Dags igen för pälssvansar!

Förra året kom första snön som present på min födelsedag. I år blev det ingenting med det, och vad värre är! Alla här hemma glömde alldeles bort att jag fyllde år för en dryg vecka sedan.

Det har väl aldrig någonsin hänt i det här huset förut. Tvärtom har vi på slutet till och med firat småbrödernas halvårsdagar. Men när det äntligen var min tur, smög sig fyraårsdagen alldeles obemärkt förbi.

 

Det kom matte på först i tisdags, en hel vecka för sent. Men från den stunden vill jag lova att det firats med rosa rostbiff, fina fisken, vispgrädde, stadspromenader och nattliv på gården till långt efter midnatt.

Jag har till och med fått tassa helt fritt med matte ute på allmänningen när husse varit ute och krattat ihop de sista löven och prydnadsäpplena som fallit från paradisträden. Så för min del får de gärna glömma min födelsedag nästa år också!

 

Frid och fröjd och hur roligt som helst var det tills sent i fredags kväll. Då just innan vi skulle tassa in och lägga oss dök det upp en främmande katt utanför grinden.

Det räckte för att lillebror Febus skulle få spel och ”flyga” över nätet ovanför staketet mitt i mörkaste natten. Det hade inte hänt sedan i somras, och vi trodde alla att det aldrig skulle hända igen.

 

Så det var bara för husse och matte att ge sig ut med ficklamporna i högsta hugg och finkamma kvareret.  Först syntes inte ett spår efter honom någonstans, så vi förberedde oss på att tvingas vara ute och leta hela natten.

Men när matte återvände såg hon en ljus skepnad vid stenmuren i hörnet av allmänningen. Där satt lillebror Febus välbehållen, men nog så skraj, och väntade på att bli omhändertagen och hemburen. Han är verkligen dryg så det förslår!!!

 

Annat är det med broder Artemis, som utan tvekan är den mysigaste och gosigaste av oss alla tre. Han älskar fortfarande sina små pälssvansar, och kan ha hur roligt som helst när han leker med dem.

Ute på gården hoppar han högt i jakt på svansen efter att själv ha slängt upp den i luften. När den väl är infångad tassar han omkring med den i munnen tills han är beredd att släppa och börja jaga den igen.

 

Koncentrerad till tusen kan han hålla på och leka för sig själv både länge och väl fast han är tre och ett halvt år. Då och då släpper han ner svansen på gräsmattan, låtsas tröttna och vänder ryggen till.

Men det är bara hans sätt att lura svansen att jakten är slut. I nästa stund börjar han smyga och skjuta på den igen, och sedan står det inte på förrän den flyger i luften en andra, tredje och fjärde gång.

 

Pälssvansarna är inte bara Artemis favoritleksaker. De är också hans bästisar, som han kan ägna långa stunder åt att pyssla om och prata med, samtidigt som han bär dem upp och ner mellan favoritplatserna här hemma.

Nu har han snart nött ut sina svansar, och matte har lovet att skaffa nya. Då tänkte jag tassa emellan och lotta ut tre svansar att lysa upp höstmörkret med i väntan på snön.

Mejla bara namn och adress till gpia.persson@outlook.com senast den 16 november, så är du och din katt med i utlottningen. Med den lilla överraskningen, tackar jag för mig, tills vi hörs igen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

20 svar på ”Dags igen för pälssvansar!”

 1. Hejsan Triton! Ja på din gård vilar inga ledsamheter det verkar var full fart mest hela tiden! 🙂 Och den där svansen verkar ju vara helspännande så vi har sagt åt vår matte att maila så att vi har chansen att få en svans att dela på! 🙂
  Ha det så bra i väntan på ”det vita”!!
  Tassekramar från Felix & Felicia

 2. Det är alltid veckans höjdpunkt när jag får läsa om era äventyr, jag har följt er ett bra tag nu och mycket roligt och mycket tänkvärt har ni skrivit om, du och dina bröder.
  Många hälsningar Mari och missarna

 3. Hej Felix och Felicia!

  Ja minsann, nog är det full fart här nästan dygnet runt. Vi måste ju något ta oss till i väntan på den gnistrande vita snön.
  Frågar ni broder Artemis, så finns det inget bättre än en pälssvans att leka och gosa med. Så se till att er matte mejlar till matte! Då är ni garanterat med i utlottnigen.

  Tassekram Triton

 4. Go kväll matte Mari och missarna!

  Så glad jag blir att höra att jag är veckans höjdpunkt och att du och missarna väntar på mig. Förstår att du överdriver lite, men jag blir jättemallig i alla fall!!!
  Måste erkänna att jag har mycket tänkvärt på gång, men tappade fattningen lite när lillebror Febus försvann i fredags natt.
  Så jag hoppas att du och de dina fortsätter att följa mig och de mina även framöver. Och ni missar väl inte vara med i utlottningen av pälssvansar!

  Tassekram Triton

 5. Hej Triton! Ha den äran i efterskott!! Min matte har också haft födelsedag nyligen. Jag måste tillstå att jag inte tänkte på den jag heller. Det är inte så noga med tvåbeningarna tycker jag. Min födelsedag firas inte någon särskild dag. Kan firas lite när som… ibland med lax eller annat godis. Findus Katt han har fölsedag tre gånger om året! Då får han pannkakstårta! Som er Kajan.
  Findus det är ju han i boken. Den läser min matte för mig ibland. Förra året vann vi en pälssvans på mattes fölsedag! Tur va!? Den har jag kul med ibland. ”Dödar” den och så. Jag träffade min matte när jag var vuxen därför firar vi när vi vill.
  Nu ska matte skicka det här brevet, så nu säger vi Hejdå, Nospuss och Tassekram från Emma Katt och Veronika

 6. Hej Emma!

  Tack för det, och grattis på dig själv som kan fira lite när som helst. Det låter jättebra, och ska jag vara riktigt ärlig firar vi nog lite varje dag.
  Findus gillar vi skarpt alla tre. Han och hans husse älskar vi att kolla på i tv-apparaten, då vi inte har boken om dem här hemma hos oss.
  Roligt att höra att du fortfarande leker med pälssvansen. Det är något visst med de där små svansarna. Hälsa nu matte Veronika så gott, och njut av solen som skiner så fint i dag på förmiddagen!

  Tassekram Triton

 7. Grattis Triton på födelsedagen!
  Oj, oj, oj! Blev du bortglömd igen! Ja du, de där människorna… Men du blev ordentligt kompenserad tycker jag!
  I natt har det varit kallt, flera minusgrader, och till min förtjusning har nu Kurre vågat sig fram till fågelbordet. Ofta har vi två kurrar här på vintrarna – ännu mer underhållning för oss katter! 🙂 Idag har jag också sett en stor röd-blå fågel, som är mycket vacker och kallas nötskrika. Den är oftast mycket försiktig av sig, men nu verkar den ha hittat hit och återkommit flera gånger.
  Det är roligt att läsa om dina och brödernas äventyr. Men den minste verkar vara lite för nyfiken? Det är spännande men också väldigt farligt på andra sidan staketet för små katter. Det finns både elaka katter som skräms och alla dessa bilar… Hoppas ni är försiktiga framöver!
  Kramar Lakrits och matte!

 8. Hej Lakrits!

  Tack så mycket! Känns bra nu när ni alla vet att jag är fyra år och ingen ”duvunge” längre. Det är mest därför det är så viktigt att fylla år och fira det.
  Vad spännande det måste vara att ha kurrar hemma på gården. Det skulle jag gilla, då jag sett hur snabbt de springer upp för trädstammarna ute vid naturstigen jag brukar tassa med husse och matte.
  Den vackra fågeln du berättar om hade jag inte vetat alls vad var för sort om jag inte kollat på naturprogrammet i tv-apparaten i går kväll. Just då visade de bilder på en nötskrika, men det var rena rama turen att jag tittade just då.
  Ja, det är ingen överdrift att påstå att lillebror Febus är nyfiken. Det kan nu vara bra att vara, men han är det på ett alldeles för farligt sätt. Katterna börjar jag visserligen tro att han klarar av, men han förstår inte alls hur farliga bilarna är.
  Broder Artemis och jag lovar förstås göra vårt bästa för att hålla honom under kontroll så att han inte råkar illa ut. Men det är ingen lätt uppgift, då han flyger som en fågel. Hälsa matte så gott, och ha det så bra i kylan i väntan på den värmande snön!

  Tassekram Triton

 9. Hej Pia! Tack för dina gulliga kattbilder och mysiga berättelser! De värmer i höstkylan.
  Kunde inte komma fram på adressen som stod vid senaste bilden, men kan man hitta den där pälssvansen nånstans? Missan skulle säkert älska en sån.
  Gosa med Triton och de andra och krama dem från mig och Missan!

 10. Hej Siv och Missan!

  Det har varit krångel med en server hela eftermiddagen, men nu ska det gå att komma fram på adressen för utlottningen. Vill det sig inte med ett klick på adressen i texten kan du skriva den manuellt för vår mejl fungerar.

  Tassekram Triton och matte Pia

 11. Go kväll Vivianne!

  Tack för det rara du! Det inspirerar och gör oss så glada. Hoppas du fortsätter att följa oss, och en fin vecka önskar vi dig tills vi hörs igen.

  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 12. Nä, men jistanes har vi glömmat din födelsedag det var rackarns, nu skäms jag nästan. Så då lyfter vi på svansen och utbringar ett sjusjungande skall som jag hoppas hörs ända till Falun, matten hon hojtar ett jättegrattis i etterskott på 4-årsdagen.

  Jaså Febus har glömmat sig och hoppat över stängslet, attans det var ju just det han inte fick, tur att han inte sprang någe långt i alla fall, utan att matten och hussen kunde hitta honom. Då skulle de behöva haft såna där lampor som hussen fått hem till Civil, som lyser nästan hur långt som helst. Matten har testat när vi varit ute på kvällarna och det varit becksvart ute, som att titta en björn i rumpan, säger matten men det blev annat när hon tände ficklampan, ljust som mitt på dagen och jättelångt bort såg man vad som hände, hihi.

  Ja de där svansarna är jätteskojsiga det kan jag som är hund intyga, jag hade turen att vinna en och den var jättelajbans, men matten fick lov att gömma den för jag var lite mera för sluk och svälj då, hihihi.

  Ni får ha det så braigt nere i residensstan, här var det milt i morse med ett par plussisar, det var annat än igår morse, för då var det riktigt kalligt med minus 13,3 grader.

  Russelpussar i mängd!

 13. Grattis till dig, coola Triton. Matte skrattar och ler varje vecka när hon läser om dig och bröderna, det är bra att ni muntrar upp henne när vi vilar, hon är hemma från jobbet och sjuk. Här hemma på gården har vi ganska fullt upp med att kolla och prata med alla fåglar på gården (genom fönstret). När vi kommer ut så håller de sig jättehögt upp i träden och vill inte alls prata med oss, hm, måste vara olika språk vi pratar? Hoppas vi har tur med oss i utlottningen, behövs något att motionera med inne när det blir kallt ute, är bara skogisen Leo som gillar att vara ute i det vita. Kram från Leo, Magnus och Flora.

 14. Hej Felix!

  Så härliga ni är! Tack så jättemycket, men hur skulle ni kunna minnas när till och med matte missade. Nu hade allt varit frid och fröjd om inte lillbuset Febus återfallit i gamla synder.
  Då skulle vi ha behövt en sådan där lampa, som hussen din tagit hem till Civil. Tack för tipset om den! Det går kanske går att köpa en sådan helt privat, för här är det becksvart om natten.
  Ja visst ja, du vann en pälssvans förra året. Förstår nu att matten din fick gömma den då du är en äkta russelhund och ingen katt. Men ni kan ju spara svansen, om det är något kvar av den, som ett minne av mig.
  Här nere är det rena sommarregnet i dag, fast väderfarbröderna utlovat årets första snö.
  Och varmt och soligt lär det ska bli resten av veckan! Ha det så bra tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 15. Hej Leo, Magnus och Flora!

  Tack så jättemycket för grattis-hälsningen! Ni må tro att jag blir glad, då ni berättar att er matte skrattar och ler varje vecka när hon läser om oss.
  För göra mina medmänniskor glada ser jag som en av mina främsta uppgifter här i livet. Så hälsa så gott till er matte att hon ska krya på sig så hörs vi snart igen!
  Det här med fåglarnas språk är en gåta, och de flesta gillar oss väl bäst när vi sitter innanför fönstret. Men det är inte så illa det heller!

  Tassekram Triton

 16. Jättestort grattis i efterskott till dig Triton!! Tänk att du nu är hela fyra år, en stor och stilig herre. Man blir verkligen glad av att läsa om era äventyr och varm i hjärtat, och så fina bilder matte tar på er! Hoppas snön kommer snart så ni får det ännu mysigare på eran gård. Ha det nu så bra allihop!
  Kram från Inger och Sputnik

 17. Hej Inger och Sputnik!

  Jättemycket tack för grattis-hälsning och alla rara ord. Tänk att lilla jag, som visserligen är stor nu, kan göra dig Inger varm i hjärtat! Vi håller tummarna för snön, så blir det ännu bättre bilder. Må så gott båda två tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton

 18. Klart vi sparar svansen som ett minne av dig och den är faktiskt hel ännu, mest tack vare matten, hihi.

  Här skiner solen och det betyder ju att vi hade kalligt i morse, drygt 5 minusar.

  Russelpussar.

 19. Hej igen Felix!

  Härligt att höra och känns tryggt att veta var vi har varandra. Samma här, strålande sol, men inte alls lika kallt som där uppe hos dig. Dagens promenad gav nästan vårkänslor!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *