Tagen på bar gärning

Ertappad med fingrarna i syltburken! Det är så det brukar heta på finspråk. Men här hemma handlar det om att bli hittad med tassarna i blomurnan.

Och det just efter att matte matte lyckats peta ner de första kallodlade penséerna runt kryprosorna i den väntande blomurnan. Den som jag delat med rospinnarna den senaste veckan i väntan på att den skulle fyllas på med jord.

Lillebror Febus var bara ett litet knyte på två veckor i Brandalsund, när broder Artemis och jag hjälpte husse och matte att sätta blommorna i fjol. Så han är förstås helt lyrisk, över alla krukor som fylls med jord, och tror att de är till för honom att gräva i.

 

För lillebror Febus spelar det ingen roll om det bara är fluffig jord eller nyplanterade blommor med tillplattad jord i krukorna. Han gräver av hjärtans lust så blommorna byter plats, medan tassavtrycken avslöjar vem som varit framme.

Själv tar jag numera det mesta med ro, men får väl erkänna att också jag hälsat på i urnan och smakat på de späda krispiga penséerna. Men åren har lärt mig att göra det med finess och se till att inte trampa ner de små liven.

Broder Artemis som nyligen fyllt tre, och firats här hemma för det, har vi inte sett mycket av om dagarna den senaste veckan. Våren har nämligen kommit så långt att dörrarna nu står hemtrevligt på glänt både till bohuset och uthuset.

 

 

Det betyder att vi kan tassa ut och in efter behag, och uthuset är broder Artemis absoluta favoritställe. Där inne klättrar han så högt att det är stört omöjligt att hitta honom i smygen mellan yttertak och innertak.

Väl dold på hög höjd ligger han och spanar i timmar utan att avslöja var han är. Lillebror Febus håller honom troget sällskap, när han inte är nere och gräver av hjärtans lust i blomkrukorna.

Vad de såta bröderna egentligen sysslar med där upp under takåsen är det ingen av oss andra som vet. Vi kan bara gissa!

Jag misstänker att de spanar på de små husmössen, som vi vet att bor där. De varken hörs eller syns, men jobbar stenhårt! Jag minns en vinter då de snott fågeljordnötter ur husses påse och gömt massor i huvan på mattes gamla varma skogsjacka som hängde där.

 

Nu är våren här och Valborg närmar sig med majbrasa, firande och allt det brukar föra med sig. Till färgsprakande högljudd glädje för en del, men till sorg och rädsla för så många fler!

I år vågar vi i alla fall hoppas på en lugnare Valborg här i stan, då det stora firandet uppe vid Falu gruva ska ske utan fyrverkerier och smällare. Där ska i stället våreldar tändas runt Stora stöten, av hänsyn till de rara berguvarna som bor där.

Fåglarna har just häckat och är som känsligast för störningar just nu. Och då får ju alla vi andra åka snålskjuts på dem, och även vi slippa det eviga skjutandet från firandet vid gruvan.

 

Majbrasan hör Valborg till, och brasa blir det förstås också vid gruvan och på många andra håll. Rör gärna om bland kvistarna nertill innan ni tänder på. I fall att någon liten halvvaken igelkott skulle ligga kvar där.

Nästan ännu viktigare att tänka på igelkottarna är det när det gäller lövhögar och annat trädgårdsrens, som nu börjar eldas upp i många trädgårdar. Flytta alltid på dem innan de tuttas på, då  lövhögar och liknande är de populära övervintringsplatser för just igelkottar.

Våren är sen och vi väntar fortfarande på våran ”Kotte”, så varningen känns verkligen både angelägen och befogad. Jag håller  sänghalmen varm tills han kommer, och med det önskar vi alla er alla en trevlig Valborg och första maj!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

8 svar på ”Tagen på bar gärning”

 1. Hejsan Triton! Tänk att det äntligen är vår och dags för blommorna, ni är ju så otroligt gulliga när ni trädgårdsarbetar! En sån liten rackare Febus är som gräver och planterar om helt i onödan, men han han lugnar nog ner sig när han blir lite äldre. Hoppas kotten kommer snart, bra att du håller värmen så länge! Ha en trevlig Valborg och hälsa dina fina bröder, matte och husse så gott! Kram från Inger,Llyr och Sputnik

 2. Hej Inger, Llyr och Sputnik! Ja tänk vad tiden går, och nu har vi fått en ”trädgårdsmästare” till i familjen. Så jag hoppas verkligen att det blommar och solen skiner här sista söndagen i juli nu med. Vi hörs och ses, och till dess må så gott alla tre!
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 3. Hej på er

  Äntligen söndag och dags för trevlig läsning om vad ni gjort i veckan. Här i Österå är det två glada ”tjejer” som vann en pälssvans i förra tävlingen den busas det med på hög och låg nivå, ovanpå på mattor och under eller hittas gömd i en hopkörd matthög i hallen. På dagarna är vi ute och kollar på allt som gömt sig under snön och solar i den sköna vårsolen.
  Mjau Mjau från Lisa o Moa till er alla.
  matte Gunnel

 4. Hej Lisa och Moa! Härligt att höra att ni gillar pälssvansen, och ännu gladare blir vi att läsa att ni väntar på å oss varje söndag. Förstår att det är jättemycket spännande där ute där ni bor, och älskar att sola gör vi alla under samma sol. Hälsa matte Gunnel så gott från oss alla här hemma!
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Du och dina bröder har det allt riktigt skön, blomster i krukor, ja det lär nog dröja här. För i morse när jag kom ut var det vitt överallt, flera centimetrar har det ramlat ner och det vräker ner fortfarande men har blivit mera sludd nu. Pippisarna åt upp en full fågelstuga på morgonen, det var fulla altangolvet med fåglar när matten gick ut för att fylla på mera frön, tur att vi har kvar än av pippfrön. Så nu vet du hur vi har det här uppe i norr, snö vart man än tittar, jag som var så lycklig att matten och jag kunde gå på nya ställen ute i skogen, fnys.

  Du får ha det så braigt med våren och allt vad den innebär, här lär det dröja men enligt matten så ska vi åka och hälsa på våren eller om det kanske är försommar där, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 6. Hej Felix! Är det verkligen sant att ni fått tillbaka snön där uppe i norr. Det har vi lyckligtvis sluppit, men trots blommorna är det ruggigt kallt även här. Så ska ni åka och hälsa på våren, eller till och med försommaren, får ni allt åka långt. Var ni än är så önskar vi dig, hussen och matten en fin Valborg och solig första maj!
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 7. Jippi i morgon är det Tritondag, som jag jämt kallar söndagar nu. Trots att veckorna går fort så känns det ändå långt mellan söndagarna. Så fort man har läst bloggen så bara längtar man till nästa. Alla era galna upptåg och äventyr är alltid lika roligt att läsa. Och så mattes underbara bilder, ja man kan inte annat än njuta.
  Längtar tills i morgon.

 8. Tack rara Gudrun. Jag och bröderna blir så malliga av att höra att söndagen numera är Triton-dagen för dig. Nu är det lördag kväll, och den som väntar på något gott…
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *