Spolningen gjorde susen!

 

Brunn-Febus1_redigerad-1

Nu är lillebror Febus pigg och glad och full av härligt bus igen! Annat var det på midsommarafton då han plötsligt fick fnatt och inte gick att känna igen.

Rusade runt som en stolletok, och slickade sig som en galning, innan han sprang och gömde sig. Antingen långt in i buskarna på gården eller under någon av sängarna på övervåningen.

 

Analsäck12

Under helgen blev det bättre, men inte bra. Veterinären misstänkte direkt att det var analsäckarna som spökade. Så han fick en akuttid och säckarna tömda för hand.

Det lättade på trycket, och problemet verkade ur världen. Men efter några veckor började symtomen visa sig igen, och Febus har nu varit tillbaka till veterinär Per för en mer omfattande behandling.

 

Analsäck10

Den här gången gick veterinären in med ett smalt instrument och spolade analsäckarna rena med en speciell vätska. Därefter sprutades det in en både smärtstillande och antiinflammatorisk salva.

Febus hade fått lugnande och sov under behandlingen. Salvan fick ligga kvar och verka så länge som möjligt, då han sannolikt skulle känna att veterinären varit och ”rotat” där inne.

 

Analsäck11 

Vid spolningen visade det sig att öppningen till analsäcken på höger sida var igensatt och nästan omöjlig för veterinären att komma in i. Det lyckades dock till slut och behandlingen kunde slutföras.

Sannolikt var det stoppet där som orsakade obehaget för Febus, som nu verkar vara kvitt problemet där bak.  Hoppas det får fortsätta så, och att han slipper tillbaka till veterinären på ett tag.

 

Mattram-Febus5

Vill berätta det här, då många bloggvänner hörde av sig efter midsommar och kände igen Febus symtom på sina katter. De trodde dock att bara hundar kunde drabbas av analsäcksproblem.

Och visst det är, enligt veterinär Per, mycket vanligare hos hundar. Men det förekommer även bland katter, och då som det verkar framför allt bland storvuxna raser.

Så tveka inte att rådfråga veterinär om din katt börjar rusa runt, rycka i pälsen, slicka sig frenetiskt och åka kana på baken. Mycket talar då för att det är analsäckarna som spökar och att katten kan behöva hjälp att tömma dem!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

8 svar på ”Spolningen gjorde susen!”

 1. God kväll Mari!

  Tack rara vän för att du bryr dig! Det ser i alla fall bra ut nu, och vi håller både tummar och tassar här hemma för att det får fortsätta.
  Matte hälsar så gott och en fin vecka önskar vi dig och alla de dina!

  Tassekram Triton

 2. Lille Febusponken, sån tur att det finns hjälp att få och att veterinären visste vad felet var. Tassekramar och nospussar till er alla men speciellt till Febus just idag ❤️ Anna och Signe ?

 3. Godkväll på er i Falun, få se om mattes inlägg kommer med den här veckan, för förra veckan försvann det ut i cyberrymden. Mattes förra kisse hade problem med analsäckarna som hon var till vettris med inte roligt alls. Nu hoppas vi på sol nästa vecka så man sova ute och ni vara i trädgården. Ha en bra vecka

  Tassekram Fia,Sture och matte Gudrun

 4. God kväll Signe och matte Anna!

  Tack för att ni följer oss och bryr er även när det är jobbigt. Nu ser det bra ut, och Febus blir mer och mer busig som han ska vara.
  Lovar hälsa honom och förmedla både pussar och kramar först och mest till honom! Det behöver han just nu, då han är väldigt känslig.
  En fin vecka önskar vi er!

  Tassekram Triton

 5. Fy vad du råkar ut för hoppas att det håller sig lugnt nu för det är inte kul när det blir stopp. Hoppas att ni annars haft en skön vecka. Tassekram från Lisa?? och matte (som svikit oss och varit i Stockholm hela veckan)??

 6. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Er mattes hälsning från förra veckan har precis dykt upp och vi har svarat. Kanske har det med strömavbrottet att göra, då mycket hängde upp sig då!
  Håller med om att det inte var trevligt att se Febus, när han hade problem där bak och blev så grymt stressad av det.
  Tack för att ni bryr er och berättar! En fin vecka önskar vi er tillbaka!

  Tassekram Triton

 7. Hej Lisa och matte Gunnel!

  Tack goa rara ni för att ni bryr er om oss, och just nu mest vår busebror Febus. Han har haft de jobbigt, men nu verkar problemen vara ur världen!
  Hoppas husse och du Lisa haft det bra, fast matte varit på rymmen i stora staden. Ni ska få se att hon skämmer bort er riktigt ordentligt när hon nu äntligen kommit hem!

  Tassekram Triton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *