Lite ovisst känns det…

 

Tredje advent och julen kryper allt närmare. Visst känns det bra med några extra ”röda” dagar då vi bröder får rå om husse och matte ännu mer! Och husse och matte får rå varandra lite mer de med.

För just det här att få vara lediga tillsammans och göra precis vad vi vill, när vi vill, är det bästa med julen. Vi firar alltid väldigt fridsamt här hemma och försöker tänka på varför vi firar jul.

Inte för att vi förstår så mycket av det där med stjärnan i Betlehem, som visade vägen till det nyfödda Jesusbarnet i stallet på julafton. Men visst tänker vi när vi  sitter i fönstren  och tittar ut mot himlen om nätterna.

Jag tänker och önskar att varje stjärna kunde leda en katt, som saknar rum för natten, in i värmen om än bara i ett stall. Och speciellt tänker jag förstås på den som väntar smått, och snart ska bli mamma katt, ute i kylan. Och det gör säkert broder Artemis med!

Det är matte som lärt oss att tänka så.  Och under  julen har jag tid, då det inte är så mycket här omkring att hålla koll på. Vi tar det som sagt lugnt, och tjuvstartade faktiskt firandet lite i förmiddags med att titta på Pettsson och Findus hela familjen.

Det passar oss, då husse eller matte är naturmänniskor, som inte förstår sig på det där att stressa sönder det fina med julen. Vi tänder våra lyktor med levande ljus ute på gården leker och busar i snön medan husse och matte njuter av friden.

 

Men lite ovisst känns det, på ett alldeles speciellt sätt, för matte i år. I veckan som gick fick hon och alla hennes arbetskamrater erbjudande att sluta frivilligt, men ändå få pengar till mat åt oss bröder några månader framöver.

Så det är vad hon grubblar på just nu, då det ska lämnas besked en bit in på nya året. Och det tål förstås att tänka på, då matte jobbat på tidningen så länge hon kan minnas.

Men jättemånga ska bort under de närmaste tre åren, och nu försöker de som bestämmer lösa det med nå´t som kallas frivillig avgång. Både lockande och skrämmande på samma gång, och det påverkar förstås oss här hemma och inte minst mig som skriver på söndagarna.

Men en sak törs jag lova med mattes goda minne!  Det är att Veckans Triton kommer att finnas någonstans på det nätet, och att matte kommer att fortsätta skriva om och försöka hjälpa djur. Och självklart hoppas vi att ni följer med även om vi byter adress.

Nu snabbt över till dagens höjdpunkt och min trivsamma uppgift som adventstomte. Svaret på frågan var förstås rara tjurenFerdinand, och veckans röda pricken pekare och en pälssvans går till Gudrun Westling i Älvdalen.

Pälssvans och fladdermus kommer med posten till Sigbritt Evertsdotter i Falun och Inga-Britt Hellgren i Björbo. Grattis alla tre säger jag övergår till dagens fråga.

Nu undrar jag vad det rara paret heter, som så kärleksfullt suger i sig långa makaroner i rutan på julafton. Svaren skickar ni som vanligt till djurliv@dt.se senast lördag.

Och precis som förra veckan, sparar jag alla rätta svar, som inte vunnit, i tomtesäcken, så att den som svarat på varje adventsfråga nästa helg har tre chanser att vinna.

Med det önskar jag er alla en fin vecka, från ett grymt nollgradigt Falun med kramsnö. Och om ni inte redan märkt det, kolla igen så får ni se, hur lika Pettssons Findus och broder Artemis är!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis och Febus

 

24 svar på ”Lite ovisst känns det…”

 1. Hej Triton
  Tycker det låter jättetråkigt om Matte ska sluta på tidningen ,men hoppas att det går att fortsätta ändå på bästa sätt.

 2. Hej Triton!
  Tack så väldigt mycket för vinsten som jag ser att jag ska få. Den ska min son ta ner till Heby för där finns missarna Max, Edvard och Barbro och dom ska få leksakerna. Lille Max har bott hos min son när husse har varit på semester. Än så länge är han liten, men han är en Maine Coon så det blir nog en bamsing med tiden.
  Än en gång TACK och ha det så mysigt med matte och husse i julsnön.

 3. Hej Monica,
  Inget är bestämt än, så matte och jag får fundera på det i lugn och ro under julhelgen. Lovar berätta mer om vad som sker. Saknar Malungsmålet och välkomnar det från dig igen.
  Tassekram Triton

 4. Tjoho! Vi vann en pälssvans … och en fladdermus! Tusen tack! Här ska allt lekas som bara den så våra runda kattmagar får sig en omgång. Det har ju varit så kallt en längre tid så vi har inte velat gå ut och frysa om våra fina tassar. Matte har allt försökt men vi har vänt på stört och gått till dörren igen … och tänk, matte var lika glad för det hon också.
  Tassekramar till er!
  Eric och Bella … och matte Sigbritt

 5. Hej Gudrun! Hoppas sonens katter får roligt med dem. Är så härligt när ”farmor” svarar på frågor åt de små liven. Fast maine coonen blir nog snart riktigt stor. Saknar din älvdalska och hoppas på den nästa gång, så jag har nånting att grubbla på medan småbröderna leker.
  Tassekram Triton

 6. Hej Eric, Bella och matte Sigbritt!
  Nu hoppas jag verkligen det blir leka av för det där med rundmagar tycks vara ett problem. Vi har fått höra det gång på gång Artemis och jag, men en lillebror som Febus rekommenderas om inte pälssvansen räcker till.
  Tassekram Triton

 7. Hej Triton! Tack än en gång för vinsterna vi fick förra veckan. Pälssvansen blev väldigt uppskattad ska du veta. Pricken har vi inte testat ännu. Jag tänker också på alla missarna som inte har ett hem nu på vintern när det är kallt ute. Man skulle vilja ta hand om allihopa. Om nu matte och du skulle sluta på tidningen så lovar jag att följa med er till er nya blogg. Ha nu en bra vecka alla i familjen Persson hälsar Lotta, Tusse, Zibell och Leo.

 8. Hej Lotta, Tusse, Zibell och Leo! Härligt att höra att min lilla pälssvans uppskattades. Glad också över att ni följer med om det skulle bli så frampå vårkanten.
  Tassekram Triton

 9. Jahapp….är det inte så, när allt är bra är det tid för förändring! Vi får hoppas för alla parter att det löser sig på bästa sätt!!!
  Vi tänker på din matte Triton o naturligtvis på alla missar , hundar, kaniner,sköldpaddor, hästar getter m.m. som tack vare din mattes engagemang har kommit tillrätta med alla läsares hjälp!
  God jul på er allihopa från Tizzy i Hedemora!

 10. Hej Tizzy! Roligt att höra från dig och känna att ni precis som vi tänker på de hemlösa små. Tack för dina och din matte Maggies rara ord.
  Tassekram Triton

 11. Jag blir så glad av att se korten på dig och dina syskon – jag tycker att ni är väldans stiliga!

 12. Häj atte!
  Jasso du edd wilad lär dig dalska? Do beller du tag fram arbiesmasin og skriev http://www.alvdalska.nu. Dar finns ed nogu uärd so du beller byr o min. Se kumb ed fel in flierer och flierer för uändä ukin for stjikk in föslae.
  Nu fikk du fel nod tä uänå dig o.

  Avi ed so guätt mes juäle ir.

  Se al du els ad ollum iem nest dig!

 13. Hej Lillemor! Tack rara du för det. Nu blir vi nästan lite malliga både småbrödeerna och jag.
  Tassekram Triton

 14. Hej Gudrun! Var så säker, vi sätter igång på direkten. Matte är lika engagerad som jag. Hon gick i skola i Mora en gång och förstod inte ett dugg av älvdalskan. Nu kör vi!
  Tassekram Triton

 15. Hoppas det löser sig på bästavis för er matte, men oavsett så kommer jag definitivt att fortsätta följa er 🙂

  Kram Mia, matte till Missy, Poppy och Spotty och mamma till Fabian

 16. Hej Mia och alla de dina! Tack för det rara du. Det gör oss här hemma så glada!
  Tassekram Triton

 17. Hej Triton.
  Va kul att vi lyckades vinna en pälssvans och en fladdermus, det blir perfekt för Sissi och Sotis som helst inte går ut nu då snön och kylan kommit, så nu blir det att leka och jaga pälssvans mm samt varandra för motion det behövs alltid.
  God Jul och Ett Gott Nytt 2013 önskar vi er.
  Sissi och Sotis med matte Inga-Britt

 18. Hej Inga-Britt, Sissi och Sotis! Hoppas pälssvansen och fladdermusen sätter fart på julfirandet hemma hos er och att ni får en riktigt trevlig helg.
  Tassekram Triton

 19. Så mysigt ni har det, med massvis med snö, jag tycker att det ser ut som om ni har mera än vad vi här uppe i nordväst har. När matten sen fortsätter att läsa om hur ni firar jul, så är det nog lika här säger matten. Ja, jag vet ju inget om julen men jag får välan lära mig, hihi.

  När matten sen läser om att din matte ska sluta på sitt jobb, får vi lite hicka men sen när vi läser om att ni fortsätter, då blev det lugn och ro igen, klart att vi hänger med, vart ni än styr kosan i cybervärlden.

  Ha nu en musig vecka och hjälp eran matte att får julefrid, för det är vi fyrbenta väldans bra på. Matten sa att hon skulle gjort ett par saker men jag ville leka och då blev det som jag ville, hihi. Säga vad man vill men matten är väluppfostrad, hihi.

  Russelpussissar i mängd.

 20. Hej Felix! Tack för det löftet, för vem vill förlora en russelkompis som du. Nu kan jag vara lugn för det, och hoppas du får en riktigt mysig jul du med. Låter som om mattarna är ganska lika, och kan lockas till lek nästan när som helst.
  Tassekram Triton

 21. Hej Triton med familj!
  Jag måste tacka dig för den jätteroliga prickleksaken som husse köpte till mig
  -sedan dom hade läst din blogg! Husse och matte trodde först att den kunde vara
  farlig (något som heter laser), men när dom såg att du ger bort såna som pris
  så köpte dom en till mig. Det är den roligaste leksak jag nånsin har haft och jag sladdar runt på parketten så att både damm och mattor yr! Husse och matte tycker att det är bekvämt, för dom slipper krypa på golvet och peta fram bollar och tussar under möblerna.
  Husse är så snäll så han skottar kattstigar runt hela vår stora tomt, så jag kan springa runt och kolla utan att få snö på magen!

  Riktigt många julkramar och nyårsönskningar
  från huskatten Mimi i Leksand

 22. Hej Mimi med familj! Så roligt att du tog mitt tips på allvar och fick husse och matte med på noterna! Vi skickar julkramar och nyårsönskningar tillbaka.
  Tassekram Triton

 23. Hej Triton!
  Vill bara skicka en önskan till er om en God Jul och ett Gott Nytt bloggår!
  Hoppas att det ordnar sig för matte och att du kan fortsätta blogga annars blir det väldigt tomt och tråkigt på söndagskvällarna. Vi har ju börjat längta redan på måndagarna tills nästa gång.
  Förstår att ni är jätteglada för all snö som ramlar ner, men det är inte jag. Ni har väl fullt opp med att leta rätt på Febbe i snödrivorna kan jag tänka mej, så jag förstår att älvdalskan får vänta, det är ju jullov så läxorna får du ta sen.
  Hoppas att ni får en fin helg. Hälsa så mycket till småbröderna och naturligtvis till matte och husse.

  Kramar till er från Gudrun.

 24. Hej Gudrun! Det ska ordna sig sig, för egentligen handlar det ju bara om vad vi ska ha för adress i arbetsmaskinen framöver. Huvudsaken är i stället att du följer med, så att vi inte tappar bort varandra utan får lära oss lite mer älvdalska.
  Tassekram Triton med bröderna Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *