Kattvett på önskelistan

Tredje advent i dag och slutspurt för årets önskelistor till tomten. Matte och jag har slagit våra ”kloka” huvuden ihop och önskar oss lite mer kattvett.

Det låter förstås aningen märkligt, men känns rätt i hjärtat. För vi vet att väldigt många önskar sig och redan har tingat en liten kattunge till jul.

Därför toppar vi önskelistan med kattvett efter att ha kollat runt lite på kattsidor i arbetsmaskinen. Där skriver kattvänner både här och där att de just har hämtat eller ska hämta sina kattungar när de blivit 10 veckor gamla.

 

Det är ledsam läsning då alla kattungar behöver få vara hos mamma katt i minst 12 veckor. För de där sista två veckorna i hennes trygga famn är jätteviktiga för den lilla kattungens hälsa och framtid.

Det är alltså inte något simpelt påhitt, utan väl förankrat i djurskyddet, och står faktiskt i lagen sedan fem år tillbaka. Så hämta ingen kattunge innan dess även om uppfödaren vill bli av med den före jul!

Nu har matte och jag säkert tassat på en öm tå, och än ömmare lär den bli när vi fortsätter. För i arbetsmaskinen tycks som om vissa som gillar katter ogillar regler. Med resultat att det blir osämja och bråk så fort någon försöker sprida lite kunskap för kattens bästa.

 

Jag skriver det här för att alla katter är lika mycket värda och varje kattunge har rätt till en bra start i livet. Det betyder för kattungen att den ska vara avmaskad, veterinärbesiktad, id-märkt och vaccinerad innan den lämnar mamma katt.

Det kräver kattförbundet Sverak sedan många år av sina medlemmar och borde vara en  självklarhet för alla andra som för nöjes skull tar en kull! För är kattungen ”chippad” och registrerad när den flyttar, går den en betydligt tryggare framtid till mötes.

Det är på gång att lagstiftas även om märkning och registrering, men som alltid tar allt som rör oss djur alldeles för lång tid. Åren bara går fast det här är lika viktigt som att ta betalt för kattungen och aldrig någonsin skänka bort den

 

Jag vet inte om det beror på att snön håller på att övergå i regn, men jag har plötsligt blivit så där allvarsam som jag brukar bli ibland. Kanske för att matte och jag haft mycket att göra med hemlösa  katter på slutet.

Lyckligtvis har allting löst sig till det bästa tack vare underbara människor som öppnat sina hem för de små liven nu strax före jul! Så om mitt skrivande i dag började i moll, så slutar det tack vare dessa sanna kattvänner i dur.

Och som matte säger är det är sagolikt att se hur de här grymt svikna varelserna med lite tålamod och kärlek återfår tron på människan. Det är bästa julklappen för både matte och mig!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

16 svar på ”Kattvett på önskelistan”

 1. Hej Triton!
  Allt det du skriver är ju bra, men det här var ett av det bästa. Men så blir det väl när matte och du slår era kloka huvuden ihop. Man önskar att alla missar fick ha det som du och dina småbröder har det, men tyvärr är det inte så. Det skulle inte få förekomma att skänka bort kattungar. Tar man betalt för kattungarna är chansen större att dom får ett bra hem och att dom blir ompysslade och älskade.
  Nu vill jag önska er alla en riktig god jul med många klappar, inte bara dom vanliga klapparna, utan också julklappar med papper och roliga snören på. Men kom ihåg att snören är till för att leka med, inte äta.
  Kramar från Gudrun.

 2. Hej Gudrun!

  Tack för dina rara ord. Jag var nästan lite orolig när jag skrev. Men ibland går det inte att tiga! För den som verkligen älskar katter vill väl veta så mycket som möjligt för att göra rätt som möjligt.
  En riktigt God Jul önskar vi alla här hemma dig och de dina, och jag hoppas förstås att du tittar in till mig och får en lite ljusare julhälsning nästa helg!

  Tassekram Triton

 3. Din matte har så rätt med allt hon säger min matte säger man skall ha körkort för att ta hant om djur det är inget slit och släng hon blir så ledsen när hon läser om allt vad som sker med alla djur.Vi önskar er alla en riktigt God Jul till mig kommer mattes sons katt Sluggo och då vet ni att det blir Lisa och Sluggo som en serie heta förr i tiden.Kram på er alla i bloggen.Önskar Lisa och Gudrun Millerjord

 4. Hej Lisa!

  Vi här hemma håller helt med din matte om att det skulle krävas någon sorts ”körkort” för att ha djur. Det är verkligen värt att kämpa för, då alltför många djur far illa på grund av dumma hussar och mattar.
  Så roligt det låter att Sluggo ska komma och hälsa på dig till jul Lisa. Då blir ni som serieparet matte läst om i en veckotidning för länge sedan. God Jul önskar vi här hemma dig och matte Gudrun och Sluggo och hans husse. Men innan dess hoppas jag förstås också att ni tittar in en sväng till mig i bloggen nästa söndag.

  Tassekram Triton

 5. Ja Triton många kloka ord från dig och din matte. Jag har ju två kissar som jag tagit hand om, som inte hade ett så roligt liv. Man blir så ledsen över alla övergivna djur, förstår inte hur man kan göra så. Hoppas att snön kommer tillbaka till er nu.
  Tassekram Gudrun, Fialotta och Stensture

 6. Hej Fialotta, Stensture och matte Gudrun!

  Visst är det förunderligt att så många katter kommer bort utan att någon letar efter dem. Oftast är det omärkta och okastrerade, små varelser vilket säger en del om deras forna hussar och mattar, som tvingas irra omkring och försöka hitta någon vänlig själ som förbarmar sig över dem.
  Tänk vilken tur Fialotta och Stensture att ni hittade matte Gudrun som ni har idag. En riktigt God Jul önskar vi här hemma er där borta, och hoppas förstås att ni tittar in i bloggen på en riktig julhälsning nästa helg!

  Tassekram Triton

 7. Ja, får jag önska så vill jag också ha lite kattvett, för matten blir så ledsen när hon läser om alla katter som saknar hem, detta trots att det märks att de haft ett. Jag blir så baskad, när katter bara slängs ut som om de vore nåt som ska förpassas till soprummet. Nej, matten hon har verkeligen dragit sitt strå till stacken trots att hon inte kan ta emot någon kattsing, hon tog och skrev till jordbruksministern om detta men svaret var väl det vanliga svamlet förstås för hon blev så arger.

  Nog om detta här regnar det som bara den idag och som om det inte räckte så blåser det också, min snö är på väg att försvinna, det är bara så hemskt för då blir det slirigt vill jag lova. Rena rama isgatan här hos oss, än så länge ligger det snö kvar för hussen skottade inte bort det sista, så lite ligger faktiskt kvar. Matten tänker inte sätta tassarna utanför huset idag, säger hon nej, regn ska vi ha på hösten och inte nu, det ska snöa nu för det är ju vinter eller…..

  Så ta det lugnt nu om ni ska ut och promenixa för det är säkert lika halt där nere, kanske ni kan ta promenixen inomhus i stället, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 8. Go måndag Felix!

  Ja minsann, de där som ska bestämma och fatta beslut är ett svamligt släkte. De saknar kattvett skulle jag vilja påstå, för annars hade det varit lag på id-märkning och registrering av katter flera år sedan.
  Här har den goa snön redan regnat bort och snart är isfläckarna borta med. Men matte drattade på ändan i lördags, då det var svinhalt och hon var ute för att ta bilder till bloggen på mig.
  I dag är det bättre, och nu får det lov att vara varmt några dagar till så all is försvinner innan den nya snön kommer. En kvällspromenad vågar vi oss nog på, men om ni har det idag som det var här i lördags gör både matten och du klokt i att stanna inne och ha det skönt!
  Matte landade på svanskotan med bildapparaten i högsta hugg ute på allmänningen, så nu är hon snart öm överallt! Men skam den som ger sig, och visst blev bilderna på mig bra ändå!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

 9. Hej Pia!
  Håller med dej till fullo. Tänk om inte folk skänkte bort sina kattungar och därtill chippade,vaccinerade & avmaskade de små innan försäljning.
  Och det borde förstås vara likadant med de vuxna katterna som skänks bort – ofta okastrerade dessutom 🙁

  Dessutom skulle jag önska att fler valde att försäkra sina katter så att det inte behöver hänga på ekonomin om katten ska få leva vidare eller inte vid ev.sjukdom. Många inser inte vad det kan komma att kosta om katten blir sjuk…..Man kanske tror att ”i värsta fall” kostar det 10000:- men man är ovetande om att summan lätt kan uppgå till 30 – 40000:- på en vistelse på djursjukhus med därtill hörande undersökningar & provtagningar.

  Önskar dej en riktigt God Jul & Gott Nytt år!
  Eva Lövgren

 10. Hej Eva!

  Det är så sant som det är sagt och väl värt att tänka på för alla som tar kullar, tänker skaffa katt och har katt.
  Med det önskar vi här hemma dig och det dina en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus och matte Pia

 11. Hej på er.
  Tur att min matte har ”kattvett”, för jag är ju en sån där hittekatt. Nu var jag ju inte utslängd på gatan, men det var inte roligare att sitta inlåst i ett badrum i 2 år. Men det har jag glömt nu. Jag har himmelriket här på jorden. Matte o husse skämmer bort mig. Men jag talar minsann om, när jag tycker att jag fått vara ute för länge. Då blänger jag på dem, och säger ett litet förnärmat ”Jam”. Då ber matte om förlåtelse, och så får jag lite godis. Ha nu en härlig jul och ett gott nytt år. Det tänker jag ha. Hälsningar Majsan

 12. Hej Triton!
  Önskar dig och hela familjen en GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR.
  Hälsningar Ewa

 13. Hej Ewa!

  Tack så mycket för det, och alla vi här hemma önskar dig och de dina GOD JUL och GOTT NYTT ÅR tillbaka. Har du sedan en stund över hoppas jag förstås du tittar in till oss i bloggen under helgen!

  Tassekram Triton

 14. Hej Majsan!

  Vilken tur att du hittade din nuvarande matte och husse, eller om det var de som hittade dig. Blir alldeles förtvivlad när jag hör vad du varit med om och klarat av. Tack och lov att du nu har det så bra och blir så bortskämd som du förtjänar.
  En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi alla här hemma dig och de dina. Och jag hoppas förstås att ni tittar in till oss i bloggen till helgen igen.

  Tassekram Triton

 15. Ja, visst vart bilderna braiga, trots matten rumpfall, hihi. Ha det tills vi hörs igen!

  Russelpussar.

 16. Hej på er !
  Jag har tur som har en matte och en husse med kattvett. Ni har ju också tur, för ni har samma sak att glädjas åt. Ha en skön helg. Hoppas ni får några julklappar. Matte tror att jag hör väldigt illa, men jag har hört matte prata med husse om någon julklapp… Vi hörs. Hälsa alla i huset från Majsan, matte o husse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *