Undrens tid är inte förbi…

klematis-triton5

Här myser vi i lugn och stilla frid efter de senaste veckornas uppståndelse med staketbygge och kattutställning. Det märks att hösten är här och sommarblommorna gjort sitt för i år.

Den enda som rör på sig, och växer så det knakar, är klematisen vid sidan av trappan. Aldrig har den väl skjutit i höjden, växt på bredden och prunkat så sagolikt som den gör just nu.

 

klematis-artemis5 

Det skira vita blommorna blir bara fler och fler, som till och med letar sig in genom räcket till farstukvisten. Lyckligtvis har den också klarat frostnätterna och fortsätter lysa upp trädgården.

Vi har haft den vid väggen i flera år, men det är först nu i höst har den slagit ut i full blom. Det har den nästan aldrig hunnit med förut, utan frusit bort, när den varit full i knopp som aldrig fått slå ut.

 

hostsol-triton7

Vore roligt att veta vad det är för sorts klematis, eftersom  ingen som sett den vet vad den heter! Så känner du som läser det här igen den, tala gärna om det då den verkar vara okänd i våra trakter.

Det är sådant där Artemis och jag legat i höstsolen och filosoferat över, medan lillpippis flugit ut och in i klematisen mellan besöken på matstället.  Och i början av veckan bjöds vi verkligen på strålande dagar.

 

hostsol-artemis10 

Trots en och annan minusgrad nattetid visade termometern vid fönstret på över 30 grader under förmiddagstimmarna. Så vi passade verkligen på att suga ut det sista av sommaren Artemis och jag.

Småbröderna däremot har ägnat sig åt varandra hela veckan. Febus har återfått sitt gamla mys och lämnat staketet därhän! I stället har han busat med sin ”Mini-Vinnie” som på den gamla goda tiden.

 

hyll-febus6

De senaste dagarnas blåst och regn har fått dem att dra sig tillbaka och mysa på hög höjd i uthuset. Husse och matte har till och med vågat låta dem vara ute med oss lite i mörkret om kvällarna.

Väl inne ligger Febus sedan på husses fötter eller bredvid matte i soffan hela kvällarna. Det är precis som han tycker att vi hade för dåligt kattstopp på staketet förut och nu känner sig nöjd och belåten.

 

taket-vinnie8

 ”Mini-Vinnie” är förstås jätteglad över att ha fått tillbaka sin ”gamla” Febus! De kör race så det ryker här hemma och vi andra får ducka om kvällarna. Men jag kan lova, att det gör vi så gärna!

För det är så underbart att Febus blivit sig själv igen! Häromdagen testade matte honom när de skulle ut på promenad, och lät honom tassa lös ut på allmänningen, medan hon själv gick tillbaka in genom grinden.

klematis2Vad tror ni hände? Jo, Febus vände därute, kom tillbaka och satte sig utanför grinden för att vänta på matte och selen! Undra på att vi är lyckliga hela familjen, och i skrivande stund ligger han och hjälper matte med bilderna.

Slutar med en bild på vår spännande klematis, som är så skir och fin att den nästan ger vårkänslor. Njut av den, och en riktigt fin oktobervecka önskar jag är er, när regnet fallit ner och solen visar sig igen!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Vinnie

12 svar på ”Undrens tid är inte förbi…”

 1. Vilken fin klematis vår blommar också fast med vit/röda blommor. Va skönt ni har det i solen och vad skönt att Febus blivit ”normal” igen så matte slipper migrän igen. Här har vi haft kallt också -8 som mest alldeles vitt i gräset o kallt om tassarna annars är jag Smulan ute mycket och kollar in alla nya ställen stortrivs hos nya matte o husse även med Lisa dast hon fräser ibland men för det mesta går det bra.
  Tassekramar från Lisa och Smulan ? ? ? ? ? ?

 2. Så fantastiskt skönt för er alla att ni har fått tillbaka ”gamle” Febus igen så att han och Mini-Vinnie kan busa loss! Att Artemis njuter i solstolen är inte svårt att se ? Härligt att se hur fint ni har det på er gård och klematisen är ju helt underbart vacker! Njut av den kommande veckan, finfina bröder (och husse och matte också förstås). Nospussar från Signe och Anna ????

 3. Godkväller eller godnatt kanske det är. Ja ni får passa på och njuta av vädret för nu blir det sämre, regn och rusk. Vacker Kleamatis fast matten vet inte namnet har aldrig sett en sådan. Fotograferingen i Stockholm gick bra vi har kollat bilderna redan, Matte var bara borta ett dygn och grannen servade oss så bra. Den här veckan har matte varit förkyld och fick maginfluensa också, så vi har tagit tass om henne.
  Ni får ha en braig vecka.

  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 4. Hej Lisa och Smulan!

  Oj, har ni haft det så kallt, bara en liten bit utanför vår stad. Låter som rena vintern, då vi här haft rimfrost på morgonarna men bara någon enstaka minusgrad.
  Vi hade några riktiga toppendagar i solen förra veckan, och vi hoppas på fler så vi får ha solstolarna kvar ute någon vecka till. Det finns visst något som heter indiansommar, och den väntar vi nu på.
  Så härligt att höra att du Smulan funnit dig så väl till rätta i din nya familj, och det är bara som det ska att du Lisa fräser lite då och då. Ha det så gott och hälsa husse och matte!

  Tassekram Triton

 5. Hej Signe och matte Anna!

  Ja, det är nästan så att till och med jag saknar ord. Men det är så lugnt och skönt här hemma, med Febus i gängorna igen, så det går knappast att beskriva.
  Broder Artemis kan konsten att njuta av livet och älskar att vädra och visa upp sin lurviga mage. Vi trivs tillsammans precis som Febus och ”Mini-Vinnie”!
  Klematisen är vi jättestolta över, inte minst som det flyger lillpippis ut och in där hela tiden! Världens skådespel för oss bröder på farstukvisten. Nu väntar vi på indiansommaren, som lär ska vara på väg! Nospussar tilbaka till er!

  Tassekram Triton

 6. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ja, i dag är det inget vidare väder för solstolarna, men vi tror på en stundande indiansommar, som det lär ska kunna bli i oktober.
  Klematisen är sagolik och fortfarande full med knoppar, så den lär bli helvit om alla hinner slå ut. Har fått tips om att den kan heta Summersnow, och det stämmer verkligen med utseendet.
  Skönt att höra att fotograferingen gick bra, men synd om dig matte Gudrun som drabbats av både det ena och det andra. Krya på dig hälsar vi alla här hemma och liter på att ni, Fia och Sture, tar hand om matte!

  Tassekram Triton

 7. Hej å tack för trevlig läsning
  Har en granne som vet precis allt om clematis
  Frågar henne när hon kommer hem!
  Kram å hälsa Triton så gott!
  Lisbeth Johansson ?

 8. Hej på dig Triton!

  Vilken tur att Febus verkar ha lugnat ner sig och håller sig borta från staketnocken! Det måste ju vara lugnare för er allihop när han håller till i uthuset i stället.

  Artemis ser så ullig och go ut i stolen att jag skulle vilja pussa honom på magen.

  Bosse nämnde att det i dag är precis 170 år sedan astronomerna upptäckte planeten Neptunus’ största måne, som ju heter Triton precis som du, så det är på sätt och vis Triton-dag i dag också.

  Det var väldigt sorgligt att läsa om hur vargen tog en kattmamma i Svartnäs härom dagen. Tur att ni bor så centralt och har så högt staket hos er att ingen varg kommer dit och tar sig in i trädgården, men ni får vara försiktiga när ni är ute i skogen.

  Hälsningar till er allihop från oss i Kalser!

 9. Vad sjutton, har Febus blivit en duktig kisse som inte rymmer över staketet eller var det som du sa, han påpekade att det inte var rymningssäkert, hihi. Ja, med katter kan man inte veta så noga, matten säger att i mig är det nog mycket katt inblandat. För när jag det ska vankas mat, så går jag i en åtta runt benen och då spelar det ingen roll vems ben, bara denne är i köksdelen och donar. Det bevisade jag i helgen, för då hade matten sidomester på lördagen och min äldste människobror var här med sin sambo och lagade maten. Tur att de har ett gäng katter så de känner till det här med att snava omkring i köksdelen, hihi.

  Ni får passa på att njuta av solen, för den verkar försvinna framåt mitten på veckan, här uppe är det risk för snö på fredag och lördag, något om ingen av oss vill ha. Tyvärr så är det ingen värme här, det blåser isbjörnar idag med, så matten vill abselut inte vara ute mer än nödvändigt, hihi.

  Russelpussar i mängd.

 10. Hej Lisbeth!

  Så glada vi blir att du uppskattar bloggen. Jätteglada blir vi också att du engagerar dig i det vi skriver! Hoppas din granne vet var det är för klematis vi har, som blommar så väldans fint nu i höstkylan. Tills hon kommer hem en fortsatt fin vecka önskar vi alla här hemma dig!

  Tassekram Triton

 11. Hej go´vänner i Kalser!

  Ja, vi har fått tillbaka vår gamla goa Febus och det känns verkligen väldans lugnt och skönt. Så nu skulle du komma och hälsa på, så skulle du garanterat få gosa med honom hur mycket som helst! Han har blivit en riktig knäkatt, som antingen ligger på husses fötter eller i mattes knä i soffan om kvällarna.
  Artemis mage ska du nog också få pussa framöver, för han blir modigare och modigare om han lär känna dig! Garanterat något att se fram emot.
  Så jättespännande det där låter att jag fått en till egen dag, att jag har namnet efter en måne och att det är 170 år sedan den upptäcktes 10 oktober! Det kommer jag att fira varje år framöver, för matte har en förmåga att alltid glömma min födelsedag.
  Det var sorgligt, och vi lovar att vara försiktiga. Nu är det tyvärr älgjakt, så folket här hemma har satt stopp för alla skogspromenader den här veckan. Ha det så gott där uppe hos er!

  Tassekram Triton

 12. Bäste Felix!

  Det är så sant som det är sagt, undrens tid är inte förbi! Febus är som förbytt och så go´ och glad som han varit nästan jämt. Ja, det är så jag tror att han kanske var rädd att ”Mini-Vinnie” skulle komma bort, och ville visa hur lätt det var att komma upp på staketnocken.
  Så du är en sådan där, som tassar runt benen så matlagaren kan slå ihjäl sig. Det gjorde ”Mini-Vinnie” i trappan, när matte hämtat hans favoritburk, så hon flög neröver, och slog pannan i en tavelram och fick en jättestor bula i pannan. Men det är historia nu!
  Bättre gick det häromveckan när matte och jag missuppfattade varandra, hon snubblade över mig och stöp baklänges rakt ner i stengolvet. Det var lyckligtvis på nedersta trappsteget, men small så jag blev alldeles chockad.
  Här väntar vi varje dag på solen, men den lyser med sin frånvaro, och det är bara grått och kallt. Känns som snö i luften här med, även om det är i tidigaste laget. Blåser lite isbjörnar här med och till och med vi ligger hellre inne och myser. Hälsa matten så gott, och var rädda om er där uppe i fjällvärlden!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *