Grym FORL och två tänder fattigare

När solen äntligen gick upp tvingades jag lägga mig ner på operationsbordet! Matte hade sett att tandköttet var rött runt två sidotänder och beställt tid hos veterinären.

Han konstaterade forl och befriade mig från de onda gaddarna i nederkäken. Så de senaste dagarna har jag varit hemma som ”konvalicinent” eller konvalescent som det egentligen heter.

Då tandsjukdomen forl är väldigt vanlig hos oss katter vill jag i dag berätta om hur den upptäcks och hur vikigt det är att angripna tänder tas bort. Så ni som törs får följa med mig till veterinär Per Bransell och djursjuksköterskan Cecilia Holmer på Vettris i Falun.

Jag hade tid redan kvart över åtta på morgonen och undersöktes av veterinär Per, som lyssnade på hjärtat och vägde mig med lite bister min. Vågen visade på 8,46 kilo, men hjärtat pickade i alla fall precis som det ska!

En närmare titt på tänderna visade att tandköttet var inflammerat runt en sidotand på vänster sida och motsvarande tand på höger sida i underkäken. Den skadade emaljen på båda tänderna tydde på forl, som liksom äter upp tänderna och gör att de bryts av nära tandköttet.

Sjukdomen forl går varken att förebygga eller bota! Angripna tänder måste därför tas bort, då de kan bli väldigt ömma. Så jag fick en lugnande spruta, en smärtstillande och en antiinflammatorisk,  innan veterinär Per och sköterskan Cecilia satte kanyl och förberedde mig för operationen.

Det har jag nu inget minne av, då jag redan slumrat till av den första sprutan. Men matte har berättat att jag kopplades till en apparat, som tillsammans med sköterskan Cecilia höll koll på hjärta, lungor, blodtryck och temperatur under hela ingreppet.

För att vara på den säkra sidan innan operationen röntgade veterinär Per de angripna tänderna. På sin arbetsmaskin kunde han sedan klart se hur de urholkats av sjukdomen och rötterna börjat växa sig fast i käkbenet. 

Efter det rådde ingen tvekan om att tänderna var angripna av forl. En stund senare var de borta, och de största hålet hopsytt. Medan jag ändå sov ”körde” veterinär Per också över resten av tänderna med ultraljud, och gav matte beröm för att hon lyckats bra med tandborstningen.

Det här att borsta tänderna är något veterinär Per, som också är tandspecialist, råder alla hussar och mattar att lära sina katter acceptera från det att de är små. Allt för att slippa inflammation i tandköttet med tandlossning och andra hälsoproblem som följd.

Samtidigt är det då lättare att upptäcka förändringar, som kan vara forl och göra väldigt ont. Bra att veta kan vara att just de två sidotänder i nederkäken, som jag fick problem med, är de tänder där sjukdomen ofta visar sig först.

När operationen var över kopplade sköterskan Cecilia loss mig från alla slangar och bar ut mig till uppvakningsrummet. Jag sov fortfarande men fick en spruta för att snabbare vakna upp och få åka hem.

Matte var med mig hela tiden och höll koll, medan alla väntade på att sprutan skulle verka och jag börja komma till sans igen.  Det gjorde jag också så sakteliga, men kände direkt till min förtvivlan hur ”lilla magen skrek av hunger efter mat. 

Och undra på det, då ja inte fått minsta lilla gryn i magen sedan strax efter klockan tio kvällen innan jag skulle hit! Då kunde jag för mitt liv inte förstå varför alla skålar var tomma, och matte bara pussade mig när jag kom och ville ha en nattabit.

Så här i efterhand insåg jag att det var för att jag skulle slippa bli kräksjuk av den lugnande sprutan jag fick inför narkosen och operationen. Men nu kände jag också att om jag skulle orka vakna rmåste jag få mat.

Så ni må tro att jag lyste upp när jag hörde ljudet av ”knaprisar”, och såg sköterskan Cecilia komma med en liten skål till matte och mig! Det fick livet att återvända, när matte sedan försiktigt handmatade mig med de små godbitarna, innan veterinär Peter kom och tog farväl.

Efter tre timmar på kliniken kom sedan husse äntligen med storbilen och hämtade hem matte och mig. Det mesta av eftermiddagen och hela natten sov jag sedan med huvudet i hennes kupade hand. Och när det nu gått någon dag känns det faktiskt skönt att vara av med de dumma tänderna!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus!

20 svar på ”Grym FORL och två tänder fattigare”

 1. Åh din stackare.Tur att du fick bort dom där tänderna.Nu kan det bara bli bättre. Puss på dej snygging:)

 2. God kväll Vivianne!

  Tack för dina rara ord. De värmer hjärtat efter det jag varit med om. Fast tur matte upptäckte vad som var på gång, så jag blev av med eländet innan det blev för besvärligt. Nu ser vi fram emot våren både du och jag! Ha det bra!

  Tassekram Triton

 3. Jaha ja…här sitter jag o läser o har tyvärr detta framför mig..men på mig är det inflammerat längst bak i överkäken, så det ska göras rent o vi kommer att åka till Dv i Hedemora o matte kommer att vara med hela tiden …för att hon är lite ängslig vilket jag inte är…för jag sussar ju lätt! Detta är först den 11.e mars så vi lägger det på hyllan ett tag och återkommer! Min matte får inte borsta mina tänder för det gillar inte jag åh då blir jag lite bitig…hmmm undrar vad som vore bäst?
  Skönt att läsa att det inte bara är jag som drabbas ..puss på nosen Triton för att du har klarat av detta…din tillgivna Tizzy!

 4. Hej Tizzy vännen!

  Så du har råkat ut för det här med inflammerat tandkött du också. Då får vi hoppas att det bara är en sådan där inflammation som kräver rengöring och inte forl som jag hade.
  Vad det än är så kan du hälsa din matte att hon kan vara helt lugn! Det är riktigt skönt att få sova och bli ompysslad hos veterinären. Enda problemet är det där att inte få äta på tio timmar före behandlingen. Och så känner man sig lite vilsen just när man vaknar. Då känns det tryggt att ha matte med! Håller tassarna för dig vännen den 11 mars!

  Tassekram din tillgivne Triton

 5. Hej Tizzy vännen!

  Tråkigt att läsa att du också fått sådant där elakt rött tandkött. Hoppas bara att det är en vanlig inflammation, så det räcker med rengöring, och inte forl som jag hade.
  Vill också hälsa din matte att hon kan vara helt lugn! Det är riktigt skönt att få sova och bli ompysslad hos veterinären. Enda problemet är att man inte får äta på jättemånga timmar innan behandlingen. Sedan känner man sig också lite vilsen just när man vaknar. Då är det tryggt att ha matte vid sin sida. Lovar hålla alla tassar för dig den 11 mars!

  Tassekram din tillgivne Triton

 6. Men vad du råkar ut för då Triton ,Skönt att bissingarna är borta nu och att du mår bra igen. Matte har försökt att borsta våra bissingar men se det går inte. Vi kanske skulle bli mera medgörliga efter att vi läst vad som hände dig. Krya på dig nu och hälsa dom andra kissarna och till matte ocg husse.
  Tassklapp från Fialotta, Stensture och matte Gudrun

 7. Hej Fialotta och Stensture!

  Ja, vad ska man inte råka ut för! Matte har hela tiden varit orolig just för tandsjukdomen forl, då två av hennes tidigare katter fått det på äldre dagar.
  Därför har hon hela tiden borstat och hållit koll, men det hjälper inte mot just den här sjukdomen. Nu är de elaka tänderna borta och förhoppningsvis stannar det med det. Veterinär Per sa att det inte behövde bli något mer, så det är bara att hoppas!
  Jag som är van råder förstås er båda att låta er matte borsta era tänder. Det kan förebygga andra tandproblem och är inte så besvärligt om man bara får lite belöning efteråt. Hälsa er matte det, och fler tips som underlättar tandborstning kommer i bloggen framöver!

  Tassekram Triton

 8. Hej Triton!
  Katten Eric här! Då har vi något gemensamt du och jag. Den där otäcka sjukdomen FORL har jag också råkat ut för fast det var några år sedan. Tandläkare Per fick ta bort sex tänder på mig och sen fick jag komma på återbesök några gånger tills han tyckte att faran var över. Min matte hon blev så ledsen när det blev så här för hon tyckte att hon slarvat med att ha koll på mina tänder fast jag vet ju hur det var … hon fick inte borsta mina tänder! Nu får hon kika på tandköttet ibland om jag är på det humöret 🙂
  Nu har du träffat min bästa veterinär och sköterska! Det tycker iallafall matte efter den här tandhistorien. Hoppas du blir bra nu Triton!
  Tassekramar från Eric, Bella och Sissela!

 9. Din stackare, först bli utan mat och sen hamna hos vetronären och få sova, fast du blev av med gaddarna som gjorde ont och det var väl en himlans tur att din matte har kollen. Fast jag är lite förvånad så matten har fått gått ut och läsa på om den där konstifika sjukdomen, som bara tycks drabba kattsläktet både vilda och tama. Stackars er, fast ni tama får ju hjälp värre då med de vilda som inte kan få hjälpen, ja ja mycket ska man höra innan öronen trillar av.

  Du och dina bröder, får ha det så braigt som det går där nere i Länssta’n, med allt plask, här funderar jag på att lära mig åka skridskor, för det är bara is på hela gården, fast drivorna med snö ligger kvar som tur är. Plusssisar på vermometern hör inte till vanligheten den här årstiden, den brukar vara kallt som bara den men nu har jag inte tid någe längre för jag ska hjälpa matten i köksregionen, hihi.

  Russelpussar i mängd!

 10. Stackars lille Triton som blivit av med två tuggtänder. Skönt att allt gick bra hos veterinären och att du har en uppmärksam matte! Det kanske blir lite smarrig mjukmat framöver?

  Nu tror (hoppas) jag vintern är slut – men det kommer säkert mer snö. Det brukar det göra i Mars, vår egen månad.

  Kram Lakrits och Lillemor

 11. Hej Eric!

  Ja då har vi i alla fall forlen gemensamt, även om vi inte tycker om den. Jag tycks ändå ha haft tur, som klarade mig med att ta bort två tänder, medan du tvingades ta sex. Skönt i alla fall att de är väck och hoppas att det räcker med det!
  Lova att du hälsar din matte att den där forlen hade hon inte kunnat göra något åt hur hon än borstat. Det är det som är så lömskt att den varken kan förebyggas eller botas.
  Men visst vore det bra om du lät henne borsta lite för att hålla rent och undvika vanliga inflammationer. Naturligtvis mot någon form av ”betalning” eller belöning kanske man ska säga.
  Håller med dig att Per och Cecilia är toppen. Jag blev alldeles lycksalig när hon kom med några ”knaprisar” efter svältkuren jag utsatts för! Hälsa Bella och Sissela och förstår matte Sigbritt så gott!

  Tassekram Triton

 12. Hej bäste Felix!

  Kunde väl tro det att det skulle vara du för att förstå att det kämpigaste av alltihop var att inte få vare sig nattabit eller morgonmål den där operativa dagen. Men det har jag tagit igen efteråt, och det känns faktiskt jättebra nu är det gått någon dag!
  Här är det full vår med snödroppar och fågelkvitter. Snön är snart ett minne blott, och lyser bara skinande vit i de jättehöga hoppbackarna, som lyser upp stan och syns ända in i sovrummet här hemma. Var nu rädd om dig och de dina där uppe i ishalkan, när vi nu går mot ljusare tider!

  Tassekram din vän Triton

 13. Hej Lakrits och Lillemor!

  Tack för att ni är så rara och tänker på mig. Det värmer och jag hoppas ni mår bra! Nu var det lyckligtvis bara de mindre tänderna mellan huggtänderna och kindtänderna i underkäken som måste tas bort, så fortfarande är det ”knaprisar” som gör livet värt att leva!
  Ja, här är det full vår i dag, och det liksom spritter i kroppen. Matte och jag har gått långpromenad, och jag åter kvarteret under kontroll. Må nu så gott, så hörs vi snart igen!

  Tassekram Triton

 14. Stackars dig, Triton! Och stackars matte och husse också! Tur att matte såg att något var fel! Nu ska jag försöka få titta på Missans tänder (får lite dåligt samvete för att jag inte borstar hennes tänder….). Krya på dig och hälsa familjen!

 15. Hej Triton ,men hu då att bli av med tänder. Men du har ju några kvar lyckligtvis , hoppas nu bara att de inte drabbas .
  Vilken tur du har att din matte Pia är så uppmärksam .
  Kramar ifrån Brandalsund o gam-matte Marianne

 16. Hej matte Siv!

  Tack för din omtanke. Jag blir riktigt rörd! Nu förstår jag alltmer vilken tur det är att matte håller koll på våra tänder. Men vad jag också förstår är att det inte är så värst populärt hos alla katter.
  Mitt tips till dig matte Siv är att muta Missan med något som hon inte kan stå emot. Lägg fram det så hon ser det. Kolla sedan lite försiktigt på tänderna och belöna. Kolla efter hand och mer och mer och försök borsta lite.
  Matte använder mild koksaltlösning på tandborsten, men det finns också speciell katt-tandkräm. Lycka till och hälsa Missan så gott från mig! Jag får lite Bucacat på tub, som hjälper till att hålla rent, efter tandborstningen. Det är det bästa jag vet och får mig att ställa upp på vad som helst!

  Tassekram Triton

 17. Ja, så illa är det! Men det var bara de små tänderna mellan huggiskarna och kindisarna som jag måste ta bort. Allt annat såg bra ut, och veterinären sa att det inte behövde bli något mer. Så det är bara att hoppas!
  Matte får väl hålla koll, och jag mår i alla fall bra nu när det gått några dagar efter operationen. Hoppas ni alla mår bara bra där nere i Brandalsund med! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 18. Hej bästa ”gammatte” Marianne!

  Ja, så illa är det! Men det var bara de små tänderna mellan huggisarna och kindisarna som jag måste ta bort. Allt annat såg bra ut, och veterinären sa att det inte behövde bli något mer. Så det är bara att hoppas!
  Matte får väl hålla koll, och jag mår i alla fall bra nu när det gått några dagar efter operationen. Hoppas ni alla mår bara bra där nere i Brandalsund med! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 19. Hej Triton! Hoppas du har kryat på dig nu efter att två av dina tänder rykt! Det där med tandborstning är ett kapitel för sig ska jag säga dig! Bara matte visar tandborsten är både jag och syrran som bortblåsta! Så det är inte lätt för våran matte att se våra gaddar! 😉
  Ha det så bra och hälsa småbröderna!
  Kramisar från Felix & Felicia

 20. Hej Felix och Felicia!

  Jodå, nu är det prima liv igen! Och fattas bara annat då våren är på väg och solen tittar fram då och då. Den där tandborsten är tydligen en mardröm för många, och er matte lär inte ha det lätt. Hoppas hon hittat på något sätt att lura och muta er att visa gaddarna för henne. Må så gott och hälsa matte från oss!

  Tassekram triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *