Manar till eftertanke…

In en liten sväng från filosoferandet i grönskan till arbetsmaskinen och verkligheten. En verklighet, som manar till eftertanke, om det eviga eländet någonsin ska ta slut.

Jag tänker då på alla de hemlösa katter och kattungar, som ständigt och jämt hittas och omhändertas av hjärtevarma djurvänner i ideella sammanslutningar runt om i landet.

 

Nätet i arbetsmaskinen, bara ett klick bort från där jag skriver, svämmar över av nödrop om upphittade katter. Ofta med mammor med ungar, som tvingats till en ovärdigt tuff start i livet.

Jag har skrivit om det här förut, men det tål att påminnas om just nu. Inte minst som det snart är val och våra fega politiker till stor del bär skulden till misären i kattkolonier och liknande.

 

Självklart har simpla kattägare största ansvaret! Men om politikerna  haft mod lagstifta om ID-märkning och registrering av alla kattungar, innan de lämnar mamma katt, hade mycket varit vunnet.

Sedan skulle det naturligtvis också lagstiftats om att alla katter, som inte ska användas i seriös avel., ska till veterinären för att bli lugna snälla och goa som jag brukar uttrycka det.

 

Hundratusentals djurvänner har i omgångar skrivit på namnlistor för det här, både genom Djurskyddet och Djurens Vänner.  Listor som  överlämnats till ansvariga politiker och där gömts undan utan åtgärd.

Men vi får inte ge upp, och tro att allting löser sig,  för att länsstyrelsen sedan halvårsskiftet tagit över ansvaret från polisen.  Vi måste alla dra vårt strå till stacken och hjälpa till där vi kan.

 

Nog om det  och efter en veckas vanlig svensk sommar  börjar hjärnkontoret fungera igen. Det får mig att fundera över vad  årets ”ökensommar” egentligen ställt till med.

Oroväckande lite flygfän! Bara sparvilarna här hemma blir fler och fler för var dag som går. Men så åker husse också  i skytteltrafik till Dalviks kvarn och handlar talgbollar, solroskärnor och nötter åt dem.

 

Märkligt tyst och stilla verkar det också vara i skogen, dit husse och matte drar på viltsafari titt som tätt. En liten nyckelpiga var det enda de kunde  hitta och matte fascineras av härom sistens.

Grubblar gör vi  förstås här hemma på hur många vilda djur som blivit lågornas rov i sommar.  Ingen vet, men trots det släpps jägarna snart lösa i skogen! Det manar också till eftertanke…

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

 

 

 

 

10 svar på ”Manar till eftertanke…”

 1. Alltid så kloka ord från dig Triton. Sommaren var en plåga men inte för Sture som pressa på balkongen dygnet runt. Var många gånger jag undrade om han levde. Är inte mycket fåglar, flugor och getingar i år. Hoppas att katten får bättre status, skriver på allt.
  Ha en lite svalare vecka i Falun.

  Tassekram Fialotta och Stensture

 2. Jag vet inte hur många listor matten skrivit på för att få till en lag om att dels göra djuren snälla som du skriver och märkning samt registrering. Tyvärr tycks inget hjälpa, matten försökte att få till samma sak i den här kommunen som de har i Västerås kommun, där det är lag på att alla katter som går ute ska vara märkta och registrerade. Nu är det massor med ägare här i Malung/Sälens kommun som letar efter sina katter, vet inte hur många men det är många som saknar sina katter. Sen är det många katter som verkar sakna ägare också, så det vore underbart om alla ägare kunde ta sitt förnuft till fånga och märka samt registrera katten innan den försvinner.

  Angående vilda djur och bränder, alla som kunde tog sig undan men många insekter, kryp av alla de slag blev nog lågornas rov för de hinner inte undan. Flertalet fåglar hade sina ungar flygfärdiga i alla fall så de klarade sig säkert. Vi har då inte haft någon brist på insekter, humlor, vilda bin, flugor, mygg och dessa envisa knott. Så det har funnits gott om mat till pippisarna förutom det som matten dagligen slänger ut, tur vi bor på skogen, hihi. Inte heller har det varit helt torrt här, bara den sk gräsmattan som fick nog och gav upp men det var inte mycket till matta före ovädershettan heller. Övrigt gräs ser ut att ha växt och är grönt och frodigt, så här är det ingen ökentorka som det är i ex Mälardalen, Öland osv.

  Ni får ha det så bra nere i södern, här uppe har det blivit kallare, var bara +0,2 grader i natt, så det dröjer nog inte länge innan farbror Frost dyker upp, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 3. Kloka ord som vanligt från arbetsmaskinen, tror det blir en väldigt tråkig höst vi har framför oss. Både djur och natur har tagit mycket stryk av denna värme/torrperiod vi har haft. Nu har vi haft lite regn några dagar här hos oss efterlängtat då det mesta vissnat och skrumpnat. Björkar o kastanjeträd är bruna o tråkiga, vi får nog inga varma höstfärger att glädjas åt i år. Tänk om människorna kunde tänka längre än näsan räcker ibland när det gäller att värna om alla djur. Kramar till er alla i Falun från Milou & Nellie o husfolket

 4. Så många kloka tankar, hoppas verkligen att katternas status kommer att stärkas allra snarast.
  Puss på nosarna från Signe och Anna

 5. Kloka tankar du har.
  Nej aldrig aldrig ger vi upp. Vi ska kämpa för varje katt.
  Hur kan lagen svika ett älskat husdjur så.??
  Findus och Molly tycker att vattnet till fåglar och andra djur smakar så mycket bättre. Och så mattes vatten också??
  Kramar från oss i Ulvshyttan

 6. Gör mitt bästa för att ingen ska glömma att vi alla behövs och måste fortsätta kämpa för varje katt! Hur lagen kan svika är ett lika stor gåta för oss här hemma som för er i Ulvshyttan. Och vattnet smakar som sagt bäst på de mest märkliga ställen! Alla här hemma hälsar!
  Tassekram Triton

 7. Vi måste alla hjälpas åt att fortsätta sprida kunskap, om att katten inte klarar sig själv, och att varje ägare har ansvar för att inte fler oönskade kattungar kommer till värden. Pussar tillbaka från oss alla!
  Tassekram Triton

 8. Så rätt ni har där nere i söder. Tänk om människan kunde tänka lite längre, när det gäller både vilda och tama djur! Tror alla tagit stryk, då det är så väldigt tyst i skogen, och någon färgprakt är knappast att vänta trots lite välbehövligt regn här hemma. Vi får hjälpas åt och kämpa vidare! Alla här hemma kramar er tillbaka och hälsar så gott!
  Tassekram Triton

 9. Det här med alla vilsna, ofta övergivna, katter tycks vara ett problem utan slut. Men vi får aldrig ge upp utan kämpa vidare, så vi får samma status som du bästa russelhunden. Låter annars som ni där uppe i fjällvärlden har det lite bättre än vi med flygfän och grönska.må blommor
  Visst hjälper varje regndroppe till att bättra på grönskan, men alla små blommor, som lobelia och grusnejlika, blev så stressade när regnet äntligen kom att de på bara något dygn torkade bort. Och nu står det alltså inte på förrän farbror Frost dyker upp! Har visst visat sig på flera håll i Malungstrakten, som husse och matte kommer ifrån.
  Uppfriskande i ala fall att höra från dig, och du Felix, och du får hälsa matten och lillhussen så gott tills vi hörs igen!
  Tassekram Triton

 10. Tack för era rara ord. Det enda vi kan göra är fortsätta kämpa så att alla katter får trygga kärleksfulla hem. Det vet väl ni, Fialotta och Stensture, som hade det tufft innan matte Gudrun öppnade sin dörr för er.
  Ha det nu så gott, när värmen givit med sig lite, så hörs vi alldeles snart igen! Alla här hemma kramar och hälsar!
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *