Veckans Triton om att bli gulleplutt igen!


På order av veterinären har jag med gott samvete kunnat ligga på trappan och bara njuta medan jag studerat det vilda djurlivet på gården den här veckan. Men nu är jag jaktlysten igen och riktigt på gång att jaga allt smått och gott som rör sig.

Veterinär Elisabeth lyssnade på hjärtat och konstaterade att allt var bra innan hon vågade ge mig en sömnspruta.

Väl uppe på vågen imponerade lilla jag med att faktiskt väga nästan fem kilo. Det var viktigt för veterinär Elisabeth att veta hur tung jag var för att kunna ge mig lagom mycket medel i ”sömnsprutan”.

”Sömnsprutan” har verkat och veterinären Elisabeth och sköterskan Marie-Louise gör mig redo för operation.

Efter kastreringen har jag fått både smärtstillande och en uppvakningsspruta. I väntan på att den ska verka får jag ligga på sjukhusets lugna uppvakningsavdelning.

Väl hemma igen börjar jag snart repa mig, och redan samma kväll sätter jag igång att leka lite inomhus då jag har utegångsförbud.

Vid kastrering avlägsnas testiklarna genom två snitt i pungen. På bilden ses veterinären lägga det första snittet.

Här har veterinären dragit fram den ena testikeln, som syns mellan tummen och pekfingret. Blodkärlen tillsluts med en peang innan testikeln avlägsnas.

Operationen avslutas med att veterinären knyter ihop kärlet testikeln varit fäst vid med en tråd som kallas catgut och släpper tillbaka det in i pungen. Snitten lämnas öppna för självläkning.

Nu har det hänt, och därför har jag varit konvalescent den här veckan. Det betyder att jag fått lov att ta det lite lugnt på order av veterinären. Och veterinären måste man ju lyda!

Det var minsann ingen väntetid på Falu Djursjukhus, som jag hoppades på förra helgen, utan matte fick in mig nästan direkt. Hon ringde dit i måndags morse och talade om hur ”bufflig” jag var, och redan dan därpå väntade veterinär Elisabet Jakobsson och sköterskan Marie-Louise Olsson på att få ta hand om mig.

Så halv nio på morgonen skjutsade husse upp matte och mig med storbilen till djursjukhuset. Och knappt hade vi hunnit anmäla oss i receptionen förrän veterinären kom ut till väntrummet och hämtade in oss.

Lika bra var väl det förresten, för det låg en jättestor hund i väntrummet och tittade på mig. Fast den hade nog varit kul att bekanta sig med, då den låg alldeles stilla och bara såg snäll ut. Och trots spänningen så blev jag förstås lite mallig när hundens husse sa att han tyckte jag var fin!

Väl inne i behandlingsrummet kollade veterinären vad jag var för en och lyssnade omsorgsfullt på mitt lilla hjärta. Då hon var nöjd med det hon hörde, lyftes jag upp på vågen och fick sen en spruta som gjorde mig så trött, så trött…

Efter det vet jag ingenting om vad som hände, förrän jag började vakna och kände matte pussa mig på huvudet. Jag var kastrerad och hade efter ”sömnsprutan” blivit opererad och fått flera andra sprutor. Hu då!!!

Efter en sista koll fick jag sedan åka hem och fortsätta vila ut under min egen filt uppe i favoritfönstret i mattes arbetsrum. Fast först sov jag en lång stund i sängen på mattes bröst med huvet nersjunket vid hennes hals. Jag behövde liksom den gosstunden för att tuffa till mig och komma igen.

Hungrig var jag också så det förslog så fort jag slog upp ögonen. Jag hade ju inte fått äta nånting på morgonen, och blev nu förstås serverad mat i sängen. Några timmar senare började jag känna vad som hänt och förstå att veterinären verkligen hade opererat mig.

Och faktiskt redan efter bara några dar så har jag blivit mycket lugnare inombords och snällare mot storebror Nisse. Husse och matte säger att jag snart är lika mjuk och go´ som när jag var en liten kattunge. Jag är tydligen på väg att bli en riktig gulleplutt igen!

Och det är ju sån jag egenligen är och sån jag vill vara!

Tassekram från sibiren Triton 30 veckor ung och 4 900 tung

(Klicka på bilden där jag ligger på trappan så får ni följa mig på sjukhuset. Det tre operationsbilderna kommer sist i fall ni inte vågar titta på dem. Alla andra bilder är snälla, bara så ni vet.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *