papegoja kom och satt sig i en palm,inga tvättbjörnar än så länge. Appropå dalmål. När det kommer snö ena stunden och sol andra stunden säger vi från Fredriksberg att det kommer en iling eller snöiling, .( säfska) kram på er alla

 8. Hej Vivianne!

  Detsamma jag säger. Alltid lika roligt att få Amerikabrev, och få höra talas om helt andra djur än de som finns här. En grön papegoja i en palm låter ju bara för härligt.
  Här hemma är det mest små grå sparvilar, som delar fågelbordet med talgoxe och blåmes.
  Så ni säger iling eller snöiling på säfska i Fredriksberg om de snabba växlingarna i vädret den här tiden på året. Tänk att det finns så många bymål med olika namn på speciella saker i lilla Dalarna.
  Tack för att du berättade det, och en riktigt bra vecka önskar vi dig tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Hej igen!
  Visst skiner solen, men det dröjer nog innan all snö har försvunnit. Vi har snöhögar långt upp i vädret. Vi har bott här i 36 år, men tror inte att det har varit så mycket snö någon vinter under dom åren.
  Bra att matte fixar ” kottehålet ” så att inte Febus smiter ut. Snart kommer väl Kotte så matte får fullt sjå med pannkakorna. Men jag förstår att hon gör det så gärna.

  Må så gott alla fem!

  Ellsningär fro upi Övdalim

 10. Hej igen Gudrun!

  Tänk att det kan vara så olika i lilla Dalarna. Din beskrivning gör att jag nästan får lust att åka upp och hälsa på dig. För i dag har det blåst jättekallt här hemma, och då är det liksom ingen vits med att snön försvunnit.
  Ja minsann hoppas vi att ”Kotte” kommer hit igen, och ”pannkisar” steker hon på löpande band åt pippis. Tack förresten för din trevliga slutkläm på älvdalska, men vad heter det egentligen uppe hos dig när vädret växlar så här snabbt på våren.
  Det undrar jag och matte med!

  Tassekram Triton

 11. Hej Triton!

  Efter tre veckors bullrigt arbete på huset mitt emot är taket nu färdiglagt och ställningarna utanför nertagna. Lugnet har återvänt, och jag hoppas Artemis vågat sig fram. Annars får du och din lillebror hjälpa honom på traven.

  Elsborgaren

 12. Hej Triton! Vilken vacker bild på dig med dom fina fjädrarna. Det är mina älsklingsfärger. Jaha lillebror har varit i farten igen. Jag kan i för sig förstå honom men det måste vara väldigt jobbigt för matte och husse att behöva jaga honom över nästan hela området. Nu hoppas vi att ”kotte” kommer till er snart som han brukar göra.
  Tassekramar från Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta

 13. Hej Elsborgaren!

  Tack för att du bryr dig om broder Artemis! Han börjar lämna ”skyddsrummet” under pläden i soffan alltmer, men är fortfarande inte riktigt säker på att ”monstren” på taket är borta. Det går i alla fall bättre och bättre, och på kvällarna vill han vara ute hur länge som helst!

  Tassekam Triton

 14. Hej Tusse, Zibell, Leo och matte Lotta!

  Tack för färgkomplimangen Lotta! Matte tyckte nog att lila-rosa-vitt passade till mig när hon fixade riskvasten! Visst har lillebror Febus ställt till det igen, men det var absolut inte hans fel den här gången.
  Kommer ”Kotte” tillbaka blir det säkert bra, för så länge han var kvar i fjol hade lillebror fullt upp med att hålla koll på honom. Ha det nu så bra i vårsolen, i morgon fredag lär det ska bli jättevarmt och strålande sol!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *