Hugaligen – vilket liv vi lever

Duvhök

Hugaligen, vilken grymt spännande vecka det varit för oss bröder! Och då har vi knappast varit av gården utan bara smugit omkring, och hållit koll, på den gulögde kroknäbben som ”flyttat” hit.

Det lär ska vara en rovfågel av modell sparvhök, som förstås upptäckt att vi har massor av ”pippis” här hemma i trädgården. Och den jagar för livet, då den bara äter egenhändigt nyfångad föda.

 

Koj-Artemis2

 Sparvhöken är för liten för att kunna ta oss, men tillräckligt respektingivande för att vi ska hålla oss undan. Men samtidigt måste vi ju vara med, när en så sällsynt gäst slagit sig ner i området.

Den dök upp en morgon i början av veckan, när det ösregnat hela natten och fortsatte till och från hela dagen.  Plötsligt satt den här på staketet och såg minst sagt blöt och eländig ut.

 

Duvhök1

 Det syntes tydligt att det var en ungfågel, som helt klart var väldigt hungrig. Men den var så ovan att jaga, och gjorde så fel, att jag nästan ville rycka ut och hjälpa den.

För i stället för att gömma sig, satte den sig helt synlig vid ”lillpippis” matställe och väntade. Det fick den naturligtvis göra förgäves, då varenda ”pippi” plötsligt var som uppslukad av jorden.

 

Smyg-Febus2

 På det viset fortsatte den sitta öppet på uthustaket och staketet om vartannat i flera timmar.  Alla försök att få fånga ett byte var förgäves, tills den kom på att den måste gömma sig!

Då lyckades den till slut överraska en liten sparv och ta den i flykten. Och det räddade troligtvis dess liv! För den var så trött och hungrig att den slog sig ner på stället och stannade där.

 

Duvhök2

På gräsmattan till allmän beskådan satt den sedan och plockade fjädrar och åt, i säkert en halvtimme, innan den flög upp på staketet och vilade en stund innan den försvann för den dagen.

Och när vi väl vågade oss fram för att kolla, fanns inte ett uns kvar av sparven annat än små dun och några vingpennor. Sparvhöken behövde den, men det behöver inte vi bröder!

 

Koj-Vinnie2

 Förstår nu bättre  varför matte inte vill att vi ska ta några pippis, som ingen av oss vill ha. De hör naturen till, och faktum är att nästan hälften av alla sparvhökar svälter ihjäl under sitt första år!

Väl värt att tänka på. men nog om det nu och från ett naturens under till ett annat! Korspindeln och dess fantastiska nät, som flugorna fastnar i men spindeln själv kan springa på utan att fastna.

 

Kottetak-Triton3

Grattis till pälssvasar, säger jag i dag till Inga-Britt Hellgren, Björbo, Anita Mattsson, Saltsjö-Boo och katten Stina med matte Eva Torstensson, Svärtinge!  De visste alla tre att korsspindelhonan spinner sitt nät av två slags trådar. En med klister och en utan, finurligt eller hur!

Den börjar med ekertråden, som är utan klister, och fortsätter sedan spinna hjulet tätt med klisterförsedd tråd. På den sistnämnda fastnar dess byten, som den sedan kan springa på ekrarna och hämta utan att fastna.

 

Korsspindel4

 På kvällen äter korssindelhonan upp resterna av dagens använda nät, och spinner ett nytt på upp emot 50 prydliga varv till nästa morgon. Här väntar hon sedan på att hanen ska komma och para sig med henne.

Men den stackaren är så liten, att det händer att hon under parningen tar hanen för ett byte och äter upp honom. Därefter läger hon ägg till nästa vår, innan hon själv går till den eviga vilan!

Tala om naturens under, och lycka för oss stadsbor att få uppleva!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

14 svar på ”Hugaligen – vilket liv vi lever”

 1. Hur spännande som helst hemma på ”eran gata i stan” som Stina i Saltkråkan sa. Tack för vackra bilder, som alltid matte Pia! Och för lärdom om korsspindelns nät, det var ju otroligt fascinerande. Naturen är verkligen heeeelt fantastisk ??
  Tassekramar och nospussar kommer här till en alla från oss i Boxhol ❤️

 2. Hej tack för trevligt besök i veckan ni är underbara, både kissarna och personalen. Vilka intressanta kompisar som kommer och hälsar på er. Här har vi nu utökat familjen med en ny kisse hon kom hit för 2 timmar sedan och verkar trivas får se imorgon hur det utvecklar sig med Lisa just nu fräs och morr.
  Tassekramar Lisa och Smulan.

 3. Hej goa vänner i Boxholm!

  Så sant som det är sagt, åtminstone just nu. För det är hur spännande som helst här hemma på våran gata i stan! Matte hälsar så gott och tackar för all uppskattning.
  Och visst är naturen fantastisk, om man bara ger sig tid att följa den och gläjas åt alla guldkorn som bjuds!
  I går blåste korsspindelns nät helt sönder, och den satt där och såg förtvivlad ut gömd i en torkad blomma! Men idag på morgonen sitter ett prydligt spunnet nät på sin plats och lyser som en prydnad i solen! En fin vecka önskar vi er!

  Tassekram Triton

 4. Hej Lisa och Smulan!

  Goaste vänner, förstår att det är fräs och morr där hemma nu, men det är ju precis som det ska vara så här första dagen tillsammans. Allt tar sin tid, och får ni bara ta det i er egen takt blir det säkert så bra så!
  Ni vet att vi här hemma håller alla tummar för er, och önskar er allt gott tillsammans därute i natursköna Österå! Hälsa husse och matte att man blir som dem man umgås med!

  Tassekram Triton

 5. Vilket spännande liv ni lever och så intressant för oss läsare att läsa om! Och fantastiska bilder, som vanligt här på bloggen!

  Kram!
  //Bellan

 6. Godmiddag i det vackra vädret. Det händer mycket på eran gård minsann och kul att lära sig om korsspindeln.Är balkong nu och det verkat bli fint väder nästan hela veckan.
  Grattis till dom som vann pälssvansar, jag leker med min varje dag. Sture leker aldrig, bara bråkar med mig. Matte säger jag måste försvara mig, men jag är för snäll. Ni får ha en mysig vecka i Falun.

  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 7. Hej Bellan!

  Så glada vi blir att höra från dig, och att du uppskattar det vi skriver. Matte och bröderna hälsar så gott och hoppas du fortsätter att titta in till oss!

  Tassekram Triton

 8. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Ja, nu händer det mycket spännande här hemma på gården, och så har vi ju nästan fått tillbaka lite sommar och sol igen. Håller tassar och tummar för att det få fortsätta och ni får njuta på balkongen hela veckan.
  Så glad jag blir att höra att du uppskattar och leker med din pälssvans! Samma här med Artemis som bär ut sina svansar så fort det är fint väder och pratar med dem i munnen hela vägen ut.
  Sture kanske är lite äldre än du Fia, och farbröder blir lätt lite retliga med tiden. Matte din har säkert rätt när hon säger att du måste försvara dig, för då tror jag att han lägger av. Så försök repa mod och berätta hur det går! Hälsa också er matte så gott från oss alla!

  Tassekram Triton

 9. Hej på dig Triton!

  Oj, vilken besökare ni har fått där nere i Elsborg! Jag förstår att det är spännande att hålla koll på den där sparvhöken. Fast ni får akta er för näbben och klorna, för de är nog vassa fast höken är liten .
  Sparvhökar brukar det vara här också ibland. Nu i helgen var det en sådan här och bråkade med en flock skator. Det var nog en ung hök, det också, för den var mindre än en skata, och skatorna verkade inte just bry sig om den utom just när den störde dem.

  Hälsningar från oss i Kalser till er allihop!

 10. Hej Triton,kommer du i håg mig ? Kicki bor i Romme och har en egen liten sibir Boris. Jag och min man var o hälsade på dig och dina bröder, när ni hade öppet hus. Tack för det. Måste skriva och säga att jag är helt fascinerad av allt som händer i eran lilla men vackra trädgård. Vi bor ju sommarhalvåret i vår stuga. Här finns både rådjur harar och rovfåglar. Men inte en chans att vi får se dem på lika nära håll som ni. Men snart är det dags att packa i hop och dra hem till lägenheten igen. Det har jag inte vågat tala om för Boris än. Han är som en tonåring ränner ute hela nätterna. Kommer in på morgonen. Äter,och sover sen hela dagen. Som tur är har vi inte så långt till stugan så han kommer att få vara ute en hel del i vinter också. Tassekram. Kicki Lasse o Boris

 11. Oj oj vilka spännande dagar ni har.Vad mycket ni får vara med om,riktigt spännande. Jag är faktiskt lite mallig för en kväll när jag skulle hen från jobbet träffade jag en ”liten” kotte.Fast den här var en riktig baddare. Stod länge och såg på han när han skulle upp i en pytte liten slänt.Gick inte så bra för han gjorde volt bakåt och hamnade på ryggen. Men han lyckades vända så han kom på fötter sen försvann han in i ett buskage. Ha nu en riktig skön helg med sol och höstvärme. Kram på er

 12. Hej Gudrun!

  Jo, på slutet ha det varit spännande värre här hemma. Hela kvarteret verkar vara fyllt med fåglar och vilt Och sparvhöken tar förstås priset, då den återkommer med jämna mellanrum.
  Men du kan vara lugn, vi är försiktiga och håller oss på avstånd. Då är det värre med Febus och hans vidlyftiga balanskonster! Mer om det i bloggen på söndag.
  Sparvhöken hos dig måste ha vara väldigt ung, för nog är den här betydligt större än en skata! Hälsningar till er alla från oss alla!

  Tassekram Triton

 13. Hej Kicki, Lasse och Boris!

  Visst kommer jag ihåg dig, från min dag. Det var så härligt att sitta i din och Lasses famn och höra er berätta om er mörke, snygge Boris!
  Ja, här händer det saker i naturen, fast vi bara har en liten trädgård och bor mitt i en stor stad. Så tråkigt behöver vi inte ha! Men det är klart att en skogspromenad ändå slår allt annat.
  Tycker allt lite synd om Boris, som ska bli stadskatt igen, men han behöver säkert vila upp sig efter sommarens långa ljusa nätter på jägarstråt. Och så får han ju åka dit då och då i höst och vinter också.
  Vill också passa på att påminna om att du är så välkommen att titta in om du har någon körning hitåt och sitter och väntar! Alla här hemma hälsar så gott!

  Tassekram Triton

 14. Hej Vivianne!

  Ja du har all anledning att vara mallig, som träffat en ”kotte”. Och en riktig baddare dessutom! De har lite lätt för att ramla i sluttningar och hamn på rygg. Ibland kommer de inte runt på egen hand utan måste få hjälp att komma på rätt köl igen. Men den här gången gick det tydligen bra, och tur var väl det!
  En riktigt skön helg med sol och höstvärme önskar vi dig tillbaka med kramar från oss alla!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *