Veckans Triton om farliga Falun

Jag säger bara FFF! Det står inte som många kan tro för Falu Folkmusik Festival, utan för Fula Farliga Falun. Och det är precis vad det är här hemma på nedre Elsborg just nu.

Frågan är om det verkligen får se ut på det här sättet. Ända sen förra helgen har det inte gått att gå ut på promenad utan livet som insats. Och det är de kommunala snöröjarnas fel!

På Sturegatan, där vi bor, har husse hela vintern skottat och sandat trottoaren, så att vi och alla andra har kunnat gå säkert. Men nu har kommunen barrikaderat hela trottoaren ända in mot vårat hus med meterhög smutsig snö från gatan.

Det betyder att matte och jag måste gå mitt i gatan bland trafiken. För på trottoaren, på andra sidan, står pinnar som varnar för snöras och gör det omöjligt  att gå där.

Då det dessutom är gatuparkering på den sidan, så det är bara en smal bit  av vägbanan som fötter, tassar och rullande bildäck har att samsas på. En skam för Falun, tänker jag, då jag ser hussar och mattar försöka ta sig fram med sina husdjur.

Fel blir det också då matte har lärt mig att vi ska gå på trottoaren och inte vara ute och irra bland bilarna. Nu finns plötsligt ingen trottoar att gå på, och det är trångt som bara den. Förstår ni hur det känns och hur farligt det är!

Jag behöver mina promenader, precis som alla hundar behöver sina promenader, och det ser livsfarligt ut när jag sitter i fönstret och tittar ut. Försvinner inte snön från våran trottoar nu i börjat på veckan, så tänker jag skriva ett elakt brev till kommunen.

För som ni hör är jag riktigt på hugget. Och kan jag skriva i tidningen kan jag väl skriva till kommunen också. Jag börjar bli stor nu och måste tydligen börja engagera mig i både djurskydd  och samhälle.

Ligger snön fortfarande kvar i morron, så ligger kommunfarbröderna risigt till. Och kommuntanterna med för den delen, om det nu varit såna med och beslutat om de livsfarliga snövallarna här utanför.

Gamla människor med rullstöd, föräldrar med barnvagnar och hussar och mattar med husdjur riskerar varje dag att råka illa ut utan trottoaren utanför vårt fönster. Och det är  inte bara synd om fotgängare och tassanvändare, utan också om bilisterna. I sina höga lastbilar ser de knappast oss nere på gatan, när vi är bara någon decimeter ifrån dem.

Och lastbilar är det gott om här utanför, då vi har två grannföretag, som dagligen får varor och självklart behöver få det. Samtidigt är det många andra tungt lastade bilar, som dundrar genom här för att slippa in i stan.

Så trottoaren behövs verkligen, framför allt på sträckan mellan Gruvgatan och Berghauptmansgatan. Nu är det upp till kommunen att se till att vi får tillbaka den tryggheten, innan det behöver hända en olycka.

Och som om det inte vore nog med att det ser ut så här! I dag, och fortfarande nu i kväll, regnar det också så att det är hur halt som helst.

Men ut måste vi, matte och jag. Så det är bara att  hålla tassarna och hoppas på det bästa. Både för våran, och alla andras del, på den här biten av Sturegatan.

Tyck nu inte att jag är för grinig, för det är jag inte. Men ibland måste man repa humör när det spårar ur alldeles. Och det har det tyvärr gjort när det gäller säkerheten i trafiken här och nu!

Tassekram från sibiren Triton 62 veckor ung och 6 800 gram tung

6 svar på ”Veckans Triton om farliga Falun”

 1. Usch, det där lät inge vidare men glashala gator och inga trottisar. Det är nog tur att vi bor på landet, för där kan man ge husse och matte en blåsning om de inte sköter sig. Här sandas det alltid om det blir slirigt och så kommer det en traktor och fixar vägen in till oss. Kanske Falun tillsatt för mycket chefer så det inte finns pengar över till att ta bort snö och is, hihi.

  Taxkramisar.

 2. Hej Triton vad trist ni har det på gatorna, är inte bättre i Borlänge, matte vara ute och halkade idag. Inte är du grinig heller Triton, man måste fräsa ifrån ibland.
  Tassekram Fialotta och Stensture.
  PS, Stensture är min nya kompis.DS.

 3. På Manhemsvägen och Svärdsjögatan har vi samma problem, men här har också husse eller matte glömt att plocka upp efter efter sina älskade hundar…

 4. Håller med dej Triton,det är ett helv_te att försöka ta sej fram på många gator..men hoppas på bättring från någon vettig människa.PEAB har hållit cykelvägarna så fina i vinter,De kan då skrapa och skotta snö o sanda dom grabbarna.Ska vi skicka en lista med namn på..isåfall kan vi oxå skriva på.Du har rätt i Bloggen,Du är bäst Triton- charmtroll,/Lena

 5. Bra Triton tog upp problemet att inte kunna gå på promenad i Falun?

  Trodde att det enbart var ett problem på landsbyggden.

  Vi har inte ens en trottoir i Linghed – det är bara att slänga sig i snövallarna när timmarbilarna närmar sig.
  Tänk att jag så länge trodde att det hörde till att trivas på landet att slänga sig i diket för att bilarna skulle kunna passera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *