Veckans Triton om dagsmejan

Strålande sol, dagsmeja och  hela förmiddagen i solstolarna. Bättre kan det väl inte bli! Och till råga på allt tre veckor för tidigt.

Den traditionella premiären här hemma brukar annars alltid vara Vasaloppsdagen första söndagen i mars. Men redan i går kväll efter väderleksrapporten på tv började husse och matte tala om solstolarna.

Inte för att jag vågade tro att det var dags redan nu. Men när husse började klättra högt i uthuset i morse väcktes hoppet på allvar.

Och sen stod det inte på förrän vi låg där som tända ljus i de gamla välbekanta solstolarna lillebror Artemis och jag. Känslan går knappast att beskriva i ord, den måste upplevas på riktigt!

För det  pirrade i hela kroppen och liksom susande i öronen när strålarna siktade in sig på oss och nådde ända fram. Sämre blev det heller inte av att matte flyttade stolarna med oss i efter solen så vi kunde njuta  i flera timmar.

Husse och matte fikade förstås ute, som alltid den här första ”soldagen”, som här hemma  är en en riktig familjedag. Bara vi fyra och våren tydligt är på väg att knäcka vintern och väcka både oss och gården.

Men jag kan lova att luften suger, och efter solbadandet i stolarna och en stunds tokfnatt i snön, slockande vi som utblåsta ljus  båda två. Och säkert kommer det bakslag, men det får vi ta.

Inte förrän jag vaknade kom jag på att lillebror Artemis faktiskt inte alls var så tokig som klädde av sig alldeles för tidigt. Faktiskt ligger vi ju tre veckor före med vädret, och ska sanningen fram så har även jag tappat halva yllekragen de senaste dagarna.

I går när jag skulle snygga till det som är kvar fick jag en hel ulltuss i munnen. Den fastnade på tungan och trasslade in sig i hörntänderna, så matte måste hjälpa mig att bli kvitt den.

Och som ni förstår är det ett evigt kammande och borstande nu. För lillebror och jag hjälps åt att samla ull åt alla våra pippisar, som snart ska till att bygga bo.

Dessutom får vi ett par droppar av nån sorts specialare, som ska snabba på pälsbytet, och ge oss snygga blanka vårkläder. Hur det blir med det får framtiden utvisa, men det för i alla fall det goda med sig att vi blir sprutmatade som när vi var små.

Tvära kast här mellan rysskyla och vårsol. Orsaken till kylan i köket, som jag  frågade om förra söndagen, var förstås att husse frostade av frysen. Och det var faktiskt rätt så häftigt att ligga och hålla koll och drömma om Sibirien på det varma köksgolvet.

Rätt svar hade också de flesta av er listat ut, och med datorns hjälp har matte och jag dragit tre vinnare. Grattis säger vi i dag till Lillemor Jernberg, Gävle, Lotta Leksell Pros, Stora Skedvi och Solveig Svensson, Borlänge, som får två trisslotter vardera med posten.

Med det slutar jag för i dag, och hoppas vårvintersolen fortsätter skina på oss alla!

Tassekram sibiren Triton med lillebror Artemis

2 svar på ”Veckans Triton om dagsmejan”

  1. Hej Triton! Tänk vilken underbar dag det blev. Här hos oss har det droppat lite från taken och fåglarna har kvittrat jättemycket. Nu måste husse och jag börja se till att göra rent holkarna innan pippina ska börja lägga ägg. Vi brukar nämligen alltid vara för sent ute. Ni såg verkligen ut att ha det skönt i era solstolar. Jag hoppas det blir fler såna dagar framöver. Ha det nu så bra och så hörs vi av framöver. Hälsa lillbror. Kram Lotta

  2. Det är te å ha dä bra, flyttas med stol och allt eftersom solen flyttar sig, hihi. Nja ska jag vara ärlig så har det nog varit så, här tidigare men nu är jag ingen soldyrkare har egenteligen aldrig varit, så det var mest brorsan som matten fixade solen åt. Jag har inte tid att ligga och lata mig, måste hålla kollen på tvåbeningarna, så de inte försvinner. För det har jag märkt att så fort jag slappar lite, då är det nån av dem som puser iväg, hihi.

    Ni ser ut att ha väldans bra där i solen, men då antar jag att ni inte har så hiskeligt kallt heller. Igår morse var det -20 här och idag -15, så här är det inte läge att ligga och sola, även om vermometern stod på 5 plussisar igår mitt på da’n. Ni får ha det så skönt i solstolarna, hihi.

    Taxpussisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *