Härligt, härligt men…

Så kom den då äntligen tillbaka! På dagen en månad efter min snöklädda födelsedag. Och nu ser den ut att ligga kvar och linda in oss i ett mjukt gnistrande vitt täcke.

 Och den är ju som allra bäst just när den faller och strax efteråt. Så de senaste dagarna har det inte handlat om så mycket annat än att leka och busa i snön.

Fast som storebror har jag också gång på gång fått rädda mellanbror Artemis och lillebror Febus undan ljudet från snöplogen. De blir så rädda när den dundrar omkring alldeles utanför staketet, så de sätter full fart upp på trappan, där jag får sitta och lugna dem.

 En finare första advent än i dag tror jag inte att jag kan minnas. Gården här hemma är som en dröm, och i går kväll tände husse och jag det första levande ljuset i stora lyktan ute på gården.

 Inomhus förbjuder tre yviga svansar allt vad levade ljus heter. Därför har matte mitt i härligheten bett mig sända ett varningens ord till alla hussar och mattar att vara väldigt försiktiga.

 En svansviftning som fångas av ljuslågan kan sluta i ”katta-strof”, och just i dag låg också ett varningens ord från kåren som släcker bränder i brevlådan. Det berättade att brinner fyra gånger så mycket i våra hem den här tiden på året. och att de flesta eldsvådor orsakas av levande ljus.

Medan ni tittar på hur härligt vi har det i snön tassar jag vidare på den inslagna vägen. Många paket ska slås in den närmaste tiden, och prasselsnören är något av det roligaste som finns att leka med.

 Men det är också bland det farligaste som finns för oss katter. Prasselsnören är både vassa och starka, och börjar man tugga på dem och svälja brukar det vara svårt att sluta.

Snöret går bara inte att bita av, utan mer och mer följer med ner i magen. Sedan är det roliga slut, då snöret fastnar och snärjer, och måste plockas ut hos veterinären.

Samma sak med de flesta prydnadsblommor, som nu och en månad framåt pryder våra fönster. De som matte säger heter hyacinter, amaryllisar och tazetter är alla giftiga för oss katter, precis som bären från järnek och mistel.

 Ingen av oss här hemma smakar på blommor inomhus, men framför allt kattungar är, som alla vet, nyfikna på det mesta. Så vill du vara på den säkra sidan håll då både levande ljus och julblommor utom räckhåll !

Matte vill också varna för små nötter, som är roliga att jaga på golvet, men inte större än att de kan slinka ner. Och är olyckan framme blir det även efter det ett fortsatt tråkigt ”firande” hos veterinären.

Hoppas att jag nu inte blivit så trälig att ni slutat att läsa. Men synd nog är det så att mycket av det mysiga pyntandet till advent och jul faktiskt är farligt för oss katter.

 Tack och lov att det finns trygga ljusstakar att lysa upp tillvaron med. En trygg sådan med en levande katt bredvid är väl det finaste och mest hemtrevliga som kan ses i ett fönster!

Titta bara på broder Artemis, där han sitter och önskar förbipasserande trevlig advent. Och medan han gör det ska jag passa på att vara lite adventstomte.

För varför ska man bara sprida glädje på julafton. Jag vill göra det varje söndag fram till jul med små enkla frågor hämtade från Kalle Anka och hans vänner i rutan på julafton.

 I dag söker jag namnen på  två helt oemotståndliga, charmigt tjattrande ekorrar, som retar gallfeber på allt och alla. Vet du vilka de är, mejlar du svaret till djurliv@dt.se senast på lördag

Då är du med och tävlar om en röda pricken pekare, två pälssvansar och två små fladdermöss. Riktigt roliga grejer att leka med, när nu rysskylan lär ska svepa in över landet och inte alla vill gå ut.

 Med det önskar brödraskapet och jag er alla en fin fortsättning på första advent och en härlig första vintervecka i december!

 Tassekram Triton, Artemis och Febus

 

 

10 svar på ”Härligt, härligt men…”

 1. Oj, oj va´ni är mysiga i den vita fina snön, som de vackraste julkortsbilder! Ni busar väl på ordentligt så ni inte fryser. Bra att ni varnar för levande ljus, med blixtens hastighet kan olyckan vara framme. En gång har det osat svedd kattsvans här hemma måste jag skamligen erkänna men som tur var gick det bra! Sköt om dig och de dina nu Triton!
  Adventshälsningar från Inger,Llyr och Sputnik

 2. Hej Inger, Lhyr och Sputnik! Tack för det, och lova att ni är rädda om er så vi får höras igen!
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 3. Men såå fina ni är alla tre…fast på min dator är ni lite längre än vanligt …? hmmm…..är nog något tokigt här!!!
  Tassekramar från Tizzy!!!
  Tack för alla varningar dom behövs..när min matte fyllde år nu på senhösten fick hon en jättebukett med amaryllisar…….hon log o tog emot..sen när gästerna gått hem så slängde hon dom…..jag är en sån katta som älskar att tugga på allt som är rött från växtriket…men bara om det är inne!!!
  Mitt senaste tugg var säna där röda svampar av frigolit…men hann knappt sätta tänderna i dom förrän matte var där…så nu är dom också borta!!!
  Tack o mjauuuuuuuuuu

 4. Hej Tizzy Du kan vara glad du som har en så förståndig matte. Jag känner mig lugn för att ni får en trygg både advent och jul tillsammans! Hälsa matte så gott från oss alla!
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 5. Ja, det är tur du varnar oss övriga vad farligt allt är matten passar på att varna för russin, som för oss hundar är direkt livsfarligt. Det räcker med några få, för att vi jyckar ska få bestående men på våra njurar, i många fall leder det till döden. Vissa av oss raser är känsligare än andra, varför är det ingen som vet inte ens veterinärerna. Vi har en brasklapp till, den här kylan kan var direkt skadlig för våra tassar, öron och annat som står ut från vår kropp, så ta inga långa promenixer med mattar och/eller hussar, de får motionera på gymmet i stället, hihi.

  Här var det iskalla 30 i morse, så det kändes som om jag frös fast när jag gjorde ettan men det gick bra och matten och jag rusade in igen. Sen läste matten om att ni hade runt 20 minusar, så jag antar att ni måste ha en väldans tjocker päls som tycker att det är musigt ute nu, hihi. Ser ju på bilderna att ni tumlar runt i snön som några isbjörnar, så ni har nog björnpäls på kroppen, hihi.

  Ni får ha det så braigt nere i länssta’n och var rädda om tassarna nu när vermotern kryper ner, hihi.

  Russelpussisar i mängd.

 6. Hej Felix!
  Hugaligen för 30 grader, då tror jag knappast att ens björnpälsen räcker till. Runt 20 är nog till och med och med för oss. Så var rädd om dig där uppe i norr! Bra att du varnar för russin, som tycks vara väldigt lömska. Matte kommer att skriva mer på nyhetsplats om julens faror för ”russelkompisar” eller hundar som det så vackert heter.
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 7. Hej Triton!
  Å, så fina ni är på bilderna! Men det är ni ju jämt förståss. Jag förstår, att när matte vill att ni ska sitta så här fint så är det bara att säga till och ni gör precis som hon vill, eller hur?
  Ja nu har det blivit vinter som ni har önskat, men jag är inte lika förtjust i det som ni är. Men är man siberian så är man.
  Sköt om er nu och ha det bra!

 8. Hej Gudrun! Ska jag vara riktigt ärlig är det nog snarare så att matte får passa på plåta när det passar oss. Får vi bara vara ute i snön är det inga problem, fast visst har det varit kallt de senaste dagarna. Och då har vi ju nästan haft ”lenväder” jämfört med uppe i dina trakter. Så var rädd om dig i rysskylan.
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

 9. Jag kan bara hålla med Llyr och Sputnik och deras matte. Vilka underbara! bilder, Man vill bara krama och mysa med dessa mysiga kattpojkar.
  Min egen katt avskyr snön. Hon KRÄVER att jag ska ta bort! den. Hon vill ha GRÄS! Men jag säger: nu är det såhär fram till mars. Tyvärr.

  Många varma tassekramar till alla tre. Vi hörs!
  Från Emma och Veronika

 10. Hej Emma och Veronika! Tack för det, du får väl komma in och provkrama när du har vägarna förbi. Krama Emma från oss tills vi hörs.
  Tassekram Triton, Artemis och Febus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *