Ett litet kort som kan rädda liv

Det behöver inte vara så väldigt varmt ute för att det ska bli stekhett i bilen. I alla fall inte om den om står stilla och solen ligger på!

Mitt budskap i dag är därför kort och gott. Lämna aldrig ditt husdjur ensamt kvar i bilen. Den riskerar förvandlas till en tortyrkammare och du att förlora det bästa du har.

Mellan pingst och midsommar är solen brännande het, även när det  det i skuggan känns ganska svalt. Redan i morse hade den ”hottat” upp vår inglasade termometer i topp och gjort den brännhet att nosa på.

Jag vet vad jag talar om för både lillebror Artemis och jag känt hur varmt det varit i bilen de korta stunder vi åkt till skogen. Men de korta stunderna är det värt att få komma ut i stora vida världen.

Husse har ett temperaturkort från Djurskyddet i bilen. Matte är med där, så jag har också i år fått en bunt kort att dela ut till er som hänger med oss i bloggen.

Det är en säkerhet att ha ett sådant med i bilen. En säkerhet som kan rädda liv!

För solen rör sig på himlen, och där det är skugga ena stunden kan det vara gassande sol nästa. Och hur snabbt temperaturen stiger  i en parkerad bil kan du läsa på kortet.

Mejla bara namn och adress till djurliv@dt.se och skriv Veckans Triton överst i mejlet, så kommer kortet på posten. Först till kvarn, så länge korten räcker…

Förra veckan lovade jag också att berätta hur det gick för lillebror Artemis i skogen den här första gången i år. Det lär ska ha gått jättebra, och han blev så till sig  av att smyga runt i blåbärsriset att han aldrig höll på att komma hem.

Men kan ni gissa vad han blev mest fascinerad av. Jo, förstås bäcken som följer naturstigen och låter så där härligt. Vid den blev han bara sittande, lyssnande och jättesugen på att börja leka med vattnet som han gör här hemma.

Han nöjde sig dock med att beundra det självgående vattnet den här gången, men nästa gång tassar han säkert i och börjar leka. Vattentokig som han är!

Åter till det här med sommar, sol och semestrande med hund och katt i bilen. Tänk på att det inte bara är stillastående bilar som kan vara jobbiga för oss.

Vi har päls fast det är sommar och svettas inte på samma sätt som ni människor. Trampdynorna är det enda vi har att ta till och så att försöka flåsa ut värmen.

Vi tål därför inte lika mycket som ni, utan behöver täta stopp med möjlighet att svalka av oss. För ska vi vara med på semestern, ska det ju vara trivsamt för oss också.

Och tänk för allt i världen på att inte binda hunden eller katten vid det som kallas dragkrok bak på bilen. Det kan sluta riktigt illa och tål säkert att återkomma till fler gånger i sommar!

Tassekram sibiren Triton med lillebror Artemis

14 svar på ”Ett litet kort som kan rädda liv”

 1. Ja, vad ska man säga, du har stenkoll på allt som sker, och att din lillebror artemis:hittade till bäcken.Man kan se hur han njuter av vattnet som slingrar sig fram, och han ville nog hoppa i och bada, men då måste storebror vara med och vakta honom.Och du Triton du blev förtjust i en ko som stod och betade, det är så roligt att se vad du hittar på, och din lillebror Artemis.Vad glad jag blev när du hade skrivit om att rädda liv.Tur att det finns temperatur-kort. Kram från Lena Åkerman

 2. Hej Lena! Ja, jag försöker i alla fall hålla koll, och skickar förstås ett litet grönt kort till dig.
  Tassekram Triton

 3. Hejhej Triton!
  Det är alltid kul att läsa din blogg. Interssant att läsa va som händer i eran vardag. =)

  Många tasskramar från Jemina, Trigun, Hellraiser och matte Anna.

 4. Hej hela familjen! Härligt att ni hänger med mig i min egen blogg, och jag skickar naturligtvis ett grönt kort till er. Kan vara bra att ha i sommar!
  Tassekram Triton

 5. Jag är nog lite lik Artemis, för jag älskar att leka med vatten. Matten kan inte fylla vattskålen med så mycket vatten för då blir det lätt insjö på golvet. Jag kan bara inte låta bli att sätta tassen i skålen och vispa runt. Ibland så tar jag båda framtassarna till hjälp och drar skålen över golvet och då skvimpar det överallt, hihi.

  Braigt att du tar upp det här med bilåka, för det kan allt bli jädrans så svettigt i en varm bil. Matten och hussen brukar turas om att handla, så någon sitter kvar med mig där bak med luckan öppen på vid gavel, hihi. Fast nu de här varma dagarna har matten och jag varit hemma, när det blev som varmast så gick vi in och matten startade den där blåsen på väggen som ger värme på vintern och kyla på sommaren, blev så skönt inne när matten kört den en halvtimme.

  Ha det så braigt med skogspromenixer och allt annat skojsigt.

  Russelpussar.

 6. Tack för att Du varnar om värmen i bilar!
  När Du ser en hund sitta i en bil, så titta om den har vatten i skålen och ordentlig ventilation, säg till Bilföraren eller skriv ett Meddelande och fäst det under vindrutetorkaren – så att
  Han / Hon blir uppmärksammad.
  På åtta år , har jag räddat 17-vovvar som
  lidit i bilen, jag har bevakat 2-stora P-platser i Sundsvallsområdet.
  VAR VAKEN DET GÅR SNABBT ATT EN HUND I VÄRSTA FALL AVLIDER=DÖR EN SMÄRTSAM DÖD i en HET BIL !

 7. Tackar, tack! Just nu är mina älskade katter på ”semester” i Hofors hos mina föräldrar. Ska ner snart och hälsa på dom. Men jag vet att dom hälsar så mycket till dig. =)

 8. Hej Felix! Tänk att ni är såna vattendjur du och lillebror Artemis. Skulle vara kul att se er plaska tillsammans i sommar!
  Skickar förstås ett temp-kort till dig med, som du kan ge till matten. Då kan ju du be att jag får ett kort på dig i stället.
  Tassekram Triton med lillebror Artemis

 9. Hej Lars Owe! Bra gjort och fortsätt hålla koll på bilarna. Du får förstås temperatur kort du med.
  Tassekram Triton med lillebror Artemis

 10. Hej Triton! Vilken vacker bild matte tagit på lillebror vid bäcken. Man kan riktigt se hur han njuter. Det är bra att du berättar om temperaturkortet. Jag fick ett sånt av eran matte förra sommaren. Jag brukar använda kortet i bilen fast mina katter aldrig åker med. Jag har sett hur varmt det kan bli. En ros till Lars Owe som gjort en sån insats under alla år. Ha det så bra i sommar så kanske vi ses i slutet av juli. Kramar till dig och lillebror från Lotta.

 11. Hej Triton och Artemis!
  Följer din blogg varje vecka.
  Tackar för temeraturkortet.Perfekt att lätt kunna ha koll på temperaturen när man reser även om matte aldrig lämnar oss ensamma i en varm bil.
  Många kramar och ha en underbar sommar.
  mvh
  Drutten och Lilling

 12. Hej Drutten och Lilling! Härligt att höra och hoppas ni fortsätter att följa oss i bloggen.
  Hälsa också matte Åsa så gott. Ni kan vara glada som har en så klok matte att hon aldrig lämnar er ensamma i bilen.
  Tassekramar Triton & Artemis

 13. Jippi, snart är det söndag igen! Alltid lika spännande att läsa om era äventyr. Tack för att du vill berätta för oss!

 14. Hej Gittan! Härligt att veta att det är någon som väntar på mig! Jobbar för fullt och bara timmar kvar tills jag är klar. Skickar förstås ett temperaturkort till dig med.
  Tassekram Triton med lillebror Artemis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *