Det som göms i snö…

 

Det som göms i snö…, och inget märkvärdigt med det! Men visst blev vi väldans överraskade, när det började skymta till synes luftburna grästuvor under den töande snövallen.

På några dagar smälte två  härligt frodiga grästuvor fram till oss, som längtade efter att få lite grönfoder i magen.  Först förstod vi ingenting, men när snön väl smält fick vi förklaringen.

 

Där på stenplattorna i rabatten hade husse och matte glömt kvar två amplar med höstväxter från farstukvisten. De hade efter hand snöats över och till slut övervintrat i den meterhöga snövallen.

I grönskan har vi sedan dess turats om att sitta och knapra i oss nästan hela tuvorna! Och det märkliga är att gräset och de andra höstväxterna i amplarna fortsätter växa som inget hänt.

 

”Kotte” ser vi fortfarande inte mycket av. Han kommer i mörkret,  hälsar på oss, äter, dricker och sover en stund i sitt sköna gröna hus! Efter midnatt drar han sedan vidare ut på äventyr.

Vår taggiga kompis säger inte så mycket. Men vi har lovat honom att vädja till alla som tänker bränna trädgårdsskräp eller tända Valborgseldar. Tänk  efter före så  ingen liten sovande ”kotte” blir lågornas rov!

 

I trädgården räcker det med att flytta ris-eller lövhögen en bit, så hinner ”kotte” vakna och sätta sig i säkerhet. Valborgseldar, som inte kan flyttas, säkras genom att oroa lite med kvistar nere vid marken runt om.

På det sättet kan vi alla få ett riktigt trevligt Valborgsfirande, under förutsättning att allt fler slopar raketer, fyrverkerier och smällare. Tänk på   vilda och tama djur och fira utan ”skrämskott”

 

Allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid sina Valborgseldar av hänsyn till djur och djurskydd. Samma sak gäller också många stora affärskedjor, som helt slutat sälja sådana här plågsamma pjäser.

Heder åt dem och lova hjälpa till att sprida vårt budskap om både  ”kottarna” och det eviga smällandet.  Ett ytterst obehagligt privat ”puttrande”,  som egentligen är förbjudet, och brukar börja redan på eftermiddagen!

 

Minns ni förresten ”Måsen” och hans fru som troget kommit och högljutt sjungit  in våren hos oss i snart 20 år.  I slutet på sommaren försvann han oförklarligt och frun satt ensam här och ropade flera veckor.

Vi befarade då att vår ringmärkta ”Måsen” råkat illa ut och undrade hur det skulle se ut i vår. Nu vet vi att han lämnat oss för gott, och nyligen anlände frun med en ny make vi sin sida!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

 

 

6 svar på ”Det som göms i snö…”

 1. Så sanna ord! Vi önskar er en fin valborgsmässoafton allesammans ❤️?
  Puss på nosarna från Signe och Anna

 2. Tack sötaste Signe och matte Anna! En riktigt fin Valborgsmässoafton önskar vi tillbaka till er från oss alla här hemma på Elsborg!

  Tassekram Triton

 3. Här ligger snödrivorna kvar, Tandån har ökat och ser mer ut som en älv, matten är glad så länge det inte blir en sjö, hihi. Eldar gör vi inte här, om det mot förmodan eldas här så görs det i en plåttunna, för matten är rädd att hon ska elda upp någon Kurre som är hiskeligt nyfikna.

  Någon knatter och bombardemang blir det inte här hos oss, det har vi slutat med långt före innan jag flyttade in hos matten. Jag tror vi får något gott att äta i stället, för det brukar det bli så här när våren ska firas in, hihi.

  Ni får ha en skön sista april och fortsätt knapra i er det gröna som tinat fram, skulle det ta slut får väl hussen eran kvista iväg och köpa några rosor, som du kan mumsa på, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 4. Hej Triton och gänget!
  Trevlig blogg och fina bilder.
  Va bra att ni hittat ”färskt grönt gräs” det är ju jättegott – här har det också kommit lite grönt för Sotis att smaka på.
  Här har inte synts någon igelkott sen slutet på 80-talet, så vet inte om det finns några i Björbo. Men vi har 5 ekorrar som matgäster så det går åt en hel del med nötter och solrosfrön.
  Önskar att alla valborgsmässor får brinna utan fyrverkerier, men av 3 här i byn är det endast en som har fyrverkeri – hade önskat att det var noll!
  Ha en skön valborgsmässoafton från Sotis och matte.

 5. Du kan du Felix! Än räcker gräset i krukan, men jag ska visa husse vad du skrivit. Då vågar jag nästan lova att han kvistar iväg på första maj och kommer hem med en ros till mig.
  Lyckligtvis börjar Västerdalälven längre ner sjunka, så jag hoppas Tandån hos er kommer på samma tankar. Perfekt förresten att elda i plåttunna för allas säkerhet. Vi får inte elda alls, utan kör trädgårdsavfallet till tippen där det tas till vara på bästa sätt.
  Inget knatter här hemma heller, men tyvärr runt omkring, men det fixar sig då husse och matte är hemma hos oss. Äta gott ska vi göra med, och en riktigt mysig Valborgsmässoafton önskar vi er!
  Tassekram Triton

 6. Tack go´vänner och så glad jag blir att ni hör av er här inne och inte bara på Facebook. Nu går vi på grönbete och njuter, och det förstår jag att du Sotis också gör.
  Våra ”kottar” är väldans äventyrliga just nu, så vi ser inte mycket av dem annat än i mörkret. Låter alldeles underbart att ha fem supersöta ekorrar att mata och kika på. Vi har bara sett små ”kurrar” på våra promenader i naturskogen.
  Hoppas innerligt att det inte smäller uppe vid gruvan i år, då berguvparet har småttingar som är jättekänsliga för obehagliga överraskningar. Vi ska i alla fall vara hemma, och en skön Valborgsmässoafton önskar vi alla tillbaka till er!
  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *