Faddrar är vi allesammans

Go´ måndag och jättemycket tack för alla rara grattis-hälsningar, efter att jag berättat att jag fyllt år den där enda vita vinterdagen hittills. Menade förstås att tacka redan förra veckan, men glädjen överskuggades av mörkret och den lilla hemlösa kattfamiljen jag skrev om.

Därför kan jag nu istället berätta vad vi fick i födelsedagspresent här hemma. För vi fick faktiskt var sin fast det bara var jag som fyllde år! Inte för att vi märkt av den så mycket, annat än som en blank liten tass att hänga på selen.

Matte skrev för inte så länge sedan i tidningen om att alla hussar och mattar kunde bli tigerfaddrar tillsammans med sina katter. Så vi fick bli tigerfaddrar alla tre, och lär ska känna oss stolta över det.

Tigern finns inte här men är det stora kattdjur som råkat mest illa ut under de senaste 100 åren. Nu i höst kan därför den som vill bli fadder, tillsammans med sin katt, bli det för en liten slant varje månad.

Vi katter kan också bidra genom att köpa en viss sorts mat, som tagits fram just för att hjälpa för den utrotningshotade tigern. Men här hemma är vi så dåliga att äta mjukmat, att det fick bli fadderskapet i stället.

Och visst känns det stort att som liten katt få vara med och hjälpa till att rädda de stora hotade katterna. Jag har aldrig träffat någon tiger men väl beundrat dem på Animal Planet, som storebror Nisse lärde mig titta på när jag var liten.

Det var hans favoritprogram, och jag minns hur han låg på ryggstödet bakom husse i tv-fåtöljen närmast rutan och följde allt som tilldrog sig. Kom djuren för nära drog han sig tillbaka till soffan bakom mattes rygg, och kikade bara fram då och då.

Artemis är väl den av oss som påminner mest om en tiger, och visst ser han respektingivande ut i äppelträdet. Så om ni inte redan är tigerfaddrar, men blivit nyfikna på att bli det, är det bara att gå in och läsa mer på ”katt hjälper katt”.

Tigrar finns det inga här men väl massor av ”småvilt”. Det vet alla som  varit ute om kvällarna och kollat gräsmattorna  i plusgraderna på slutet. För er andra kan jag berätta att det krupit omkring allt från tusenfotingar till sniglar i skenet från utebelysningen.

Och vad värre är! I skydd av mörkret har lillebror Febus, med magen som insats, satt i sig allt som rört sig i de blöta rabatterna och på den fuktiga gräsmattan. Han har tuggat så intensivt att det låtit nästan som när våran ”kotte” smaskade i sig rå strömming i somras.

En kväll var det nästan så att matte började undra om det var ”kotte”, som kommit tillbaka med plusgraderna. Men bara tills hon fick se att det var lillebror som satt och frossade på maskar. Och tur var väl det, för ”kotte” ska sova vid det här laget, för att komma tillbaka utvilad och hungrig frampå vårkanten.

Annars går lillebror Febus numera i den inre kretsen under smeknamnet ”Raggar-Febbe” . Han har fått smak på det här att åka storbil, och helst inne i stan när trafiken är som värst! Så om kvällarna har husse och matte börjat ragga med honom, då det just nu är det bästa han vet.

Men med tanke på lillebrors glupande aptit i rabatterna på slutet, var det faktiskt rätt skönt med lite rimfrost på marken i morse. Då är det slutjagat på gräsmattan och kan det vara bra med en liten pälssvans i brist på ”småvilt”.

Mina tre svansar den här veckan går till Ulla Andersson, Grycksbo, Nadja Grufman, Ludvika och Annelie Lövgren, Malung. Grattis, säger jag till er som visste att svaret var elake Måns, och och lovar att pälssvansarna kommer med posten i veckan!

Och till er som inte hade turen med er den här gången säger jag håll ut. Det kommer fler chanser då och då fram till jul!

Tassekram Triton med bröderna Artemis och lille Febus

4 svar på ”Faddrar är vi allesammans”

 1. Du har glömt att skriva svaret på frågan, kanske det är fler än jag som undrar, hihi. Lycka till ni som vunnit svansar, jag har fått en ny spännande grej att kolla in, muspekaren när matten kör dator, den finns ju överallt, så jätteskojsig att jaga, hihi.

  Nu till det där med krypisar, visst finns de här uppe med för matten hittade några krypisar som följt med mig in, för igår hade vi plussisar på kvällen vi med. Idag är det hela 4 plusissar, konstifikt när det nu borde vara kallt och vinter här uppe.

  Jag är nog lite lik Febus, för jag bara älskar att åka bil och sen hussen fixa värmedyna till mig, så är det ännu bättre. Värmedynan är egentligen en sån där värmesits men efter som den är avlång så passade den prexis i min dyna. Så nu fryser jag inte om rumpan, när jag ska ut och åka, innan bilen blivit riktigt varmer.

  Russelpussisar i mängd.

 2. Tack Felix för att du finns! Det är så sant och du har så rätt. Nu har jag lagt till den där elakingen i bloggen, och självklart får du en liten belöning för att du hjälper mig. En pälssvans bara till dig – kommer bara från mig – med posten.
  Tassekram Triton

 3. Hej Triton! Tack så mycket för svansen som kom i brevlådan idag, jag har lekt med den hela dagen. Så nu är jag helt slut.
  Puss o Kram
  Från Ceress
  (Ps: Jag tycker du är den stiligaste katten i hela Dalarna:Ds)

 4. Hej Ceress! Så glad jag blir att läsa att du tyckte om svansen. Och visst är den liten men naggande go! Ha så bra med den, hälsa matte så gott och hör gärna av dig igen.
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *