Hur många ”taggisar” har han?

Älsklingen är kvar, och har blivit riktigt stöddig. Tro inte att han viker en tum för oss här hemma längre. Nej, nu är det lillebror Artemis och jag som får maka på oss och släppa förbi honom.

Det gör vi nu så gärna, då han liksom tillhör familjen och inte gör en fluga förnär.  Bara förgyller tillvaron om kvällarna,och är spännande att kika på, där han sussar sött i ”kotte”-bure,n eller sovkupén,som den också kallas, om dagarna.

Men inte nog med det. Han gör rätt för sig också och vaktar trädgården om nätterna mellan de äventyrliga utflykterna  han gör i området.

Och tur är väl det! För häromnatten  hoppade en sådan där ”utomjording” ni vet, som inte varit till veterinären och blivit lugn och snäll och go, över staketet och in på våran gård.

Jag höll som vanligt vakt i fönstret och väckte matte i ren ilska över att sitta inne och inte kunna jaga bort vidundret. Jag försökte spela mig ut på fönstret till ingen nytta,  men kunde snart lugna ner mig.

För matte hade knappt hunnit fram fönstret när vi fick se ”kotte”  i full karriär på höga ben jaga  bort ”utomjordingen” från från gården. Sällan har jag sett en katt försvinna så snabbt runt farstukvisten och fly över staketet ut mot gatan.

Så helt kart är det han som håller utomjordingarna borta, när lillebror Artemis och jag är inne om nätterna. Och då är han förstås värd både alla ”pannkisar” och det kilo strömming han klipper ner i magen varje vecka.

För jag har då aldrig i mitt liv sett en så liten varelse som kan äta så otroligt mycket. Vi kan sitta hela familjen och bara imponeras av hans smått otroliga aptit. Och det riktigt syns hur han njuter av maten.

Och visst är det väl suveränt av honom att vara mjukiskompis med lillebror Artemis och mig, men taggig till tusen mot lurviga inkräktare. Jag har försökt räkna hur många taggar han har, men misslyckats och därför frågar jag er! Hur många taggar har en igelkott?

Trisslotter står på spel, och svaret skickar ni till djurliv@dt.se Senast nästa lördag måste jag ha era mejl för att kunna presentera tre vinnare på söndag.

Däremot kan jag redan nu berätta att igelkotten är ett miljoner år gammalt urtidsdjur, och att det kanske är  därför som det är så fascinerande att sitta och smygtitta på ”kotte”. Ingen får heller göra honom illa då alla ”kottar” är fridlyst och inte får fångas, förföljas eller dödas av människan.

Husse och matte har nånting som heter Securitas, som håller koll här hemma  när de är borta.  Lillebror Artemis och jag ”har ”kotte” som vaktar trädgården åt oss när vi är inne om nätterna.

Det låter som en saga, men det är faktiskt sant!

Tassekram sibiren Triton med lillebror Artemis

6 svar på ”Hur många ”taggisar” har han?”

 1. Hej Triton! Det gläder mig att läsa att kotte är kvar och vaktar er så fint mot utomjordingarna på nätterna. Han är en riktig tuffing. Det gillar jag. Jag ser på en av bilderna att du kom riktigt nära. Härligt. Ha en bra vecka och hälsa Artemis.
  Hälsningar Lotta

 2. Å Triton och Artemis, tänk att kotten fortfarande är kvar hos er.Kotten är verkligen roliga. Jag längtar så mycket att vi hade kottar hos oss också men icke sa nicke. När jag såg en kotte sist då bodde jag i Vikarbyn, och jag var 5 år gammal när jag såg den första kotten, och kotten var kvar bra länge hos oss. vet du en sak, jag fick klappa kotten, och se kottens ungar, ja det var tider det, men det fanns ju inte så många bilar då på den tiden. Kram till er från matmor.

 3. Hejsan Triton! Åhh va bra att kotten är kvar och vaktar er gård, han har allt valt bästa hotellet och restaurangen! Och Tusen tack för det lilla kortet som visar temperaturen i bilen, det kom med posten för ett par dar sen. Hälsa Artmis, matte och husse så mycket.
  Trots det kalla – Soliga hälsningar från
  Inger och Morris

 4. Åh, så söter kotten var, bra matsmak har han oxå den gynnaren, fast jag föredrar pannkisar framför strömming, förstås. En igelkott är nog det bästa som finns att ha på en gård, för den håller oönskade djur borta, säger matten. Ni får vara glada så länge som kotten stannar och säg åt matten att hon inte ska ha för välstädat, för då kan kotten flytta, för han gillar när det är lite rörigt. Söt är han i alla fall så det förslår, fast mycket stickig med alla sina taggisar.

  Russelpussar.

 5. Hej på er! Jag blir glad i hjärtat att läsa att kotten blivit bofast för ett tag hos er och att ni lever i symbios – alltså att han håller nattvakt! 🙂
  Äter han strömming? Är den rå eller tillagad tro?
  Snart antar jag att tillökningen i familjen är på väg… Jag väntar också! 🙂

 6. Va kul att ”kotte” vaktar eran gård natte tid 🙂 Det är såå kul att läsa att de går bra med ”kotte och er! Är imponerad över att ”kotte” äter strömming, för det gör inte jag. Just nu är jag ensam här uppe i norra Sverige. För Hellraiser, Jemina och Trigun är hos mina föräldrar på ”semester”. Ska ner till dom under midsommar. Ha det så bra, många tassiga kramar matte Anna. Hellraiser och ”tjejerna” hälsar också! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *