Tankar från ett storbilstak

 

 Hösten är här med soliga dagar, prasslande löv och massor av spännande trädgårdspyssel. Fjärran från instängdheten på kattutställningen förra helgen.

Men den är också här med mörka kvällar och kalla nätter för många katter. Små ”älsklingar” som haft ett hem men grymt svikits av människan.

Hur sådant fortfarande kan hända sitter jag vid min utkikspost på storbilens tak och funderar över.  Husse har som bäst putsat den skinande blank i dag, och vi har hjälpt till med våra svansar broder Artemis och jag.

 

Vi sibirer har massor med energi och trivs bäst ute i friska luften. Fina dagar är hösten nästan bättre än sommaren, samtidigt som blir allt skönare att kura skymning med husse och matte inne om kvällarna.

Tyvärr börjar samtalen återigen dugga tätt från förtvivlade djurvänner, som hittar övergivna katter på de märkligaste ställen. Alltför ofta så långt från bebyggelse att de knappat tassat dit på egna ben.

Det är lika varje höst, då matte är en sorts förmedlingslänk här i länet. Till henne ringer många för att få råd om och hjälp med hur de ska förfara med upphittade katter.

 

Tänk bara hur förtvivlade vi här hemma blivit i sommar när det hänt att lillebror Febus, klättrat upp på staketet och hoppat över.  Och då är han ändå över ett år nu! Men i våra ögon fortfarande en liten aningslös kattunge.

Hur då människor bara kan överge och en liten familjemedlem när det börjar bli mörkt och kallt ute går över mitt lilla förstånd! Men det händer både då och då även här inne i stan.

Just nu är vi engagerade i en liten trefärgad kattflicka, som irrar omkring vid några ödegårdar ovanför byn Rog några mil utanför Falun.  Hon är ensam och jätterädd och flyr så fort någon närmar sig.

 

Nu kan förstås en katt komma på villovägar av misstag och ha en ägare som saknar den. Då är det guld värt om katten är id-märkt i örat eller chip-märkt.

Allting går också mycket smidigare om ägaren anmäler katten försvunnen till polisen och annonserar efter den. Inte sitter och väntar på att den som hittar katten både ska hjälpa den och kosta på annons!

Sorgligt bara att de som bestämmer är så fega att de inte våga besluta om att alla kattungar ska vara id-märkta innan de får lämna sin mamma. Det skulle lösa så många problem som bara måste lösas.

 

För läget är kärvt då katthemmen är överfulla och hittekatterna blir allt fler. Så i höst gäller det att vi alla drar vårt strå till stacken och hjälper katterna här hemma precis som vi hjälper tigrarna i Indien.

Bra att veta innan vintern är att polisen är skyldig att ta emot en katt som lämnas in som hittegods. Allt fler poliser känner till det i dag, men långt ifrån alla framför allt på mindre ställen.

Det kan vara räddningen om läget är akut. Katten får då komma in i värmen och någon veckas i frist, medan upphittaren och polisen söker efter ägaren eller försöker hitta ett nytt hem åt den.

 

 Nu blev jag så där allvarlig som jag blir ibland, men det kan inte hjälpas. Det går inte att blunda när visaren utanför fönstret kryper under noll och det är rimfrost på taken. Fast när jag ser lillebror Febus balansera på trappräcket känns det bättre igen!

Veckans glada är i alla fall att jag lyckats värva två nya tigerfaddrar! Både pappa Kingen och farbror Zemjon i Brandalsund har lovat ställa upp och anmält sig till Katt hjälper katt.

Däremot grämer det mig att jag förra helgen missade att tipsa om Djurens Dag, som firas över hela världen den 4 oktober. Döm om min förvåning då dagen i media ropades ut som kanelbullens dag, fast det bara är ett modernt jippo!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

8 svar på ”Tankar från ett storbilstak”

 1. Hej Triton!
  Ja det är fruktansvärt med alla dessa övergivna katter! Här ner i Stockholm läser man ofta om folk som lämnat sina katter på tunnelbanan, bussar och t o m ställt kattburar mitt i stan och sedan gått därifrån! Man blir inte längre förvånad över hur vissa behandlar sina husdjur! Men det är för vår matte helt obegripligt och hemskt!! 🙁
  Tassekramar fr Felix & Felicia

 2. Go kväll Felix och Felicia!

  Just därför att det som inte borde få hända, ändå händer runt om i vårt avlånga land, måste vi alla sträcka ut en hjälpande tass eller hand till de övergivna katter som kommer i vår väg. Alla har inte som ni en trygg matte och ett tryggt hem.

  Tassekram Triton

 3. Hej på er!
  Åh, nu blir vi ledsna ögat för den lilla kattfröken i Rog och vår matte hälsar att om det är något hon kan hjälpa till med så är det bara att din matte hör av sig till henne.
  Många tassekramar Smilla och Fia

 4. Go kväll Smilla och Fia!

  Tack för det! Vår kattfälla är på plats och en snäll familj har gillrat den med mat och vaktar den. Samma familj fångade i fjol en gul kattpojke i samma fälla, och han bor nu och har det bra hos den. Vad som ska ske med flickan, om vi lyckas fånga henne, jobbar vi på just nu. Matte kontaktar er matte i morgon!

  Tassekram Triton

 5. Triton, din matte kanske kan råda mej…Har precis tagit bort min gamla hund, 13,5 år. Här hemma går en kattdam på 12,5 o jamar! Fundrar över om hon accepterar en liten katt i sitt hem!? Hon har alltid varit ensam ”herre” på täppan så att säja 🙂

 6. Hej KH,

  Förstår att ni är ledsna där hemma, då ni mist en älskad gammal vän. Matte hälsar att om kattdamen och hunden var goda vänner, och det märks att hon saknar den, accepterar hon sannolikt också en liten kattkompis. Det går förstås aldrig att säga bestämt. Men här hemma hade gamle Nisse blivit ensam när jag kom, och han tog hand om mig från första stund som om jag varit hans son. Nästan allt jag kan har jag lärt av honom, och jag saknar honom än! Du är så välkommen att slå matte en signal på 023-195 35, så får hon veta lite mer hur ni har det och kan då säkert också svara lite bättre.

  Tassekram Triton

 7. Matten blir så arger säger så många ord som inte lämpar sig i tryck, när hon läser om att en kattfröken får vandra själver ute, ja om alla katter och hundar med för den delen som dumpas överallt. Du förstår Triton att matten kan bli så arger så man nästan tappar hakan över alla ord hon kan, fast jag håller med henne man ska ta väl hand om sina fyrfota vänner. De är och förblir det bästa vi tvåbenta har säger matten och dem måste vi vara rädda om.

  Hon har skrivit till den där Eskil direkt och det kan alla göra hälsar matten, bara att gå ut på regeringens hemsida och där hittar man ministrarna och kan maila direkt till dem. Det är som att skicka brev, det diareförs (vicket svårt ord) och de måste svara, hihi. Om alla som vill ha en lag på att alla katter måste chipmärkas innan de får lämna modern, skriver till de däringa Eskil så kanske det blir så, vem vet.

  Ni får ha det så braigt med prasslande löv och nypussade bilar, hihi.

  Russelpussar.

 8. Jättebra Felix!

  Håller fullständigt med matten din om att skriva till den där Eskil. Matte har redan försökt via Djurskyddet, och till och med lämnat listor med massor av namn till honom för flera år sedan utan att något hänt. Dags nu att bombardera honom men kravbrev igen.
  Låt oss sätta igång på direkten. Ju fler dess bättre!!! Och ha det därefter så bra tills vi hörs igen.

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *