Häng med och håll koll på uven

 

Trapp-Bröder3

Oo-hoo…, oo-hoo…, oo-hoo… I timmar hör vi berguven sitta högt uppflugen på kyrktornets förgyllda kors och ropa ut sitt budskap. Allt medan vi bröder sitter som tända ljus under tak på farstukvisten och lyssnar till hans mäktiga låt.

Just att den sitter så högt, gör att den hörs hit, och det är precis tio sekunder mellan varje hoande. Rena spöksymfonin i skymningen, men väldigt spännande när vi nu vet att den sitter där och håller koll på hela vår stad!

Staket-Vinnie7 

Om berguven och dess hoande från Kristine kyrkas torn har det mesta handlat om även den här veckan. Det är nämligen ytterst ovanligt, och väldigt stort, att ha en berguv som håller gratis kyrkokonsert för publik kväll efter kväll.

”Mini-Vinnie” är både nyfiken och rädd. Med stora ögon tittar han bort mot kyrktaket där hoandet kommer ifrån. Men så blir han plötsligt jätterädd för något oförklarligt! Duckar snabbt, gömmer sig och kikar fram i hålen på staketet runt farstukvisten.  

Titt-Vinnie6 

Han vill se men inte synas, och det visar att han är en klok liten parvel! Där på bänken bakom honom ligger jag som trygghet och håller koll på att han inte sticker iväg ut i mörkret. För uven har inga problem att t en kanin…

Vågar inte tänka tanken ut, och därför hjälper matte mig att hålla koll på ”Mini-Vinnie! Han är ju så gullig, lydig och duktig att vi inte kan stänga inne honom när vi är ute. Så vi får alla hjälpas åt, och  se till att också han också får vara med och uppleva spänningen.

Trapp-Triton1

”Mini-Vinnie” har inte sett berguven än, men det har vi andra tre. Vi får också fortlöpande värdefulla rapporter på nätet om var den befinner sig! Allt för att vi ska kunna dra hemåt mot grinden om vi är ute och tassar omkring när den flyger över oss.

Med det hoppas jag ni förstår hur stort det här med berguven är!!! I gruvan finns också en berguvkamera, och till den en facebookgrupp som heter Berguvskameran i Falu Gruva. Den kan du som är intresserad gå med i om du vill se och veta mer om hur det går.

 Grind-Febus16

Allas vår förhoppning är att att uven på kyrktornet lyckas ropa till sig en partner, och att de bildar par och bosätter sig i gruvan. Så har det gamla paret som försvann levt i decennier och aldrig visat sig på taken här nere i centrum.

Tills det lugnat ner sig har vi i alla fall dagarna fria, och broder Artemis möjlighet att busa av sig i snön. Synd nog har värmen tärt hårt på den vita varan på slutet, men dagens ymniga snöfall räddade täcket och fick honom att göra djupdykningar av lycka!

Snö-Artemis30

Måste sluta med att berätta att i skrivande stund hoar uven för fullt från det gyllene korset på kyrktornet som vi skymtar en bit bort. Där har han hållit konsert i snart två timmar, och i den klara kvällen med fem minusgrader lär ropen höras på flera kilometers håll!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

12 svar på ”Häng med och håll koll på uven”

 1. Hej Triton och småbrorsorna! Måste börja med att uttrycka min beundran för Mini-Winnies underbart vackra ögon! Så tydligt har jag inte märkt dem tidigare. Kanske beror det på att ljuset på dagarna har börjat skifta.Vilken färg på ögonen Mini! Slår vilken fotomodell som helst. Ja det är härligt att kunna se fram emot gräs under tassarna och fötterna nu. Emma Katt tycker ju inte så mycket om snö som du vet Triton. Här i Djura har det varit alla möjliga väder på sistone. Snöstorm ,tö.halka, och snöat ”lappvantar” senast idag. Det ska väl vara så lite till och från. -Än så är det vinter. Men som sagt ljuset, det underbara ljuset. Fåglarnas sång börjar låta lite mer ”uppåt” så att säga. Dom vill väl ha sej än fästemö att flytta ihop med. Men apropå att inte tycka bra om snö. Jodå Emma var ute nästan ända till tisdag morgon från måndag till tisdag allstså.Oj oj oj. Då var matte verkligen orolig. Tänkte alla möjliga hemska tankar. Instängd eller överkö…… Nej vill inte tänka så. Kl. 02.30 stod hon då där utanför dörren. Vi blev nog så glada bägge två. Jag frågade ut henne, men hon ville inte svara.
  Ja ibland är hon som en tonåring, ute på nätterna och sover på dagarna. Det är ju inte så mycket biltrafik här, men hon är så nyfiken,
  så fort hon ser en öppen dörr ska hon dit och undersöka. Skåpen här hemma hemma ska hon in i flera gånger om dan.
  Nej men nu är det sovdags. Sen kommer Emma upp i sängen och lägger sitt huvud i min hand. Vi är varandras ”gosedjur”.
  Så nu blir det gonatt till dej Triton och småbrorsorna
  Purr,purr, även till dina mänshor.

  Från Veronika, Emma hälsar också!

 2. ?Vi saknade er igår kväll men nu är vi nöjda. Va mysigt ni har det på farstukvisten här ute myser vi på altanen och nu när kylan släppt kan vi vara ute lite längre och kolla av våra ställen,men ack vad halt det är på gångarna som rådjuren gjort,( matte och husse matar dom med pellets under vintern),sladdar o kanar om man springer för fort. Idag var det lite kallt igen -12 så det fick bli en korts. Hoppas uven hittar sin ”tant”. Tassekramar Moa o Lisa ? ? ?

 3. Nog låter det som ni har spännande kvällar och nätter med det spöklika hoandet, här har vi inte sett någon slaguggla ännu denna vinter men det betyder inte att den inte har varit här, för matten kollar inte jämt heller. Ni får lova att ni är försiktiga när ni är ute på promenix i mörkret, så inte uven ser er.

  Här var det -20 i morse, gistanes nu är griskylan här igen och jag lovar er att jag var snabber in igen, inge skojigt alls att vara ute och frysa rumpan av sig. Vi får väl se vart det bär hän denna gång om det blir kallare eller om det milda vädret kommer tillbaka. Dåligt med snö har vi också, bara hård eländig fjuss snö, så lite så lingonriset tittar fram.

  Ni får ha det så braigt och håll er nu undan för uven, för den är inte att leka med, så hörs vi nästa gång du skriver.

  Russelpussar i mängd.

 4. Så spännande det låter… Lite för spännande för er fina vänner! Nu ska matte kolla in berguven på Facebook.
  Tassekramar och nospussar från Signe

 5. Hej på er hua låter spinnande med uven som hoar men ni får vara försiktiga när ni är ute på kvällen.Har kommit lite snö igår och är inte så kallt ute så hoppas du mår bättre nu Triton.Ni får ha en braig vecKA.
  Tassekram frän Fia,Sture och matte Gudrun

 6. Hej matte Veronika!

  Visst har ”Mini-Vinnie” väldigt speciella ögon! De varierar med ljuset och omgivningen, och han verkar vara rätt ensam om färgen. Och perfekt fotomodell är han förstås med den slanka kroppen i förhållande till oss rundmagar.
  Du har så rätt, ljuset som börjar återvända gör underverk med oss allesammans. Men jag förstår att du var orolig när Emma, som inte tycker om snön, var ute till långt efter midnatt. Tur att det gick bra och att hon återvände helskinnad! Misstänker att det var en liten föraning om vår som fick henne på bushumör.
  Så rart det låter när du skriver att ni är varandras ”gosedjur”! Det är ju precis så det ska vara, och som alla katter skulle ha det! Hälsa Emma så gott och säg att hon ska vara rädd om sig!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 7. Hej Moa och Lisa!

  Jodå, här är läget under kontroll, och jag skrev till sent i går kväll! Farstukvisten med tak känns trygg, nu när uven är i farten. Man får lära sig glädjas åt och kompromissa med det vilda i naturen, precis som ni får göra med rådjuren där hemma på er gård.
  Så gott att höra att er husse och matte matar rådjuren. De har det inte för lätt när vintern är hård! Var lite kallare i morse igen, men nu börjar det slå sig.
  Så vackert som uven hoar, måste den snat hitta en kamrat att dela livet med uppe i gruvan. Hälsa husse och matte så gott!

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 8. Hej Felix!

  Vännen min där uppe i kylan, se till att du inte fryser rumpan av dig! Kan lova att det är mildare väder på gång, men någon mer snö vågar jag inte lova dig. Det kan vi bara hoppas på både du och jag.
  Här var bara is kvar på gräsmattan i lördags kväll och stråna stack upp i skarvarna. Men så började det plötsligt vräka ner stora flingor i går förmiddag, så nu är det vitt och fint på här igen! Men det skulle behövas mycket mer för att bli vintermysigt.
  Vi lovar vara rädda om oss, och blir det promenader i mörkret är vi kopplade och i tryggt sällskap av husse eller matte. Ha det så gott och hälsa de dina!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 9. Hej Signe!

  Nu vet vi verkligen att vi lever!!! För aldrig hade jag väl i min vildaste fantasi kunnat tro att det är så spännande att sitta på farstukvisten och lyssna på ett magiskt rop från en jättefågel på kyrktornet.
  Men jag nöjer mig mer än gärna med att vara ute på dagarna och bara sitta i trygghet och lyssna på kvällarna. Känslan kan inte beskrivas i ord, den måste upplevas.
  Hoppas din matte hittar mycket smått och gott i gruppen på facebook och länkarna där! Må så gott tills vi hörs igen!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 10. Hej Fia, Sture och matte Gudrun!

  Nu är livet så spännande det kan bli! Aldrig hade jag väl trott att jag skulle nöja mig med att vara ute i dagsljuset och sitta på farstukvisten och lyssna på en jättefågel som ropar från närmast kyrktorn om kvällarna. Men det är så spännande att det inte kan beskrivas i ord utan måste upplevas.
  Vi lovar att vara försiktiga, och hoppas att uven hittar en livskamrat snart. Tills dess ha en bra vecka, så hörs vi snart igen

  Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 11. Hej på er alla!! Vilken upplevelse att få höra och se berguven.Men ni måste vara rädda om er ifall uven kommer.Sen hoppas jag din ”depp” gick över när det kom lite mera snö,fast den ser ut att försvinna synd nog.Måste säga att mitt hjärta smälter när jag ser alla fina foton på er.Kram på er alla.

 12. Hej Vivianne!

  Jo, nog är det häftigt att kunna sitta hemma på farstukvisten och höra uven ropa från kyrkan. Fast vi får inte vara ensamma ute annat än mitt på dagen. Men det står vi ut med, då vi vet att det är uven det beror på.
  Kan lugna dig med att vinterdeppen släppte taget så fort svinkylan gav med sig. Nu har det varit riktigt fint ett tag, även om snön låg risigt till i lördags. Då höll den på att göra som ditt hjärta, men det kom lyckligtvis ny på söndag!
  En fortsatt fin vecka önskar vi dig här hemma i Dalarna!

  Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *