Snö, snö, snö…

 

Nog för att vi alla här hemma älskar snö, men nu räcker det snart om vi över huvud taget ska ta oss ut. Spelar ingen roll åt vilket håll vi tittar, så ser vi bara vita väggar inne på gården.

Det skapar lite inombords oro, då det är svårt att hålla koll på allt som rör sig på andra sidan grinden. Häromkvällen när matte kom ut, blev hon livrädd och trodde att jag var sjuk, då jag vrålade rakt ut!

 

Utanför grinden skymtade jag nämligen en utomjording, som försökte ta sig in. För snön till trots är vi inne i februari, och kattmånaden mars närmar sig med stormsteg.

Det är då de dyker upp, de här ”utomjordingarna”, som inte varit till veterinären och blivit lugna, snälla och goa! De är nu inte deras fel utan deras hussar och mattar som inte tagit sitt ansvar.

 

Inte nog med att de otrevliga ”utomjordingarna” är stridslystna. De ställer också till med en massa problem och bär skulden till att det fortfarande föds små oskyldiga kattungar som ingen vill ha!

Jag skulle önska att det vore förbjudet att släppa ”utomjordingar” fritt ute. Dessutom borde det vara lag på att varenda katt ska vara id-märkt och registrerad på samma sätt som alla hundar.

 

Medan jag ändå är inne på det här med god katthållning, så är det förstås också viktigt att alla katter vaccineras. Först och främst mot kattpest men helst också mot kattsnuva.

Kattpesten är viktigast, då den ofta är dödlig! Men nästan lika viktigt är att inte övervaccinera, utan bara ta spruta mot pesten vart tredje år och enbart mot snuva de två åren däremellan.

 

Den otäcka salmonellasmittan, som matte och jag varnade för förra veckan, fortsätter att drabba katter, och antalet konstaterat smittade under årets första månad uppgår till 268.

Samtidigt har SVA på slutet också fått in döda småfåglar som visat sig drabbade av salmonella. Så fortsatt renlighet under fågelbord och andra matanordningar är extra viktigt just nu.

 

 

Naturens under är välkänt , och visst är det sagolikt mycket vi får uppleva både hemmavid och ute i markerna. Här hemma är det just nu en liten ny bekantskap och väcker allas uppmärksamhet.

Det handlar om en kaja med en vit teckning på ryggen och vita ränder på vingarna. Den är jättesöt och för tankarna ett kärleksmöte mellan kaja och skata. Fast om det tvistar förstås de lärde!

 Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

6 svar på ”Snö, snö, snö…”

 1. Jo, du matten har också åsikter om det där med stackars katter som inte fått komma till veterinären och inte ens är märkta så man vet var de hör hemma. Matten har detektivat och hittat en ägare till en av de katter som gått här sen i december, matten tyckte det var konstigt att maten gick åt så fort. Hon fyllde en stor skål och bara ett par timmar senare var det slut igen, två stora skålar gick det om dagen, nästan 2 kg på en vecka. Så hon började hålla koll och mycket riktigt det var inte bara en katt det var två, som tur var fick hon syn på den ena och förstod direkt vem som var ägaren. Nu står det en bur hos grannen i en öppen vedbod, får se om de lyckas fånga någon katt. Hon var inte lite argsint när hon konstaterade att hon matade fler katter, jag förstår inte heller vad det är för fel på kattägare som inte bryr sig mer när deras katter är på rymmen. Matten säger att hon skulle bli fnoskig om hon hade en katt som smet, hon skulle leta och höra sig för med folk om någon sett en katt. Sätta upp bild med efterlysning på affären, har man inte internet själv så kanske det finns någon man känner som har det och kan lägga ut en efterlysning på katten. Nu är det som det är, nu hann det bli så där rysansvärt kallt innan buren kom på plats, -21,5 i morse, har säkert varit kallare under de tidiga morgontimmarna.

  På slutet med kattmatningen så var det inte bara katter som försåg sig utan rådjuren var uppe på trappen och åt de också, det hjälpte inte att matten ställde skålen under en bänk, rådjuren flyttade på grejerna matten ställt framför bänken. Sen var det slut på flyttandet, då matten ställde tunga sandhinkar framför bänken och under den fanns matskålen till katterna. Fast nu matar inte matten något mer, för de ska ju gå i fällan och då kan inte katterna få äta sig mätta hos matten.

  Så min matte skäller värre än jag gör över dem som inte ser till att deras katter blir kastrerade, id-märkta och registrerade. Vill de inte kastrerad dem ska de banne mig vara innekatter, då ska de inte löpa fritt. Inte så roligt att få hela trappen nedkissad mitt i vintern, ytterdörr och dörrpost samt del av väggen har fått samma behandling och vi som inte ens har katt.

  Russelpussar i mängd.

 2. Hej Felix!

  Nu ser jag att matten är ordentligt på hugget, oh det förstår jag så väl. Det är jättetråkigt med alla dessa stackars katter, som saknar identitet och ingen vill ta ansvar för. Hoppas innerligt att de går in i fällan nu, då det är så grymt kallt ute om nätterna.
  Under minus 20 här i natt, och då förstår jag att ni haft närmare minus 30 där uppe hos er! Du får hålla dig inne hos matte i stugvärmen, så du inte förfryser dig på de känsligaste ställena. Håller tassar och tummar här hemma, för ett lyckligt slut på katthistorien. Hälsa matten och lillhusse så gott från oss alla!

  Tassekram Triton

 3. Håller med matte alldeles om utomjordingarna, deras hussar och mattar borde verkligen ta sitt ansvar och låta dom bli lugna och goa ❤️
  Vilken söt kajkompis ni har fått!
  Puss på alla bröder från Signe och Anna

 4. Ja nu räcker det med snö för denna vinter! Så synd om alla djur i skogen med! Fundrade över lilla kajan, en häst som fått trycksår på ryggen t ex kan ju få vita hår där, kanske en kaja som skadat fjädrar kan få vita när de växer ut igen….?

 5. Hej Signe och matte Anna!

  Varje liten kattunge är värd att älskas, och visst är det sorgligt att vissa ska födas bara för att dumpas, dödas eller delas ut hur ovarsamt som helst. För att inte tala om alla som föds ute av ensamma hemlösa mammor, och går ett grymt hårt liv till mötes om de lyckas överöeva.
  Låt oss alla hjälpas åt att sprida budskapet, och kräva av alla hussar och attar att ta sitt ansvar, och av politikerna att lagstifta om id-märkning och registrering! En fin vintervecka önskar v er med pussar tillbaka!

  Tassekram Triton

 6. Hej Kerstin!

  Ja, nu räcker det, framför allt med tanke på alla vilda djur i skogen. Inte minst som det finns grymma människor som jagar med lösa hundar, och stressar viltet i den djupa snön, bara för att det inte är förbjudet utan bara avråds av länsstyrelsen. Lika tandlöst som allting annat här i vårt länd när det gäller oss djur!
  Inte omöjligt att det är som du misstänker med vår lila söta kaja! Vi har aldrig sett något liknande i alla fall, fast vi haft vingskadade fåglar här. Ha det så gott med de dina i kylan, som nu lär ska avta och bli mildare till helgen! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *